27/3/18

27 Μαρτίου 1941. Το πραξικόπημα της SoE στο Βελιγράδι

Στις 23 Μαρτίου 1941, ανακοινώθηκε δημόσια η εγγύηση της Γερμανίας υπέρ της ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας και η υπόσχεσή να μην χρησιμοποιηθούν οι σιδηρόδρομοι της για πολεμικούς σκοπούς. Στις 25 Μαρτίου υπογράφηκε στο παλάτι Μπελβεντέρε της Βιέννης η προσχώρηση της Γιουγκοσλαβίας στο Τριμερές Σύμφωνο. Στο κείμενο που υπογράφηκε τονιζόταν «οι Δυνάμεις του Άξονα δεν θα απαιτήσουν δικαίωμα διέλευσης των στρατευμάτων τους», και δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε υπόσχεση για τη Θεσσαλονίκη, όπως επιμένει ακόμα η αγγλική προπαγάνδα, και οι ρουφιάνοι της .
Η βρετανική εντολή για την επείγουσα ανατροπή της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης εντός 48 ωρών, δόθηκε από τον άγγλο αεροπορικό ακόλουθο σμήναρχο ΜακΝτοναλντ στον πτέραρχο Σίμοβιτς στις 26 Μαρτίου, ενώ παράλληλα ο πράκτορας της SοE TG Mappleback, συναντήθηκε με τον στενό φίλο του, τον πτέραρχο Μίρκοβιτς.
Στις 26 έγιναν «αντιφασιστικές, αντι-γερμανικές διαδηλώσεις» στο Βελιγράδι, που επιδοτήθηκαν με 100,000 χρυσές λίρες από τη SOE, και στις οποίες πρωταγωνίστησαν οι κομμουνιστες. Το «αντιφασιστικό» πραξικόπημα της SOE, το οποίο υποστήριξε με όλες του τις δυνάμεις το (παράνομο) Γιουγκοσλαβικό Κομμουνιστικό Κόμμα, που δεν ακολουθούσε τον Στάλιν, το τιμούσαν και ο Τίτο και η «σοσιαλιστική Γιουγκοσλαβία», και μια από τις κεντρικές λεωφόρους του Βελιγραδίου εξακολουθεί να λέγεται 27ης Μαρτίου, ακόμη και σήμερα.
Οι διαδηλωτές μπροστά από τη γερμανική πρεσβεία, φώναζαν «καλύτερα πόλεμος παρά το σύμφωνο», «καλύτερα στο τάφο παρά σκλάβοι». «Bolje rat nego pakt», «Bolje grob nego rob».
Στο Κόλπο ήταν και η σερβική εκκλησία, και ο Πατριάρχης Γαβριήλ είπε ότι, « οι Σέρβοι θα γονατίσουν μόνο ενώπιον του Θεού»! Τα συνθήματα της SOE στο Βελιγράδι συμπίπτουν με το ηθικό ψευδοκείμενο της Ιντέλιτζενς Σέρβις που αποδίδεται από τους εδώ πράκτορες στον Μεταξά.
Έτσι, στις 27 Μαρτίου η SOE έκανε «αντιφασιστικό» πραξικόπημα, και ανέτρεψε την κυβέρνηση και τον Βασιλιά. Η Χούντα της SOE , έβγαλε το στρατό στους δρόμους για να ανατρέψει την «εθνοπροδοτική» κυβέρνηση Τσβέτκοβιτς, τον αντιβασιλεά Παύλο και τους Ραντένκο Στανκοβιτς και Ιβο Πέροβιτς.
Οι πραξικοπηματίες της SOE, ο στρατηγός Σίμοβιτς, ο πτέραρχος Μίρκοβιτς, και οι αδελφοί Κνέζεβιτς μέσα σε τρείς ώρες είχαν επικρατήσει. Στη μία το μεσημέρι μίλησε στον λαό ο πράκτορας Ντούσαν Σίμοβιτς και ο Πατριάρχης ευλόγησε το Πραξικόπημα από ραδιοφώνου.
Ο Παύλος, με την πριγκίπισσα Όλγα και τα ανήλικα παιδιά τους έφυγαν από το Βελιγράδι με το τραίνο για την Αθήνα και οι Άγγλοι τους μετέφεραν με πλοίο στο Κάιρο και από εκεί στη Κένυα. Ο ίδιος είχε ζητήσει να μείνει στην Κύπρο αλλά του το αρνήθηκαν γιατί εκεί βρισκόταν ο Στογιαντίνοβιτς περιμένοντας την μεταγωγή του στον Άγιο Μαυρίκιο.
Το Μπί-Μπί-Σι πάντως ενημέρωσε επανειλημμένως και ψευδώς τους ακροατές του σε όλο τον κόσμο ότι ο πρίγκιπας Παύλος με την οικογένειά του κατέφυγαν στη Γερμανία.
  Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Γιουγκοσλάβου πρίγκιπα Παύλου στο Μπέρχτεσγκάντεν, κατάφθασαν στην Αθήνα, (στις 22 Φεβρουαρίου), ο Άντονι Ήντεν, με τον αρχηγό του Αυτοκρατορικού Γενικού Επιτελείου τον Σερ Τζων Ντιλ για να αρχίσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις με την Ελληνική κυβέρνηση, για να μας «σώσουν», αφού ο Τσόρτσιλ  είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το διασφαλίσουμε ότι καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να βοηθήσουμε τους Έλληνες».
Έξι ημέρες μετά το πραξικόπημα στο Βελιγράδι συναντήθηκαν τα ξημερώματα της 3ης Απριλίου, στον μεθοριακό σιδηροδρομικό σταθμό του Νέου Καυκάσου, ο Παπάγος και ο διοικητής του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος Αντιστράτηγος Ουίλσον με τον επικεφαλής του Α Κλάδου του Γιουγκοσλαβικού Γενικού Επιτελείου στρατηγό Ραντιβόιε Γιάνκοβιτς.
Ο Γιάνκοβιτς ζήτησε οι Βρετανοί να καταλάβουν θέσεις μεταξύ των Ελλήνων και των Γιουγκοσλάβων κοντά στη λίμνη Δοϊράνης και να καλύψουν την κοιλάδα του Στρυμόνα. Ο Ουίλσον αρνήθηκε διότι «δεν μπορούσε να αναπτύξει τόσο γρήγορα τις βρετανικές μονάδες» και επέμενε να αναλάβουν οι Γιουγκοσλάβοι την άμυνα στην κοιλάδα του Στρυμόνα με την 9η Μεραρχία τους. Η διαταγή όμως για μετακίνηση δόθηκε στη Μεραρχία το πρωί της 6ης Απριλίου.


Επομένως ο Παπάγος γνώριζε από τις 3 Απριλίου
ότι ο δρόμους των Πάντζερ για τη Θεσσαλονίκη
ήταν ανοιχτός και ότι η γραμμή Μεταξά θα έπρεπε μετά από μια ηρωική άμυνα να παραδοθεί.
Εάν η SoE δεν είχε κάνει το πραξικόπημα στη
Γιουγκοσλαβία, οι Γερμανοί θα είχαν επιτεθεί στην Ελλάδα μόνο από τη Βουλγαρία και δεν θα είχαν μπει περπατώντας στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότερα στο βιβλίο μου
ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ! 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ:ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΙΒΑΡΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΡΙΣΗ

Αργα το απογευμα της 26ης Μαρτιου εφτασε στο Βερολινο ο Υπουργος Εξωτερικων της Ιαπωνιας,Γιοσουκε Ματσουοκα,ο οποιος συναντηθηκε με τον φον Ριμπεντρεμπ στις 11.00 π.μ. της επομενης και με τον Χιτλερ στις 7.00 το απογευμα.(για τις συνομιλιες αυτες θα γραψω μεσα στις επομενες μερες).
Οι συναντησεις αυτες εγιναν εν μεσω καταιγισμου πληροφοριων απο την γερμανικη πρεσβεια στο Βελιγραδι και των ειδησεων απο τα ξενα πρακτορεια.Ο Χιτλερ,ο οποιος υστερα απο κοπιωδεις διαπραγματευσεις μηνων με τους ασταθεις Γιουγκοσλαβους,πιστεψε οτι επιτελους τους ειχε "ουδετεροποιησει" μετα την υπογραφη τους στην Βιεννη και την ενταξη τους στο Τριμερες,βρισκεται τωρα σε δυσχερη θεση.Συζητωντας τα οικουμενικα προβληματα με τον Ιαπωνα υπουργο των Εξωτερικων επρεπε ταυτοχρονα να λαβει αποφασεις για το βαλκανικο ζητημα,υστερα απο τις τελευταιες-ασχημες-εξελιξεις.
Καλεσε επειγοντως τους στρατιωτικους του αρχηγους στην Καγκελλαρια για τις 10.00 μ.μ.-η συσκεψη συνεκληθη τοσο εσπευσμενως,ωστε ο Μπραουχιτς και ο Χαλντερ(η Ανωτατη Διοικηση Στρατου ειχε εγκατασταθει στο Τσοσσεν,ενα προαστιο 35 χλμ.ανατολικα του Βερολινου)εφτασαν αργα.Παραυτα,ο στρατηγος Χαλντερ,αρχηγος του Γενικου Επιτελειου,κρατησε σημειωσεις με το στενογραφικο συστημα Γκαμπελσμπεργκερ.
"Το πραξικοπημα στο Βελιγραδι",ειπε ο Χιτλερ,"εχει θεσει σε κινδυνο την "Μαριτα" και ακομη περισσοτερο τον "Μπαρμπαροσσα".
Γιαυτο,ειναι αποφασισμενος,χωρις να αναμεινη πιθανες δηλωσεις πιστεως της νεας κυβερνησης,να καταστρεψει την Γιουγκοσλαβια στρατιωτικα και ως κρατος"."Δεν θα γινουν καθολου διπλωματικες διερευνησεις",διεταξε,"και δεν θα δοθει τελεσιγραφο.Η Γιουγκοσλαβια",προσθεσε," θα συντριβη με αμειλικτη σκληροτητα".Ρωτησε τον Γκαρινγκ κατα ποιον τροπο μπορει να βομβαρδιστει αιφνιδιαστικα το Βελιγραδι "με επιθεσεις κατα κυματα".Ο Γκαιρινγκ απαντησε οτι τα βομβαρδιστικα θα πρεπει να επιχειρησουν απο ουγγρικες αεροπορικες βασεις.
Προς το τελος της συσκεψης εξεδωσε την Οδηγια ν.25,για την αμεση εισβολη στην Γιουγκοσλαβια.Καθως η ΑΔΣ(Ανωτατη Διοικηση Στρατου) ηταν ηδη απασχολημενη με την γιγαντιαια προπαρασκευη της Επιχειρησης Μπαρμπαροσσα,ο Χιτλερ διεταξε οπως η ΑΔΕΔ(Καϊτελ,Γιοντλ)επεξεργαστει εκεινη τη νυκτα τα στρατιωτικα σχεδια.Η Οδηγια ν.25:
"Το στρατιωτικο κινημα στην Γιουγκοσλαβια αλλοιωσε την πολιτικη κατασταση στα Βαλκανια.Η Γιουγκοσλαβια,παρα τις διαβεβαιωσεις περι της πιστεως της,πρεπει να θεωρηται επι του παροντος ως εχθρος και δια τουτο να συντριβη οσον το δυνατον ταχυτερον.Η προθεση μου ειναι να καταστρεψω τον γιουγκοσλαβικο στρατο και να αποσυνθεσω το γιουγκοσλαβικο κρατος..."
Ο Γιοντλ,ως αρχηγος του Επιτελειου Επιχειρησεων της ΑΔΕΔ,ελαβε την εντολη να ετοιμασει τα σχεδια την ιδια εκεινη νυκτα.
"Εργαστηκα ολοκληρη τη νυκτα στην Καγκελλαρια του Ραϊχ",ειπε αργοτερα ο Γιοντλ στο δικαστηριο στη Νυρεμβεργη."Στις 4 το πρωϊ της 28ης,παρεδωσα ενα μνημονιο στον στρατηγο φον Ριντελεν,τον αξιωματικο-συνδεσμο μας με την Ιταλικη Ανωτατη Διοικηση".Ο Μουσσολινι λοιπον,τα στρατευματα του οποιου διετρεχαν τον κινδυνο να προσβληθουν εκ των νωτων απο τους Γιουγκοσλαβους,επρεπε να λαβη αμεσα γωση των γερμανικων σχεδιων επιχειρησεων και να κληθη να συνεργαστει με τους Γερμανους.


Ανώνυμος είπε...

Καθως πλησιαζαν τα μεσανυκτα,ο Χιτλερ,κλεινοντας την στρατιωτικη συσκεψη ειπε: "Ο πολεμος εναντιον της Γιουγκοσλαβιας θα πρεπει να ειναι πολυ δημοφιλης στην Ιταλια,την Ουγγαρια και την Βουλγαρια".Κι'αυτο γιατι ειχε αποφασισει οτι αυτες οι χωρες θα ελαμβαναν απο ενα τεμαχιο της Γιουγκοσλαβιας,η οποια θα διανεμετο μεταξυ τους-πλην της Κροατιας,η οποια θα γινοταν ανεξαρτητο κρατος.Εκληθη λοιπον στην Καγκελλαρια ο Ριμπεντρομπ.Ο Χιτλερ τον διεταξε να ειδοποιησει τους Ουγγρους,τους Βουλγαρους και τον Τσιανο.Ειπε οτι θα εδινε το Βανατο στην Ουγγαρια,την Βαρντασκα στην Βουλγαρια και την παραλιακη ζωνη της Αδριατικης στην Ιταλια.
Για να βεβαιωθει οτι ο Μουσσολινι κατανοησε το τι αναμενετο απο αυτον και χωρις να περιμενει τον Γιοντλ να συνταξη τα στρατιωτικα σχεδια,ο Χιτλερ εγραψε μια επιστολη τα μεσανυκτα και διεταξενα τηλεγραφηθει αυτη αμεσως στην Ρωμη ετσι ωστε να περιελθει στον Μουσσολινι την ιδια εκεινη νυκτα.
" Ντουτσε,τα γεγονοτα με εξαναγκαζουν να σας δωσω δια του ταχυτατου αυτου μεσου την εκτιμηση μου επι της καταστασεως και των συνεπειων που ισως προκυψουν απο αυτη.
Ευθυς εξ αρχης θεωρησα την Γιουγκοσλαβια ως επικινδυνο παραγοντα στην συγκρουση με την Ελλαδα[...]Γιαυτον τον λογο επραξα εντιμως το παν γοια να φερω την Γιουγκοσλαβια στην κοινοτητα μας[...]Δυστυχως οι προσπαθειες μου αυτες δεν στεφθηκαν απο επιτυχια[...]Οι σημερινες αναφορες δεν αφηνουν καμμια αμφιβολια ως προς την επικειμενη στροφη της εξωτερικης πολιτικης της Γιουγκοσλαβιας.
Γιαυτο εχω ηδη λαβη ολα τα αναγκαια μετρα[...]με στρατιωτικα μεσα.Τωρα,σας παρακαλω εγκαρδιως,να μην αναλαβετε περαιτρω επιχειρησεις στην Αλβανια κατα την διαρκεια των επομενων ολιγων ημερων.Θεωρω αναγκαιο να καλυψετε και να φραξετε τις σημαντικοτερες διαβασεις απο την Γιουγκοσλαβια προς την Αλβανια με ολες τις διαθεσιμες δυναμεις.
[...]Θεωρω επισεις απαραιτητο,να ενισχυσετε τα τις δυναμεις σας επι των ιταλο-γιουγκοσλαβικων συνορων με ολα τα διαθεσιμα μεσα και με μεγιστη ταχυτητα.
Ειναι επισεις επιβεβλημενο οπως παν οτι πραττουμε και διατασσουμε καλυφθη με απολυτη μυστικοτητα[...]Τα μετρα αυτα θα χασουν τελειως την αξια τους εαν γινουν γνωστα[...]Ντουτσε,εαν η μυστικοτης τηρηθη τοτε[...]δεν εχω καμμια αμφιβολια οτι αμφοτεροι θα εχουμε επιτυχια οχι κατωτερη της επιτυχιας στη Νορβηγια προ ενος ετους.Αυτη ειναι η ακλονητη πεποιθηση μου.
Δεχθητε τους εγκαρδιους και φιλικους χαιρετισμους μου
Υμετερος
Αδολφος Χιτλερ"


Σάββατο 23 Νοεμβρίου 1940. 27η ημέρα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. "Η Χαρά της Νίκης"!

Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του σημείωσε: Ο Μεταξάς, έγραψε επίσης στο ημερολόγιο του : «Διάφοροι ανησυχίαι μου δια αντιδράσεις κατά ΕΟΝ κλπ.»...