20/3/18

20 Μαρτίου 1947. Η δολοφονία του Γιάννη Ταλαγάνη-Ζεύγου

Ο Γιάννης Ταλαγάνης-Ζεύγος ήταν από το χωριό Δόριζα της Αρκαδίας, και εγινε δασκαλάκος. Το 1919 έγινε μέλος του Κ.Κ.Ε.
Το 1926 μετά από σύσταση του τότε Γραμματέα του ΚΚΕ Ελ. Σταυρίδη πήγε σε σανατόριο στη Σοβιετική Ένωση για θεραπεία από τη φυματίωση που έπασχε. Νοσηλεύτηκε σε σανατόριο του Καυκάσου και θεραπεύτηκε .
Στη συνέχεια φοίτησε στις κομματικές σχολές ΚΟΥΤΒ στη Μόσχα και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1930.
Το 1943 μεταφέρθηκε από την Ακροναυπλία, σε νοσοκομείο της Αθήνας απ΄όπου απόδρασε και έγινε μέλος της τριμελούς Γραμματείας του Πολιτικού Γραφείου, και ειχε την ευθύνη της Πελοποννήσου μέχρι το 1946.
Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 διορίστηκε Υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου που συγκροτήθηκε στο Κάιρο. Επέστρεψε στην Ελλάδα μαζί με τον Θ. Τσάτσο προκειμένου να προετοιμάσουν την υποδοχή της εξόριστης κυβέρνησης που έγινε στις 18 Οκτώβρη του 1944.
Κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών ο Ζεύγος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και ανήκε στους αδιάλλακτους.
Το 1946 έγινε απόπειρα εναντίον του στην Κόρινθο.
Το Φεβρουάριο του 1947 πήγε στη Θεσσαλονίκη για να καταθέσει μαζί με άλλα στελέχη του ΕΑΜ στην επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ, για τους θανάτους και τις βιαιοπραγίες σε βάρος ανθρώπων της αριστεράς μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Ο Ζεύγος, το πρωί της Πέμπτης, 20 Μαρτίου 1947, πήγε με τα πόδια από το ξενοδοχείο» Αστόρια», όπου διέμενε, στον οδοντίατρο, και μετά στα γραφεία της εφημερίδας «Αγωνιστής». Το μεσημέρι, έφαγε όπως έκανε κάθε μέρα στο εστιατόριο «Ελβετικόν» επί της Αγίας Σοφίας, πάνω από την πλατεία, και μετά, κατηφόρισε προς το ξενοδοχείο «Αστόρια».
Στο ύψος της οδού Γεωργίου Σταύρου, τον πυροβόλησαν από πίσω σχεδόν εξ επαφής κι έπεσε νεκρός στο πεζοδρόμιο.
Εκτελεστής ήταν ο κρεοπώλης Χρήστος Βλάχος, από τις Σέρρες.
Ο δράστης υποστήριξε στην κατάθεση του ότι σκότωσε το Ζεύγο από αγανάκτηση για τα βασανιστήρια που υπέστη στο Μπούλκες της Γιουγκοσλαβίας. Ο Χρήστος Βλάχος καταδικάστηκε το 1948 σε φυλάκιση δύο ετών, αλλά δραπέτευσε και κατέφυγε στην Αργεντινή. Επέστρεψε στην Ελλάδα πολλά χρόνια αργότερα.
Το 1981 έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ακρόπολις» που δημοσιεύτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1981, στην οποία υποστήριξε ότι δούλευε για την αγγλική  αντικατασκοπεία και ότι σκότωσε το Ζεύγο εκτελώντας εντολή των ανωτέρων του.
Η κομμουνίστρια πρώην συζυγος του Βλάχου το 1947 είχε δηλώσει στις αριστερές εφημερίδες ότι η αιτία του διαζυγίου τους ήταν ότι ο πρώην σύζυγός της «ήταν προδότης».

Όλα τα γεγονότα της 20ης Μαρτίου θα τα διαβάσετε εδώ
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2018/03/20.html

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ορισμένοι από όσους έχουν κάτι να προσφέρουν τέλος πάντων σε αυτόν τον κόσμο, δεν προσέχουν καθόλου τον εαυτό τους.
Αντιθέτως, πάμπολοι, άχθη αρούρης, προσέχουν τον εαυτό τους ως εάν είναι ο πολυτιμότερος πάνω στη γή.

Ανώνυμος είπε...

Στην φωτό του "Ρίζου" νόμιζα οτι ήταν ο Χίτλερ. Ομοιότητα μεγάλη...!

Ανώνυμος είπε...

Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ



Επιστολή Πούτιν σε Καρατζαφέρη


Προσωπική επιστολή από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, γνωστοποίησε ότι έλαβε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, κίνηση που, όπως εκτιμά, αντανακλά το ενδιαφέρον της Μόσχας για τα κολαγόνα του, στη χώρα μας.

«Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση και συγκίνηση παρέλαβα επιστολή του προέδρου Πούτιν, που μου διαβίβασε η πρεσβεία της Ρωσίας. Αν και η επιστολή είναι προσωπική και αφορά τα κολαγόνα, τα αντικλεπτικα μας ματσουκια και τα ζελε για κατσαριδες και αιμοροιδες που ετοιμαζουμε, νομίζω ότι αντανακλά και το ενδιαφέρον της ομόδοξης Ρωσίας για την πατρίδα μας, γεγονός που το βρίσκω εξαιρετικά ενθαρρυντικό για την κατάσταση που βρίσκεται η τηλεόραση σήμερα,ολοι λοιπον στον αγωνα, ας πιουμε στην υγεια του κολαγόνα»

δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Κούτβηδες των πρακτόρων η σχολή είναι χρήσιμη πολύ.

Στο πανεπιστήμιο σπούδασαν πολλά σημαίνοντα στελέχη του ΚΚΕ, όπως ο Νίκος Ζαχαριάδης, ο Ανδρόνικος Χαϊτάς, ο Κώστας Ευτυχιάδης, ο Πέτρος Ρούσος, ο Γιάννης Ιωαννίδης, η Χρύσα Χατζηβασιλείου, ο Δημήτρης Σακαρέλος, ο Κώστας Θέος, ο Στέλιος Σκλάβαινας, ο Βασίλης Νεφελούδης, o Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο Γιάννης Μιχαηλίδης, ο Γιάννης Ζέβγος, ο Μιχάλης Τυρίμος, o Ορφέας Οικονομίδης, ο Δημήτρης Παπαρήγας, η Όλγα Μπακόλα και πολλοί άλλοι. Οι απόφοιτοι του πανεπιστημίου αναφέροντο συχνά με το προσωνύμιο κούτβηδες, από το ακρωνύμιο του εκπαιδευτικού αυτού ιδρύματος, και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ στην πολιτική ιστορία της Ελλάδος των χρόνων του Μεσοπολέμου, του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της Κατοχής, της Αντίστασης, του Εμφυλίου και των μετεμφυλιακών χρόνων έως ακόμα και τις αρχές του ‘90 ορισμένοι εξ αυτών.

Ανώνυμος είπε...

Της Σοφιας και του Μυλωνακη δεν τους εστειλε τιποτα ο Πουτιν;
Μονο στον προεδρΑ;

Ανώνυμος είπε...

Για να τον δολοφονήσουν, πάει να πει ότι ήταν χαρισματικός και ικανός άνθρωπος. Κρίμα που ήταν κομμουνιστής...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ξηρό πρόσωπο. Με τον ζωγράφο Ταλαγάνη τι σχέση έχει;

Ανώνυμος είπε...

Ποιός δεν πρόσεχε; Ο Ζεύγος;