7/1/13

MIR BOZIJI HRISTOS SE RODI ...(σερβικά)

φωτο: TANJUG

Οι Ορθόδοξοι Σέρβοι έκαψαν κλαδιά βαλανιδιάς την παραμονή των Χριστουγέννων μπροστά από την Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην σερβική Μιτρόβιτσα. Οι πολυπολιτισμικοί Αλβανοί δεν άφησαν κανέναν να πάει στην κατεχόμενη Γκρατσάνιτσα.
Ο μητροπολιτικός ναός της Μόσχας , ο ναός του Χριστού Σωτήρος, ήταν ασφυκτικά γεμάτος από περισσότερους από 10.000 ορθοδόξους χθες το βράδυ , κατά την ολονυκτία και τον Όρθρο, της λειτουργίας γιορτής της Γέννησης του Χριστού, στην οποία χοροστάτησε ο προκαθήμενος της Ρωσικής ορθοδοξίας πατριάρχης Κύριλλος. Στην περιφέρεια της Μόσχας τελέστηκαν Χριστουγεννιάτικες λειτουργίες σε 348 ορθόδοξους ναούς, σε εκκλησίες και μοναστήρια της πόλης και συμμετείχαν περισσότεροι από 250 χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αστυνομίας, που διέθεσε περίπου επτά χιλιάδες αστυνομικούς και άνδρες των στρατιωτικών τμημάτων του υπουργείου Εσωτερικών (MUP) για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης στους δρόμους, τη νύχτα των Χριστουγέννων. Εκτός από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, σήμερα εορτάζουν τα Χριστούγεννα ,το η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Σερβικό Πατριαρχείο, και η Εκκλησία των ΓΟΧ στην Ελλάδα, και οι εκκλησίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας.
ΦΩΤΟ: ria novosti

Το βράδυ της Παραμονής 6 Ιανουαρίου, ολοκληρώθηκε η χριστουγεννιάτικη νηστεία, που άρχισε στις 28 Νοεμβρίου , και με τον ερχομό της Γέννησης του Χριστού ξεκίνησαν στη Ρωσία οι «Σβιάτκι», δηλαδή οι Άγιες Ημέρες του Δωδεκαημέρου. Αυτή η ιδιαίτερη περίοδο χαράς, ενθουσιασμού, επισκέψεων και φιλοξενίας προσκεκλημένων θα διαρκέσει 12 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με την εορτή της Βαπτίσεως του Κυρίου, που θα εορταστεί από τη Ρωσική Εκκλησία στις 19 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: