28/5/19

Η συνθήκη του Βουκουρεστίου

1812. Στις 16/28 Μαΐου υπογράφηκε η Συνθήκη του Βουκουρεστίου με την οποία τελείωσε ο έκτος Ρωσο-τουρκικός πόλεμος του 1806-1812. Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν τον Οκτώβρη του 1811 στη σημερινή Ρούσε της Βουλγαρίας και η Αγγλία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να κλείσει το μέτωπο. Επικεφαλής της διαπραγμάτευσης ήταν ο διπλωματικός σύμβουλος του Μιχαήλ Κουτούζωφ, κόμης Αντρέι Ιταλίνσκι που πριν τον πόλεμο ήταν ο ρώσος πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη. 
Για τους Τούρκους υπέγραψε ο Ρείς Εφέντης Μεχμέτ Σαίντ Γκαλίπ που τον υποστηριζε ο Μεγας Βεζύρης Λαζ Αζίζ Αχμέτ Πασά. Στην ουσία όμως τη συνθήκη διαπραγματεύτηκε ο άγγλος επιτετραμμένος στην Κωνσταντινούπολη Στράτφορντ Κάνινγκ. 
Οι μεγάλοι χαμένοι ήσαν ο Κωνσταντίνος Υψηλάντης και οι Σέρβοι. Τον Κουτουζωφ, διαδέχτηκε ο ναύαρχος Τσιτσαγκόφ που έφτασε στο Βουκουρέστι 4 ημέρες μετά την υπογραφή της Συνθήκης, στις 20 Μαίου/1 Ιουνίου 1812

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δεν προλάβανε να ψηφίσουνε τον Βελόπουλο και όταν τον ρωτήσανε είπε ότι τον ψηφίσανε συριζαίοι, αριστεροί και κομμουνιστές, να δεις όταν κάνει συγκυβέρνηση με το Κούλι Χρυσό πόσο καραγκιόζηδες θα νιώσουν οι ψηφοφόροι. Πάντως υπάρχει πιθανότητα για τεράστιες αλλαγές στα ποσοστά στις εθνικές εκλογές, πιθανόν να αναστηθεί η ΧΑ αν και το πρόβλημα δεν είναι η ΧΑ, με 15 εθνικιστικά κόμματα το σύνολο το ψηφοφόρων που τα ψήφισε ήταν 100.000 μικρότερο από τις ευρωεκλογές του 2015, από 700.000 πέσανε στις 600.000, πιθανόν πολλοί να πήγαν στην ΝΔ για να φύγει ο Σφύριζας χωρίς να κατλάβουν ότι ουσιαστικά ψηφίζουν ΚαΚαΕ.

Ανώνυμος είπε...

Όλα γίνονται βάση σχεδίου: Οι εκλογές πρέπει να συμπίπτουν με την εποχή που οι Τούρκοι θα παραλάβουν τους S-400. Οπότε όταν θα προκύψει αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και οι Τούρκοι θα μας αρπάξουν κάποιο νησί, υπεύθυνοι δεν θα είναι οι προδότες πολιτικοί, αλλά ο ελληνικός λαός που με την ψήφο του προκάλεσε ακυβερνησία!