22/9/24

Οι δουλειές των Μητσοτακένσκι, των χρηματοδοτών , των εργολάβων και των μεταπρατών για να συνδεθεί το Ισραήλ με την Ευρώπη μέσω Κύπρου και Κρήτης


 ΟΛΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΤΙΝΑΞΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΟΠΩΣ ΤΙΝΑΞΑΝ ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΤΟΝ ΡΩΣΙΚΌ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΒΑΛΤΙΚΗ

Η Ελλάδα και η Κύπρος υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη συνέχιση της κατασκευής του υποθαλάσσιου καλωδίου υψηλής τάσης που συνδέει την ηπειρωτική Ευρώπη με την Ανατολική Μεσόγειο.

Το έργο «The Great Sea Interconnector», προϋπολογισμένου κόστους  2,4 δισ. ευρώ, θα συνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα της Ευρώπης με αυτά της Κύπρου και στη συνέχεια θα φτάσει στο Ισραήλ. Για την Κύπρο, το καλώδιο εκτιμάται σε 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ. ευρώ. Σύμφωνα με τους  κατασκευαστές  του έργου, μετά την ολοκλήρωσή του, θα είναι το "μακρύτερο" καλώδιο υψηλής τάσης στον κόσμο - 1240 χλμ., Καθώς και το βαθύτερο - στα 3000 μ.

 Με βάση το μνημόνιο που υπεγράφη , οι εργασίες για το έργο θα επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες, μετά από τις αντίστοιχες αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών των δύο χωρών.

 Παράλληλα,  το Πλαίσιο Συναντίληψης αναφέρει ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης θα συμβάλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, συνδέοντας το κυπριακό εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά συστήματα. 

-Είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι το έργο αυτό όχι μόνο θα συνδέσει την Κύπρο με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης, διευκολύνοντας την ενεργειακή μετάβαση, αλλά ταυτόχρονα θα προωθήσει τον στόχο της Ελλάδας να καταστεί διάδρομος μεταφοράς καθαρής ενέργειας, αναφέρει η κοινή δήλωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας και του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπόριο και Βιομηχανία της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Σημειώνεται επίσης ότι η υπογραφή του Πλαισίου Συναντίληψης αποτελεί συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη συνάντηση της Πέμπτης στην Αθήνα μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη. 

Η Κύπρος έχει αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου, αλλά δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί. Το νησί εξακολουθεί να βασίζεται σε βαρέα καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με το κόστος των καταναλωτών να είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο των ομολόγων τους στην ηπειρωτική Ευρώπη. Αν και δεν αμφισβητεί την ανάγκη για εναλλακτικές πηγές ενέργειας ή το ίδιο το έργο GSI, υπήρξαν καθυστερήσεις από την πλευρά της Κύπρου, καθώς η Λευκωσία ήθελε διευκρινίσεις σχετικά με το συνολικό κόστος του έργου, τη βιωσιμότητά του και πιθανές ευθύνες για απρόβλεπτες καθυστερήσεις.

«Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο, την Ελλάδα και την ΕΕ, καθώς θα συνδέσει την Κύπρο με το ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης, διευκολύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση και τον στόχο της Ελλάδας να αποτελέσει αγωγό καθαρής ενέργειας»,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΙ ΣΚΟΥΡΟΙ ΛΙΘΟΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΚΡΑΓΟΥΝ

ΥΓΕΙΑ, Φῶς Ἑλληνικόν εἰς ἃπαντας τοὺς  Ἓλληνας καὶ ἁπάσσας τὰς   Ἑλληνίδας. Βροχερός εἰς τοὺς 2°C ἐν Οὐψάλα.   ΕΛΛΑΣ≡HELLAS . ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝ...