10/2/09

Οδηγίες και συστάσεις από ΣΕΒ πρός κ.Κώστα, κ.Γιώργο κλπ.

Νέα πολιτική παρέμβαση του ΣΕΒ.Μετά τον λαγό Αβραμόπουλο, ζητάει "εθνικό σχεδιο"και "σύγκλιση" των πολιτικών δυνάμεων.....

Θέλουν και νέο "πακέτο" για τις Τράπεζες.
Από το βήμα εκδήλωσης του ΙΟΒΕ, με θέμα, «Αντιμετωπίζοντας την οικονομική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ελλάδα»,ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος ζήτησε τη δημιουργία ενός προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας (όπως ο ...«λαγός»!κ.Αβραμόπουλος) ,και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συγκλίνουν στις βασικές κατευθύνσεις και τους κεντρικούς άξονες για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Οι "κατευθύνσεις" και οι "άξονες" δόθηκαν από την Φρανκφούρτη και ειναι γνωστοί. "Νέες μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, άνοιγμα αγορών, αλλά και τα επώδυνα μέτρα για τους μισθωτούς όπως ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων και οριακές αυξήσεις σε μισθούς".
Ο κ. Δασκαλόπουλος μιλώντας για το «εθνικό σχέδιο », επανέφερε το επικοινωνιακό δίλημμα, « υπεύθυνοι και ανεύθυνοι», το οποίο γενίκευσε περιλαμβάλανοντας και τις κοινωνικές δυνάμεις, κατήγγειλε τις «αυτοδύναμες κυβερνήσεις», και είπε:
«Η ευρωπαϊκή εμπειρία έχει καταδείξει ότι παρόμοιες προσπάθειες εθνικής ανόρθωσης πετυχαίνουν μόνο όταν υπάρξει κοινή προσπάθεια, με σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων, τουλάχιστον στις βασικές κατευθύνσεις και τους κεντρικούς άξονες δράσης, και την ενεργό συμμετοχή και δέσμευση των κοινωνικών εταίρων.Αυτό μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη βάση συναίνεσης όλων των υπεύθυνων πολιτικών και κοινωνικών φορέων για την αντιμετώπιση της κρίσης και την έξοδο από αυτή - χωρίς δυσβάσταχτο κόστος. Αυτό και μόνο μπορεί να προσδώσει το ζωτικό πολιτικό βάθος και την ορατή προοπτική οικονομικής και κοινωνικής προόδου, που είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις μιας ισχυρής -δηλαδή μιας αξιόπιστης- διακυβέρνησης».

Ο κ.Δασκαλόπουλος..καυτηρίασε τις κομματικές αντιπαραθέσεις και τόνισε: «Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σύστημα που να καθοδηγεί τον λαό, αντί να τρέχει λαχανιάζοντας πίσω από το υποτιθέμενο κοινό αίσθημα. Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σύστημα που, με ενιαία βούληση, θα αποφασίσει να επενδύσει πολιτικό κεφάλαιο στην αποφασιστική εφαρμογή μακρόπνοων πολιτικών».
Ο εξπέρ επί των τραπεζικών υποθέσεων κ.Στουρνάρας ,ανέλυσε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων,(του ΣΕΒ;;) η εφαρμογή του οποίου θα προσδώσει οφέλη στην ελληνική οικονομία ύψους 10% του ΑΕΠ σε... βάθος χρόνου.Για τις τράπεζες σημείωσε πως, αν υλοποιηθούν κίνδυνοι, όπως για παράδειγμα μεγάλη υποτίμηση των βασικών συναλλαγματικών ισοτιμιών στις χώρες της Βαλκανικής, τα ίδια κεφάλαιά τους θα απομειωθούν σημαντικά.
«Στην περίπτωση αυτή θα απαιτηθούν αυξήσεις κεφαλαίου και εάν οι ιδιώτες μέτοχοι δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν, το δημόσιο θα πρέπει να συμμετάσχει ως έσχατος μέτοχος αυξάνοντας τη συμμετοχή του πέραν των 5 δισ. ευρώ αποκτώντας αναγκαστικά τον προσωρινό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος».
Το καλύτερο ήταν η αναφορά στις εκλογές.
«Η σεναριολογία για εκλογές, αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή κυβερνητικές συνεργασίες είναι αποπροσανατολιστική»,ειπε ο κ.Δασκαλόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: