18/7/09

O εικονικός «TV anchorman» που διαμόρφωσε το Μέσο

Γουόλτερ Κρονκάιτ 1916-2009 (Washington Post)


Πέθανε χθες την νύχτα, σε ηλικία 92 χρόνων, ο σπουδαιότερος νιουζκάστερ της αμερικάνικης τηλεόρασης, ο Γουόλτερ Κρονκάιτ.

Ο Κρονκάιτ έφτασε στο αποκορύφωμα της καριέρας του στις δεκαετίες του 60 και 70 ως παρουσιαστής και διευθυντής του "CBS Evening News". Θεωρείται πως ήταν ο κύριος υπεύθυνος της καθιέρωσης της τηλεόρασης ως το κυρίαρχο μέσο ενημέρωσης από εκείνη την εποχή.

Ο Κρονκάιτ, στο ξεκίνημα της δημοσιογραφικής πορείας του βρέθηκε ως ραδιοφωνικός πολεμικός ανταποκριτής στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Κατόπιν πήγε στο εκκολαπτόμενο δίκτυο CBS, όπου από τη Νέα Υόρκη, από το 1962 ως το 1981, ήταν ο κύριος παρουσιαστής του βραδινού δελτίου ειδήσεων.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 1963 ο Κρονκάιτ και το "CBS", καθιέρωσαν μισή ώρα δελτίο ειδήσεων, το "CBS Evening News". Δύο βδομάδες αργότερα ακολούθησε και το NBC, ενώ το ABC ακολούθησε με μισάωρο δελτίο ειδήσεων, το 1967.

Στους δημοσιογραφικούς κύκλους των ΗΠΑ τον θεωρούσαν ως την προσωποποίηση της αντικειμενικότητας, ενώ την περίοδο του πολέμου στο Βιετνάμ, ήταν ο κυριότερος επικριτής του αμερικανικού στρατιωτικού ρόλο. Από το 1964 ως το 1967 ήταν ο κυριότερος εκπρόσωπος της διαφορετικής άποψης από εκείνη που εξέφραζε ο Λευκός Οίκος.

Το 1968, έπειτα από την αιφνιδιαστική βορειοβιετναμική επίθεση «Τετ», ο Κρονκάιτ πήγε στη Νοτιοανατολική Ασία για να μεταδώσει από πρώτο χέρι για τον πόλεμο. Από εκεί μετέδωσε την αμφιβολία της προοπτικής μιας νίκης, που υποστήριζαν οι κυβερνήτες της Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος Τζόνσον, είχε πει στους συνεργάτες τους, πως «χάνοντας τον Κρονκάιτ, χάσαμε τον μέσο Αμερικανό πολίτη».
Οι τηλεθεατές ήταν σίγουροι πως ο Κρονκαίτ, δεν θα τους έλεγε ποτέ ψέματα.
‘Ηταν ο παρουσιαστής που δεν είχε χάσει ποτέ την ψυχραιμία του, εκτός από δύο φορές, όταν είχε αφήσει το συναίσθημά του να τον πλημμυρίσει. Η πρώτη όταν μετέδωσε στις 22 Νοεμβρίου 1963 ότι «στο Ντάλας του Τέξας, ο πρόεδρος Κένεντι, πέθανε, στη μία κεντρική ώρα».
Και η δεύτερη: ‘Όταν στις 20 Ιουλίου 1969, ο «Αητός» προσεληνώθηκε: «Άνθρωπος στο φεγγάρι! … Παιδί μου!... Φιουουού!... Παιδί μου!».
http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=2381



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΔΗΜΩΔΗΣ ΠΟΙΗΣΙΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ. ΛΑΜΠΡΗ

ΥΓΕΙΑ, Φῶς Ἑλληνικόν εἰς ἃπαντας τοὺς  Ἓλληνας καὶ ἁπάσσας  τὰς Ἑλληνίδας. Αἲθριος εἰς τοὺς 8-17°C ἐν Οὐψάλα.  ΕΛΛΑΣ≡HELLAS . ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ. ΟΔ...