8/2/09

«Η Ελλάδα έχει ήδη σπάσει το δικό της αυγό» στο Μακεδονικό.

Γκρούεφσκι: Υπεύθυνη η Ελλάδα για τη απουσία της ΠΓΔΜ από το ΝΑΤΟ
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, μιλώντας σε πάνελ κατά τη διάρκεια της 45ης Διεθνούς Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. κατονόμασε την Ελλάδα ως υπεύθυνη για το ότι η χώρα του δεν έχει καταφέρει ακόμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Ο Ν. Γκρούεφσκι υποστήριξε ότι, «αν και τα Σκόπια πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ο λόγος που δύο εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν εκτός της νατοϊκής σφαίρας ειρήνης, ελευθερίας και δημοκρατίας είναι η συνταγματική τους ονομασία». Υποστήριξε ακόμη πως η Ελλάδα θεωρεί ότι απειλείται η εδαφική της ακεραιότητα και πρόσθεσε πως «εμείς αλλάξαμε το Σύνταγμά μας, ώστε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες τους και παραμένουμε προσηλωμένοι στην απόφαση να συνεργαστούμε, προκειμένου να φτάσουμε σε συμβιβασμό».

Τους ισχυρισμούς του κ. Γκρούεφσκι αντέκρουσε ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Βερολίνο, Αναστάσιος Κριεκούκης, ο οποίος υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, αναφερόμενος σε συγκεκριμένες ελληνικές πρωτοβουλίες.

Δήλωσε ότι τα τελευταία 15 χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες να επιλυθεί το πρόβλημα, «να φτιαχτεί η ομελέτα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Η Ελλάδα έχει ήδη σπάσει το δικό της αυγό, όταν αποδέχθηκε την σύνθετη ονομασία, για παράδειγμα το «Βόρεια Μακεδονία» ή το «Νέα Μακεδονία» έναντι όλων (erga omnes), όχι με άλλο όνομα στην Γενεύη, με άλλο στο εσωτερικό της χώρας, με άλλο στα διαβατήρια.
Πρέπει να βρούμε μια λύση, αλλά εσείς δεν έχετε ακόμη σπάσει το δικό σας αυγό, το οποίο βλέπω τώρα ότι γίνεται όλο και πιο σκληρό. Ενέργειες, όπως η μετονομασία σταδίων ή δρόμων δεν βοηθούν ιδιαίτερα, ώστε να καταλάβουμε προς ποια κατεύθυνση κινούμαστε. Πιστεύετε ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση στο εγγύς μέλλον και στο τέλος να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι με την ευρωατλαντική σας προοπτική;».

Απαντώντας στον Έλληνα διπλωμάτη, ο Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε ότι η χώρα του «δεν έχει ακόμη αισθανθεί αυτή την υποστήριξη, που θεωρεί η Ελλάδα ότι προσφέρει στην ευρωατλαντική προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: