6/5/17

Αλβανία: Ο Ράμα ματαίωσε τις εκλογές στην Καβάγια

Υπό την πίεση του διεθνούς παράγοντα η μονομαχία «λαού» και «Κράτους» στην Καβάγια αποτράπηκε. Χθες το βράδυ ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ότι «ζήτησε από τον υποψήφιο δήμαρχο του Σοσιαλιστικού Κόμματος να αποσυρθεί. «Έχω προτείνει στον υποψήφιο μας να αποσυρθεί από τον αγώνα της Κυριακής και με πολύ φιλικό τρόπο, απευθύνω έκκληση σε στους άλλους υποψήφιες να κάνουν το ίδιο» είπε ο Ράμα στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που έγινε στο γραφείο στο γραφείο του.
Ο Ράμα είπε ότι «υπάρχει σχέδιο για την αποσταθεροποίηση της χώρας» και κάλεσε τον Λουλζίμ Μπάσα , να αποδεχτεί τη λύση που του προσέφερε μέχρι τις 7 Μαΐου.
«Είμαι έτοιμος να δώσω μια λεπτομερή επεξήγηση της προσφοράς που καταθέσαμε στην αντιπολίτευση. Οι Βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 18 Ιουνίου με ή χωρίς το Δημοκρατικό Κόμμα», δήλωσε ο Ράμα.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα δήλωσε ότι, «ο Ράμα εγκατελειψε το σχέδιό του για την αποκατάσταση του μονοκομματισμού», ότι η ματαίωση των εκλογών στην Καβάγια, «είναι η πρώτη Νίκη του λαού» και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει «την ειρηνική πορεία προς μια υπηρεσιακή κυβέρνηση».

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ χειροκρότησε την έκκληση του πρωθυπουργού για αναβολή των δημοτικών εκλογών στην Καβάγια προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος κυβέρνησης και αντιπολίτευσης .
«Ενθαρρύνουμε τη συνέχιση και επιτάχυνση της διαδικασίας του διαλόγου καθώς υπάρχει περιορισμένος χρόνος πριν από τις εκλογές της 18ης Ιουνίου για να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα» ανέφερε η πρεσβεία του Κράτους Δικαίου.
Επίσης ο Βρετανός πρέσβης χαιρέτησε απόφαση για αναβολή των δημοτικών εκλογών στην Καβάγια και κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα «να συμμετάσχουν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 18 Ιουνίου» και να «αποφάγουν τη βία».
Το «Σοσιαλιστικό Κίνημα για Ενσωμάτωση», χαιρέτισε την απόφαση του Ράμα να αποσύρει τον σοσιαλιστή υποψήφιο από τις τοπικές αναπληρωματικές εκλογές ως «μία ώριμη απόφαση που βοηθά στην προσπάθεια για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα».
Και ο οικοδεσπότης του διαλόγου, ο αποχωρών Πρόεδρος Νισάνι εξέφρασε την ικανοποίησή του.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσια αφού ανακοίνωσε ότι αναβάλει την αυριανή «λαοσύναξη» στην Καβάγια, κάλεσε τον «λαό» την επόμενη Κυριακή στα Τίρανα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: