21/2/20

Η 21η Φεβρουαρίου στην Ιστορία



896. Ο Αρνούλφος της Καρίνθιας κατέλαβε την Ρώμη ελευθερώνοντας τον πάπα. Φορμόζο που τον κρατούσαν αιχμάλωτο ο Λαμβέρτος του Σπολέτο και η μητέρα του.
1322. Ο Κάρολος Δ’ , ο Ωραίος , στέφτηκε βασιλιάς της Γαλλίας στη Ρενς. 
1431 . Άρχισε η δίκη της Ιωάννας της Λωραίνης, στη Ρουέν της Γαλλίας.


1440 .Ιδρύθηκε η Πρωσική Συνομοσπονδία, ή Συμμαχία από μια ομάδα 53 γαιοκτημόνων και κληρικών και 19 Πρωσικών πόλεων κάτω από την καθοδήγηση της Χανσεατικής πόλης του Ντάντσιχ , της Ελμπινγκ και του Τορούν. Ο στόχος ήταν η αντίσταση ενάντια στην υψηλή φορολογία και τη φορολογική πολιτική του Τάγματος των Τευτόνων Ιπποτών μετά την ειρήνη του Τορούν του 1411.


 1613. Στις 21 Φεβρουαρίου/3 Μαρτίου, ο Μιχαήλ Φιόντοροβιτς Ρομάνοφ ενώ δεν είχε καν συμπληρώσει τα δεκαεπτά του χρόνια, εκλέχτηκε Τσάρος του Ρωσικού Βασιλείου ως Μιχαήλ Α΄, από τη Μεγάλη Συνέλευση, που συνεκλήθη μετά τη λήξη της πολωνικής κατοχής. Ο πατέρας του Φιόντορ , που είχε ανέλθει στο αξίωμα του Πατριάρχη Μόσχας, ήταν αιχμάλωτος των Πολωνών. 


1784. Με Ουκάζιο της Μεγάλης Αικατερίνης το λιμάνι του Αχτιάρ στην Κριμαία μετονομάστηκε σε Σεβαστούπολη. 


1808. Τα ρωσικά στρατεύματα στο πλαίσιο της μυστικής Συμφωνίας του Τιλσίτ του Τσάρου με τον Ναπολέοντα διέσχισαν τα Σουηδικά σύνορα στην σημερινή Φινλανδία χωρίς προηγούμενη κήρυξη πολέμου. 


1816 . Στη Ρωσία ιδρύθηκε η μυστική εταιρεία «Ένωση της Σωτηρίας.»


1848 . Δημοσιεύτηκε το Κομμουνιστικό Μανιφέστο. 

1852. Πέθανε ο ρώσος συγγραφέας Νικολάι Γκόγκολ. 


1858. Στις 9/21 Φεβρουαρίου καταστράφηκε η παλιά πόλη της Κορίνθου από ισχυρό σεισμό. 


1878 . Κατά τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο ο Μέγας Δουξ Νικολάι Νικολάγιεβιτς απέστειλε τελεσίγραφο προς την Υψηλή Πύλη από τον Άγιο Στέφανο έξω από την Κωνσταντινούπολη.


1904. Ο Αλεξέι Κουροπάτκιν ανέλαβε Αρχιστράτηγος του ρωσικού στρατού. στη Μαντζουρία. 

1913 . Η Απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Έπειτα από διαπραγματεύσεις αντιπροσώπων του Εσάτ Πασά και του Ελληνικού Στρατηγείου Ηπείρου, υπογράφηκε η συμφωνία, με την οποία παραδόθηκαν άνευ όρων στον Ελληνικό Στρατό 1.000 τούρκοι αξιωματικοί, 32.000 άνδρες και 108 πυροβόλα. Έτσι, ο Ελληνικός Στρατός, με επικεφαλής τον Αρχιστράτηγο Διάδοχο Κωνσταντίνο, εισήλθε απελευθερωτής στην πόλη των Ιωαννίνων. 


1915. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτήθηκε από πρωθυπουργός, κατόπιν διαφωνίας του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι  Γερμανοί νίκησαν τους Ρώσους στη δεύτερη μάχη των Λιμνών της Μασουρίας. Οι Ρώσοι έχασαν περισσότερους από 200.000 άνδρες.

1916 . Άρχισε η Μάχη της Βερντέν στη Γαλλία.

 1918. Στην Παλαιστίνη, ο βρετανικός στρατός κατέλαβε την πόλη της Ιεριχούς από τους Τούρκους. 

1919. Στο Μόναχο ο Άντον, κόμης φον Άρκο-Βάλεϋ, πυροβόλησε και σκότωσε τον Εβραίο πρωθυπουργό της Βαυαρίας  Κουρτ Άισνερ, που ήταν γιός του Εβραίου βιομηχάνου Εμάνουελ Άισνερ. Η δολοφονία του Άισνερ πυροδότησε την δεύτερη, ριζοσπαστικότερη φάση της δημοκρατίας του Μονάχου, τη λεγόμενη «Δημοκρατία των Σοβιέτ». 

1920. Στην Ισπανία, παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Μακουέλ Μουνιόθ. 

1921. Στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα άρχισαν εξεγέρσεις πεινασμένων εργατών ενάντια στα μέτρα του πολεμικού κομμουνισμού.

 1924. Η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε τη Σοβιετική.

 1929 . Η Γαλλία απέρριψε το αίτημα του Τρότσκι για παροχή ασύλου. 

1931. Στην Ισπανία, ο αριθμός των ανέργων εργαζομένων ήταν περίπου 150.000. 

1934. Στη Νικαράγουα, δολοφονηθήκαν από άνδρες του στρατηγού Σομόζα Αουγκούστο Σαντίνο , ο Φρανσίσκο Εστράντα και ο Χουάν Ουμανθόρ.

1945. Άρχισε στο Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων που συγκροτήθηκε με τη Συντακτική Πράξη 6/1945 η δίκη του Γεωργίου Τσολάκογλου. 
1948. Στην Τσεχοσλοβακία παραιτήθηκαν 12 μη κομμουνιστές υπουργοί. 1958. Ο Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ με δημοψήφισμα έγινε Πρόεδρος της Ηνωμένης Αραβικής Δημοκρατίας. 

1960. Στην Κούβα, ο Φιντέλ Κάστρο εθνικοποίησε όλες τις επιχειρήσεις. 

1962. Ο Αντιστράτηγος ε.α. Χαράλαμπος Κατσιμήτρος o νικητής των Ιταλών στον  Πόλεμο του 1940, κηδεύτηκε με δημόσια δαπάνη στις 4 το απόγευμα από το Μητροπολιτικό ναό Αθηνών και τάφηκε στο Α' Νεκροταφείο.

1963 . Η Σοβιετική Ένωση προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι μια αμερικανική επίθεση στην Κούβα θα προκαλούσε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Η ΕΡΕ, στο πλαίσιο της προωθούμενης αναθεώρησης του συντάγματος πρότεινε επιλογή του 10% των βουλευτών αριστίνδην από τους αρχηγούς των Κομμάτων. Η Τουρκία δήλωσε ότι θα στραφεί προς την ΚΟΜΕΚΟΝ εάν δεν υπογραφεί συμφωνία σύνδεσής της με την Ε.Ο.Κ. με τους ίδιους όρους που εξασφάλισε η Ελλάδα. 

1964. Ο Γεώργιος Παπανδρέου ανακοίνωσε την κατάθεση Νομοσχέδιου για την άρση των έκτακτων μέτρων της περιόδου 1945-1949 διευκρινίζοντας ότι δεν θα περιλαμβάνει τη νομιμοποίηση του Κ.Κ.Ε. και την «επάνοδο των συμμοριτών εκ του παραπετάσματος». Σε τετράωρη εγχείρηση στο στομάχι υποβλήθηκε ο βασιλιάς Παύλος στα ανάκτορα του Τατοΐου . Ο διάδοχος Κωνσταντίνος ορίστηκε αντιβασιλιάς. 

1965. Ο Αμερικανός μαύρος ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάλκολμ Χ δολοφονήθηκε στη Νέα Υόρκη από τα μέλη του «Έθνους του Ισλάμ».

 1966. Ο στρατηγός Ντε Γκωλ ανακοίνωσε ότι ο γαλλικός στόλος στη Μεσόγειο δεν θα βρίσκεται υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ και ότι πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ δεν θα αποθηκευτούν στις γαλλικές βάσεις. 

1967. Αποκαλύφθηκε ότι σήμα της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων με το οποίο δόθηκε παράταση των δρομολογίων του Ηράκλειον (Ε/Γ-Ο/Γ) από την 1η ως τη 10η Δεκεμβρίου 1966 (διάστημα κατά το οποίο έγινε το ναυάγιο), ήταν παραποιημένο και στην πραγματικότητα ανέφερε την ανάγκη άμεσου δεξαμενισμού του για να καταστεί αξιόπλοο.

.

1969. Ανακοινώθηκε η εγκατάσταση  Καζίνο στο ξενοδοχείο «Μον Παρνές» στο βουνό της Πάρνηθας στην Αττική.

 1972. Ο Ρίτσαρντ Νίξον έφτασε στο Πεκίνο αρχίζοντας την πρώτη επίσκεψη πρόεδρου των ΗΠΑ στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

 1973. Με την υπογραφή της συμφωνίας της Βιεντιάνε έληξε ο εμφύλιος πόλεμος του Λάος. Στην Αθήνα άρχισε η κατάληψη της Νομικής από τους φοιτητές. 

1974 . Το Κοινοβούλιο της Σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας ψήφισε το νέο Σύνταγμα το οποίο άλλαζε την ομοσπονδιακή δομή της κοινότητας. Οι Αυτόνομες Δημοκρατίες του Κοσσυφοπεδίου και της Βοϊβοντίνας ουσιαστικά έγιναν ανεξάρτητες. 

1985. Η «17 Νοέμβρη» δολοφόνησε στην οδό Τσακάλωφ στο Κολωνάκι τον εκδότη της εφημερίδας «Απογευματινή» Νίκο Μομφεράτο και τον οδηγό του Παναγιώτη Ρουσέτη. 

1989. Οι  Τσεχοσλοβακικές κομμουνιστικές αρχές φυλάκισαν  το θεατρικό συγγραφέα, Βάτσλαβ Χάβελ, με τις κατηγορίες της υποκινήσεως σε στάση και της παρεμπόδιση της  Δικαιοσύνης.

1992 .Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα 743 για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Γιουγκοσλαβία για περίοδο 12 μηνών. 

1997 . Στο Βελιγράδι ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Τζίντζιτς εξελέγη Δήμαρχος και ξηλώθηκε το Κόκκινο Αστέρι το σύμβολο του κομμουνισμού, από το θόλο της Δημοτικής Συνέλευσης.

2001.Στην Κανταχάρ, την έδρα των Ταλιμπάν, περισσότερα από 1.000 άτομα παρακολούθησαν τις δημόσιες εκτελέσεις δι 'απαγχονισμού δύο γυναικών που καταδικάστηκαν για πορνεία. 

2002. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, την πρώτη από πρόεδρο των ΗΠΑ μετά από 30 χρόνια. 

2003 .Αποτυχημένη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς στην εθνική οδό κοντά στο γήπεδο μπάσκετ.


 2008. Η Εσθονία, η Ιταλία, η Δανία και το Λουξεμβούργο αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.  Η εφημερίδα «Το Βήμα» δημοσίευσε το  σχέδιο Νίμιτς για το Σκοπιανό Τα πέντε ονόματα που πρότεινε  ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ ήταν:  Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας, Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας και Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας.

2011. Στη Λιβύη, οι αστυνομικές δυνάμεις πυροβόλησαν πλήθος διαδηλωτών στην Τρίπολη .Δύο πλοία του Λιβυκού Ναυτικού κατέφυγαν στη Μάλτα. 
Ο αριθμός των νεκρών σύμφωνα με την κυβέρνηση της Λιβύης ήταν μόνο 300 .

 2012. Το Γιουρογκρυπ ενέκρινε 130 δις ευρώ για την Ελλάδα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

https://muslimmatters.org/2020/01/27/rather-turkish-than-pope-the-european-islam-already-exists-for-centuries/

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...