14/4/19

Το ημερολόγιο των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία.14 Απριλίου 1999. Η σφαγή των 85 Αλβανών προσφύγων στη Τζακοβίτσα


Στις 14 Απριλίου 1999, μέρα μεσημέρι με καθαρό ουρανό ένα αμερικανικό F-16 στην υπηρεσία του NATO χτύπησε στο δρόμο μεταξύ Τζιάκοβιτσα και Ντέτσανι μια φάλαγγα με τρακτέρ ,Αλβανών χωρικών, που προσπαθούσαν να φύγουν από το Κόσσοβο. Σκοτώθηκαν επί τόπου 73 Αλβανοί άμαχοι και τρείς Σέρβους αστυνομικούς που τους συνόδευαν. Άλλοι 36 Αλβανοί τραυματίστηκαν. 
Η επίθεση έγινε στις 13:29 . 

Ο βομβαρδισμός στην περιοχή συνεχίστηκε για περίπου δύο ώρες, και μετά μπόρεσαν να φθάσουν τα ασθενοφόρα. Από τους τραυματίες πέθαναν άλλοι 12. 

Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν αρχικά ότι χτύπησαν μια στρατιωτική φάλαγγα και ότι οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για το θάνατο των αμάχων. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της συμμαχίας είχε διαβεβαιώσει τους παπαγάλους στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ πως « όταν το στρατιωτικό κομβόι χτυπήθηκε, βγήκαν από τα φορτηγά στρατιώτες που επιτέθηκαν στους πολίτες». Ωστόσο, δύο ημέρες αργότερα, το ΝΑΤΟ ομολόγησε ότι τα αεροσκάφη του βομβάρδισαν κατά λάθος πολίτες». Προηγουμένως, οι πολεμικοί ανταποκριτές από το Βελιγράδι, μεταξύ των οποίων και εμείς οι Έλληνες, είχαμε μεταφερθεί στον τόπο της σφαγής και είχαμε μιλήσει με τούς επιζώντες και είχαμε δει οι ίδιοι τα κατεστραμμένα τρακτέρ, και τα καμένα πτώματα. Το ΝΑΤΟ ,μετά από τέσσερεις μέρες, εξέφρασε «βαθιά λύπη» επειδή ένας πιλότος εξέλαβε την φάλαγγα των τρακτέρ ως «στρατιωτικά φορτηγά». Την 22η ημέρα των Νατοϊκών βομβαρδισμών , τα μεσάνυχτα βομβάρδισαν την Πρίστινα . Βόμβες έπεσαν σε δύο σπίτια κοντά στο εργοστάσιο της Κόκα Κόλα. Επίσης βομβάρδισαν τη σιδηροδρομική γέφυρα στην Λιμ κοντά στη Νόβα Βάρος βορείως του Πριέπολιε. Το επόμενο κύμα στη 1:00, στόχευε την κωμόπολη Μπερ .Στις 2:30 νέος βομβαρδισμός της Πρίστινα . 6 πύραυλοι έπεσαν στο αεροδρόμιο της Σλάτινα. Το επόμενο «κύμα» ήταν περίπου στις 3:00. Κυριότερη καταστροφή μια γέφυρα στη Ράσκα. Το επόμενο κύμα στις 5.30.Στο Βαλίεβο βομβάρδισαν το εργοστάσιο «Κρουσίκ». Μια βόμβα έπεσε κοντά στο νοσοκομείο Από το οστικό κύμα έπαθε ζημιές το νοσοκομείο και καταστράφηκε ένα σχολείο. Στις 5:45 βομβάρδισαν το χωριό Ίζβορ κοντά στο Πίροτ. Μετά, «ξεκουράστηκαν» και έπιασαν δουλειά γύρω στις 9:30 που βομβάρδισαν την περιοχή γύρω από το μνημείο για τους ήρωες του Γκαζιμεστάν στο Κοσσυφοπέδιο . Στις 11:00 βομβαρδίστηκε η Πριζρένη. Στις 13:30 χτύπησαν τους Αλβανούς πρόσφυγες . Στις 2130 με 5 πυραύλους χτύπησαν και πάλι την Κουρσούμλια και κατέστρεψαν άλλην μια γέφυρα. Βόμβες διασποράς έπεσαν στο χωριό Πάβλοβατς κοντά στο Βράνιε. Ένας άμαχος νεκρός. Η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου με συντριπτική πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση για την ενσωμάτωση της Γιουγκοσλαβίας στην Ένωση Ρωσίας Λευκορωσίας. Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο μετά από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι δήλωσε ότι η Γιουγκοσλαβία συμφωνεί με την ανάπτυξη διεθνών στρατιωτικών παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ή άλλων διεθνών οργανισμών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή σε αυτή την αποστολή δεν θα μπορούν να συμπεριληφθούν εκπρόσωποι των χωρών που συμμετέχουν στην επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν διόρισε ως ειδικό του εκπρόσωπο στις διαπραγματεύσεις για το Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια κρίσης, τον Βίκτορ Τσερνομίρντιν.
 Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ενέκριναν τη Γερμανική πρόταση για τη δημιουργία μιας προσωρινής διοίκησης στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια, η οποία θα γίνει από την ΕΕ.

ΥΓ. Ο Χαραντινάι και ο Θάτσι τους ξέχασαν τους 85 που σκότωσε το ΝΑΤΟ. Ούτε ένα λογύδριο ούτε ένα λουλούδι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: