9/6/11

Οι αγορές και το κόστος του πιστωτικού γεγονότος

Η κήρυξη της Ελλάδας σε μερική χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης θα μπορούσε, αναφέρει το Reuters, να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης των αγορών και υποβάθμισης του αξιόχρεου άλλων αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης, τον οποίο επικαλείτο η ΕΚΤ για να εξηγήσει την αντίθεσή της στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Και αυτό, επειδή θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα, ελαχιστοποιώντας τον χρόνο που χρειάζεται να παραμείνει η Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας και διασφαλίζοντας τις αγορές ότι η Αθήνα δεν διατρέχει κίνδυνο να προχωρήσει σε αθέτηση όλων των υποχρεώσεων της.


Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, οι οίκοι αξιολόγησης θα προχωρούσαν μετά σε άρση του χαρακτηρισμού περιορισμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας μέσα σε ορισμένες εβδομάδες, αφού θα είχαν ελέγξει τις συμφωνίες ανταλλαγής ομολόγων των ιδιωτών και θα είχαν αποφασίσει ότι πρόκειται για εθελοντικές συναλλαγές.


Μία τέτοια λύση, εφόσον οι οίκοι συνεργάζονταν, θα βοηθούσε να ξεπερασθεί ένα φάσμα δυσκολιών, λέει το Ρόιτερς. Η ΕΕ θέλει να αποφύγει ένα «πιστωτικό γεγονός», το οποίο θα προκαλούσε την πληρωμή των ασφαλιστήριων συμβολαίων. Ο Διεθνής Οργανισμός Ανταλλαγών και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association), ο οποίος ορίζει αν λαμβάνουν χώρα πιστωτικά γεγονότα, δεν θεωρεί πιστωτικό γεγονός την ανταλλαγή ομολόγων με νέα ομόλογα και νέους όρους.


Αν γίνει η ανταλλαγή ομολόγων, η ΕΚΤ πιθανόν θα απαγόρευε τη χρήση των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων για τη δανειοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες με κεφάλαια της Έκτακτης Βοήθειας Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance), τα οποία χρησιμοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας για να στηρίξει τις ιρλανδικές τράπεζες, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

ΥΓ.Στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα δείχνουν ότι οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες είχαν ελληνικά ομόλογα αξίας 23 δισεκατομμυρίων ευρώ και 15 δισεκατομμυρίων αντίστοιχα περί τα τέλη του 2010. Η ΕΚΤ εκτιμάται ότι έχει ελληνικά ομόλογα ύψους 45 δισ. ευρώ περίπου στο χαρτοφυλάκιό της.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Διαρροη" της εκθεσης της τροικας απο το Spiegel, με σκοπο την τρομοκρατηση της κοινης γνωμης λογω ενδεχομενης χρεοκοπιας.

http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,767559,00.html

Ανώνυμος είπε...

Ας μην ανησυχούμε, ο αυστραπίθηκος αλλά συγχρόνως και δημοκρατικός (πάνω από όλα) κυρίαρχος λαός θα αντισταθεί όπως ξέρει και θα βγει στο τέλος νικητής, η δημοκρατία θα θριαμβεύσει, τί παράνοια ρε φίλε, είναι δυνατόν να περιμένεις από τα πρόβατα να γίνουν λύκοι και να ηγηθούν, είναι ποτέ δυνατόν ο αυστραλοπίθηκος να γίνει άνθρωπος, ο αυστραλοπίθηκος/πρόβατο ψάχνει για έναν τσοπάνη να τον οδηγήσει με ασφάλεια στο μαντρί, να τον ταίσει και να τον προστατεύσει από τους λύκους, εσύ ζητάς ο τσοπάνης να ζητήσει από το πρόβατο να τον σώσει !!!!!!!!! Γι'αυτό θριαμβεύουν οι Αλαβάνος, Τσίπρας κλπ με το 3%, γιατί έχουν καταλάβει αυτό που δεν μπορείς να καταλάβεις εσύ, γιατί την θέση του προστάτη/τσοπάνη που είναι κενή την έχουν καταλάβει αυτοί, και αυτοί καθοδηγούν το ποίμνιο όπου θέλουν.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνα με τους Ιουδαιους της BIS τα υπαρχοντα χρηματα δε αρκουν να "ξεκαθαρισουν" την αγορα των παραγωγων σε περιπτωση πιστωτικου γεγονοτος (δηλ. χρεοκοπιας):

http://www.guardian.co.uk/business/feedarticle/9681226

Ανώνυμος είπε...

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=282617


ΤΕΛΙΚΑ ...ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ;;;

Ανώνυμος είπε...

http://lithoksou.net/antiloghosprotos.html

Ανώνυμος είπε...

Ο ΠΑΠΑΕΒΡΑΙΟΥ ΗΡΘΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ. ΜΟΛΙΣ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΕΞΑΦΝΑ ΟΛΗ Η ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ, ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ. ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ? ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑ ΝΑ (ΤΥΠΩΣΟΥΝ) ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ? ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΤΣΑΜΠΑ ΠΡΩΤΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΚΛΑΒΙΑΣ (500 ΕΥΡΩ) ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΤΑ ΕΧΕΙ...ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

Τα παιχνιδια που παιζονται με τη χρεοκοπια τηε χωρας μας ειναι ασσυληπτα για τον περισσοτερο κοσμο:

http://www.prisonplanet.com/top-bilderberger-eurozone-collapse-threatens-global-currency-agenda.html