6/6/11

Αυξάνεται η φορολογία και μειώνονται οι μισθοί

Από τον Ιούλιο, θα γίνουν αισθητά τα νέα μέτρα που περιέχει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, με αρχή την αύξηση της παρακράτησης για τους μισθωτούς και (πρόωρα) συνταξιούχους, τις περικοπές μισθών στο Δημόσιο, με το νέο μισθολόγιο, και την κλιμάκωση της επιβολής των αυξήσεων στην έμμεση φορολογία, από τα τσιγάρα, μέχρι και την εξίσωση της φορολογίας των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης.




Η άνοδος των αντικειμενικών αξιών θα αυξήσει περίπου 20 φόρους και τέλη που βαρύνουν σήμερα την κατοχή, εκμετάλλευση και μεταβίβαση ακινήτων.


Τα μέτρα παρουσιάζονται, σήμερα, στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ, την Τετάρτη, θα συζητηθούν και στο επίσημο Υπουργικό Συμβούλιο, για να λάβουν, στη συνέχεια, το δρόμο προς τη Βουλή.


Το συνολικό τους κόστος ανέρχεται σε 6,4 δισ. ευρώ, για το 2011, αυξάνοντας τη φορολογία των ακινήτων, εισοδήματος και των φόρων κατανάλωσης, εν μέσω πυκνών αντιδράσεων, που αναγκάζουν το υπουργείο Οικονομικών να διαρρέει εναλλακτικά σενάρια, προκειμένου να δοκιμάσει τις αντοχές και τις αντιδράσεις. Τα μέτρα θα λάβουν την τελική τους μορφή με «εφαρμοστικό» νόμο, που θα περιέχει τις οριστικές αποφάσεις και θα κατατεθεί στη Βουλή, μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.


Μικραίνει το αφορολόγητο


Στις 6.000 ευρώ διαμορφώνεται το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στις 8.000 ευρώ για τους μισθωτούς και συνταξιούχους ηλικίας έως 60 ετών.


Θα εφαρμοστεί, από την 1η Ιουλίου, και θα αυξηθεί η παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών, καθώς η παρακράτηση φόρου θα ξεκινά από το ποσό 8.001 ευρώ, αντί 12.001 ευρώ που ξεκινά σήμερα.








Το ύψος του συντελεστή, που θα επιβληθεί για το τμήμα του ποσού από το νέο αφορολόγητο έως τα 12.000 ευρώ, πιθανότατα θα είναι 10%, αλλά δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί σε 15%, ή και να ισχύσει ο συντελεστής 18% που ισχύει σήμερα για το τμήμα του εισοδήματος από 12.000 - 16.000 ευρώ.


Για τον εργαζόμενο που αμείβεται με τις κατώτερες αποδοχές και σήμερα δεν φορολογείται, από τον Ιούλιο θα του γίνεται παρακράτηση φόρου κάθε μήνα. Τα εισοδήματα των 9.000 ευρώ το χρόνο θα φορολογούνται με 100 ή 200 ευρώ το χρόνο ή έως 15 ευρώ το μήνα. Για τα υψηλότερα εισοδήματα, άνω των 12.000 ευρώ, ο φόρος εισοδήματος που θα παρακρατείται επιπλέον κάθε μήνα, αυξάνεται από 21 έως 43 ευρώ, ή σε ετήσια βάση ο φόρος εισοδήματος θα αυξηθεί κατά 400, 600 ή 720 ευρώ, για το εισόδημα των 4.000 ευρώ, από 800 - 12.000 ευρώ, ανάλογα με το συντελεστή που θα εφαρμοστεί 10%, 15% ή 18%.


Αρνητική έκπληξη για τους μισθωτούς αποτελεί, επίσης, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών το νέο σύστημα παρακράτησης να εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011 και ο επιπλέον φόρος των πρώτων έξι μηνών να παρακρατηθεί στους επόμενους μήνες, συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα.


Από τη νέα κλίμακα θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι ηλικίας άνω των 60 ετών και ενδεχομένως τεθεί και εισοδηματικό όριο, στους οποίους η παρακράτηση φόρου θα γίνεται από τα 12.000 ευρώ.


Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το αφορολόγητο όριο μειώνεται στις 6.000 ευρώ και, ανάλογα με το συντελεστή με τον οποίο θα φορολογείται το τμήμα του εισοδήματος μέχρι τα 12.000 ευρώ, η επιβάρυνση θα κυμαίνεται από 600, 900 ή 1.080 ευρώ.


Ακίνητα


Μειώνεται το αφορολόγητο όριο για την εφαρμογή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες ακινήτων θα πέσουν στην παγίδα του ΦΑΠ.


Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων όλων των αστικών περιοχών της χώρας θα αυξηθούν κατά περίπου 30% από το Σεπτέμβριο, αλλά η επικείμενη αύξηση θα προαναγγελθεί στις επόμενες μέρες, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να σπεύσουν να κλείσουν εκκρεμότητες με μεταβιβάσεις (γονικές παροχές, αγορές, κληρονομιές κ.λπ.) και να τονωθούν τα έσοδα του Δημοσίου, στους προσεχείς μήνες.


Η άνοδος των αντικειμενικών αξιών θα αυξήσει περίπου 20 φόρους και τέλη που βαρύνουν σήμερα την κατοχή, εκμετάλλευση και μεταβίβαση ακινήτων, αλλά θα στήσει και παγίδα ΦΑΠ στους μικροιδιοκτήτες.


Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να μειώσει το αφορολόγητο όριο του ΦΑΠ κατά 100.000 ευρώ, ίσως και κατά 200.000 ευρώ, στο πλαίσιο των νέων μέτρων. Σήμερα, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, που αντικατέστησε από την 1-1-2010 το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και επιβάλλεται με κλιμακούμενους συντελεστές, σε ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ, εξετάζεται να μειωθεί σε 300.000 ευρώ ή και σε 200.000 ευρώ. Για τον υπολογισμό του φόρου, αθροίζεται η αξία της ακίνητης περιουσίας του υπόχρεου, υπολογίζεται αυτόματα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και αποστέλλονται τα σημειώματα.


Δηλαδή ακίνητα σημερινής αντικειμενικής αξίας 360.000 ευρώ, δεν βαρύνονται με ΦΑΠ, αλλά με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα προκύψει επιβάρυνση από 150 έως 300 ευρώ. Σημαντικά μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση για ακριβότερα.


Επίσης, ρυθμίζονται τα αυθαίρετα, με την αποστολή ειδοποιητηρίων στους ιδιοκτήτες τους να πληρώσουν τα πρόστιμα για την τακτοποίηση τους αντίστοιχα με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους.


Εκτακτη εισφορά και φοροαπαλλαγές τέλος


Καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές για όσους έχουν εισοδήματα, πιθανότατα άνω των 60.000 - 70.000 ευρώ, ενώ περιορίζεται το όφελος και για τους έχοντες χαμηλότερα εισοδήματα.


Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τα φετινά εισοδήματα, που θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το 2012, οπότε και θα γίνει αισθητή η δραματική αύξηση της φορολογίας.


Ειδική επιτροπή αξιολογεί τις ισχύουσες φοροαπαλλαγές (ανέρχονται σε περίπου 950) και θα αποφασιστεί ποιες θα διατηρηθούν και πώς.


Οι έχοντες «υψηλά» εισοδήματα, πάνω από ένα όριο το οποίο ενδεχομένως να είναι οι 60.000 ευρώ, δεν θα έχουν καμία απαλλαγή, ούτε τις βασικές, όπως το αφορολόγητο των παιδιών, 1.500 ευρώ, για κάθε παιδί μέχρι τα δύο, ιατρικές δαπάνες, ασφάλιστρα ενοίκιο, τόκους στεγαστικών δανείων.


Οι απαλλαγές αυτές θα παραμείνουν για τους έχοντες χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά θα αφαιρείται το 20% από το φόρο και όχι από το εισόδημα, ώστε να μειώνεται το όφελος και να αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση.


Οι επιβαρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος συμπληρώνονται από:


1. Την αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, από το 2012.


2. Την αύξηση περίπου κατά 20% των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης που επιβλήθηκαν από τη χρήση 2010. Η αύξηση θα ισχύσει από τα εισοδήματα που αποκτώνται φέτος και θα δηλωθούν το 2012. Στόχος είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές, που δεν τα δηλώσουν αλλά ταυτόχρονα κατέχουν και συντηρούν περιουσιακά στοιχεία. Η τρόικα έχει ζητήσει την αύξηση της φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήματα, ακριβά ακίνητα.


3. Η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους κατόχους αυτοκινήτων κυβισμού άνω των 2.000 ή 2.500 κ.ε. που υπολογίζονται σε περίπου 500.000.


4. Η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όσους κατέχουν ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας περίπου 4.000 ευρώ/τ.μ.


Μετατάξεις προϊόντων και ειδικοί φόροι


Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%, θα γίνουν από το Σεπτέμβριο και θα περιοριστούν στα είδη και στις υπηρεσίες εστίασης.


Ωστόσο, προβλεπόταν από το συγκεκριμένο μέτρο η είσπραξη τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, που είναι δύσκολο να καλυφθεί μόνο με τη μετάταξη του κλάδου εστίασης στο 23%.


Το «πακέτο» της έμμεσης φορολογίας, που περιέχει το Μεσοπρόθεσμο, περιέχει επίσης:


1. Την εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, από τις 15 Οκτωβρίου 2011, με στόχο την απόδοση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το 2011 και 320 εκατ. ευρώ το 2012, εξαιρουμένων του κόστους του επιδόματος θέρμανσης, που θα επιστραφεί στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, με τη μορφή επιδόματος θέρμανσης.


2. Την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά, για την άντληση ποσού τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.


3. Την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα.


4. Την αύξηση των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων του 2012, κατά 15-20% που θα πληρωθούν το ερχόμενο φθινόπωρο.


5. Την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.


ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...