3/1/13

Συνελήφθη και o τ. ΓΕΕΘΑ Τουρκίας Καρανταγί (ρεπορτάζ στυξ)

Ξετυλίγεται το κουβάρι του πραξικοπήματος κατά του Ερμπακάν στην Τουρκία
. Ο Καρανταγί τότε, στο μαυσωλείο του Κεμάλ εν μέσω της Τανσού (Τσιλέρ) και του τότε ακόμα πρωθυπουργού (αποθανόντα πλέον) Νετσμετίν Ερμπακάν
http://www.styx.gr 

Συνελήφθη αργά χτες, στην Κωνσταντινούπολη, ο απόστρατος πρώην αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ στρατηγός Ismail Hakkι Karadayι, που σύμφωνα με την ανάκριση θεωρείται ο εγκέφαλος του μεταμοντέρνου πραξικοπήματος της 28 Φεβρουαρίου 1997.
Όπως γράφει η ιστοσελίδα «Hurriyet daily», ο δικηγόρος του Καρανταγί, Ερόλ Αράς, δήλωσε ότι ο στρατηγός συνελήφθη στο προάστιο Φενέρμπακτσέ, όπου δειπνούσε σε εκεί στρατιωτικό εστιατόριο, αλλά δεν γνώριζε άλλες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα οδηγηθεί στην Άγκυρα, για να καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα Mustafa Bilgili, που ηγείται των ανακρίσεων για την υπόθεση εκείνου. του πραξικοπήματος.
Στις 28 Φεβρουαρίου 1997, οι τούρκοι στρατιωτικοί υποχρέωσαν την τότε κυβέρνηση συνασπισμού με πρωθυπουργό τον υπερσυντηρητικό και αρχηγό του εκτός νόμου πλέον κόμματος της Ευημερίας να παραιτηθεί, επειδή δημιουργούσε «αυξημένο θρησκευτικό φονταμενταλισμό στη χώρα».
Το πραξικόπημα εκείνο είχε επιβάλει μια σειρά από αυστηρούς περιορισμούς στην θρησκευτική ζωή, όπως η απαγόρευση στις γυναίκες να φορούν την παραδοσιακή μαντίλα στο κεφάλι. Ακόμα είχαν συλληφθεί άτομα που φέρονταν να είχαν σχέσεις με σαλαφιστικές θρησκευτικές οργανώσεις και αξιωματικοί που ήταν προσηλωμένοι στις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις.
Με απόφαση του «Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας» (MGK) επιβλήθηκαν αυστηρότατοι όροι για τη συνέχιση έκδοσης των εφημερίδων και πολλές είχαν υποχρεωθεί να κλείσουν.
Ο εισαγγελέας που έχει αρχίσει εδώ και δύο χρόνια την ανάκριση, για να επισημάνει τους παράγοντες εκείνου του πραξικοπήματος, έχει διατάξει ήδη τη σύλληψη 60 ατόμων με τις κατηγορίες της συμμετοχής τους σε συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης.
Ο απόστρατος στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ, ο δεύτερος τη τάξει αξιωματικός μετά τον Καρανταγί εκείνη την εποχή, κρατούμενος επίσης για την υπόθεση, έχει εκφράσει αμφιβολίες για το αν ο τότε ανώτερός του γνώριζε για το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα. Ο Μπιρ υποστηρίζει ότι την αρχική εντολή είχε δώσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας (MGK) και πως ο Καρανταγί έξεδωσε τις διαταγές που ακολούθησαν. Η αμφισβήτηση είναι αν ο Καρανταγί είχε δώσει την εντολή στο MGK. Ο Μπιρ προσθέτει ότι όσοι αξιωματικοί έχουν συλληφθεί, «απλώς υπάκουσαν στις εντολές του MGK. Σύμφωνα με την κατάθεση του Μπιρ, «ο Καρανταγί θα πρέπει να εξεταστεί για τις λεπτομέρειες του πραξικοπήματος». Ο ίδιος ο Καρανταγί, στην επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, είχε καταθέσει ότι "δεν γνώριζε τα σχέδια του MGK".
Άλλος ένας πρώην ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, ο στρατηγός Ilker Basbug, είναι κρατούμενος για μια άλλη υπόθεση συνωμοσίας την γνωστή ως Ergenekon, που αναφέρεται σε «υπερ-εθνικιστική συμμορία η οποία σχεδίαζε την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης με άλλο στρατιωτικό πραξικόπημα».

(Hurriyet - Today's Zaman)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το πιο χυδαίο έγκλημά σας ήταν η καταπίεση τής ψυχής τού Έθνους