4/1/13

ΗΠΑ-Ρωσία για τη Συρία

Υπάρχουν νέες επαφές και εξελίσσεται μια νεα πρωτοβουλία

Ο Πακιστανός πρέσβης στον ΟΗΕ Μασούντ Χάν που ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Ιανουάριο, εξέφρασε την ελπίδα ότι η επικείμενη «τριμερής» συνάντηση των εκπροσώπων της Μόσχας και της Ουάσιγκτον με τον ειδικό εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τη Συρία
κ. Μπραχίμι, θα έχει θετικά αποτελέσματα για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, με πολιτικά μέσα .
Ο πακιστανός πρέσβης είπε ότι αφού συνομίλησε με τον κ, Μπραχίμι μπορεί να ανακοινώσει ότι υπάρχουν νέες επαφές και ότι εξελίσσεται μια νεα πρωτοβουλία.
Στη Δαμασκό, τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε πρατήριο καυσίμων στη συνοικία Barzeh al-Balad, όπως μετέδωσε το BBC.Την έκρηξη την περασμένη Τρίτη, από την οποία σκοτώθηκαν 30 άνθρωποι, οι ρουφιανορεπορτέρ και το «Χαφιεδο-παρατηρητήριο», την είχαν αποδώσει σε…. «αεροπορική επιδρομή».
Η Δαμασκός, όπως και άλλες συριακές πόλεις, υποφέρει από μόνιμη έλλειψη καυσίμων και στα πρατήρια βενζίνης συγκεντρώνονται συνήθως σε ουρές εκατοντάδες οδηγοί αυτοκινήτων, περιμένοντας βενζίνη, και οι σαλαφιστές-βαχαμπίτες τους χτυπούν με παγιδευμένα αυτοκίνητα . Άλλο παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε φυλάκιο του Στρατού στη συνοικία αλ Ναμπίκ της Δαμασκού.
Στο Χαλέπι πυροτεχνουργοί του Συριακού Στρατού μπόρεσαν να εξουδετερώσουν βόμβα που είχε τοποθετηθεί κοντά στο Τζαμί A’isha, ενόψει της προσευχής της Παρασκευής. Στην Ιτλίμπ όμως, εξερράγη βόμβα κοντά σε Τζαμί με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Ιμάμης σείχης Samir al-Jabra. που δεν υποστήριζε τους σαλαφιστές-βαχαμπίτες μισθοφόρους της σαουντικής Αραβίας. Ένα άλλο παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Ιτλίμπ εξερράγη πρόωρα με αποτέλεσμα μα σκοτωθούν οι αντάρτες που το «ετοίμαζαν».
Ο Συριακός Στρατός συγκρούστηκε σήμερα με αντάρτες και στην πόλη Χόμς.
Σε οριακό σημείο φαίνεται πως έχει φτάσει η κατάσταση με τους Σύρους πρόσφυγες στον Λίβανο. Το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου που συνεδρίασε χθες αποφάσισε «να καλέσει τον Αραβικό Σύνδεσμο και άλλους διεθνείς οργανισμούς να συνεδριάσουν εκτάκτως» προκειμένου να επιμερισθούν οικονομικά και επιμελητειακά, με τον Λίβανο το φορτίο, των125.000 Σύρων προσφύγων . Ορισμένα μέλη της κυβέρνησης ζήτησαν να κλείσουν τα σύνορα αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε .
Οι υπουργοί που εκπροσωπούν το Ελεύθερο Πατριωτικό Ρεύμα (CPL) του χριστιανού Μισέλ Αούν, που συνεργάζεται με την σιίτική Χεζμπολάχ, η οποία πρόσκειται φιλικά στην κυβέρνηση της Δαμασκού, έχει απορρίψει το σχέδιο της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως ο Λίβανος δεν διαθέτει τις δομές για επαρκή υποδοχή στους πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Προδοσία του 1897 ήταν η μητέρα εκείνης του 1922

 Ο Λαός ήταν εξαλος με την ξένη Ακρίδα και τους Αυλικούς  Ο Δημήτριος Ράλλης ήταν γιος του Γεωργίου Ράλλη, νομικού, πολιτικού και μέλους της...