27/4/19

Οι τελευταίες ημέρες της Ελληνικής Πομπηίας. 27 Απριλίου 1941.

Τα ξημερώματα της Κυριακής του Θωμά 27ης Απριλίου. έφυγε με υδροπλάνο Σάντερλαντ, από τους Μύλους της Αργολίδας ο ανώτατος συμμαχικός στρατιωτικός διοικητής στρατηγός Χένρυ Μαίτλαντ Γουΐλσον και άφησε διάδοχό του τον Νεοζηλανδό υποστράτηγο Μπέρναρντ Φρέϊμπεργκ που πήγε στην Μονεμβάσια και από κει με τον Ναύαρχο Μπέϊλλι-Γκρόμαν έφυγαν και εκείνοι με υδροπλάνο και πήγαν στην Κρήτη. 

Το πρωί της 27-4-1941 και στη θέση Λάκκα-Καμινάκι στο Τολό έγινε η μάχη μεταξύ της 6ης Νεοζηλανδικής ταξιαρχίας και άλλων Αυστραλών που δεν είχαν προλάβει να επιβιβαστούν στα πλοία με το 2° τάγμα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών που ειχαν πέσει στον Ισθμό. 

Το πρωί της Κυριακής του Θωμά, τα γερμανικά αεροσκάφη πετούσαν επιδεικτικά σε χαμηλό ύψος πάνω από την ελληνική πρωτεύουσα. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών, που μετέδιδε τη λειτουργία, διέκοψε και μετέδωσε διαταγή της μόνης αρχής που παρέμενε στην ελληνική πρωτεύουσα, του Ανώτερου Στρατιωτικού Διοικητή Αττικοβοιωτίας υποστράτηγου Χρ. Καβράκου, που ζητούσε να σταματήσει κάθε κίνηση σε Αθήνα, Πειραιά και προάστια, όλα τα καταστήματα να είναι κλειστά και οι κάτοικοι στα σπίτια τους, να σταματήσει η αντιαεροπορική άμυνα, οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής να παραμείνουν στις θέσεις τους και, «δεδομένου ότι η πόλις είναι ανοχύρωτος και ουδεμία θα προβληθή αντίστασις», και αξίωνε να μην ακουστεί ούτε πυροβολισμός . 

Γύρω στις 08.00, απόσπασμα μοτοσικλετιστών έφθασε στην οικεία του Γερμανού πρεσβευτή στην Αθήνα πρίγκιπα φον Έρμπαχ και του επέδωσαν σε κλειστό φάκελο το μήνυμα του Χίτλερ, που τον όριζε ως προσωρινό διοικητή της Ελλάδος. 

Εκείνη την ώρα περίπου  έφτασαν με δυο αυτοκίνητα, όπως είχε προσυμφωνηθεί. στη διασταύρωση των Λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας,
 ο στρατιωτικός διοικητής Αττικοβοιωτίας υποστράτηγος Χρ. Καβράκος, μαζί με το νομάρχη Αττικοβοιωτίας αντιναύαρχο Πεντζόπουλο και τους δημάρχους Αθηναίων, Αμβρόσιο Πλυτά και Πειραιωτών Μιχαήλ Μανούσκο που συγκροτούσαν την επιτροπή παράδοσης. 
Μαζί τους ως μεταφραστής παρίστατο γερμανομαθής συνταγματάρχης Κώστας Κανελλόπουλος.
 Η επιτροπή περίμενε στο καφενείο «Παρθενών» του Ανδρέα Γλεντζάκη. 
Λίγο μετά τις 8.00 έφθασε η εμπροσθοφυλακή των Γερμανών. Οι πρώτοι μοτοσικλετιστές με επικεφαλής τον ανθυπολοχαγό της Βέρμαχτ Φριτς Ντίρφλιγκ σταμάτησαν στο Καφενείο και έστειλαν αγγελιαφόρο να ειδοποιήσει τον διοικητή τους, αντισυνταγματάρχη Οττο Φόν Σέϊμπεν, που βρισκόταν ακόμη στο Μπογιάτι.(Αγιο Στέφανο). 
Ενώ η επιτροπή παράδοσης περίμενε στο καφενείο, ένα απόσπασμα με επικεφαλής τον λοχαγό Γιάκομπι και τον υπολοχαγό Ελσνιτς συνέχισε και πήγε στις 08.45 στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, όπου ο λοχαγός Γιάκομπι διέταξε τον εύζωνα Κωνσταντίνο Κουκκίδη να υποστείλει την ελληνική σημαία, και εκείνος έπεσε μαζί της από τον βράχο. 
Κατά τις 10.20 έφθασαν στο καφενείο ο πρεσβευτής της Γερμανίας πρίγκιψ φον Έρμπαχ και ο γερμανός στρατιωτικός ακόλουθος Κλεμ φον Χόχενμπεργκ.
 Η παράδοση των Αθηνών έγινε λίγο αργότερα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πρέπει να κάνεις μια σύντομη ανάρτηση με την συνολική χορογραφία, γιατί θέλανε οι Βρετανοί τους Γερμανούς εδώ κάτω, γιατί θέλανε να χάσουμε, γιατί δεν πήγε από τουρκία ο γερμανός, γιατί έχασε στην αίγυπτο και όλα αυτά σύντομα και περιληπτικά.