22/3/18

Σαν σήμερα 22 Μαρτίου/3 Απριλίου 1821 η πολιορκία της Καλαμάτας

22 Μαρτίου/3 Απριλίου 1821 1821, άρχισε η Επανάσταση στην Πελοπόννησο. Δύναμη 2.000 ενόπλων Μανιατών, με επικεφαλής τον Κολοκοτρώνη, τους Μούρτζινους, τους Κουμουντουράκηδες, τους Κυβέλλους, τους Χρηστέηδες και τον Παναγιώτη Βενετσανάκο, πήραν θέσεις στα υψώματα γύρω από την Καλαμάτα.Από την άλλη πλευρά της πόλης κινήθηκαν ένοπλοι υπό τον Παπαφλέσσα, τον Νικηταρά, τον Κεφάλα και τον Αναγνωσταρά, συμπληρώνοντας τον αποκλεισμό της πόλης. Εντός της Καλαμάτας βρισκόταν ο Ηλίας Μαυρομιχάλης με 150 Μανιάτες.
Ο διοικητής της Καλαμάτας Σουλεϊμάν Αγάς Αρναούτογλου, πείστηκε από τον Ηλία Μαυρομιχάλη να παραδώσει την πόλη και τον οπλισμό της φρουράς. Εκδόθηκε η προκήρυξη του Πέτρου (Πετρόμπεη) Μαυρομιχάλη, ως «Αρχιστρατήγου των Σπαρτιατικών στρατευμάτων και Προέδρου της Μεσσηνιακής Συγκλήτου», προς τον διεθνή παράγοντα με τον τίτλο «Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς», με την οποία αναγγελλόταν στις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις η έναρξη της Επαναστάσεως.
Οι Γρηγοράκηδες , υψωσαν την σημαία της Επαναστάσεως στο Γύθειο.
Οι πρόκριτοι Δ. Μελετόπουλος , Ανδρέας Λόντος και Λ. Μεσσηνέζης, επικεφαλής 400 αγωνιστών, μπήκαν στο Αίγιο και κήρυξαν την Επανάσταση.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αρναούτογλου; Κάπου το ξέρω αυτό το όνομα...

Ανακοίνωση Παναθηναϊκού AKTOR για τη χθεσινή διαιτησία: «Γίναμε μάρτυρες μιας καταδρομικής επιχείρησης»

Ο Παναθηναϊκός έχει 116 χρόνια ιστορίας, μεγαλύτερη ίσως και από κάποια κράτη. Δείξτε επιτέλους τον απαιτούμενο σεβασμό     Ανακοίνωση κ...