1/8/09

Επιμένουν οι Αμερικανοί στο «Μακεδονία»

Ειρωνικά σχόλια ανιστόρητου δημοσιογράφου της "Washington Post"

Του Κώστα Μπετινάκη


Φροντίζει η αμερικανική κυβέρνηση με τα παπαγαλάκια της, υποκριτικά, να κάνει υποδείξεις, με την έννοια του «αντικειμενικού παρατηρητή», για χάρη των δικών της γεωπολιτικών συμφερόντων.

Γράφει λοιπόν, ο Craig Whitlock στην Washington Post (28-07-09), από τα Σκόπια κάτω από τον τίτλο: «Άλλη μια διαμάχη ανάμεσα σε Ελλάδα και Μακεδονία. Και οι δύο διεκδικούν τον Μέγα Αλέξανδρο»:

«Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε πριν από 2.300 χρόνια. Αλλά η αίγλη της προσωπικότητάς του έχει αρχίσει να κυριαρχεί σ’ αυτή τη μικρή βαλκανική χώρα. Προς μεγάλη ενόχληση της γειτονικής Ελλάδας, η οποία από καιρό διεκδικεί τον κατακτητή ως δικό της, ενώ η Μακεδονία έχει ανακηρύξει τον Αλέξανδρο εθνικό της ήρωα. Η κυβέρνησή της μετονόμασε το διεθνές αεροδρόμιο της χώρας προς τιμήν του όσο και τον εθνικό δρόμο που οδηγεί στην Ελλάδα. Σύντομα, ένας μαρμάρινος κολοσσός ύψους περίπου 25 μέτρων που αναπαριστά τον Αλέξανδρο πάνω στον Βουκεφάλα, θα κυριαρχεί σε κεντρικό σημείο των Σκοπίων».

Η συμπλεγματική εξιστόρηση από έναν Αμερικανό, είναι αναμενόμενη, μια και έχει μεγαλώσει με πρότυπο τον Μπίλ Χίκοκ, το Λιτλ Μπιγκ Χορν, και τους πιστολάδες της ‘Αγριας Δύσης – αφού τόσο βαθειά φτάνει η ιστορία που τους διδάσκουν στο σχολείο.

«Η μανία με τον Αλέξανδρο αποτελεί το πιο πρόσφατο κεφάλαιο της από καιρό διαμάχης ανάμεσα στη Μακεδονία και την Ελλάδα και ορισμένοι αξιωματούχοι φοβούνται πως εμπεριέχονται στοιχεία αποσταθεροποίησης της περιοχής που προσπαθεί να αναλάβει από τους Βαλκανικούς πολέμους της δεκαετίας του ‘90».

Ο ανιστόρητος Αμερικανός δημοσιογράφος, δείχνει να ξεχνά ποια η στάση των ΗΠΑ στην διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, και πιο πολύ τους άνανδρους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς και πιο πρόσφατα την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου. Όλα αυτά δεν ήταν αποσταθεροποιητικά στοιχεία; Αποσταθεροποίηση αποτελεί το στοιχειώδες αίτημα σεβασμού της Ιστορίας, που αποτελεί εθνική κληρονομιά;
Ουδέποτε είπαν οι Τούρκοι ότι τα μνημεία της αρχαιότητας που βρήκαν οι Οθωμανοί κατακτητές του Βυζαντίου, πως αποτελούν εθνική τους κληρονομιά. Αλλά οι Τούρκοι έχουν εθνική υπερηφάνεια και ταυτότητα. Ουδέποτε προσπάθησαν, ως ελεεινοί κατσικοκλέφτες - όπως οι έποικοι τμήματος του μακεδονικού εδάφους -να οικειοποιηθούν την ιστορία άλλων.
Η αμερικανική γεωπολιτική, που υιοθέτησε ασμένως πρότυπα της πάλαι ποτέ «ενδόξου» βρετανικής αυτοκρατορίας, δεν διστάζει τώρα να ενστερνιστεί τεχνάσματα του κάποτε μεγαλύτερου εχθρού της –του Στάλιν- που ήταν ο νονός της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», ενός κομματιού της μακεδονικής γης, από τα ταλαιπωρημένα από τους συνεχείς βαλκανικούς πολέμους των περασμένων αιώνων, όπου κατοικούσαν κυρίως Έλληνες, αλλά σλαβόφωνοι και αλβανόφωνοι.
Με απλά λόγια, μακεδονικά εδάφη διεκδικούσαν επί χρόνια, με συνεχείς πολέμους Βούλγαροι και Βυζαντινοί, χωρίς να έχει κάνει την εμφάνισή της «Μακεδονικό έθνος» να την διεκδικήσει. Και το πρόβλημα ενώ φαινόταν πως έκλεισε με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και την αποχώρηση των Βούλγαρων συνεργατών του άξονα από την ελληνική Μακεδονία, ήρθε ο Κροάτης Τίτο να βαφτίσει τμήμα του σερβικού τμήματος της Μακεδονίας με το συνολικό όνομα της περιοχής, με γνώμονα τις δικές του επιδιώξεις και του Στάλιν. Αλλά μερίδιο ευθύνης έχει και η ελληνική υποκριτική πολιτική πολλών χρόνων, που αποδεχόταν την «Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενη προσάρτησή από με την Βουλγαρία, και τη δημιουργία «Μεγάλης Βουλγαρίας».
Εκείνο που θα πρέπει να καταλάβουν οι Αμερικανοί που θέλουν να καθορίσουν το μέλλον όσο καιρό παραμένουν επικυρίαρχοι, ότι τα σύνορα μπορούν να τα αλλάζουν κατά το δοκούν, με την πυραυλική ισχύ τους. Όχι όμως και την ιστορία των λαών της Γής.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κρητη 2012?


"Ρωτάει ένα παιδί τον κρητικό πατέρα του:

-Πατέρα, τι είναι σωβινιστής;

και απαντά ο πατέρας:

-Σωβινιστής, παιδί μου, είναι εκείνος που αγαπά την πατρίδα του περισσότερο από την Κρήτη."

Πέραν των αστείων, τώρα, αν θα θέλαμε να δούμε ψύχραιμα την ίδρυση μιας ομοσπονδίας επ' ελληνικού εδάφους θα μπορούσαμε να το αντιληφθούμε σαν μια χρησή ευκαιρία διάσπασης αυτού του αισχρού εξουσιαστικού συγκεντρωτισμού, που οδήγησε το νέο κράτος μας στα χάλια του, αλλά η ίδια η εξουσία έχει προλάβει να κάνει ταμπού μια τέτοια κουβέντα στην επικράτεια, σε τέτοιο σημείο, που ακόμη και η συγκεκριμένη αναφορά από το πρόσωπό μου, θα τραβούσε την καχυποψία των περισσοτέρων αναγνωστών, που θα μπορούσαν ακόμη και να συμφωνήσουν με την ευεργετική δράση μιας τέτοιας εφαρμογής.

Μεγαλωμένος στην Ελληνική Μακεδονική Γη και απόλυτα συναισθανόμενος την αξία του ονόματος αυτού, εθνολογικά, πολλές φορές μεγαλωνοντας είδα να λαμβάνονται από το Αθηνοκεντρικό Κράτος, εξεφτελιστικές αποφάσεις σε βάρος του τόπου μου, όσον αφορά την νεοσύστατη γείτονα, πράγμα που δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αν υπήρχε μια βαρύτητα στην εξωτερική μας πολιτική εντόπιας καταγωγής και ανάπτυξης.

Τα λάθη επαναληφθηκαν και συνεχίζονται, είτε γιατί η "καταραμένη δεξιά" τα ήθελε καλά με τον Τίτο, είτε γιατί οι "κλεφτοσυμμορίτες" που μπούκαραν στα εκεί σύνορα μετά των διωγμό τους την ακούσαν γενίτσαροι.

Ασφαλώς και ένας κρητικός με τα ηρωικά του αντανακλαστικά, τολμά να διατηρεί τον οπλισμό του ("η Κρήτη δεν ξαρματώνεται"), και ασφαλώς είναι δεδομένη η αξία της Κρήτης για κάθε κρητικό.

Πέραν αυτών όμως των σημείων που θα μπορούσαν να αναλύονται επί μακρόν, υπάρχει και η δυσανάπτυκτη κεντρική διοίκηση που αδυνατεί να προσεγγίσει πυλώνες τέτοιων ιδεολογικών εστιών. Προκειμένου να σώσει τα δικά της εγκληματικά λάθη, θεωρεί πάντα την ύπαρξη τέτοιων δράσεων, εξωτερικής προέλευσης (άρα εχθρικές κατά της υποστάσεώς της), χωρίς ποτέ να εστιάζει στα εσωτερικά αίτια ανάπτυξης τέτοιων φαινομένων, στα οποία φέρει αποκλειστικές ευθύνες.

Η ύπαρξη τεράστιων δυνάμεων παγκοσμίως υπό την μορφή ομοσπονδειών είναι ένα θέμα που πιστεύω ότι σύντομα θα πρέπει να δούμε με διαφορετική ματιά μιας και τα δεδομένα σύντομα θα αλλάξουν, μετά το 2012.

Αλλά επειδή πρόκειται για έθνος ανώριμο και επειδή οι μεταβάσεις από την μια κατάσταση στην άλλη σπανίως είναι ειρηνικές, καλό είναι να κοιτάξουμε βαθύτερα μέσα μας πρώτα.

Τα σέβη μου

Ανώνυμος είπε...

Όλα ωραία και καλά, αυτό με την ¨εθνική υπερηφάνεια¨ πού έχουν οι Τούρκοι και το πως ¨ποτέ¨δεν προσπάθησαν να οικειοποιηθούν ιστορία και πολιτισμό άλλου έθνους γιατί χρειαζότανε; Έχετε πάει επίσκεψη στην Τουρκία, για να απολαύσετε ξενάγηση στα μνημεία του...αρχαίου τουρκικού πολιτισμού;
Το πλοίο με τους Τούρκους να καμώνωνται τους απογόνους αρχαίων Φωκαέων, την προσπάθεια άρνησης κάθε ελληνικού ίχνους στην Ανατολία δέν την είδε οι συγγραφέας του άρθρου;

Η ΔΗΜΩΔΗΣ ΠΟΙΗΣΙΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ. ΛΑΜΠΡΗ

ΥΓΕΙΑ, Φῶς Ἑλληνικόν εἰς ἃπαντας τοὺς  Ἓλληνας καὶ ἁπάσσας  τὰς Ἑλληνίδας. Αἲθριος εἰς τοὺς 8-17°C ἐν Οὐψάλα.  ΕΛΛΑΣ≡HELLAS . ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ. ΟΔ...