10/6/22

Στις 10 Ιουνίου 1922 στην Αίθουσα της Φιλαρμονικής της Αγίας Πετρούπολης άρχισε στο «Λαοδικείο» των Μπολσεβίκων η δημόσια δίκη των ιερέων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που αντιτάχθηκαν στη δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας και στην σχισματική «Κόκκινη Εκκλησία». Ο κύριος κατηγορούμενος ήταν ο Μητροπολίτης της Αγίας Πετρούπολης Βενιαμίν .Μαζί του δικάστηκαν άλλοι 86 ιερείς.


 Μετά την επικράτηση των Μπολσεβίκων και την απαλλοτρίωση από το κράτος όλης της εκκλησιαστικής Περιουσίας, ο Μητροπολίτης της Αγίας Πετρούπολης ,αντιστάθηκε επιτυχώς στην προσπάθεια των κομμουνιστών να δημιουργήσουν τη δική τους "Κόκκινη" εκκλησία, τη λεγόμενη  « Ζωντανή Εκκλησία » και επέμενε η διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας  να παραμείνει αυστηρά ελεγχόμενη από τον κλήρο και τους πιστούς. 
 Οι μπολσεβίκοι τον δίκασαν σε Λαοδικείο το 1922.
 Ο Μητροπολίτης Βενιαμίν, έκλεισε την απολογία του στο «Λαοδικεία» κάνοντας το σημείο του σταυρού και λέγοντας: «Δόξα σοι, Κύριε και Θεέ μου, πάντων ένεκεν !». 
Καταδικάστηκε για αντεπαναστατική προπαγάνδα και στάλθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα. 
Μαρτύρησε, στις 31 Ιουλίου/13 Αυγούστου 1922. 
 Οι κομμουνιστές, φοβούμενοι πιθανή εξέγερση των εργατών της Πετρουπόλεως ο οποίοι τον υπεραγαπούσαν, διέδωσαν ότι ο Μητροπολίτης μεταφέρθηκε στη Μόσχα. 
Ο Βενιαμίν αγιοποιήθηκε από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία το 1992. -Ο Άγιος Βενιαμίν εξελέγη Μητροπολίτης της Αγίας Πετρούπολης το 1917.

Δεν υπάρχουν σχόλια: