2/9/19

Το Μνημόνιο της 2ας Σεπτεμβρίου 1843

Στις 2 Σεπτεμβρίου 1843 ο Όθωνας υπέγραψε το Μνημόνιο που συνέταξαν οι Ρότσιλντ, και του παρουσίασαν ως τελεσίγραφο οι πρεσβευτές των Δυνάμεων. 
Το Μνημόνιο προέβλεπε μέτρα λιτότητας και εισπρακτικά μέτρα ώστε να δημιουργηθεί πλεόνασμα 3,6 εκατομμυρίων δραχμών για να πληρωθούν οι δανειστές. Με το μνημόνιο του 1843 εφαρμόστηκε δηλαδή το «λιγότερο κράτος». 

Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν κατά 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, οι δασονόμοι και οι δασικοί υπάλληλοι, οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν τα δημόσια έργα. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους και μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, και σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων.

 Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου και επιβλήθηκε η προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος. 

Με το Μνημόνιο του 1843 επιβλήθηκε η φαλλοκρατία και η ρεμούλα

Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα με πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης και περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.

 Όλα αυτά , ανέλαβε να εφαρμόσει η «Επανάσταση» του Μαξ ντε Ροστσίλτντ . Την επόμενη, 3η Σεπτεμβρίου,εκδηλώθηκε το Κίνημα των Πρεσβευτών για την εκλογή «μεταρρυθμιστικής» βουλής που θα εγγυόταν την εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων» των Ρότσιλντ. Το «Σύνταγμα» ήταν προοδευτική ... «μεταρρύθμιση». 
Τρείς του Σεπτέμβρη να γελάς.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο παλιο-Αντρεας γιατί διάλεξε την 3η Σεπτέμβρη για να ιδρύσει το κλεφτο-πασοκ;