Η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει κάθε τράπεζα που αντιμετωπίζει δυσχέρειες να πτωχεύσει και να δημιουργήσουν ένα ολοκαίνουργιο Τραπεζικό σύστημα , υπό προσωρινό κρατικό έλεγχο , αντί να αφήσει ανάπηρη τη χώρα στηρίζοντας ένα διεφθαρμένο οικοδόμημα σύμφωνα με τον Joseph Stiglitz (οικονομολόγο που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 2001).
Ο καθηγητής Stiglitz πρώην επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου είπε στην Daily Telegraph ότι η Βρετανία πρέπει να αφήσει τις Τράπεζες να αποσυρθούν από τεράστια εξωτερικά ανοίγματα και να ξεκινήσουν εκ νέου ένα υγιές Τραπεζικό σύστημα .
“ Το Ηνωμένο Βασίλειο δέχτηκε ισχυρό πλήγμα επειδή οι Τράπεζες ανέλαβαν υπερβολικά μεγάλες και επισφαλείς υποχρεώσεις σε ξένα νομίσματα .
Εν ολίγοις ο Βρετανός φορολογούμενος καλείται να υποβιβάσει το βιοτικό του επίπεδο για τα επόμενα είκοσι χρόνια ούτως ώστε να ξεπληρώσουν τα λάθη που ωφέλησαν μια μικρή ελίτ ”τόνισε .
" Υπάρχει ένα επιχείρημα για να αφεθούν οι τράπεζες να πτωχεύσουν.
Μπορεί να προκαλέσει αναταραχή ,εντέλει όμως θα είναι ένας φτηνότερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος.
Το βρετανικό Κοινοβούλιο δεν πρόσφερε ποτέ έναν προστατευτικό μανδύα για τις οφειλές που απορρέουν από την στάση των τραπεζών “ συμπληρώνει .
Ο κ. Stiglitz είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει όλες τις καταθέσεις για να προστατεύσει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου και να προστατεύσει τις αγορές χρήματος που «γρασάρουν» τον δανεισμό.
Θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει τα συντρίμμια των παλαιών τραπεζών για την ανοικοδόμηση ενός υγιέστερου συστήματος .
Οι νέες Τράπεζες θα είναι περισσότερο αξιόπιστες εφόσον δεν θα κουβαλούν πλέον τόσες οφειλές στις πλάτες τους .
Ο κ. Stiglitz είπε ότι η λονδρέζικη οικονομία θα επιβίωνε του κλονισμού μιας τόσο βίαιης επαναφοράς επειδή θα διατηρούσε τις αρχές υπευθυνότητας που διέπουν την ελεύθερη αγορά .
Οι συναρμόδιοι φορείς προχώρησαν σε εθελούσιες συμφωνίες με τις
Τράπεζες και πρέπει να αποδεχτούν τις συνέπειες .εξηγεί.
Παρόλα αυτά , ένα τέτοιο δραστικό σχέδιο αντιμετώπισης θα ήταν γεμάτο με δυσκολίες και κινδύνους .
Θα άφηνε υγιείς τράπεζες χωρίς καμία υποστήριξη , δεδομένου ότι θα έπρεπε να ανταγωνιστούν για την εξασφάλιση κεφαλαίων σε αγορές όπου θα συνυπάρχουν με ιδρύματα υπό κρατική διοίκηση .
Η ριζοσπαστική πρόταση του κ Stiglitz είναι σχέδιο τύπου “ διάταξης 11 του Αμερικάνικου νόμου περί χρεοκοπίας ” , ώστε να επιτραπεί στα νοικοκυριά να θέσουν υπό έλεγχο τα χρέη τους προτού οδηγηθούν σε χρεοκοπία .“
Οι οικογένειες είναι εξίσου σημαντικές με τις εταιρίες . Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. μπορεί άνετα να δανείζεται με 1% , γιατί λοιπόν να μην μπορεί να δανείσει άμεσα με 4% φτωχούς με ανεξόφλητες υποθήκες ; ” αναρωτιέται .
http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/banksandfinance/4424418/Let-banks-fail-says-Nobel-economist-Joseph-Stiglitz.html
από http://axinosp.blogspot.com/
Σημ.axinosp: Ο Joseph Stiglitz γεννήθηκε το 1943 από γονείς Εβραϊκής στο Gary της Ινδιάνας στις ΗΠΑ .Είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια , διακρίθηκε με το John Bates Clark Medal (1979) και το βραβείο Νόμπελ (2001). Υπήρξε πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ,από όπου απολύθηκε γιατί διαφώνησε με την οικονομική της πολιτική .Είναι βασικό μέλος της Διακυβερνητικής επιτροπής στην αλλαγή κλίματος . Έχει διατελέσει σύμβουλος του Προέδρου Μπαρακ Ομπαμα .
http://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Stiglitz
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
-
Οι πρώτες (ιατροδικαστικές) εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο 31χρονος ποδοσφαιριστής υπέστη έμφραγμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου