24/3/18

Το Γιουγκοσλαβικό έγκλημα της Νέας Τάξης

Πριν 19 χρόνια άρχισαν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ, εναντίον της πρώην ΟΔ. Γιουγκοσλαβίας .
Οι «καλοί άνθρωποι», ο Κλίντον και η παρέα του δεν είχαν καμιά διεθνή νομιμοποίηση. Ανέλαβαν ανθρωπιστική δράση κατά της Εθνικής Κυριαρχίας μιας ανεξάρτητης χώρας μέλους του ΟΗΕ , και υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.
Βομβάρδιζαν τους Σέρβους για 78 ημέρες. Σκότωσαν περίπου 2.500 αμάχους και 12500 ήταν οι τραυματίες πολλοί από τους οποίους έμειναν ανάπηροι,
 και κατέστρεψαν χιλιάδες σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, εργοστάσια, δρόμους και γέφυρες. Το κόστος της καταστροφής ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Στα επόμενα χρόνια ακολούθησαν ο Καρκίνοι από το απεμπλουτισμένο Ουράνιο και τη διοξίνη που σκόρπισε στον αέρα από την καταστροφή ων διυλιστηρίων. 19 χρόνια μετά , το 84% των πολιτών της Σερβίας θεωρεί το ΝΑΤΟ, απειλή για τη Σερβία.
Στο Μαυροβούνιο, όπου ο κομμουνιστής Μίλο έγινε από φίλος μέλος, το υπουργείο Παιδείας απαγόρευσε τις εκδηλώσεις μνήμης στα σχολεία για την επιδρομή του ΝΑΤΟ.

  Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της επίθεσης ο Τζουγκάνοβιτς ως πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση της κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας για να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση Πολέμου.

Ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με διάγγελμα του από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της Σερβίας είπε ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας επιθυμούσε δεσμεύεται τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας, και ότι θα υπερασπιστεί τη χώρα εάν δεχθεί επίθεση.

Ο Μπιλ Κλίντον μίλησε στο τηλέφωνο με τον Μπόρις Γέλτσιν και του ζήτησε «να μην επιτρέψει την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο να χαλάσει τις σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσιγκτον».

Ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας από τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ ξεκίνησε στις 19 και 50 . Οι πρώτες βόμβες έπεσαν στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, στους στρατώνες στο Πρόκουπλιε και τραυματίστηκε ο στρατιώτης Μπόμπαν Νεντελίκοβιτς .

Στη συνέχεια, στις 20:05 βομβαρδίστηκε ένα στρατόπεδο στο Βίρμπισι και στις 20.15 χτύπησαν ένα υπόγειο καταφύγιο στην Κουρσούμλια, όπου σκοτώθηκαν 12 κληρωτοί .

Στις 20:38 έπεσαν πρώτες ρουκέτες στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Μπαταΐνιτσα, όπου βρισκόταν το ΚΕΠΙΧ του Γιουγκοσλαβικού Γενικού Επιτελείου Στρατού. Προσεβλήθησαν επίσης πομποί αναμετάδοσης της ραδιοφωνίας και της κινητής τηλεφωνίας. Η Γιουγκοσλαβία ανακοίνωσε ότι δεχόταν επίθεση από το ΝΑΤΟ, και ότι προσβλήθηκαν 20 στόχοι και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η Κίνα και η Ρωσία ζήτησαν έχουν τον τερματισμό των επιθέσεων του ΝΑΤΟ στη Σερβία και το Μαυροβούνιο και κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έληξε χωρίς απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: