18/6/22

Η 18η Ιουνίου στην Ιστορία

Η 18η Ιουνίου είναι η 169η ημέρα του έτους. Απομένουν 196 μέρες ως την 31η Δεκεμβρίου.


741. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη ο αυτοκράτορας Λέων Γ΄, ο Ίσαυρος και ανήλθε αμέσως ο 23χρονος υιός του Κωνσταντίνος Ε' ,που επονομάστηκε υβριστικά από τους εικονόφιλους «Κοπρώνυμος»

860. Ένας στόλος περίπου 200 σκαφών των Βίκινγκς εισήλθε στο Βόσπορο και αρχίζει να λεηλατεί τα προάστια της Κωνσταντινούπολης. Ο Κουροπαλάτης Βάρδας και ο Μιχαήλ ο Μέθυσος έλειπαν στην Μικρά Ασία και ο Πατριάρχης Φώτιος Α' ανίκανος να κάνει κάτι  για να αποκρούσει τους εισβολείς, κάλεσε το ποίμνιό του να εκλιπαρήσουν  τη  Θεοτόκο  να ξανασώσει  τη βυζαντινή πρωτεύουσα. Έχοντας λεηλατήσει τα προάστια, οι Βίκινγκς  μπήκαν στη Θάλασσα του Μαρμαρά και επιτέθηκαν  στα Πριγκιποννήσια αλλά λόγω θαλασσοταραχής ο στόλος των Ρως έπαθε σοβαρές ζημιές και αναγκάστηκαν  να αποχωρήσουν. 

1053. Έγινε η αποφασιστική μάχη της Τσιβιτάτε στις όχθες του ποταμού Φορτόρε, νοτιοδυτικά της Φότζα, ανάμεσα σε 3000 Νορμανδούς Ιππείς και το στρατό του Πάπα Λέοντα αποτελούμενου από Γερμανούς μισθοφόρους και Ιταλούς .Το βράδυ τις 18ης Ιουνίου 1053 ο πάπας Λέων ήταν αιχμάλωτος των Νορμανδών και πέθανε σε αιχμαλωσία τον Απρίλιο του 1054. (παρεμπιπτόντως, ο θάνατός του καθιστούσε τυπικά άκυρο το περίφημο Σχίσμα των Εκκλησιών. Η παπική βούλα περί αφορισμού του Πατριάρχη Μιχαήλ Κηρουλάριου , την οποία άφησε στην Αγία Σοφία ο καρδινάλιος Ουμβέρτος του Μουαγιανμουτιέ, έφερε το όνομα ενός νεκρού πάπα. Και, φυσικά, οι εξουσίες του Ουμβέρτου ως παπικού λεγάτου μάλλον τερματίζονταν με τον θάνατο του Ποντίφικα που τον διόρισε). 

1097.Η τουρκική φρουρά της Νίκαιας παρέδωσε  την πόλη στον αυτοκράτορα Αλέξιο Α' Κομνηνό και όχι στους Σταυροφόρους που την πολιορκούσαν  

1146 . Ο στόλος του Βασιλείου της Σικελίας, μετά από τρεις ημέρες πολιορκίας κατέλαβε την Τρίπολη.



1155 . Ο γεννημένος ως Νίκολας Μπρέικσπιρ Πάπας Αδριανός Δ΄,(ο μόνος Άγγλος που κατέλαβε τον παπικό θρόνο) , έστεψε τον Φρειδερίκο Μπαρμπαρόσα στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου ως Ρωμαίο αυτοκράτορα, αφού όμως προηγουμένως ο Φρειδερίκος του παρέδωσε τον ηγέτη της Κομούνας της  Ρώμης.





1156. Υπογραφή της Συνθήκης του Μπενεβέντο με την οποία ο Πάπας Αδριανός Δ΄ αναγνώρισε το Νορμανδικό Βασίλειο της Σικελίας. 

1429. Κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο στις 18 Ιουνίου 1429, οι Άγγλοι καταδιωκόμενοι από το γαλλικό στράτευμα υπό την Ιωάννα της Λωρέννης περικυκλώθηκαν κοντά στο χωριό Παταί στη βορειοκεντρική Γαλλία, και απώλεσαν 2.200 άνδρες, ενώ ο διοικητής τους, Τζων Τάλμποτ, 1ος Κόμης του Σριούσμπερι, συνελήφθη αιχμάλωτος .Ο Κάρολος της Γαλλίας εισήλθε στο Ρεμς, στις 17 Ιουλίου 1429, και στέφθηκε βασιλιάς της Γαλλίας.

 1470.Ο Μωάμεθ Β΄ έφτασε στη Χαλκίδα συμμετέχοντας στην πολιορκία της.


1538. Με τη συνθήκη της Νίκαιας τερματίστηκε ο ιταλικός πόλεμος του 1536-1538 μεταξύ του βασιλιά της Ισπανίας και Αγίου Ρωμαίου αυτοκράτορα Καρόλου Ε΄ με το Φραγκίσκο Α της Γαλλίας για τον έλεγχο της Βόρειας Ιταλίας, και ιδίως του Δουκάτου του Μιλάνου. Η Εκεχειρία της Νίκαιας, που υπεγράφη στις 18 Ιουνίου 1538, τερμάτισε τις εχθροπραξίες, αφήνοντας το Τορίνο στα γαλλικά χέρια, αλλά δεν επηρεάζει καμία σημαντική αλλαγή στο χάρτη της Ιταλίας. Συνολικά, η Ισπανία αύξησε τον έλεγχό της επί της Ιταλίας, σηματοδοτώντας το τέλος της ιταλικής ανεξαρτησίας. Ο πόλεμος ενίσχυσε την εχθρότητα μεταξύ των Ισπανών και των Γάλλων, και ενίσχυσε τους δεσμούς μεταξύ της Γαλλίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που είχε πάρει το μέρος του Φραγκίσκου εναντίον του Καρόλου Ε', λόγω του Ιμπαήμ Πασά Παργαλί που ωστόσο είχε εκτελεστεί το 1536. 

1757. Κατά τον Επταετή Πόλεμο ο Φρειδερίκος της Πρωσίας υπέστη την πρώτη ήττα του από τον Αυστριακό στρατό στη μάχη του Κόλιν και τον αναγκάστηκε να εκκενώσει τη Βοημία. 
Από τις 33000 άνδρες τους Φρειδερίκου σκοτωθηκαν τραυματίστηκαν η αιχμαλωτίστηκαν,13 794 , συμπεριλαμβανομένων 7 στρατηγών, και 389 αξιωματικών. .

1799. Ο ρωσικός στρατός υπό Αλεξάντερ Βασίλιεβιτς Σουβόροφ, πραγματοποιώντας μια απροσδόκητη διέλευση των Άλπεων, αιφνιδίασε τον γαλλικό στρατό στον ποταμό Τρέβια στη Βόρεια Ιταλία. Το Τορίνο και η Μάντοβα παραδόθηκαν.Στο Παρίσι απέτυχε πραξικόπημα των Ιακωβίνων. (30 Πρεριάλ).

1807. Μία από τις πιο σημαντικές μάχες του ρωσο-τουρκικού πόλεμου του 1806-1812, που πραγματοποιήθηκε στις 18 (30) Ιουνίου 1807 μεταξύ του τουρκικού και του ρωσικού στρατού στον ποταμό Αρπατσάι στην Τσάλκα. 20000 Τούρκοι υπό την ηγεσία του Γιουσούφ Πασά προσπάθησαν να διασχίσουν τον Αρπατσάι αλλά αποκρούστηκαν από το ρωσικό πυροβολικό και τους Κοζάκους. 

1812.Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε δήλωση σχετικά με τη κήρυξη του πόλεμου στη Μεγάλη Βρετανία

 1815. Η μάχη του Βατερλώ. 

 1821.Οι Βλάχοι των Καλαρρυτών και του Συρράκου της Ηπείρου κήρυξαν την επανάσταση κατά των Τούρκων.

 1849. Ο Γερμανικός Στρατός διέλυσε το Κοινοβούλιο στη Στουτγάρδη .
 Ο Ρωσικός και ο Αυστριακός Στρατός επιτέθηκε στους Ούγγρους επαναστάτες.

 1854. Ο Γκεόργκι Σάβα Ρακόβσκι ίδρυσε ανταρτική ομάδα , (Τσέτα) στην Στάρα Πλάνινα. 


1859. Ο  Γκαριμπάλντι και οι εθελοντές του εισήλθαν θριαμβευτικά  στο Σαλό.


1863. Κατά το πραξικόπημα των Αγγλόφιλων «Πεδινών»  εναντίον των Καποδιστριακών «Ορεινών»  στασίασε ο Διοικητής του Πυροβολικού Αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Παπαδιαμαντόπουλος,  και προσχώρησε στις δυνάμεις των Πεδινών.
1876. Η Σερβία και το Μαυροβούνιο κήρυξαν τον Πόλεμο στην Αυστρία.
1887. Η Γερμανική αυτοκρατορία και η Ρωσική υπέγραψαν μυστική Συνθήκη, σύμφωνα με την οποία οι δύο πλευρές σε περίπτωση πολέμου με άλλη δύναμη θα παρέμεναν ουδέτερες.

1904 .Ο υπουργός Παιδείας, Σπυρίδων Στάης, σκότωσε σε μονομαχία τον βουλευτή Τρικάλων Κόκο Χατζηπέτρο. 

1913. Στο Παρίσι άρχισε το «πρώτο αραβικό Συνέδριο», όπου άραβες «εθνικιστές» γαλλικής επιρροής μαζεύτηκαν για να συζητήσουν για μεταρρυθμίσεις και για τη χορήγηση μεγαλύτερης αυτονομίας στους Άραβες που ζούσαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Στη Θεσσαλονίκη οι Βούλγαροι, αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη και υποχρεώθηκαν να παραδοθούν. 

1914. Οι πρέσβεις των Μεγάλων Δυνάμεων ανακοίνωσαν στην ελληνική κυβέρνηση την έγκριση εκ μέρους των κυβερνήσεών τους, του Πρωτοκόλλου Κερκύρας με το οποίο αναγνωρίστηκε η ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου.

 1919.18 Ιουνίου/1η Ιουλίου η σφαγή του Αιδινίου. Μετά την αποχώρηση του 4ου Συντάγματος Πεζικού που βρισκόταν στο Αϊδίνι, ορδές ένοπλων ατάκτων Τούρκων (τσέτηδων) εισέβαλλαν στην πόλη και επιδόθηκαν σε πρωτοφανείς βανδαλισμούς! Καταμετρήθηκαν 125 άνδρες νεκροί, 92 γυναίκες και 54 παιδιά, εκ των οποίων οι 31 πρόσκοποι που τους εκτέλεσαν όλους εν ψυχρώ και πέταξαν τα πτώματά τους σε παρακείμενο ξεροπόταμο. Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, εξέδωσε διατάγματα για την Ανατόλια και την Ρουμέλια. 

1940 .Ο Σαρλ ντε Γκωλ από το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι είναι ο ηγέτης της Ελεύθερης Γαλλίας και έκανε έκκληση για αντίσταση στη γερμανική κατοχή. 
Οι Γερμανοί κατέλαβαν το λιμάνι του Χερβούργου. 

1941. Υπογράφηκε το Τουρκικο-Γερμανικό σύμφωνο μη επίθεσης. 

1943. Η ίδρυση των (αντικομουνιστικών) Ευζωνικών Τμημάτων  στην Κατεχόμενη Ελλάδα που μετά έγιναν «Τάγματα». Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 180 Α', ο Νόμος 260/1943, «Περί συγκροτήσεως τεσσάρων ευζωνικών τμημάτων» , για τα οποία προβλεπόταν δύναμη 600 ανδρών και 50 αξιωματικών. Η επάνδρωσή θα γινόταν με κλήτευση αποστράτων αξιωματικών . Στα Ευζωνικά Τμήματα της Φρουράς του Άγνωστου Στρατιώτη προβλεπόταν η τοποθέτηση ενός Γερμανού αξιωματικού, ως Συνδέσμου

1944. Στην Γιουγκοσλαβία στην Λίκα σφαγιάστηκαν στο χωριό Ουντμπιν  41 Σέρβοι άνδρες , γυναίκες και παιδιά 

1946. Ανακηρύχτηκε η Ιταλική Δημοκρατία.
1948. Σφοδρές μάχες του Εθνικού Στρατού με τους Συμμορίτες στο Νεστόριο. Αποκρούστηκε η επίθεση των Κομμουνιστών στους Ασπραγγέλους. Στην Πελοπόννησο οι Συμμορίτες  ανατίναξαν  σιδηροδρομική Γέφυρα στην Ανδρίτσα και διέκοψαν την σιδηροδρομική επικοινωνία Άργους Τριπόλεως,   
 
1953. Ανακηρύχθηκε η Δημοκρατία της Αιγύπτου από τους πραξικοπηματίες που ανέτρεψαν το βασιλιά Φαρούκ . Πρόεδρος ανέλαβε ο στρατηγός Μοχάμεντ Ναγκίμπ . Ο Παπάγος συνέχιζε την επίσκεψη του στην Τουρκία. Στον Πόλεμο της Κορέας ένας λόχος του ελληνικού τάγματος από 95 άνδρες απέκρουσε ισχυρή επίθεση 3000 Κινέζων στο ύψωμα Χάρρυ (440). Έχοντας 5 νεκρούς και 15 τραυματίες. Το βράδυ παρά την διαφωνία των αμερικανών ο Σίγκμαν Ρι απελευθέρωσε 25.000 βορειοκορεάτες αιχμαλώτους. 

1954. Ο Πιέρ Μεντές Φρανς ανέλαβε πρωθυπουργός της Γαλλίας.


1956.
Στην Λευκωσία από βόμβα της ΕΟΚΑ σε μπαρ σκοτώθηκε ο Αμερικανός υποπρόξενος Ουίλιαμ Μπότελερ. Η Εθναρχία και η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασαν την λύπη τους. Καταδικάστηκαν σε θάνατο, κατηγορούμενοι για φόνο Βρετανού, ο 22χρονος Μιχαήλ Κουτσόφτας και ο 23χρονος Ανδρέας Παναγίδης.Οι Άγγλοι ανακοίνωσαν οτι συνέλαβαν φωτογραφία του Γρίβα.

1958. Σύσκεψη στην Αθήνα των Δημάρχων Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου, Αμμοχώστου, Λάρνακος και Κυρήνειας, με τον Μακάριο και τον Εθναρχεύοντα Μητροπολίτη Κυτίου.  

1975. Στη Σαουδική Αραβία εκτελέστηκε δημοσίως ο πρίγκιπας Φαϊζάλ για τη δολοφονία του βασιλιά Φαϊζάλ το Μάρτιο του 1975. 

1979. Ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Λεονίντ Μπρέζνιεφ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ υπέγραψαν στη Βιέννη τη συμφωνία για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων. (ΣΑΛΤ 2). 


1982. Στις 7:30 π.μ. της Παρασκευή,18 Ιουνίου του 1982,ένας ταχυδρομικός υπάλληλος που διέσχιζε τη γέφυρα Μπλακφράιαρς, στα σύνορα του Σίτυ του Λονδίνου, είδε το πτώμα του  «Τραπεζίτη του Θεού » Ρομπέρτο Κάλβι  να κρέμεται από σκαλωσιές κάτω από τη γέφυρα . Στις τσέπες  του Κάλβι είχαν τοποθετηθεί τούβλα. Πάνω του είχε  χρήματα αξίας 15.000 δολαρίων σε 3 διαφορετικά συναλλάγματα.

Στην Ιταλία οι εισαγγελικές αρχές μετά από 20 χρόνια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Μαφία βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία του.

1985. Στην Ελλάδα, πρόεδρος της Βουλής εκλέχτηκε ο Γιάννης Αλευράς με 161 ψήφους έναντι 121 του υποψηφίου της ΝΔ Αθανάσιου Τσαλδάρη. Έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας προς τους αμερικανούς πολίτες από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για την αποφυγή αεροπορικών ταξιδιών στην Ελλάδα

1989. Το βρώμικο 89. Έγιναν ταυτόχρονα Εθνικές εκλογές και Ευρωεκλογές στην Ελλάδα. Ο Εφιάλτης πήρε 2.887.488 ψήφους και ποσοστό 44,28% και έβγαλε 145 βουλευτές. Ο Αντρέας πήρε 2.551.5182.551.518 και ποσοστό 39,13% και έβγαλε 125. 
Ο ΣΥΝ πήρε 13,12% και 28 έδρες, η ΔΗΑΝΑ 1,01% και 1 έδρα και μία έδρα ο Μουσουλμάνος Αχμέτ Σαδίκ. Στις ταυτόχρονες ευρωεκλογές , η ΝΔ πήρε 40,4% και 10 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 35,9% και 9, ο ΣΥΝ 4 έδρες (14,3%) και η ΔΗΑΝΑ 1 έδρα.



1992. Σοβαρό ελληνοτουρκικό επεισόδιο στο Αιγαίο. Ο υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς απογειώθηκε το πρωί της 18ης Ιουνίου 1992 από την 114 ΠΜ στην Τανάγρα με ένα Mirage F1CG και πήρε πορεία προς το βόρειο Αιγαίο. Ενώ αναχαίτιζε Τουρκικά F-16 πάνω από τον Αη Στράτη χτύπησε στο νερό Το Κροατικό Συμβούλιο Άμυνας κατέλαβε το Μόσταρ. Στη  βόρεια  Ερζεγοβίνης,  μουσουλμάνοι και κροάτες παραστρατιωτικοί λεηλάτησαν και έκαψαν τα σερβικά χωριά Γκλαβατίτσεβο και Μπλάτσε 

1993. Στη Νέα Υόρκη , το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την αποστολή 7.600  Κυανοκράνων  σε έξι πόλεις της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

1996. Στην Αλβανία, το Δημοκρατικό Κόμμα του Προέδρου Μπερίσα κέρδισε τις 105 από τις 115 άμεσα εκλεγόμενες έδρες της Βουλής. Ο Βενιαμίν  Νετανιάχου ανέλαβε  Πρωθυπουργός στο Ισραήλ.

1997. Στην Τουρκία, ο Ερμπακάν υπέβαλε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, βάσει της συμφωνίας για το μοίρασμα της εξουσίας με τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό.


1998. Στο Ζάγκρεμπ, έφτασε από την Αργεντινή  ο πρώην διοικητής  στρατοπέδου συγκέντρωσης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, Ντίνκο Σάκιτς. Δικάστηκε, τον Οκτώβριο του 1998 και κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας  και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 20 ετών. Χαρακτήρισε τις κατηγορίες πολιτικά υποκινούμενες και περιέγραψε τον εαυτό του ως Κροάτη πατριώτη ο οποίος ήθελε μόνο να υπερασπιστεί τη χώρα του. Πέθανε από καρδιακά προβλήματα σε νοσοκομείο του Ζάγκρεμπ στις 20 Ιουλίου 2008. 

1999. Στη  σύνοδο της G7 στην Κολονία, οι ηγέτες των 7 πιο αναπτυγμένων κρατών αποφάσισαν να μειώσουν τα χρέη σε 41 χώρες του Τρίτου Κόσμου κατά 40% ( 70 δισ. δολ.).


2003.Εκρηξη στο πρωραίο τμήμα του δεξαμενόπλοιου «EFXINOS» του Δ. Μελισσανίδη με σημαία Μάλτας που  έπλεε στον Περσικό Κόλπο.


2004. Ισχυρή καταιγίδα χτύπησε το μεσημέρι την ευρύτερη περιοχή της Πιερίας προκαλώντας πλημμύρες και στην πόλη της Κατερίνης. Η Πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 200 κλήσεις, ενώ στην πόλη το ύψος του νερού ξεπέρασε τους 20 πόντους. 


2007. Εναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ του Μαρόκου και του Μετώπου Πολισάριο.
 
2010. Παραίτηση του Φιλανδού πρωθυπουργού Μάττι Βάνχανεν.

2011. Οι τιμές του πετρελαίου μετά από άνοδο 4 μηνών και αφού έφθασαν στα 110 δολάρια ,σημείωσαν  πτωτικό ρεκόρ  στα 93 δολάρια ΗΠΑ το βαρέλι. 

 2013. Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουαγκαντούγκου μεταξύ της κυβέρνησης του Μάλι και των ανταρτών, με σκοπό τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών. 

2015. Γενικές εκλογές στη Δανία. Πρώτο Κόμμα οι Σοσιαλδημοκράτες με 26,3% και 47 έδρες και δεύτερο το Δανικό Λαϊκό Κόμμα με 21,1% και 37 έδρες.

2017. Στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, το νεοσύστατο Κόμμα του Πουστρόν που έλαβε το 28% των ψήφων εξέλεξε το 60.66% των βουλευτών με 308 έδρες από τις 577. Η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο ήταν 42,64%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...