27/2/09

Στάσιμο το θέμα με τα Σκόπια, αλλά οι εξελίξεις τρέχουν.


Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων διανύει «περίοδο στασιμότητας», διαπίστωσε η ομάδα της κυρίας Μπακογιάννη, μετά τη σύντομη συνάντηση με τον ειδικό αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, που διήρκησε 30 λεπτά.
.
Η συνάντηση Με τον ειδικό αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, συναντήθηκε τα μεσάνυχτα η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Οι συνομιλίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ θα συνεχιστούν σε χρόνο που θα κρίνει ο κ. Νίμιτς.
Στα Σκόπια η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της της Ελλάδος, αποχώρησε από την πολυμερή διάσκεψη για τον πολιτισμό, με θέμα «Πολιτισμός και Οπτικοακουστική Επικοινωνία-Παράγοντας ειρήνης και εξασφάλισης του ευρωπαϊκού μέλλοντος για τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης», την οποία διοργάνωσε ,το υπουργείο Πολιτισμού της πΓΔΜ, σε συνεργασία με ιδιωτικό πανεπιστήμιο των Σκοπίων, και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι χωρών της περιοχής, καθώς και εκπρόσωποι της UNESCO και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός, ότι οι διοργανωτές χρησιμοποιούσαν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», σε αντίθεση με την «πρακτική για χρήση μόνο σημαιών των χωρών και ονομάτων των συμμετεχόντων» .
Η κ. Παπαδοπούλου, σε παρέμβασή της κατηγόρησε τους διοργανωτές ότι ενήργησαν με κακή πίστη και σε πλήρη παραβίαση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ το 1995, και κατηγόρησε το υπουργείο Πολιτισμού της ΠΓΔΜ ότι επιχείρησε να εκμεταλλευθεί τη διάσκεψη για την προώθηση πολιτικών στόχων .
Το γεγονός που έχει σημασία είναι ότι η εκπρόσωπος της Ελλάδος συμφώνησε να συμμετάσχει σε εκδήλωση του υπουργείου πολιτισμού της πΓΔΜ στην οποία συνδιοργανωτής ήταν το πανεπιστήμιο του Σόρος.
Το «διπλωματικό επεισόδιο» ήταν το κύριο θέμα στα απογευματινά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών των Σκοπίων.
Η υπουργός Πολιτισμού της χώρας Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα-Μίλεφσκα εξέφρασε την «έκπληξη» της για την αποχώρηση της επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου από τη διάσκεψη λόγω χρησιμοποίησης του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η κ. Κάντσεσκα έκανε, επίσης, λόγο για «προσπάθεια πολιτικοποίησης, από την ελληνική πλευρά, ενός πολιτιστικού γεγονότος». «Επιπλέον, πρόκειται για μία προσπάθεια με στόχο την αμφισβήτηση του ονόματος μας μέσα στην ίδια μας τη χώρα» συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού της ΠΓΔΜ.

Να προσεγγίσει το ζήτημα του ονόματος ευέλικτα και εποικοδομητικά, εγκαταλείποντας την αδιαλλαξία της, κάλεσε την πΓΔΜ ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, από το Βελιγράδι.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με το Σέρβο ομόλογό του Ντράγκαν Σουτάνοβατς, επισήμανε τη «σταθερή πολιτική της χώρας μας για την επίτευξη οριστικής επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας μέσω μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης» και πρόσθεσε: «Θέλω να ξέρετε ότι η χώρα μου έχει αποδείξει εμπράκτως την καλή της θέληση. Εμείς έχουμε κάνει τα βήματα που μας αναλογούν. Περιμένουμε και από την άλλη πλευρά να εγκαταλείψει τη συνεχιζόμενη αδιάλλακτη στάση της και να προσεγγίσει το ευαίσθητο αυτό ζήτημα, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, με ευελιξία και εποικοδομητικό κλίμα».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ρωτά ο Πρόεδρος του UMD (United "Macedonians" Diaspora), Metodija Koloski :
(πρώτο ολέθριο σφάλμα, η συζήτηση μαζί του!)
ΑΠΟΦΩΝΗΣΗ:
Hello Minister Bakoyannis, I would like to congratulate Greece on assuming the OSCE Chairmanship. The United Macedonian Diaspora looks forward to working with Greece on the many issues that plague Europe, such as minority rights, conflict mediation, post-conflict rehabilitation, democratization, and human rights.

You stated that Turkey must respect minority rights, freedom of religion and freedom of expression. According to the report last week by the Council of Europe’s Commissioner for Human Rights the Commissioner remains concerned by Greek authorities’ refusal to recognize the existence of any other minority, except Muslims. What prevents Greek authorities from showing greater receptivity to diversity and allowing members of the Macedonian, Albanian, Turkish, Roma, and Vlach minority groups to be identified as such and to express their identities? When does Greece plan to ratify the Framework Convention for the Protection of National Minorities, the European Convention on Nationality and the Fourth Protocol to the European Convention on Human Rights and when will the Macedonian, Turkish, Albanian, Vlach, and Roma minorities be granted full minority rights, freedom of religion, and recognition by the Government of Greece?
Thank you."

Εαν λοιπόν Ντόρα μας, δεν διακόπτεις έναν τύπο που σε ρωτά, εσένα την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας τον όρο "macedonian minority" τρεις φορές και δεν τον κόβεις νέτα-σκέτα λέγοντας του, "are you joking? Macedonian minority in Greek Macedonia?", τι να πούμε; Πόσο ψύχραιμοι να μείνουμε στο απόλυτο ξεπούλημα;

Και του απαντάς "άρες, μάρες κουκουνάρες¨, ότι στην Ευρώπη όλοι σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα...
Κι ενώ ο Μεθόδιος πανηγυρίζει γιατί σε παγίδευσε, εσύ δεν τόλμησες να του πεις για "αντίποινα", μία φορά έστω τη λέξη "slavomacednians" ή "FYROM"...
Μπέρδεψες και τις συνθήκες...(Lisbon treaty?) και του λες: "γιατί η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο μία μειονότητα; Είναι πολύ απλό, επειδή υπάρχει η συνθήκη της Λωζάνης", αντί να του πεις, "επειδή απλά ΔΕΝ υπάρχουν άλλες αξιοσημείωτες μειονότητες!". Από που ως που, οι Βλάχοι είναι μειονότητα;;;;; Τους ρωτήσατε; ακούσατε κανένα βλάχο να θέλει να τον αποκαλούν "μειονότητα";;;;

Μας φαίνεται ότι είσαι αδιάφορη για τα εθνικά θέματα και το μυαλό σου είναι αλλού (στην προσωπική σου προβολή. Ευχαριστούμε, αλλά δεν θα πάρουμε.
Άσε που επέλεξες να μη θέσεις το Σκοπιανό στην Κλίντον, για λόγους ...τακτικής! Παραμύθια.

Ντόρα, είσαι πολύ ντεφορμέ! Με αγάπη στο λέμε, άλλαξε Υπουργείο !!!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

http://www.youtube.com/watch?v=ODaUk...post_2468.html

Η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ πρέσβης, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αποχώρησε χθες από πολυμερή διάσκεψη για τον πολιτισμό, που πραγματοποιείται στα Σκόπια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι οι διοργανωτές χρησιμοποιούσαν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».Η κα Παπαδοπούλου, σε παρέμβασή της, κατηγόρησε τους διοργανωτές ότι ενήργησαν με κακή πίστη και σε πλήρη παραβίαση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ το 1995. Εξέφρασε ακόμη τη δυσαρέσκειά της για το ότι το υπουργείο Πολιτισμού της ΠΓΔΜ επιχείρησε να εκμεταλλευθεί τη διάσκεψη για την προώθηση πολιτικών στόχων και αποχώρησε.Η υπουργός Πολιτισμού της ΠΓΔΜ, Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα-Μίλεφσκα, εξέφρασε την «έκπληξή» της για την αποχώρηση της κας Παπαδοπούλου, κι έκανε λόγο για «προσπάθεια πολιτικοποίησης, από την ελληνική πλευρά, ενός πολιτιστικού γεγονότος». «Επιπλέον, πρόκειται για μία προσπάθεια με στόχο την αμφισβήτηση του ονόματός μας μέσα στην ίδια μας τη χώρα», πρόσθεσε.Διοργανωτής της διάσκεψης με θέμα «Πολιτισμός και Οπτικοακουστική Επικοινωνία-Παράγοντας ειρήνης και εξασφάλισης του ευρωπαϊκού μέλλοντος για τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης», στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι χωρών της περιοχής, καθώς και εκπρόσωποι της UNESCO και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν το υπουργείο Πολιτισμού της ΠΓΔΜ, σε συνεργασία με ιδιωτικό πανεπιστήμιο των Σκοπίων. Σχετικό βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=yAp856aGP2M