7/2/09

Αυτή είναι η στρατηγική του Γ.Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ - Γιατί ζήτησε την "διπλή συμφωνία" με τον Κ.Καραμανλή.


Χρειάσθηκε να περάσουν εννέα, περίπου, μήνες, για να θέσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκάθαρα το αίτημά του για πρόωρες εκλογές.
Αρχικά, ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε θέσει το θέμα τον Μάϊο του 2008, από τον ίδιο χώρο. Τότε, όμως, έθεσε μια προϋπόθεση, η οποία θεωρήθηκε ότι τέθηκε εκ του ασφαλούς, αφού δεν περίμενε ότι ο Πρωθυπουργός θα συναινούσε σε μια διαδικασία εκκαθάρισης των σκανδάλων πριν την προσφυγή στις κάλπες, όπως ζητούσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Παπανδρέου εγκατέλειψε την προϋπόθεση, αμέσως μόλις η κυβέρνηση έδειξε με τον πιο σαφή τρόπο ότι δεν ενδιαφέρεται για την κάθαρση, προκρίνοντας την παραγραφή των αδικημάτων. Κάτι το οποίο έδωσε τη δυνατότητα στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μιλήσει, στο Ζάππειο, για ατιμωρησία κυβερνητικών στελεχών που εξοργίζει τον κόσμο.
Αυτή τη φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε το θέμα με χρονικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές ζητώντας από τον Κώστα Καραμανλή να κάνουν διπλή συμφωνία, που θα περιλαμβάνει τις εκλογές και την επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια ως Προέδρου της Δημοκρατίας, για δεύτερη θητεία, εφόσον επιθυμεί ο ίδιος.
Γιατί, όμως ο κ. Παπανδρέου έθεσε τώρα με αυτό τον τρόπο το ζήτημα των πρόωρων εκλογών;

Σύμφωνα με κορυφαίες πηγές της Χαρ. Τρικούπη πρόκειται για την ολοκλήρωση ενός εξάμηνου σχεδιασμού, ο οποίος εκπονήθηκε πριν τη συνέντευξη Τύπου του περασμένου Μαϊου και ο οποίος θα είχε ολοκληρωθεί στα τέλη του φθινοπώρου, αν δεν είχε προκύψει η υπόθεση του Θόδωρου Τσουκάτου, η οποία έφερε πίσω την εφαρμογή όσων είχαν σχεδιαστεί.
Μεταξύ των οποίων προβλεπόταν ότι το ΠΑΣΟΚ αρχές του φθινοπώρου θα περνούσε μπροστά στις δημοσκοπήσεις.
Η μετάθεση δεν ήταν καταστροφική για το ΠΑΣΟΚ. Το αντίθετο. Πριν από ένα χρόνο η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν φαινόταν και δεν είχε ληφθεί υπόψη. Τώρα είναι παρούσα και εκτιμάται ότι σε συνδυασμό με την αποτυχημένη, όπως θεωρούν, πολιτική της κυβέρνησης, διαμορφώνει ένα καλύτερο κλίμα για το ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Χαρ. Τρικούπη η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης, εκτός από την οικονομική κρίση, που έχει έντονα ελληνικά χαρακτηριστικά, έχει να αντιμετωπίσει, ταυτόχρονα, μια κοινωνική κρίση που εκδηλώνεται με συγκρούσεις με την Αστυνομία και μια πολιτική κρίση, καθώς η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, ούτε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει την κοινωνική και πολιτική κρίση.
Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, καθώς η Ελλάδα απειλείται με ταπεινωτική μεταχείριση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο οποίο δεν αποκλείεται να απευθυνθεί, καθώς η πολιτική της κυβέρνησης αποδεικνύεται αναποτελεσματική, ο Πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές, πριν από μια παρόμοια εξέλιξη, γιατί δεν θα ήθελε να συνδέσει το όνομά του με την οικονομική κατάρρευση της χώρας.
Επομένως, ο κ. Παπανδρέου, αλλάζοντας το επίπεδο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, επέλεξε να εμφανιστεί σε θέση οδηγού των πολιτικών εξελίξεων, ότι μπορεί να επιβάλει τις εκλογές ως τη μόνη λύση για την έξοδο από την πολυεπίπεδη κρίση που μαστίζει τη χώρα.
Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αυτό το πέτυχε, την ίδια κιόλας μέρα, «αναγκάζοντας» τον κ. Καραμανλή να του απαντήσει με διάγγελμα, στα δελτία των οκτώ, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει.
Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι με την εμφάνιση του κ. Καραμανλή, λίγο μετά τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, φανερώνει την απόφαση της ΝΔ να δώσει την εκλογική μάχη με το ισχυρότερο όπλο που θεωρεί ότι διαθέτει, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, σε μια προσωπική αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Η παράμετρος Κώστας Καραμανλής δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα στο νέο σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ, που άρχισε να εφαρμόζεται από προχθές. Άλλωστε θεωρούν τον κ. Καραμανλή «τελειωμένη υπόθεση», από τότε που ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να μην αναφέρεται προσωπικά στον Πρωθυπουργό, αποπροσωποποιώντας την αντιπαράθεση.
Επιλογή του ΠΑΣΟΚ είναι η αντιπαράθεση να γίνει μεταξύ των κομμάτων, καθώς η κρίση που βιώνει η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από προσωπικές αντιπαραθέσεις, όταν «υπάρχει μια σκληρή δεξιά, η οποία εφαρμόζει συγκεκριμένη πολιτική με μεγάλες επιπτώσεις στα φτωχά και μεσαία στρώματα, που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας».
Αυτή η επιλογή έγινε παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει στη Χαρ. Τρικούπη ο κ. Παπανδρέου διαθέτει σημαντική υπεροπλία απέναντι στον κ. Καραμανλή, «με την ευλογία ή την ανοχή του οποίου, έγιναν όλα όσα ζήσαμε την τελευταία πενταετία».
Με την πρότασή του για πρόωρες εκλογές και συναινετική εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, ο κ. Παπανδρέου, θέλησε να δώσει τη διέξοδο από την «ακυβερνησία» και την «πολιτική αστάθεια», την οποία προκαλεί η κυβερνητική πολιτική, απορρίπτοντας την εκδοχή ότι πολιτική αστάθεια μπορεί να προκαλέσει ένα εκλογικό αποτέλεσμα που δεν θα δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς υπάρχει η διέξοδος των αμέσως επόμενων εκλογών, τις οποίες προκρίνει, θεωρώντας ότι το οικονομικό κόστος που θα προκαλέσουν, είναι ελάχιστο μπροστά στο κόστος που προκαλεί η παράταση της σημερινής διακυβέρνησης.
Σχετικά με την πρότασή του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Παπανδρέου, πέτυχε δύο πράγματα.
Πρώτο, να βγάλει, πάνω από το ΠΑΣΟΚ, την κατηγορία ότι «παίζει με τους θεσμούς», καθώς δήλωσε την άνευ όρων στήριξη του κ. Παπούλια.
Και δεύτερο, νομιμοποίησε την άποψη του Δημήτρη Ρέππα, κρατώντας ανοιχτό το θέμα της πρόκλησης εκλογών, σε ένα χρόνο, αν δεν γίνουν μέχρι τον Ιούνιο.
Στον κ. Παπανδρέου ασκείται κριτική, διότι δεν περιέγραψε με σαφήνεια ποια μέτρα θα λάβει, αμέσως μόλις αναλάβει την κυβέρνηση, και δεν ανέφερε τα ονόματα των στελεχών που θα χρησιμοποιήσει για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Συνεργάτες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι για όλα υπάρχει σχέδιο, καθώς και τη δήλωση-δέσμευση του κ. Παπανδρέου στο Ζάππειο, ότι πριν τις εκλογές θα ανακοινώσει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Σε ότι αφορά στα πρόσωπα, μεταξύ σοβαρού και αστείου έλεγαν ότι πολλοί είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται να μάθουν ποια πρόσωπα θα επιλεγούν για ποιες θέσεις, προκειμένου να αρχίσουν επαφές μαζί τους, για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.
Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι μια ανακοίνωση προσώπων, θα μπορούσε να πυροδοτήσει εσωτερικές τριβές, καθώς υπάρχουν στελέχη που έχουν κάνει συγκεκριμένες επιλογές πολιτικής, κυρίως οικονομικής, αλλά και διατηρούν επαφές με συμφέροντα, τα οποία επιθυμούν συγκεκριμένες οικονομικές επιλογές από μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: