4/8/09

Νέος γγ του ΝΑΤΟ με παλιά δεδομένα


Την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Ελλάδα και την Τουρκία το ταχύτερο δυνατό, σε μία προσπάθεια προώθησης της λύσης του Κυπριακού και βελτίωσης της συνεργασίας ανάμεσα στην Ατλαντική Συμμαχία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε σήμερα ο νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Αποτελεί για μένα προτεραιότητα να απαλλαγούμε από αυτά τα εμπόδια (που δημιουργούνται από το Κυπριακό πρόβλημα) ...Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συζητήσω με την τουρκική και ελληνική ηγεσία όταν θα πραγματοποιήσω επισκέψεις γνωριμίας αργότερα αυτό το μήνα», είπε ο Ράσμουσεν κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε κατά τη σημερινή, πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

του Κώστα Μπετινάκη

http://www.styx.gr/

Να τον χαιρόμαστε!
Από την 1η Αυγούστου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen (26 ΙΑΝ 1953) – πρώην πρωθυπουργός της Δανίας. (Ήταν ηγέτης του Φιλελεύθερου κόμματος (Venstre), και επικεφαλής κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού η οποία είχε αναλάβει την διακυβέρνηση της Δανίας το 2001, και κατόπιν για δεύτερη θητεία το 2005 and το Νοέμβριο του 2007).
Σήμερα το πρωί, πήγε για πρώτη φορά στο γραφείο του στο αρχηγείο του στο Σέιπ στις Βρυξέλες, και αύριο κιόλας θα προεδρεύσει στην πρώτη σύσκεψή του με το Συμβούλιο Βορείου Ατλαντικού.
Πανηγυρίζει μια άλλη χώρα του Βορειο-ατλαντικού Συμφώνου, η Τουρκία, επειδή ένας πρώην διπλωμάτης της επελέγη στο συμβούλιο των 12 σοφών, που θα διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο, αποφασίζοντας πως θα πρέπει να διαμορφωθεί το μέλλον του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Hurriyet, ο Umit Pamir, που είχε διατελέσει αντιπρόσωπος της Τουρκίας στη στρατιωτική συμμαχία, θα συνεργαστεί κάτω από το νέο γγ και την ομάδα των ειδικών για την αναθεώρηση του "Strategic Concept," της συμμαχίας. Ήδη οι σύμμαχοι αποφάσισαν στη σύνοδο του 1999 να αλλάξουν τις ισχύουσες στρατηγικές δομές.
Η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Χουριέτ, ανέθεσε στον Παμίρ, βετεράνο Τούρκο διπλωμάτη ( η εφημερίδα τον αναφέρει ως από τους σημαντικότερους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών) να συνεργαστεί με την επιτροπή, επικεφαλής της οποίας θα είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι στις δομές του ΝΑΤΟ, ουδέποτε τον πρώτο λόγο είχε κάποιο άλλο μέλος της συμμαχίας πλήν των ΗΠΑ. Στον τιμητικό ρόλο του υπάκουου γγ συνήθως διορίζεται έμπιστος Ευρωπαίος, συνήθως πρώην πρωθυπουργός ή υπουργός. Ο τωρινός αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ «σοσιαλιστής» Χαβιέ Σολάνα, για παράδειγμα, ήταν γγ του ΝΑΤΟ στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει, συνέντευξη της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στην Χουριέτ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 31 Ιουλίου 09.
« Η θέση μου είναι ξεκάθαρη: Επιλέγω τη συνεργασία από την σύγκρουση. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ελπίζω μελλοντικοί συνεργάτες στην ΕΕ. Κατ’ εξακολούθηση επαναλαμβάνω στους εταίρους μας στην ΕΕ, πως η Ελλάδα υποστηρίζει ένθερμα την εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ. Εδώ και δέκα χρόνια, διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, έχουν τείνει χείρα φιλίας. Ελπίζουμε πως η τουρκική κυβέρνηση θα ανταποκριθεί και θα προχωρήσει από τα λόγια σε έργα».
«Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προκαλούν την Ελλάδα», αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η υπουργός. «Με το να έχουμε τουρκικά αεροσκάφη 300 μέτρα πάνω από τις σκεπές των νησιωτών στο Αγαθονήσι, δεν αλλάζει το καθεστώς στο Αιγαίο, ή ακόμα δεν αποδεικνύει ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί είναι βάσιμοι», είπε ακόμα. «Πρόκειται για παρενόχληση του πληθυσμού στο έδαφος και μη επιτρεπτή πρόκληση για την Ελλάδα. Η πρακτική αυτή είναι εναντίον του διεθνούς νόμου».
Με τις φράσεις αυτές η υπουργός Εξωτερικών, έκανε τη μούρη των Τούρκων στρατηγών κρέας… Που, όπως φάνηκε στη συνεδρίαση που είχε το τουρκικό στρατιωτικό συμβούλιο το Σαββατοκύριακο, ούτε που ασχολήθηκε με το «καυτό» για μας θέμα των παραβιάσεων της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο.
Όσο για κύκλους του ΝΑΤΟ, επιμένουν να κάνουν συσχετισμούς με κάποια σημεία της περιβόητης Συμφωνίας της Μαδρίτης, που δίνει λαβή στην Άγκυρα για ισχυρισμούς «νομίωμ δικαιωμάτων στο Αιγαίο». Κάτι που όπως είναι γνωστό, η ελληνική κυβέρνηση είχε δεχθεί και συνεπώς αναγνωρίσει. Έστω κι αν η Τουρκία, δίνει δικές της αυθαίρετες ερμηνείες, σε όποιες συνομολογημένες αρχές.


http://www.styx.gr/


Σε προτεραιότητα ανάγει και την προσπάθεια του ΝΑΤΟ να μην καταστεί και πάλι το Αφγανιστάν εφαλτήριο της διεθνούς τρομοκρατίας, ο νέος Γενικός Γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας,.

«Στη διάρκεια της θητείας μου, ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να βοηθήσουμε τους Αφγανούς να αναλάβουν την ευθύνη της ασφάλειάς τους (...), θα πρέπει όμως να γίνει σαφές στους Ταλιμπάν, ότι αυτό δεν αποτελεί κατά κανένα τρόπο μια στρατηγική διαφυγής», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας .«Το ΝΑΤΟ δεν ετοιμάζεται να αποχωρήσει. Θα παραμείνουμε για να στηρίξουμε, όσο καιρό χρειαστεί»,πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, διευκρίνισε ότι η Ατλαντική Συμμαχία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για μία στρατηγική εταιρική σχέση με τη Ρωσία, πρόσθεσε όμως ότι η Μόσχα θα πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών της χωρών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: