16/9/24

16 Σεπτεμβρίου 1973. 50 ημέρες πριν το Κίνημα Γκιζίκη-Μπονάνου-Αραπάκη.Οι αμερικανικές επιφυλάξεις για την μεταπολίτευση του Παπαδόπουλου. Ο Κίσινγκερ πέρασε από την Γερουσία ως Υπουργός Εξωτερικών, Η Cia γνώριζε από το 1972 την Ανατροπή του Αλλιέντε


 




Ημέρες του 44 στην Αθήνα. Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, ενώ άρχιζε η σφαγή των αιχμαλώτων στον Μελιγαλά , η ΟΠΛΑ στην Αθήνα ο ΟΠΛΑ είχε εξαπολύσει Γενική Επίθεση .Σκοτώθηκαν συνολικά 72. Το ρεπορτάζ από το Δελτίο της SoE που συνέτασσε ο πράκτωρ Κόκκας




Υπόδειγμα μαύρης Προπαγάνδας του Πράκτορος Κόκκα. 
Στην είδηση κατωνομάζεται μόνον το πρόσωπο που στοχοποιεί και το οποίο σκότωσε κάποιαν χωρίς όνομα. Αλλά υποτίθεται οτι το γεγονός το ήξερε όλη η Αθήνα. Και ο Κόκκας ήξερε ποιός πυροβόλησε.

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 1944, άρχισε η σφαγή των αιχμαλώτων του Μελιγαλά από την Κόκκινη Αγέλη του ΚΚΕ/ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. ΟΧΙ μόνο στην Πηγάδα αλλά και στις γύρω πόλεις και χωριά

80 χρόνια στραβομάραααα!!!!!

Οι ρουφιάνοι  εθνικόφρονες  και οι άλλοι Μπατριώτες, ακόμα δεν μπορούν να δουν να στέκεται δίπλα στον Βελουχιώτη στις σφαγές Μελιγαλά -Γαργαλιάνων, τον Κομισάριο Νίκο Μπελογιάννη. Αυτόν δηλαδή που έδινε διαταγές στον «Αρη». 

Ο Μπελογιάννης    διέταξε την Σφαγή των αιχμαλώτων. 

 Οι "εθνικόφρονες", οι "Μπατριώτες" αλλά και οι "Αριστεροί"  δεν βλέπουν να στέκεται δίπλα στους Βελουχιώτη και Μπελογιάννη ο τροτσκιστής Γκίμπσον, ο ιουδαίος σύνδεσμος της FORCE133, που τις ενέκρινε.


Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, 16 Σεπτεμβρίου, απολύθηκαν από το Μπεζεστένι με απόφαση της Κομματικής Επιτροπής, τα περισσότερα παιδιά, οι γυναίκες, και πολλοί ηλικιωμένοι. 
 
Κατά τις 10 πμ, εμφανίστηκε στο Μπεζεστένι, ο Βελουχιώτης συνοδευόμενος από το Αχιλλέα Μπλάνα, (Γραμματέα του ΚΚΕ Πελοποννήσου) , τον γραμματέα του ΕΑΜ στην Πελοπόννησο,Τάσο Κουλαμπά και τον κομισάριο Νίκο Μπελογιάννη. 

Μπροστά στους Ουίλκι , Γκίμπσον και Φατσέα, έδωσαν εντολή στους υπευθύνους του ΕΛΑΣ , «να ερευνηθεί χωρίς συναισθηματισμό και μεγαθυμία η περίπτωση κάθε ταγματασφαλίτη, για να μην ξεφύγει κανένας που έχει διαπράξει έγκλημα». 

Αναφέρθηκαν δηλαδή μόνο σε ταγματασφαλίτες , και σε όσους από αυτούς ειχαν διαπράξει κάποιο έγκλημα. 

 Οι κρατούμενοι, χωρίστηκαν ανάλογα με τον τόπο καταγωγής τους, και οι τοπικές Επιτροπές του ΕΑΜ από τα γύρω χωριά και τις κωμοπόλεις, που κατέφθασαν , έδιναν πληροφορίες για το αν ήταν ταγματασφαλίτες η «αντιδραστικοί». 

 Πολλές τοπικές οργανώσεις , ζητούσαν και έπαιρναν τους συγχωριανούς των να τους «δικάσουν» και να τους εκτελέσουν στα χωριά τους. Το παράδειγμα το έδωσε η οργάνωση Οιχαλίας και Μερόπης. Πήραν 15 «αντιδραστικούς» και τους εκτέλεσαν. 

Και από το Νησί πήραν 13 τους οδήγησαν στο κέντρο της Μεσσήνης και εκεί με χορούς και τραγούδια τους εκτέλεσαν . 
 Στο Νεοχώρι εκτελέστηκαν 150, στο Σολάκι και στην Ανθούσα 200. 

 Πολλούς αξιωματικούς και στρατιώτες του Τάγματος τους μετέφεραν στη μάντρα του «Κριμπά», στη Μερόπη , και τους εκτέλεσαν το βράδυ, της 16ης Σεπτεμβρίου και τους έριξαν σ’ ένα ξεροπήγαδο . Εκεί έσφαξαν και τους γιατρούς, τους δικηγόρους, και τους καθηγητές που έπιασαν στον Μελιγαλά. 

 Μόνο τα Ζευγολατιό δεν σκότωσε κανέναν. 

Τα πτώματα όσων εκτελέστηκαν από «το λαό» στα γύρω χωριά δεν ρίχτηκαν στην Πηγάδα. 

Αυτούς, κανείς δεν τους μέτρησε.Αλλοι τους υπολογίζουν σε 750 και άλλοι σε 1200. 

 Ο «Άρης» με τον Μπελογιάννη αφού εδωσαν τις εντολές, έφυγαν από τον Μελιγαλά και πήγαν στην Μερόπη, από όπου παρέλαβαν τους 19 που δολοφονήθηκαν πανηγυρικά στην Καλαμάτα. 

 Από τη Μερόπη με τον ασύρματο ο Ουίλκι και ο Γκίμπσον ενημέρωσαν το Κάϊρο ότι « ο Άρης πηγαίνει στην Καλαμάτα από τον Μελιγαλα, επικεφαλής της ΙΙΙ Μεραρχια του ΕΛΑΣ, με 1000 αντάρτες και το Επιτελείο του, και μεταφέρει αριθμό αιχμαλώτων» . 

 Το όργιο της προαναγγελθείσας από το 2ο Γραφείο του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, σφαγής, άρχισε μετά την αποχώρηση του Άρη, του Μπελογιάννη και των «συμμάχων». 

 Την τύχη των κρατούμενων αποφάσισαν εν τάχει σε ένα άτυπο «ανταρτοδικείο» ο Μπράβος και ο Καραμούζης. 

 Η πρώτη ομάδα από 50 ,έφυγε από το Μπεζεστένι «για ανάκριση», γύρω στις 11πμ του Σάββατου 16 Σεπτεμβρίου, και διασταυρώθηκε στον δρόμο με τους έφιππους Βελουχιώτη και Μπελογιάννη. 
 Στο πενθήμερο από τις 16 ως τις 20 Σεπτεμβρίου έφυγαν 13 κουστωδίες κρατουμένων. 
Άλλες με 50 άλλες με 100, άλλες με 120. Οι εκτελέσεις συνεχίστηκαν ασταμάτητα ως την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι, οπότε ελευθερώθηκαν οι τελευταίοι 34 επιζώντες. 

 ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

Σφοδρός υποστηρικτής της Ουκρανίας αυτός που πυροβόλησε τον Τραμπ στην Φλώριδα. O δράστης πρωταγωνίστησε σε ένα βίντεο για την υποστήριξη της ουκρανικής ταξιαρχίας «Αζόφ» και ήταν στρατολόγος εθελοντών για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Ο  Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι  «οι Πυροβολισμοί έπεσαν κοντά»,  του. Ο Τραμπ, είπε: «Πριν οι φήμες ξεφύγουν από τον έλεγχο», θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι καλά, είμαι «σώος και αβλαβής». Ο Τραμπ δήλωσε ακόμα: «Τίποτα δεν θα με σταματήσει». Και Υποσχέθηκε ότι «δεν θα τα παρατούσε ποτέ».
Ο 58χρονος  Ράϊαν Ουέσλι Ρουθ, που προσπάθησε να σκοτώσει τον Ντόναλντ Τραμπ την Κυριακή πυροβολόντας τον  στο γκολφ-κλαμπ του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, είναι σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς "πρώην υποστηρικτής του Τραμπ," του οποίου 
" η απογοήτευση με τον Ρεπουμπλικάνο προεδρικό υποψήφιο τον οδήγησε να πάρει την τρομερή απόφαση". «Θα χαρώ όταν πεθάνεις», έγραψε ο Ράιαν Γουέσλι Ρουθ στο διασικτυο  μήνυμά του πριν από δύο μήνες, λίγο μετά την αποτυχία της πεοηγούμενης απόπειρας κατα του Τραμπ.
 
Ένα τουφέκι εφόδου AK-47 με διόπτρα , δύο σακίδια με κεραμικές πλάκες και μια κάμερα δράσης βρέθηκαν στους θάμνους όπου κρυβόταν ο ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Παλμ Μπιτς (Φλόριντα) Ρικ Μπράντσο.

Σύμφωνα με εφημερίδες που υποστηρίζουν τονΤράμπ, ο Ράιαν Γουέσλι Ράουτ, 58 ετών, ο οποίος είναι από τη Βόρεια Καρολίνα, έχει πλούσιο ποινικό παρελθόν και υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς υποψηφίους «αποκλειστικά», από το 2019.

Η  βουλευτής Marjorie Taylor Greene  δήλωσε ότι  κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει απαντήσεις σχετικά με το τι γνωρίζει για τον Ryan Root. «Η κυβέρνησή μας γνωρίζει κάθε Αμερικανό που επισκέπτεται την Ουκρανία», είπε.

Η Καλή Ημέρα από το πρωί φαίνεται. Ο Παναθηναϊκός AKTOR επικράτησε 86-69 της Μπάγερν Μονάχου στην πρεμιέρα του στο τουρνουά “Νεόφυτος Χανδριώτης” στην Κύπρο.


Πάμε για το Όγδοο. Οι Αγγελλόπουλοι και ο δίμετρος θα βλέπουν για ακόμα εναν χρόνο τις πλάτες μας.

ΥΓ1. Άτυχη η ΠΑΟΚάρα στην Τούμπα. 

ΥΓ2.Ο Εβραίος έπαιζε με μπλε φανέλες

Η 16η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

Η 16η Σεπτεμβρίου είναι η 260η ημέρα του δίσεκτου 2024.  Απομένουν 106 ημέρες πριν από το τέλος του έτους. 

681. Στην Κωνσταντινούπολη έληξαν οι εργασίες της ΣΤ΄ Οικουμενική Συνόδου που έγινε υπό τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ΄ Πωγωνάτο και την παρακολούθησαν 289 επίσκοποι. Επιβεβαίωσε την πλήρη και αληθινή ενανθρώπηση του Ιησού έναντι της αντίθετης διδασκαλίας των Η Σύνοδος καταδίκασε την αίρεση των «Μονοθελητών» και αποφάσισε ότι ο Χριστός έχει Θεία και Ανθρώπινη θέληση, οτι υπάρχουν δύο φυσικές θελήσεις και δύο φυσικές ενέργειες, η θεία και η ανθρωπίνη, που ενεργούν «αδιαιρέτως, ατρέπτως, αχωρίστως, ασυγχύτως», χωρίς να επικρατεί αντιπαλότητα μεταξύ τους».

1380. Ο Κάρολος Ε΄ ο αποκαλούμενος  Σοφός, πέθανε στο βασιλικό Κάστρο στο Παρίσι, κοντά στην Βενσέν, από το απόστημα που είχε στο αριστερό του χέρι .Τον διαδέχθηκε αυθημερόν ο 12χρονος γιος του, Κάρολος, (ο τρελός), υπό την επιτροπεία του θείου του, Φίλιππου του Κραταιού.

1410
. Κατα την εκστρατεία του κατά των μουσουλμάνων της Γρανάδας ο Φερδινάνδος Α  της Αραγονίας κατέλαβε την πόλη της Αντεκέρα.


1462. Σε εφαρμογή της συμφωνίας της προηγουμένης ο  Γενουάτης κύριος της Λέσβου Νικολό Γκαττιλούζιο  παραδόθηκε  στον Μωάμεθ τον Πορθητή και οι Τούρκοι  μπήκαν στο Κάστρο της Μυτιλήνης. Παρά τις υποσχέσεις, εκτελέστηκαν πολλοί από τους υπερασπιστές και ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων μεταφέρθηκαν ειτε ως  δούλοι στο παλάτι του σουλτάνου ή ως έποικοι στην αραιοκατοικημένη Κωνσταντινούπολη . Ο Νικολό Γκαττιλούζιο  μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου στραγγαλίστηκε.

1599. Στη Ρώμη στην πλατεία του Κάμπο ντε Φιόρι, κάηκε στην πυρά από την Ιερά Εξέταση , ο  Φραγκισκανός μοναχός Σελεστίνο ντα Βερόνα, ο οποίος υποκίνησε την δίωξη κατά του Τζορντάνο Μπρούνο, και τον οποίο έκαψαν πέντε μήνες αργότερα.

1621. Η Σουηδία κατέκτησε τη Ρίγα και προσάρτησε τη Λιβονία. 

1658. Ο Αταμάνος των Κοζάκων της Ζαπορίζιε Ιβάν Βίσελσκι, υπέγραψε την συμφωνία του Γκάντυχ, με την Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία για την ενταξη των Κοζάκων ως το τρίτο ίσο μέλος της διμερούς Ένωσης της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Οι περισσότεροι όροι παρέμειναν στα χαρτιά, καθώς η Πολωνέζικη Δίαιτα επικύρωσε τη Συνθήκη σε πολύ μειωμένη μορφή, καταργώντας βασικές διατάξεις της.

1669. Στις 6/16 Σεπτεμβρίου υπογράφηκε η  συνθήκη παράδοσης του Χάνδακα   από τον Κιοπρουλού Πασά και τον Φραντσέσκο Μοροζίνι.

1744. Κατά τον δεύτερο πόλεμο της Σιλεσίας, η πόλη της Πράγας παραδόθηκε μετά από πολιορκία δύο εβδομάδων στο στρατό της Πρωσίας.

1794 . Ο Στόικο Βλαντισλάβοφ  εκλέχτηκε  στο Τάρνοβο μητροπολίτης Βράτσα και πήρε το όνομα Σωφρόνιος.


1807 .Ο αυτοκράτορας Ναπολέων Α, δημιούργησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, που  αντικατέστησε  την  Επιμελητεία  των λογαριασμών του παλαιού καθεστώτος.

1810. Στο Μεξικό , ο ιερέας Μιγκέλ Ιδάλγο ι Κοστίγια κήρυξε στο Ντολόρες την επανάσταση για την ανεξαρτησία από την Ισπανία. 

1813. Κατά τον  έκτο συνασπισμό στη σημερινή Κάτω Σαξονία έγινε η  Μάχη του δάσους Γκόρντε που τέλειωσε με τη νίκη του συνασπισμού και ήττα των Γάλλων

1824. Πέθανε ο Γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΗ’ και ο κόμης ντ΄Αρτουά, έγινε βασιλιάς της Γαλλίας,  ως Κάρολος Ι. 

1827‎‎.Ο Επίσκοπος μαυροβουνίου και Λόρδος Πέταρ  Πέτροβιτς απέστειλε επιστολή στον Σέρβο Πρίγκιπα Μίλος Ομπρένοβιτς ζητώντας, λόγω κακών οικονομικών συνθηκών  στο Μαυροβούνιο, να δεχθεί  τη μετανάστευση αρκετών οικογενειών του Μαυροβουνίου στη Σερβία.‎

1830. Έναρξη των πενθήμερων ταραχών στο Βερολίνο, που ηταν αντανάκλαση της γαλλικής ιουλιανής Επανάστασης. 

1836. Στην Βλαχία ο Αλέξανδρος  Γκίκας καθιέρωσε  ως νόμισμα της χώρας, το λέι (λιοντάρι), που ηταν λογιστική μονάδα, που ισοδυναμούσε με 60 παράδες..

1863. Άνοιξε στην Κωνσταντινούπολη η ιουδαϊκή «Ροβέρτειος Σχολή», με στόχο την εκπαίδευση των ηγετών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Χρηματοδοτήθηκε από τον έμπορο της Νεας Υόρκης και «φιλάνθρωπο» Κρίστοφερ Ρόμπερτ. 

1866. Στο Παλέρμο εκδηλώθηκε «η εξέγερση των επτάμιση ημερών» κατά του Βασιλείου τη Ιταλίας. Την αυγή εισέβαλαν στην πόλη 4000 αντάρτες  από τις γύρω περιοχές, με την διοίκηση  του Σαλβατόρε Νόμπιλε,  και του Σαλβατόρε Μισέλι, πρώην διοικητή των Γκαριβαλδίνων  στις ταραχές 1848 και 1860. Σε μια απόπειρα να ελευθερώσει τον Τζουζέπε Μπάντια  (πρώην διοικητή του Γκαριμπάλντι) ο Μισέλι  σκοτώθηκε. Οι αντάρτες έβαλαν φωτιά στις δημόσιες κρατικές υπηρεσίες   σκοτώνοντας τον γενικό επιθεωρητή του σώματος δημοσίων φρουρών.

1875. Στη Στάρα Ζαγόρα ξέσπασε η εξέγερση που διοργανώθηκε από τη βουλγαρική επαναστατική Κεντρική Επιτροπή στο Βουκουρέστι (Б.Р.Ц.К.) που είχε επικεφαλής τον Στέφαν Σταμπόλοφ.


 1904. Στην Αθήνα έγιναν τα εγκαίνια του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου Αθήνας–Πειραιά. Στην Ιταλία άρχισε  η πρώτη γενική απεργία, η οποία κράτησε μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, και προκλήθηκε από τη σφαγή των ανθρακωρύχων της Σαρδηνίας στις 4 Σεπτεμβρίου από τους αστυνομικούς

1905. Τα ανταρτικά σώματα του Καπεταν Οδυσσέα , (Γεώργιος Βλαχογιάννης) και του Γεωργίου Μακρή διέλυσαν την «τσέτα» από 80 άνδρες του Κομιτατζή Ναούμ. Πετρόφ  που τρομοκρατούσε την«ακρόπολη του σλαβόφωνου Ελληνισμού», το Μαρίχοβο. Η μάχη εγινε ανάμεσα στα χωριά Γραδέσνιτσα και Δράγος της περιοχής Μοναστηρίου-Φλώρινας. Ο Ναούμ σκοτώθηκε λίγες μέρες, στις 21 Νοεμβρίου από τους Τούρκους.

1908 . Η Αυστρο-Ουγγαρία και η Ρωσική Αυτοκρατορία συμφώνησαν στην Βιέννη ότι η μεν Αυστρο- Ουγγαρία δεν θα αντιτίθετο στο άνοιγμα του Βοσπόρου για τα ρωσικά πλοία, και η Ρωσία αποδέχτηκε την προσάρτηση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης από την Αυστρία.


1914 .Η Κρατική Δούμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ψήφισε  την απαγόρευση της πώλησης της βότκας κατά τη διάρκεια του πολέμου.  

1916. Κατά  τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης   ο Σερβικός Στρατός ξεκίνησε η μεγάλη επίθεση μάχη, επί του όρους Καϊμακτσαλάν που είχε καταληφθεί το 1916 από τον βουλγαρικό στρατό, που είχε εγκαταστήσει σειρές χαρακωμάτων και βάσεις πυροβολικού.


1918. Στην Δοϊράνη άρχισε η προπαρασκευή του πυροβολικού για την επίθεση των Άγγλων και των Ελλήνων κατά της 9ης Βουλγαρικής Μεραρχίας του Πλέβεν.

1920. Στη Νεα Υόρκη ανατινάχτηκε ένα αυτοκίνητο βόμβα μεταξύ της έδρας της Τράπεζας  «Μόργκαν Στάνλευ» και του χρηματιστηρίου, και της Γουώλ Στρήτ. 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν. Ως υπεύθυνος συνελήφθηκε
ο Ιταλός αναρχικός Μάριο Μπούντα.
Οι γιατροί του  βασιλιά Αλέξανδρου, ανακοίνωσαν ότι δεν τους εμπνέει καμία ανησυχία το τραύμα του, που προκλήθηκε από δάγκωμα πιθήκου, δυο μέρες νωρίτερα.


1922. Ο βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος, μετά την υποβολή της παραιτήσεως του αναχώρησε  για το Παλέρμο της Ιταλίας. Η «Επαναστατική Επιτροπή» μέχρι να αφιχθεί ο Ζαϊμης και μέχρι να φθάσει από τον Κόρινθο ο αντιπρόεδρος και προσωρινόςπρωθυπουργός  Σωτήριος Κροκιδάς όρκισε ως αντικαταστάτη του πρωθυπουργού, τον αρχαιότερο υπουργό, τον υπουργό Στρατιωτικών, αντιστράτηγο Αναστάσιο Χαραλάμπη.

1938. Ο Αδόλφος Χίτλερ συναντήθηκε στο Μπερχτεσγκάντεν, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Νέβιλ Τσάμπερλεν και συμφώνησαν την εκχώρηση των περιοχών της Σουδητίας στη Γερμανία. 

1939. Έληξε με ανακωχή η συνοριακή σύγκρουση Ιαπωνίας –Σοβιετικής Ένωσης και τα μέρη αποδέχτηκαν τα υφιστάμενα όρια. 

1940. Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβλήθηκε η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τους άνδρες. 

1941. Αφού οι σοβιετικοί σύμμαχοι των Άγγλων έφθασαν στην Τεχεράνη ο σάχης Ρεζά που ακολουθούσε φιλο-γερμανική πολιτική παραιτήθηκε υπέρ του 22χρονου πρίγκιπα Μοχάμεντ Ρεζά Παχλεβί. Δημιουργήθηκε ο Περσικός διάδρομος εφοδιασμού για τα σοβιετικά στρατεύματα.
Στο Βερολίνο,  ο καγκελάριος της ναζιστικής Γερμανίας εξέδωσε διαταγή για την εκτέλεση 100 Σέρβων για κάθε Γερμανό στρατιώτη που θα σκοτωνόταν από τους παρτιζάνους.


1943. Βομβαρδισμός του Αργοστολίου από τους Γερμανούς. Η γερμανική 10η Στρατιά απέτυχε να εξαλείψει αναφέρει το συμμαχικό προγεφύρωμα γύρω από το Σαλέρνο. 

1944. Στο Μελιγαλά, άρχισε η σφαγή των αιχμαλώτων.


1950. Στο Βιετνάμ, οι Βιετ Μινχ επιτέθηκαν στις Γαλλικές βάσεις Ντον κε, και , Λάος Kάι. 

1955.Στην Αργεντινή έγινε το δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του Προέδρου Χουάν Ντομίνγκο Περόν που τον ανέτρεψε.

1959. Ο Γάλλος Πρόεδρος  ντε Γκωλ, αποδέχτηκε το δικαίωμα των Αλγερίνων στην αυτοδιάθεση  και πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα στην Αλγερία για την ανεξαρτησία από τη Γαλλία.

1963. Ο Πατριάρχης Αθηναγόρας κάλεσε στην Κωνσταντινούπολη αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς διευθέτηση των διαφορών. Αναβλήθηκε η Πανορθόδοξος Σύνοδος της Ρόδου .
Ο Αχμετ Μπεν Μπελλά εξελέγη πρώτος Πρόεδρος της Αλγερίας. 

1965. Αναβλήθηκε για ενα 24ωρο ο σχηματισμός της τρίτης κυβέρνησης των Αποστατών υπό τον Στεφανόπουλο. Στην Αθήνα οι Αμεριακνοί αστροναύτες Γκόρντον Κούπερ καιΤσαρλς Κόνραντ. 8000 θεατές στο Δ Φεστιβάλ ελαφρού Τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη.

1967 .Ο Σπυρίδων Μαρινάτος ανακοίνωσε την ανακάλυψη του προϊστορικού οικισμού στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης. 

1968. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα το νέο Σύνταγμα , το οποίο θα εγκρινόταν με δημοψήφισμα.

1969 .Άρχισαν στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης οι 9οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες στίβου. 

 1970.Σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων και κυβέρνησης της Ιορδανίας .Ο «Μαύρο Σεπτέμβρης». Οι λιμενεργάτες του Νιουκάσλ της Αυστραλίας, άρχισαν Μποϊκοτάζ εναντίον των ελληνικών πλοίων , απαιτώντας την απελευθέρωση των φυλακισμένων ναυτεργατών και συνδικαλιστών.
1971. Στη Γιάλτα έγινε η γερμανο-σοβιετική σύνοδος κορυφής μεταξύ του Βίλλυ Μπραντ και του Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

 1973.Δολοφονήθηκε  ο Χιλιανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Βίκτορ Τζάρα για την αντίθεσή του στο πραξικόπημα και το στρατιωτικό καθεστώς του Αουγκούστο Πινοσέτ.


1974. 
Στην Κύρπο άρχισε η ανταλλαγή αιχμαλώτων. Στην Αθήνα ο σοβιετικός υφυπουργός εξωτερικών. Ο Καραμανλής αναοίνωσε δια του Λαμπρία ότι οι εκλογές θα γινόντουσαν με ενισχυμένη Αναλογική και οτι θα νομιμοποιείτο το ΚΚΕ με την κατάργηση του ΑΝ 509. Ο Αλεξάντερ Χέϊγκ έγινε ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. 


1975. Το Πράσινο Ακρωτήριο, η Μοζαμβίκη και το Σάο Τομέ έγιναν μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

1977. Η 
Μαρία Κάλλας , (Μαρία Άννα Σοφία Σεσίλια Καλογερόπουλου),  απεβίωσε στο Παρίσι σε ηλικία 53 ετών.

1978. Στο νοτιοανατολικό Ιράν, σκοτώθηκαν 26.000 άνθρωποι από σεισμό μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που κατέστρεψε την πόλη Ταμπάς. 

1979 . Δυο οικογένειες της Θουριγγίας, οκτώ άτομα, δραπέτευσαν από την Ανατολική Γερμανία με ένα αερόστατο που έφταιξαν μόνοι τους και διέφυγαν στην Δυτική Γερμανία.

 1980. Ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες έγιναν μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

1981. Η κυβέρνηση Ράλλη προκήρυξε βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές για τις 18 Οκτωβρίου.
1982. Χριστιανοί πολιτοφύλακες Λιβάνου επιτέθηκαν στα προσφυγικά στρατόπεδα της Σάμπρα και Σατίλα στη Βηρυτό και ξεκίνησε μια σφαγή τριών ημερών στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 800 άνθρωποι. Ηθικός αυτουργός και οργανωτής ήταν ο στρατηγός και μετέπειτα πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν. 

1985. Στην επέτειο της σφαγής της Σάμπρα και της Σατίλα , τρομοκρατική Επίθεση στο «Café de Paris» στη «Via Veneto» της Ρώμης από την Επαναστατική Οργάνωση Σοσιαλιστών Μουσουλμάνων (ORMS) του Αμπού Νιντάλ. Ο Παλαιστίνιος, Ahmad Hassan Abu Ali Sereya,  έριξε δύο χειροβομβίδες  σοβιετικής κατασκευής, ανάμεσα στα τραπέζια .Μόνο μία βόμβα εξερράγη προκαλώντας 39 τραυματισμούς εκ των οποίων πολλοί σοβαροί.

1987 .Υπογράφηκε το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ  για την προστασία της στιβάδας του όζοντος και την απαγόρευση  των επιβλαβών για το όζον ουσιών.

1992. Μαύρη Τετάρτη για τη βρετανική λίρα που βγήκε από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών και υπέστη μεγάλη υποτίμηση. Ο Μανουέλ Νοριέγκα καταδικάστηκε από το Κράτος Δικαίου σε ποινή φυλάκισης 30 ετών.

1993. Στον  πόλεμο  της  Αμπχαζίας άρχισε η  μάχη για το Σουχούμι .

1995. Η Ελληνική κυβέρνηση ήρε το εμπάργκο κατά της Μπουγιουρουμού.

1999. Στην Αλγερία εγκρίθηκε από το λαό με 98,6%  το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου Αμπντ αλ-Αζίζ Μπουτεφλίκα για τη συμφιλίωση με τους ισλαμιστές εξτρεμιστές και η χορήγηση αμνηστίας σε όσους ισλαμιστές κατέθεταν τα όπλα.
Τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία με 17 νεκρούς από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε πολυκατοικία στο Βόλγογκραντ και άλλοι 4 νεκροί από έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη

2000 . Η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ , σύμφωνα με το ψήφισμα 1244. να επιστρέψουν  στο κατεχόμενο  Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι οι προβλεπόμενοι από το ψήφισμα  στρατιώτες και  αστυνομικοί.

2001‎‎.Η Κίνα έγινε δεκτή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μετά από 15 χρόνια διαπραγματεύσεων.‎

2007.Στην Ελλάδα έγιναν βουλευτικές εκλογές με τη συμμετοχή 22 κομμάτων. Πρώτο κόμμα με 2,994.979 ψήφους και 41,84% η Νέα Δημοκρατία που έβγαλε 152 βουλευτές. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 3,8% έβγαλε 10 βουλευτές.
17 Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν στην πλατεία Νισουρ  από υπαλλήλους της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας Μπλακγουώτερ που  μετείχαν σε φάλαγγα με διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

2011‎‎ . Αστυνομικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι του Κοσσυφοπεδίου και μέλη της EULEX ανέλαβαν τον έλεγχο των  συνοριακών διαβάσεων Γιάρινιε και Μπρίνιακ προς τη Σερβία.‎

2014. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας. 

2015. Μεγάλος σεισμός μεγέθους 8,3 ρίχτερ έπληξε τη Χιλή. Στρατιωτικό πραξικόπημα  στην Μπουρκίνα Φάσο.

2018. Στις ελεύθερες περιοχές της Συρίας  έγιναν  για πρώτη φορά από το 2011 δημοτικές εκλογές.

2020. Στην Ιαπωνία, ο Φιλελεύθερος Δημοκράτης Γιοσιχίντε Σούγκα διορίστηκε  πρωθυπουργός , αντικαθιστώντας τον Σίνζο Άμπε.

15/9/24

Πακρόφσκ, Τορέτσκ, Τσασόβ Γιάρ, Βουλεντάρ . Καλά, και κακά νέα από το μέτωπο στις 15 Σεπτεμβρίου

  Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους σε πολλούς τομείς του μετώπου. Κουπιάνσξ, Πακρόβσκ, Σελίντοβο, Τορέτσκ, Ουκράϊνσκ, Βουλαντάρ, και Τσασίβ Γιάρ. 

Στο Μέτωπο του Ντόνετσκ, στο Τσασόβ Γιαρ τα  ρωσικά στρατεύματα ήταν σε θέση να προχωρήσουν από τη βόρεια πλευρά κατά μήκος του καναλιού Seversky Donets-Donbass και διεύρυναν  το προγεφύρωμα κατά μήκος του καναλιού  κατά περίπου 1 χλμ. Στα Βόρεια του Chasov Yar, οι ρωσικές ένοπλες  βελτίωσαν τις θέσεις τους στη γραμμή Kalinovka-Grigorovka. Εντός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος οι οδομαχίες συνεχίζονται χωρίς σημαντικές αλλαγές. 

Το Ουκραΐνσκ στο μέτωπο του Πακρόβσκ  έχει ουσιαστικά περικυκλωθεί.


 Στο Βουλαντάρ γίνονται σφοδρές μάχες για τα ορυχεία, Yuzhnodonbasskaya-3 και Yuzhnodonbasskaya-1. Χωρίς τη εκκαθάριση  τους η περαιτέρω πρόοδος είναι απίθανη

 Στον τομέα του Νότιου Ντόνετσκ, η αντιπαράθεση συνεχίζεται στην περιοχή Urozhayne. 

Οι μάχεςστο Πακρόφσκ  συνεχίζονται . Οι Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο των οικισμών Zhelannoye Pervoye και Dolinovka στην κατεύθυνση Pokrovsky. Οι μάχες συνεχίζονται και νοτιοανατολικά του Σελίντοβο.  Οι Ρώσοι απέκοψαν  τον δρόμο Ukrainsk-Selidovo και κατέστρεψαν τη γέφυρα Vostochny Overpass  στο Pokrovsk. 

Νωρίτερα καταστράφηκαν η Δυτική Γέφυρα Άνω Διάβασης και η Γέφυρα Μυρνοχράντ, που συνδέει το Ποκρόβσκ με το Μυρνοχράντ. 

Στο Τορέτσκ, ο ρωσικός στρατός προελαύνει κατά μήκος της οδού Τσεντράλναγα σε πυκνά πολυώροφα κτίρια. Περίπου μισό χιλιόμετρο απόμένει για να φτάσουν στο κέντρο.  

Στο Μέτωπο της Ζαπορόζιε δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές . Οι θερμοβαρικές  βόμβες καταστρέφουν μεθοδικά τον εξοπλισμό των Χαχόλων.Η πρώτη γραμμή είναι στατική.

Κουρσκ: Πεζοναύτες της 810ης ταξιαρχίας του Ρωσικού Στρατού και τα απόσπασμα των ειδικών δυνάμεων «Αρμπάτ» της Οσετίας απελευθέρωσαν το χωριό Μπόρκι το οποίο ήταν για πολλές ημέρες θέατρο μαχών.Οι Χαχόλοι υποχώρησαν από τον οικισμό το πρωί της Κυριακής

Ο υποστράτηγος Αλαουντίνοφ δήλωσε ότι οι στρατιώτες της μονάδας Arbat συνέλαβαν αρκετούς Ουκρανούς στρατιώτες κατά την απελευθέρωση του χωριού Μπόρκι και δημοσίευσε ένα βίντεο με τους μαχητές. Ο Υποστράτηγος συνεχάρη τους στρατιωτικούς για το αποτέλεσμα και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία. "Οι αδελφοί μας από τη μονάδα Arbat και την 810η ταξιαρχία εκκαθάρισαν το χωριό Μπόρκι, καταστρέφοντας τον εχθρό και παίρνοντας αιχμαλώτους. Συγχαίρω τους αδελφούς μας για ένα τόσο καλό αποτέλεσμα και τους εύχομαι περαιτέρω επιτυχία», δήλωσε ο Αλαουντίνοφ.

Πριν από αυτό, οι στρατιώτες της 200ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκιοφόρων της Στρατιωτικής Περιφέρειας του Λένινγκραντ έδειξαν τον «δρόμο του θανάτου» στην περιοχή Κουρσκ. Έτσι ονόμασαν τη διαδρομή μέσω της οποίας τα ουκρανικά στρατεύματα προσπάθησαν να περάσουν στο Κουρσκ. Το βίντεο δείχνει καμένα εχθρικά οχήματα μάχης.

Σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν στο Κουρσκ περισσότερους από 300 στρατιώτες, τρία άρματα μάχης, τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 15 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης. Επιπλέον, επτά Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν.

Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις και τα συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν δύο αεροσκάφη Su-27 και ένα MiG-29 της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας . Επιπλέον, κατέστρεψαν ένα ουκρανικό τρένο με όπλα. Αναχαιτίστηκαν επίσης,  55 UAV και χτυπήθηκαν 148 Στόχοι. 
Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι αποκρούστηκαν δύο αντεπιθέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας προς την κατεύθυνση της Lyubimovka και της Malaya Loknya και αποτράπηκαν  οι προσπάθειες επίθεσης στους οικισμούς Viktorovka, Olhivka και Kremyane ματαιώθηκαν. «Ως αποτέλεσμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας άφησαν επί του πεδίου 25 νεκρούς και τραυματίες, που τους μάζεψαν οι Ρώσοι ενω ακόμα πέντε στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας παραδόθηκαν.
Καταστάφηκαν ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού και δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης .

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΕΚΤΑΚΤΟ...ΡΩΣΙΑ -ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ

15 Σεπτεμβρίου 2008. Έβγαλαν από την πρίζα την Τράπεζα Lehman Brothers που κήρυξε πτώχευση. Έτσι ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008



Τότε χάθηκαν και τα αποθεματικά επισφαλών απαιτήσεων των Ελληνικών Τραπεζών, που τα είχαν επενδύσει παρανόμως σε "ασφαλή ομόλογα" της Lehman Brothers.


Στην Πολιτεία του Όρεγκον αποκαλύφθηκε ότι εκατοντάδες λαθρομετανάστες (μη πολίτες) είχαν εγγραφεί «κατά λάθος» στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν, από το 2021.

 Ο δισεκατομμυριούχος Πήτερ Αντρέας Θιέλ  δήλωσε ότι η Κάμαλα Χάρις θα κλεψει τις εκλογές του 2024 και ζήτησε όπως και ο Ελόν Μασκ  αυστηρό έλεγχο της  ταυτότητας των ψηφοφόρων, αυστηρούς περιορισμούς στην επιστολική ψήφο και προσωπική ψηφοφορία την ημέρα των εκλογών .«Θα εξαπατήσουν. Θα κλέψουν τα ψηφοδέλτια». Είπε.


Η Σίνγκιουλαρ, η GPO και η MRB ειναι οι σταθερές του συστήματος

 

Οι πρεσβευτές έρχονται και παρέρχονται. Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει. Εκτός από την αγάπη μένουν   ο Φαναράς και ο Θεοδωρικάκος .οι Γκαλοπατζήδες. GPO και MRB. 

Μαζί με τα βοθροκάναλα και την Σίγκιουλαρ. 

Εφιάλτης, Στεφανόπουλος, Έβερτ,  Βαρβιτσιώτης, Νωθρός Καραμανλής, Σαμαράς,  Ντόρα Εφιαλτάκη, ο υιός) του Εφιάλτη, ο Σημίτης,ο Αρσένης, ο Τζέφρι (Γιωργάκης), ο Βενιζέλος, η Γεννηματά, ο Ανδρουλάκης.  η Δαμανάκη, ο Κωνσταντόπουλος, ο Αλαβάνος, ο Κουβέλης, ο Τσίπρας, πέρασαν και έφυγαν. 

Ο Θεοδωρικάκος και ο Φαναράς έμειναν.

Οπως και ο Χατζηπούρδογλου και η Σίγκιουλαρ.

O «Φυτευτός»

 


Κάνουν πολύ μεγάλο λάθος όσοι ομιλούν για το «τυχάρπαστο» Κασσελάκι που « είδε φως, μπήκε». 

Το Κασσελάκι «δεν μπήκε», τον έβαλαν, τον φύτεψαν. Οι Κηπουροί που φύτεψαν και εκείνο τον νεαρό καταληψία που έδινε συνέντευξη στην  Ανα στο «Μέγκα».

15/28 Σεπτεμβρίου 1922. Οι Τούρκοι εσφαξαν τους ενδεκα στρατιώτες του Ελληνικού Φυλακίουστο Σαφά Αλάν της Θράκης. Στην Αθήνα ,οι Πρεσβεις έκαναν διάβημα στους επαναστάτες για τους κρατούμενους πολιτικούς. Η κυβέρνηση Ζαϊμη


 


15/28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1922. Θριαμβευτική είσοδος στην Αθήνα της Επαναστατικής Επιτροπής με επικεφαλής τους συνταγρματάρχες Γοννατά, Πλαστήρα και τον αντισυνταγματάρχη Άγγελο Πρωτοσύγκελο. Συνάντηση των Επαναστατών με τους Πρεσβεις, Σχηματισμός της κυβέρνησης Ζαϊμη.



Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 1944 . Η Μεγάλη Παρασκευή του Μελιγαλά. Η κατάρρευση της θέλησης για αντίσταση και η παράδοση στον ΕΛΑΣ . Η σφαγή των αιχμαλώτων.


 -Ο Μελιγαλάς παραδόθηκε και δεν αλώθηκε, μετά από «έφοδο» των κομμουνιστών. 
 
-Ο Μελιγαλάς παραδόθηκε στις 12.00 το μεσημέρι της 15ης Σεπτεμβρίου. Το Σύνθημα της Παράδοσης ήταν το χτύπημα της Καμπάνας του Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννη 
 - Οι περίπου 200 νεκροί της 15ης Σεπτεμβρίου 1944,πριν ξεκινήσει η σφαγή στην Πηγάδα, θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους στο νεκροταφείο.

Το Άγος των «καλών εαμιτών» και των «νομιμοφρόνων δεξιών» που έχουν όλοι μερίδιο της ευθύνης για την σφαγή  στον Μελιγαλά

γράφει ο Σπυρίδων Χατζάρας 

Με το πρώτο φως της ημέρας, της Παρασκευής15 Σεπτεμβρίου 1944, εξήλθε από το φυλάκιο της Κάτω Ρούγας του Μελιγαλά, μια τριμελής Επιτροπή, αποτελούμενη από τον πρόεδρο της Κοινότητας του Μελιγαλά Αλκιβιάδη Παπαδόπουλο , τον εαμίτη δικηγόρο Αργιανά και τον εφημέριο του Αγίου Ιωάννη Πούλο Παπαδόπουλο, για να διαπραγματευτεί με τους Ελασίτες, «την παράδοση του Μελιγαλά, με αντάλλαγμα να μη γίνουν σφαγές και λεηλασίες». 

 Εκείνη την ώρα, όπως ανέφερε στην έκθεση του στο ΓΕΣ το 1955,    ο υποδιοικητής του Τάγματος Παναγιώτης Καζάκος στις θέσεις μάχης είχαν απομείνει περί τους 300. 

Οι υπόλοιποι, μετά την διαρροή των όσων λέχθηκαν στη νυχτερινή σύσκεψη με τους εγγλέζους, και τους ψιθύρους των Εαμιτών του Μελιγαλά για τη λίστα των εξήντα «εθνοπροδοτών», που θα «πλήρωναν», για τα εγκλήματα τους, κρύφτηκαν στα σπίτια, όπως είχε γίνει προηγουμένως στον Πύργο και όπως έγινε αργότερα στους Γαργαλιάνους. 
 
Αυτό ήταν, «το αποτέλεσμα της κατάρρευσης του ηθικού» στο οποίο αναφέρθηκε ο Καζάκος, στην έκθεση του στο ΓΕΣ. 

 Το γεγονός είναι, ότι σχεδόν οι μισοί ταγματασφαλίτες και χωροφύλακες, που αισθανόντουσαν ότι δεν τους βάρυναν «εγκλήματα» , εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και κατέφυγαν στην αμφίβολη «ασφάλεια» των σπιτιών , τη νύχτα της 14ης Σεπτεμβρίου.

 Η τριμελής Επιτροπή, σύμφωνα με την γραπτή μαρτυρία του Παπά Παπαδόπουλου, πρώτα συνάντησε τον «καπετάνιο του ΕΛΑΣ Κώστα Κανελλόπουλο », ( του οποίου η κόρη Μαρία είναι η ηθοποιός που ηταν και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), και εκείνος τους έστειλε με συνοδεία στο Σολάκι, 2 χιλιόμετρα πιο πέρα, όπου συνάντησαν τον Γιάννη Φράγκο («Ακρίτα»), ο οποίος τούς εγγυήθηκε ότι, «μόνο τούς Ταγματασφαλίτες και τους εγκληματίες θα τιμωρούσαν».

 Όσο να πάει η αντιπροσωπεία με τα πόδια στο Σολάκι να συζητήσει και να γυρίσει, την ησυχία, έσχιζε το «χωνί», από το οποίο οι ελασίτες φώναζαν :
 «Παραδοθείτε, ο αγώνας σας είναι μάταιος. Ο Άρης σας δίνει το λόγο της τιμής του, δεν θα σας πειράξει κανείς», και διάβαζαν τη διαταγή 330 της ΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ , που εκδόθηκε και γραπτώς με την υπογραφή του Βελουχιώτη με ημερομηνία 15 Σεπτεμβρίου, και η οποία ανέφερε: 
«..Διά τελευταίαν φοράν διακηρρύσσομεν δημοσία ότι πας ανήκων εις τα Εθνοπροδοτικά Τάγματα, όστις ήθελε παραδοθή ημίν και παραδώση τον οπλισμόν του εντός 24 ωρών από της κοινοποιήσεως της παρούσης θα του εξασφαλισθή απολύτως η ζωή και η ελευθερία επανόδου εις την οικίαν του. Μετά την εκπνοήν της άνω προθεσμίας πας εξ αυτών συλλαμβανόμενος κατά την διάρκειαν της μάχης ή άλλως ένοπλος θα τυφεκίζεται επί τόπου». 
font-weight: 400;">
font-weight: 400;">Η διαταγή 330 της ΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, με την οποία ο Άρης εγγυόταν πλήρως τη ζωή όποιου παρέδιδε τον οπλισμό του εντός 24 ωρών, και ανακαλούσε την προηγούμενη που διέτασσε την άμεση και επιτόπου εκτέλεση των ταγματασφαλιτών, και εκδόθηκε με την εντολή των Άγγλων που διαπραγματεύτηκαν την παράδοση του Μελιγαλά, και έπεισαν τους ταγματασφαλίτες «να σταματήσουν την αιματοχυσία, να παραδοθούν στον ΕΛΑΣ και να περιμένουν να κριθούν από την Κυβέρνηση ». 

Όταν γύρισαν στην πόλη οι "διαπραγματευτές", ενημέρωσαν τους πάντες για τη Συμφωνία . 

Το σύνθημα για τον ΕΛΑΣ, ότι οι ταγματασφαλίτες συμφώνησαν να καταθέσουν τα όπλα , ήταν να χτυπήσουν οι Καμπάνες, στις 12 το μεσημέρι. 

 Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, από όλους όσους έζησαν τα γεγονότα της 15ης Σεπτεμβρίου , ο μόνος που θυμόταν τις καμπάνες να χτυπούν «δαιμονισμένα» και ταυτόχρονα , και τους ταγματασφαλίτες «να σηκώνουν λευκές σημαίες», ήταν ο ελασίτης Βασίλης Κλεφτόγιαννης που αφηγήθηκε: 

 «Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν δαιμονισμένα. Οι ταγματασφαλίτες σηκώνουν λευκές σημαίες. Ο Μελιγαλάς έπεσε». 

Ο άνθρωπος που χτυπούσε τις καμπάνες , ο εφημέριος του Αγίου Ιωάννη, ο ιερέας Παναγιώτης (Πούλος) Παπαδόπουλος, που επέζησε της σφαγής, δεν το θυμόταν και δεν το ανέφερε στο ιδιόχειρο σημείωμα που έγραψε αργότερα, διότι η επίσημη άποψη της δεξιάς ήταν ότι ο Μελιγαλάς έπεσε μαχόμενος και δεν παραδόθηκε. 

Ο «Έπαρχος» της ΠΕΕΑ, στην Μεσσηνία, και αυτόπτης μάρτυρας Στάθης Κανναβός θυμόταν ότι, «λίγο μετά το ηλιοβάρεμα, (15 Σεπτέμβρη) , οι δολοφόνοι του Μελιγαλά, σηκώνουν από παντού λευκές σημαίες. Πετούν στα φυλάκια τα άτιμα όπλα τους και μπουλούκια - μπουλούκια, τρέχουν να κλειστούν στο Μπεζεστένι». 

 Αν συνδυάσουμε τον Κλεφτόγιαννη και τον Κανναβό, ο εφημέριος του Αγίου Ιωάννη χτύπησε τις Καμπάνες με το «ηλιοβάρεμα» δηλαδή το μεσημέρι, και αφού δόθηκε το σύνθημα, τότε οι «Ταγματασφαλίτες» ,σήκωσαν λευκές σημαίες και σεντόνια από τα παράθυρα τωνσπιτιών που ειχαν καταφυγει.. 

 Το μεσημέρι της 15ης Σεπτεμβρίου 1944, ακριβώς στις 12.00 , χτύπησαν οι καμπάνες της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη στην πλατεία του Δημαρχείου του Μελιγαλά. 

Αυτό ήταν το σύνθημα για να μπουν οι ελασίτες στην πόλη ενώ από τα σπίτια σήκωναν λευκές σημαίες . 

Ο ελασίτης Σπύρος Ξιάρχος , στο γεμάτο «επαναστατικά ψεύδη» βιβλίο αναμνήσεων που έβγαλε επί ΠΑΣΟΚ το 1982, έγραψε ότι «η τελευταία ταγματασφαλίτικη σφαίρα ρίχτηκε στις 12 και 05΄, και σκότωσε τον Αντώνη Τσιγουρή , από την Ανδρίτσαινα, ενώ ένα λεπτό πριν (12.04) «μια σφαίρα βρήκε στο μέτωπο τον ανθυπολοχαγό Διακουμογιαννόπουλο». 

Αυτός που πυροβολούσε από τον «Αη-Λιά», ήταν ο επιλοχίας Παναγιώτης Μπένος, που επειδή είχε τη μάνα και την αδελφή του στον Μελιγαλά, αποφάσισε να μην φύγει, να μην παραδοθεί, αλλά να αποθάνει «μετά των αλλοφύλων». Ο Μπένος σκότωσε τους δυο,

Αυτή ήταν «η μάχη του Αη-Λιά». 

Μέχρι το μεσημέρι της 15ης Σεπτεμβρίου, οι νεκροί ταγματασφαλίτες από τις μάχες ήσαν μόνο 15. 

 Οι Κομμουνιστές με το που μπήκαν στην πόλη εκτέλεσαν τους 41 τραυματίες, μαχητές και πολίτες που βρίσκονταν στο νοσοκομείο. 

 Οι ελασίτες , αφού μπήκαν στον Μελιγαλά, προχωρούσαν από σπίτι σε σπίτι και καλούσαν με τα «χωνιά» τους άμαχους, να αφήσουν τα σπίτια τους ανοικτά και να συγκεντρωθούν στο Μπεζεστένι, δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό, και στις «Μουριές του Δεληγιάννη». 

Στο Μπεζεστένι στοιβάχτηκαν 2700-3000 αιχμάλωτοι, από τους οποίους οι 500 μόνο ήσαν «ταγματασφαλίτες», αφού οι υπόλοιποι , που δεν είχαν εμπιστοσύνη στους Κομμουνιστές, πραγματοποίησαν μια ηρωική έξοδο με επικεφαλής τον ταγματάρχη Καζάκο και τον ανθυπολοχαγό Θεοφάνους. 

Από αυτούς 20-25 αποκόπηκαν και περικυκλωθήκαν από τους άνδρες του Βελουχιώτη, κοντά στο Σολάκι, και εκτελέστηκαν επί τόπου. Και έχουν θαφτεί εκεί. 

 Οι υπόλοιποι 2500 στο Μπεζεστένι ήσαν οι  «αντιδραστικοί». 

Στις 13.00 , σχηματίστηκε η Λαϊκή Επιτροπή, για να αποφασίσει την τύχη των αιχμαλώτων που ήσαν στοιβαγμένοι σαν ζώα στο Μπεζεστένι. 

Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, 15ης Σεπτεμβρίου, ενώ ακόμα ο Γκίμπσον ήταν παρών, είχαν αρχίσει και οι αυτοδικίες . Αιχμάλωτοι εκκαλούντο ονομαστικά έξω από το Μπεζεστένι και τους εκτελούσαν. 

 Οι δρόμοι του Μελιγαλά είχαν γεμίσει πτώματα. Το σύνολο των θυμάτων των «αυτοδικιών» δεν εξακριβώθηκε ποτέ. Από τις μαρτυρίες όσων επέζησαν υπολογίζονται σε 120-150. 

 Σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τις αφηγήσεις των Ελασιτών, εκείνοι που εκτελέστηκαν μέσα στην Πόλη και γύρω από το Μπεζεστένι , θάφτηκαν την επομένη και την μεθεπομένη σε ομαδικούς τάφους στο νεκροταφείο του Μελιγαλά, μαζί με τους 41 τραυματίες του νοσοκομείου, που εκτελέστηκαν αμέσως μετά την είσοδο του ΕΛΑΣ στην πόλη, επειδή δεν είχαν πάει στο Μπεζεστένι. 

Σε ομαδικούς τάφους στο νεκροταφείο του Μελιγαλά θάφτηκαν και οι Ελασίτες νεκροί, της μάχης.

 Συνοπτικά

-Ο Μελιγαλάς παραδόθηκε και δεν αλώθηκε, μετά από «έφοδο» των κομμουνιστών. 
 -Ο Μελιγαλάς παραδόθηκε στις 12.00 το μεσημέρι της 15ης Σεπτεμβρίου. Σύνθημα της Παράδοσης ήταν το χτύπημα της Καμπάνας. 
 - Οι περίπου 200 νεκροί της 15ης Σεπτεμβρίου 1944 ,πριν ξεκινήσει η σφαγή στην Πηγάδα, θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους στο νεκροταφείο.