17/1/13

Σφαγή στους μισθούς στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ (Ρεπορτάζ styx.gr)

Συγκυβέρνηση βίας και Δεξιάς στην ενημέρωση

Καταργούν τις ΣΣΕ των δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ (ΕΡΤ, ΑΠΕ, δημοτικά ραδιόφωνα, γενική γραμματεία Επικοινωνίας και στα γραφεία Τύπου) με ταυτόχρονη ακύρωση του κώδικα δεοντολογίας ώστε να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ επίσης μειώνουν -σε πρώτη φάση- τους μισθούς τους από 10-41%, αναδρομικά από την 1-1-2013.

Καταργούν επίσης το διαχωρισμό των συντακτών σε εξωτερικούς (ρεπόρτερς) και εσωτερικούς (συντάκτες γραφείου), ώστε να δουλεύουν πλέον χωρίς ωράριο μέχρι 10-12 ώρες την μέρα. (Ήταν παλιά πρόταση του Τρίμη αυτή, αλλά ποιος θυμάται τώρα παλιές αμαρτίες...). Δημιουργείται έτσι ενιαίο μισθολόγιο, χωρίς επιδόματα προϋπηρεσίας, θέσης ευθύνης.

Μειώνουν ακόμα κατά μία εβδομάδα την περίοδο θερινής άδειας. Επίσης, με την κατάργηση της προϋπηρεσίας των δημοσιογράφων, αφού δεν αναγνωρίζεται πλέον το χρονικό διάστημα όπου δούλευαν χωρίς να είναι σφαλισμένοι ή ήταν άνεργοι, επέρχεται και δεύτερη υπόγεια περικοπή στους μισθούς τους που, ανάλογα με την περίπτωση, υπερβαίνει το 15%.


Αυτό προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση, που συνυπογράφει το υπουργικό συμβούλιο μετά από πρόταση Κεδίκογλου και με την οποία καταργείται το δικαίωμα άρνησης του δημοσιογράφου, απέναντι στον εργοδότη, την Κυβέρνηση και την όποια μορφής εξουσίας και οδηγεί στην υπαλληλοποίηση του συντάκτη.

Πρόκειται , όπως κατήγγειλαν στη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ οι εκπρόσωποι τουλάχιστον δύο συνδικαλιστικών παρατάξεων της ΕΣΗΕΑ που παραβρίσκονταν , (Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων , Δημοσιογραφική Συνεργασία) για πραξικόπημα εναντίον της ενημέρωσης, αφού με την απόφαση αυτή ετοιμάζεται ανάλογη πρακτική σε βάρος και των εργαζομένων στα ιδιωτικά ΜΜΕ, όπου ήδη έχουν καταπατηθεί οι ΣΣΕ.

Τις ευθύνες, στη συγκυβέρνηση Τρίμη-Αντωνιάδου- Λίτση για όλες αυτές τις εξελίξεις, επιρρίπτουν με δήλωσή τους οι εκπρόσωποι της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων, όπως και οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΑΠΕ, καθώς και ο εκπρόσωπος του ραδιοφώνου της ΕΡΤ, που ακόμη και με πρόσφατες ανακοινώσεις τους έστρωσαν το χαλί στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου και τον γενικό του γραμματέα Γ. Παναγιωτόπουλο, (πρωταγωνιστές σε πρόσφατο κρούσμα λογοκρισίας, με αφορμή την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων).

Ο διακριτός ρόλος των δημοσιογράφων, λόγω ιδιότητας και της ανεξαρτησίας που πρέπει να έχει η ενημέρωση, είχε κατ' αρχήν προβλεφθεί, με ειδική νομοθετική ρύθμιση, από την Κυβέρνηση Παπαδήμου.
Η υπογραφή τόμως τώρα της ΚΥΑ αποτελεί πολιτικό παιχνίδι της συγκυβέρνησης Τρίμη (Σύριζα) και Αντωνιάδου (του κλίματος του μακαριστού Χριστόδουλου και της ΠΟΛΑΝ), οι οποίοι σε συμφωνία με το γραφείο Κεδίκογλου μειώνουν τους μισθούς, ώστε να περισσέψουν κονδύλια για συμβασιούχους της αρεσκείας τους στην ΕΡΤ, στη θέση 150 συμβασιούχων που απολύονται με συνοπτικές διαδικασίες το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

πηγή www.styx.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 19η Απριλίου στην Ιστορία

Η 19η Απριλίου είναι η 110η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατα το Γρηγοριανό ημερολόγιο . Απομένουν 256 ημέρες πριν από το τέλος του έτους.   531....