26/2/09

Η διεθνής σταδιοδρομία των μουσουλμάνων της Θράκης και άλλες ιστορίεςΦαίνεται ότι για κάποιους λόγους ,το επίσημο ελληνικό domain (.gr) .δεν εξυπηρετεί τους τουρκόφωνους συμπολίτες μας, αφού σχεδόν κανένας τούς, και κυρίως οι φορείς , δεν το υιοθετούν για τα δικά τους sites, προτιμώντας πάντα τα ανεξάρτητα διεθνή domains όπως .com, .net, .org και άλλα.
Η κατάσταση στο θρακικό Internet σήμερα έχει ως εξής:
Ενώ μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν καθόλου τουρκόφωνα sites στη Θράκη, στα τελευταία 2 με 3 χρόνια, ως δια μαγείας, έκαναν την εμφάνισή τους στο Internet μαζικά όλοι οι τουρκόφωνοι φορείς – σύλλογοι, εφημερίδες κλπ.

Βέβαια η απροσδόκητη αυτή εξέλιξη είναι από μόνη της άξια σχολιασμού και προσεκτικής μελέτης, αλλά για την ώρα ας κρατήσουμε το θετικό της υπόθεσης – ότι η Θράκη, φαινομενικά τουλάχιστον, αποκτάει περισσότερη παρουσία στο Internet και αυτό είναι καλό, εκ πρώτης όψεως.

Αλλά υπάρχει κάτι το περίεργο σε όλο αυτό το εγχείρημα των τουρκόφωνων συμπολιτών μας, που δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητο – το ότι όλα τα τουρκόφωνα sites της Θράκης στήνονται κατά κανόνα κάτω από τις διεθνείς καταλήξεις, όπως .com, .net, .org κλπ, αντί για το προφανέστατο εγχώριο .gr.

Ακόμα και η καφετζού της Κομοτηνής, για την οποία πρόσφατα έγραψαν οι τοπικές εφημερίδες (σιγά την είδηση αλλά τι να κάνουν και αυτοί) έχει site με κατάληξη .com.

Αυτό που λέμε «και η κουτσή Μαρία στο dot com».

Και στην προκειμένη δεν μας ενδιαφέρει τόσο τι κάνει ο κάθε ιδιώτης, αλλά το τι κάνουν και πως φέρονται οι πολιτικοί άρχοντες, τα ΜΜΕ, οι φορείς και τα σωματεία κ.λ.π., έχει σίγουρα μεγάλη σημασία.Ας δούμε λοιπόν τι έχουμε:

Πολιτικά πρόσωπα
Βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ: ilhanahmet.com

Εφημερίδες
Trakyanin Sesi: trakyaninsesi.com
Gundem: gundemgazetesi.com
Birlik: birlikgazetesi.info
Rodop Ruzgari: rodopruzgari.com & burasibatitrakya.com

Περιοδικά
Gonulden Gonule: gonuldengonule.com
Ogretmenin Sesi: ogretmeninsesi.org
Yeni Bati Trakya Dergisi: yenibatitrakyadergisi.com
Azinlikca: azinlikca.com,
azinlikca.net & azinlikca.org

Σωματεία
Τουρκική Ένωση Ξάνθης: iskeceturkbirligi.org
Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης: btaytd.com & gat1995.com
Σύλλογος Τουρκοδυτικών Θρακιωτών: batitrakyalilar.com


Άλλα
Bati Trakyadan Haberler: trakyadan.com
Πόρταλ Δυτικής Θράκης: batitrakya.net
Ηλεκτρονικό περιοδικό BatiTrakyaHaber: batitrakyahaber.com

Φωτεινή εξαίρεση αποτελούν οι:
Εφημερίδα Olay: btrolay.gr και η Εφημερίδα Millet: millet.gr

Περιττό να αναφέρω ότι σε όλα σχεδόν τα παραπάνω sites δεν θα βρείτε λέξη στα ελληνικά.

Το μόνο ελληνικό που θα βρείτε είναι οι κρατικές διαφημίσεις (ΚΕΠ, INTERREG κ.λ.π.).
Αλλά ας το αφήσουμε αυτό για μια άλλη κουβέντα, γιατί το περιεχόμενο αυτών των sites έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Θα αναρωτιέστε με ποια αφορμή ασχολήθηκα με το θέμα.

Ίσως να θυμόσαστε ότι πριν από μερικού μήνες η Μουφτεία Κομοτηνής διατυμπάνιζε με δελτία τύπου προς πάσα κατεύθυνση τη δημιουργία του site της στο Internet, στην διεύθυνση http://www.mouftiakomotinis.gr/.

Το site ήταν τρίγλωσσο – στα τουρκικά, αραβικά και ελληνικά (ακριβώς με αυτήν τη σειρά) και σε έναν παρατηρητή όλα έδειχναν απολύτως politically correct.

Αλλά όπως φαίνεται, αυτή ήταν μόνο η βιτρίνα. Διότι για το ίδιο site τότε είχαν καταχωρηθεί επίσης τα ονόματα gumulcinemuftulugu.com & muftikomotini.com,

τα οποία οδηγούσαν επίσης στο ίδιο site, και (δώστε φάση εδώ) με αυτά τα ονόματα (και όχι με το .gr) το site είχε καταχωρηθεί από τους δημιουργούς του σε όλους τους παγκόσμιους καταλόγους και άλλες πηγές, από Wikipedia έως Blogspot.

Πριν από 1,5 μήνα το όνομα χώρου mouftiakomotinis.gr έληξε.
Ακόμα και μέχρι σήμερα οι υπεύθυνοι δεν το ανανέωσαν, προφανώς δεν ενδιαφέρει κανέναν πλέον. Ενώ αντίθετα τα ονόματα gumulcinemuftulugu.com & muftikomotini.com ανανεώθηκαν εγκαίρως και επιμελώς, μέχρι το 2011 και 2013 αντίστοιχα.
Ας το πάρουμε χαμπάρι λοιπόν – τα όμορφα δελτίου τύπου στάλθηκαν, τα ΜΜΕ τα έχαψαν και τώρα πλέον τους δημιουργούς του site δεν τους ενδιαφέρει το mouftiakomotinis.gr αλλά μόνο το gumulcinemuftulugu.com (.com όπως Commercial, ούτε καν .org όπως Organization).

Τα συμπεράσματα θα τα βγάλετε μόνοι σας ή υπάρχει κάποιος που δυσκολεύεται;

Τί συμβαίνει με τις καταλήξεις .com, .net

Όσοι «έχουν μαύρη ζώνη στα κομπιούτερ» (που λέει και η διαφήμιση), ξέρουν ότι τις διεθνείς καταλήξεις .com, .net κλπ, τις προτιμάει κανείς για το site του στις εξής περιπτώσεις:

1) Όταν πρόκειται για επιχείρηση ή φορέα που δραστηριοποιείται διεθνώς και δεν πολυενδιαφέρεται για την τοπική αγορά (διότι όταν ενδιαφέρεται και για την τοπική αγορά, συνήθως κατοχυρώνει το ίδιο όνομα και σε .com αλλά και σε .gr).

2) Όταν κάποιος δεν θέλει να είναι υπόλογος στην Ελληνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών για το περιεχόμενο του site του και δεν θέλει να συμμορφώνεται με τον κανονισμό λειτουργίας του domain .gr.

3) Όταν κάποιος θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους, και δεν θέλει να είναι υπόλογος στην Ελληνική Δικαιοσύνη για το περιεχόμενο του site του ή για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητά του μέσω αυτού.Τί από τα τρία παραπάνω ισχύουν για τα sites που αναφέραμε;


Εφημερίδα "Ο Χρόνος" (24-02-2009)
Ψευδείς οι φήμες που διαδίδονται για επίθεση κατά του Ντεντέ . Η δημιουργία "κλίματος" έχει γίνει πλέον στόχος του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής
Διαβάζω σε μήνυμα που ήρθε στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο, πως ο γνωστός τουρκολάγνος δημοσιογράφος Ντεντέ, δέχθηκε επίθεση!!! Από ποιόν; Πότε; Πώς; Γιατί; Οι ερωτήσεις αυτές φυσικά δεν απαντώνται... Ο Ντεντέ, δέχθηκε ΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ από διερχόμενο μέσα στην πόλη της Κομοτηνής καθώς έδινε συνέντευξη στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.Εάν οι λεκτικές επιθέσεις αποτελούν τόσο φοβερό ατόπημα, μάλλον ο ίδιος είναι ο πρώτος που επετέθη, ο πρώτος διδάξας, με όλες αυτές τις δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς κατά της Ελληνικότητας της Θράκης, είτε μέσα από την εφημερίδα του είτε μέσα από τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια τηλεόρασης και εφημερίδες της Τουρκίας.Ξεχνά ο κύριος Ντεντέ, πως στην Ελλάδα απολαμβάνει τα αγαθά μίας δημοκρατίας, την οποία ο ίδιος παραβιάζει προς όφελος τρίτου (της Τουρκίας). Μήπως να του θυμίσω κάτι φοβερά βίντεο που κυκλοφορούν μέσα στα οποία αναπτύσσει ο ίδιος τις ιδέες του, τα πιστεύω του και τους στόχους του για την Θράκη και τους κατοίκους της;Ερωτώ, εάν θα μπορούσε να αναπτύξει παρόμοια δράση στο εσωτερικό της Τουρκίας και υπέρ της Ελλάδας...Η ερώτηση είναι υποθετική, αλλά η απάντησή της είναι τρομακτικά πραγματική... προκαλώ τον κύριο Ντεντέ να περάσει σε πράξεις και να αποδείξει την δημοκρατικότητα της "μητέρας πατρίδας" που τόσο συχνά επικαλείται...Και κάτι ακόμη: Σε ποιά κλινική νοσηλεύτηκες επί ημέρες αγαπητέ Ντεντέ, μετά από την επίθεση που δέχτηκες; Όνομα κλινικής, διάγνωση για την είσοδο υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο γιατρό, ημέρες παραμονής με συνταγολόγιο για την "αποθεραπεία" και εξιτήριο, υπάρχουν; Αν όχι, τότε αυτά που διαδίδονται στην Ευρώπη, είναι ψευδή, ανυπόστατα και συκοφαντικά κατά της Ελλάδας.Ένας Εισαγγελέας δεν υπάρχει να ζητήσει από αυτόν τον κακομοίρη τον Ντεντέ να αποδείξει όλα αυτά που με ευκολία στέλνει στην Ευρώπη (και όχι μόνο) στην προσπάθειά του να μειώσει το κύρος της Ελλάδας διεθνώς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: