31/3/18

31η Μαρτίου 1821

Στη Σμύρνη, στις 31 Μαρτίου/12 Απριλίου, κυκλοφόρησε η φήμη από τον άγγλο πρόξενο, Φράνσις Γουέρυ ότι η Ρωσία είχε κηρύξει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας για να βοηθήσει τους χριστιανούς, και για προληπτικούς λόγους εκτελέστηκαν 23 «επώνυμοι» Έλληνες.


Ή είδηση για την έναρξη της επαναστάσεως στην Πελοπόννησο. έφθασε στην Κωνσταντινούπολη προς το βράδυ της 31ης Μαρτίου/12 Απριλίου.

Οι Τούρκοι που γνώριζαν από τις πληροφορίες που τους έδινε ο άγγλος πρέσβης Σμίθ, λόρδος του Στρανφορντ. το σχέδιο Υψηλάντη, για εκδήλωση επανάστασης των Χριστιανών στην πρωτεύουσα, για πρόκληση πυρκαγιάς, και για δολοφονία του σουλτάνου, διοργάνωσαν την Κυριακή των Βαΐων, πογκρόμ κατά των χριστιανών, και άτακτοι ένοπλοι με επικεφαλής ιμάμηδες και μαθητές ιερατικών σχολών, ξεχύθηκαν στους δρόμους ζητώντας την τιμωρία των γκιαούρηδων.
Λεηλατήθηκαν όλες οι εκκλησίες πλην της Παμμακαρίστου που είχε σιδερένιες πύλες. Πέρασαν από τις ελληνικές συνοικίες, όπου λεηλατούσαν τα σπίτια και σκότωναν όσους εύρισκαν μέσα, και κατέληξαν στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, έξω από τα τείχη της Πόλης που την έκαψαν και σκότωσαν όσους ζήτησαν άσυλο μέσα στον ναό. Η Πύλη, διέταξε παράλληλα τον πατριάρχη να κάνει απογραφή των ελληνικών οικογενειών που έμεναν στο Φανάρι με τα ονόματα των ανδρών, τις πατρίδες και τα επαγγέλματά τους, για να εντοπισθούν οι μέτοικοι από την Πελοπόννησο ,τη Στερεά και τα νησιά του Αιγαίου. Την απογραφή ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν δύο Τουρκοκρητικοί, που γνώριζαν ελληνικά, με δύο παπάδες ως οδηγούς .
Συγχρόνως απαγορεύτηκε με ποινή θανάτου, η αναχώρηση των «ραγιάδων» από την Πόλη με πλοία οποιασδήποτε σημαίας, και δόθηκε από τους πρέσβεις των «ευρωπαϊκών δυνάμεων», πλην της Ρωσίας, το δικαίωμα στους Τούρκους, να ενεργούν έρευνες στα πλοία με τη σημαία τους. Οι πρέσβεις έδωσαν οδηγίες στους προξένους τους σε όλη την οθωμανική επικράτεια, να μην παρέχουν στους Έλληνες άσυλο ή υπεράσπιση, ούτε να επιτρέπουν στους πλοιάρχους να δέχονται φυγάδες.

Περισσότερα στο Βιβλίο μου  "Η Επανάσταση των Φιλογενών".
Παραγγελίες στο deltio11@gmail.com και στο 6944 279 798. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ρατσιστικο παραληρημα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
ειναι καραμπινατος ρατσισμος κατα του ελληνικου λαου!
αρχιστε τις μαζικες μυνησεις εναντιον του να τον εξοντωσουμε ειναι ο ορισμος του ρατσισμου με τον δικο τους αντιρατσιστικο νομο
δεν αφηνουμε σε χλωρο κλαρι τον εχθρο εχουμε πολεμο!
σπυρο βαλε δικους σου δικηγορους και κινητοποιησε τους ολους και τη χρυσαυγη να κανουμε χιλιαδες μυνησεις κατα του ρατσιστη!
αν δεν ο κανουμε θα ειμαστε ξεφτιλες με τετοια μοναδικη ευκαιρια να χτυπησουμε τον εχθρο με τα δικα του οπλα!

http://www.stoxos.gr/2018/03/blog-post_8272.html

https://attikanea.blogspot.gr/2018/03/blog-post_912.html