15/10/24

Χρέος, Χρέος, Χρέος. Αυτό σημαίνει. Επιτόκια, τοκοχρεολύσια, και Τοκογλύφους.

 Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια  στο τέλος του 2024 και θα αναλογεί στο  93% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το Δημόσιο  χρέος των φτωχότερων οικονομιών,  ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 72% του ΑΕΠ τους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δημοσίευσε  την έκθεση του για το Παγκόσμιο Δημόσιο Χρέος, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται το παγκόσμιο εταιρικό Χρέος και το Παγκόσμιο Ιδιωτικό Χρέος . Η έκθεση του ΔΝΤ  προβλέπει ότι το συνολικό δημόσιο χρέος όλων των χωρών το 2024 θα υπερβεί τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια,  και θα αναλογρεί στο 93,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το Ταμείο αναμένει ότι το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το τέλος της δεκαετίας και θα φτάσει το 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2030.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου δημόσιου χρέους οφείλεται σε χώρες όπου το χρέος δεν αναμένεται να σταθεροποιηθεί και αυτές οι χώρες, (ΗΠΑ,ΚΙΝΑ. Γαλλία, Γερμανία. Ιαπωνία, κλπ)  αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η Παγκόσμια ανάπτυξη οδηγείται  από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, όπου το χρέος αυξήθηκε κατά περισσότερο από 2,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, αντίστοιχα. Στις 3 Οκτωβρίου, στην αρχή του νέου οικονομικού έτους,  το χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 347,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ταυτόχρονα, η Ρωσία έχει γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν δημόσιο χρέος, δεύτερη μόνο μετά την Ινδία και την Ινδονησία.

Παράλληλα η  Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι 26 από τα φτωχότερα έθνη βρίσκονται στη χειρότερη οικονομική κατάσταση από το 2006. Το χρέος αυτών των χωρών βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών. Τα δύο τρίτα από αυτούς αντιμετωπίζουν ένοπλες συγκρούσεις ή θεσμική αστάθεια. Οι φτωχότερες οικονομίες του κόσμου - όπου ζουν περίπου το 40% όλων των ανθρώπων που ζουν με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα - είναι βαθύτερα χρεωμένες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το 2006 και είναι πιο ευάλωτες σε φυσικές καταστροφές και άλλα σοκ, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ωστόσο, η διεθνής βοήθεια ως ποσοστό του ΑΕΠ τους έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, αναγκάζοντας πολλούς να λάβουν χρηματοδότηση με τοκογλυφικούς όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: