Του Κώστα Μπετινάκη
http://www.styx.gr
Το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ονδούρα δείχνει πως τα πράγματα στον 21o αιώνα, δεν έχουν αλλάξει για την αμερικανική επιρροή στη Λατινική Αμερική. Ή για να πούμε τα πράγματα πιο ξεκάθαρα, είναι ανόητοι όσοι σκέφτηκαν πως η άνοδος του Ομπάμα στην εξουσία θα άλλαζε τα πράγματα στον κόσμο.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ονδούρα, με τους στρατιωτικούς και επικεφαλής κάποιον Ρομπέρτο Μικελέτι, να τα έχουν στηλώσει μη επιτρέποντας να επιστρέψει στη χώρα ο εκλεγμένος πρόεδρος Μανουέλ Ζελάγια, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το ποιος τέλος πάντων ελέγχει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ για την Λατινική Αμερική.
Οι διαφορετικές απόψεις που επικρατούν στη νέα αμερικανική διακυβέρνηση, είχαν διαφανεί ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, κατά την αμερικανική διάσκεψη στο Τρίνινταντ. Ο Ομπάμα είχε κάνει την εμφάνισή του για να δείξει δήθεν το νέο πρόσωπο της πολιτικής του. Είχε όμως αμέσως διαψευσθεί από τον σύμβουλό του και προεδρεύοντα στη διάσκεψη Τζέφρι Ντάβιντοβ. Ο Ομπάμα, τότε, είχε δείξει πως αγνοεί τις συμβουλές του, και είχε ακολουθήσει το διπλωματικό μονοπάτι. Όταν όμως έγινε το πραξικόπημα στην Ονδούρα, στις 28 Ιουνίου 2009, όλοι πρόσεξαν πως στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν υπήρχε απερίφραστη καταδίκη των πραξικοπηματιών.
Το κακό προχώρησε όταν ο Ομπάμα δήλωσε πως «Πιστεύουμε πως το πραξικόπημα δεν είναι νόμιμο και ο Ζελάγια παραμένει πρόεδρος στην Ονδούρα». Δεν συνέβη το ίδιο και με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον. Δύο φορές την είχαν ρωτήσει οι δημοσιογράφοι αν η αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ονδούρα σημαίνει και αποκατάσταση του Ζελάγια στη θέση του προέδρου, και εκείνη αρνήθηκε να απαντήσει.
Όποιον κι αν είχα ρωτήσει όταν έγινε το πραξικόπημα «ποιος νομίζεις πως κρύβεται πίσω από τους πραξικοπηματίες», μου είχε απαντήσει απερίφραστα «η CIA». Όλοι εμείς που κατηγορούμαστε ότι παντού βλέπουμε συνωμοσίες, δεν είχαμε ξeχάσει τι γινόταν τον περασμένο αιώνα στη Λατινική Αμερική με τα συμφέροντα της United Fruit.
Τώρα λοιπόν, αρχίζουν σιγά – σιγά να βγαίνουν τα στοιχεία, πως την ανατροπή του Ζελάγια σχεδίασαν και οργάνωσαν δύο αμερικανικές εταιρίες, με την υποστήριξη της CIA φυσικά. (Honduras: Military Coup Engineered By Two US Companies - By John Perkins - August 07, 2009 "Information Clearing House"). Το κακό είναι πως οι ΗΠΑ και ο νέος τους πρόεδρος, παρά τις φαφλατάδικες προεκλογικές του υποσχέσεις, κάθε άλλο παρά υπέρ των δημοκρατικών θεσμών είναι. Αυτά ήταν για εσωτερική κατανάλωση…
Από τις αρχές του χρόνου η Chiquita Brands International Inc. (καλέ την θυμόσαστε, ονομαζόταν πριν United Fruit) και η Dole Food Co, είχαν επιτεθεί με δριμύτητα εναντίον της πολιτικής του Ζελάγια που προωθούσε πρόγραμμα αυξήσεων των κατώτερων ημερομίσθιων κατά 60%, επειδή αυτό θα σήμαινε θα μείωνε τα κέρδη των εταιριών. Είχε γίνει τότε ένας άτυπος συνασπισμός εξαγωγικών εταιριών και επιχειρηματιών, που έλεγαν πως θίγονται άμεσα, επειδή βασίζονταν στα φτηνά εργατικά χέρια.
Οι μνήμες είναι ρηχές στις ΗΠΑ, αλλά όχι στην Κεντρική Αμερική όπου θυμούνται ότι η Chiquita (United Fruit) και η CIA είχαν ανατρέψει τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Γουατεμάλα Γιάκομπο Αρμπένζ το 1954. Ότι η International Telephone & Telegraph (ITT), ο γνωστός Henry Kissinger, και η CIA είχαν ανατρέψει τον Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή το 1973. Το ίδιο με τον Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ στην Αϊτή το 2004, μόλς είχε προτείνει αυξήσεις των βασικών μισθών και ημερομισθίων –όπως ο Ζελάγια. Δεν θα απαριθμήσουμε τώρα τις αμερικανικές επεμβάσεις στο θεωρούμενο επιχειρηματικό προτεκτοράτο τους, τη Λατινική Αμερική, αλλά όπως είπε στον Πέρκινς ένας τραπεζίτης του Παναμά, «κάθε πολυεθνική γνωρίζει πως αν η Ονδούρα αυξήσει τα ημερομίσθια, η υπόλοιπη Λατινική αμερική και η Καραϊβική θα ακολουθήσουν. Έτσι θεωρούν χρέος τους οιμεγάλες εταιρίες να σταματήσουν αυτό που αποκαλούν “αριστερή επανάσταση”. Με την ανατροπή του Ζελάγια έστειλαν μήνυμα και στους άλλους προέδρους να μην ασχοληθούν με τις συνθήκες βελτίωσης της διαβίωσης του λαού τους».
Οι στενές σχέσεις των πραξικοπηματιών στην Ονδούρα με τους γραφειοκράτες του Στέητ Ντηπάρτμεντ αποκαλύφθηκαν και από την βρετανική «Guardian», που δημοσίευσε πως δύο από τους κορυφαίους συμβούλους της κυβέρνησης που έστησαν οι πραξικοπηματίες στην Τεγκουσιγκάλπα, ήταν γνωστοί για τις στενές σχέσεις που διατηρούσαν με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών. Πρόκειται για τους Lanny Davis λομπίστα και προσωπικό δικηγόρο του Μπιλ Κλίντον, που είχε πρωτοστατήσει στην προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρυ. Ο έτερος λομπίστας και συνεργάτης της Χίλαρυ στην προεκλογική της εκστρατεία, είναι ο Bennett Ratcliff.
Στην ιστοσελίδα της «DemocracyNow!», αποκαλύπτεται πως η Chiquita αντιπροσωπεύεται από το πανίσχυρο νομικό γραφείο της Ουάσιγκτον «Covington & Burling LLP, με νομικούς συμπαραστάτες τους, McLarty Associates. Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ομπάμα, Eric Holder ήταν εταίρος στην Covington και από τους νομικούς υπερασπιστές της Chiquita όταν η εταιρία ήταν κατηγορούμενη πως είχε μισθώσει «ομάδες δολοφόνων» (“assassination squads”) στην Κολομβία. Η Chiquita είχε καταδικαστεί όταν αποδείχτηκε στο δικαστήριο πως είχε μισθώσει «τρομοκρατικές ομάδες», (όπως αποκαλούνται και στις ΗΠΑ) για προστασία και συμφώνησε το 2004 να πληρώσει πρόστιμο 25 εκατομμύρια δολάρια.
Ένα άλλο «μπουμπούκι», (που είχε δημιουργήσει τόσο θόρυβο όταν ο Μπους ο νεότερος τον είχε διορίσει πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ) ο John Bolton, ήταν επίσης δικηγόρος της Covington. Ήταν γνωστό πόσο είχε αντιδράσει στις προσπάθειες Λατινοαμερικανών ηγετών να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των πολιτών τους. Όταν έφυγε από τον ΟΗΕ ο Μπόλτον, το 2006, αναμείχθηκε με το πρόγραμμα «Project for the New American Century» και, στο Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής προγράμματα που ασχολούνται με την προώθηση της αμερικανικής ηγεμονίας σε χώρες όπως η Ονδούρα, αλλά και αλλού.
Οι Los Angeles Times έφτασαν στην καρδιά του προβλήματος: «Αυτό που συνέβη στην Ονδούρα, είναι ένα κλασικό λατινοαμερικάνικο πραξικόπημα. Με άλλα λόγια ο στρατηγός Ρομέο Βάσκεζ που ήταν επικεφαλής, είναι απόφοιτος του «Σχολείου για τις Αμερικές» (μετονομάσθηκε Ινστιτούτο του Δυτικού Ημισφαιρίου για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία). Γνωστό σχολείο από το οποίο έχουν αποφοιτήσει στρατιωτικοί υπεύθυνοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και πραξικοπήματα.
Αλλά μην αφήσουμε την δραστηριότητα του McLarty, (αντιπρόεδρου του John Negroponte) που ήταν πρεσβευτής στην Ονδούρα, (1981-1985). Είχε διατελέσει ακόμα υφυπουργός Εξωτερικών, διευθυντής Εθνικής Αντικατασκοπείας και αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Είχε παίξει ακόμα σπουδαίο ρόλο στον μυστικό πόλεμο των ΗΠΑ με τους Κόντρας εναντίον της κυβέρνησης των Σαντινίστας στη Νικαράγουα και αντιδρούσε όποτε εκλγόταν προδευτικός πρόεδρος στη Λατινική Αμερική.
Αυτά, για να επιβεβαιωθεί άλλη μια φορά η λαϊκή ρήση «άλλαξε ο Μανωλιός», ή «τον Αράπη κι αν τον πλύνεις το σαπούνι σου χαλάς». (Κι αυτό ας μην ληφθεί από την ρατσιστική έννοια - πρόκειται για πολιτικό σχόλιο)...
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Η πρωταπριλιάτικη και ανύπαρκτη Φιλική Εταιρεία και τα χοντρά ψέματα της Στοάς και των δολοφόνων του Καποδίστρια για την δήθεν άρνησή του ,να αποδεχτεί την πρόταση του Ξάνθου να αναλάβει αρχηγός της δικής του Οργάνωσης των Φίλων του Γένους, στο όνομα της ανύπαρκτης και πρωταπριλιάτικης Φιλικής Εταιρείας
Η λεγόμενη «Φιλική Εταιρεία», ιδρύθηκε μετά την δολοφονία του Καποδίστρια. Για την ακρίβεια συστήθηκε στο Ναύπλιο την Πρωταπριλιά του ...
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου