27/2/20

Η 27η Φεβρουαρίου στην Ιστορία

380 . Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α΄ και οι συναυτοκράτορες Γρατιανός και Ουαλεντινιανός Β΄ με το εδικτο της Θεσσαλονίκης δήλωσαν την επιθυμία τους, όλοι οι Ρωμαίοι πολίτες να ασπαστούν τον τριαδικό Χριστιανικό θεό, όπως είχε προσδιοριστεί από την Σύνοδο της Νίκαιας.


425. Ο Αυτοκράτορας  Θεοδόσιος Β' υπό την προτροπή της αδελφής του Πουλχερίας και της  συζύγου του Αθηναΐδας ,υπέγραψε το χρυσόβουλο για την ίδρυση του Πανδιδακτηρίου της Κωνσταντινουπόλεως .Η διδασκαλία ήταν δωρεάν. Οι πρώτες του σχολές ήταν η Ιατρική, η Φιλοσοφική και η Νομική. Τα μαθήματα διδασκόταν σε δυο γλώσσες , τα Ελληνικά και τα Λατινικά. Δεν θα διδασκόταν θεολογία ή οτιδήποτε σχετικό με την θρησκεία, διότι η θεολογική εκπαίδευση ήταν αρμοδιότητα της Πατριαρχικής Σχολής.

956. Στην Κωνσταντινούπολη πέθανε σε ηλικία 39 ετών ο Πατριάρχης Θεοφύλακτος που ήταν γιος του αυτοκράτορα Ρωμανού Α’, και είχε χριστεί Πατριάρχης από τον πατέρα του σε ηλικία 16 χρονών.



1511. Η εξέγεση των αγροτών του Φριούλι και η σφγή των αριστοκρατικών Οικογενειών του Ούντινε τη ημέρα της Τυρινής με υποκίνηση του Αντόνιο Σαβοργκάν.



1531. Οκτώ Λουθηρανοί πρίγκιπες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και 11 πόλεις σχημάτισαν μία συμμαχία για να υπερασπιστούν τις διδασκαλίες του Μαρτίνου Λούθηρου που έμεινε γνωστή ως η Λίγκα του Σμαλκάλντεν.


1549. Ο Ιβάν Δ΄ της Ρωσίας συγκάλεσε  το Συμβούλιο των Επαρχιών ως μόνιμο και αντιπροσωπευτικό  νομοθετικό σώμα, όπου συμμετείχαν οι βογιάροι , τα ανώτερα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και εκπρόσωποι των εμπόρων και των κατοίκων των πόλεων.


1594. Ο Ερρίκος Δ στέφτηκε  βασιλιάς της Γαλλίας στον Καθεδρικό Ναό  της Παναγίας της Σαρτρ.

1617.  Ο Μιχαήλ Φιόντοροβιτς Ρομάνοφ, με την υπογραφή στο χωριό  Στόλμποβο,  της Συνθήκης Ειρήνης με την Σουηδία , τερμάτισε τον επταετή πόλεμο της Ρωσίας και της Σουηδίας . Με συνθήκη που υπογράφηκε στις 27 Φεβρουαρίου /9 Μαρτίου με αγγλική μεσολάβηση, ο Μιχαήλ Α, αποδέχτηκε προσάρτηση της Ίνγκριας και του Κέξολμ στην Σουδία. Δηλαδή την Σουηδική κατοχή του Φιλανδικού Κόλπου. και του Ισθμού της Καρελίας . Οι Σουηδοί επέστρεψαν στην Ρωσίας την περιοχή του Νόβγκοροντ , αναγνώρισαν τη δυναστεία των Ρομανόφ, και δέχτηκαν τη δημιουργία ρωσικών εμπορικών σταθμών στη Στοκχόλμη και το Ταλίν. 

1767. Ο Κάρολος Γ της Ισπανίας, διέταξε την εκδίωξη του τάγματος των Ιησουιτών από όλες τις κτήσεις  της ισπανικής μοναρχίας.

1781. Η Μεγάλη Αικατερίνη εξέδωσε ουκάζιο για τη σύσταση του πρώτου δημόσιου σχολείου της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στην Αγία Πετρούπολη.


1812.Ο Λόρδος Βύρων έκανε την πρώτη του ομιλία του ως μέλος της Βουλής των Λόρδων, υπερασπίζοντας το δίκαιο των Λουδιτών ενάντια στην πείνα και την ανεργία. Ο λόρδος Βύρων εναντιώθηκε στην ποινή του θανάτου με απαγχονισμό για τους Λουδίτες εργάτες που έσπαγαν τις μηχανές στα κλωστοϋφαντουργία.

Στο  Ροζάριο  της Αργεντινής  ο Μανουέλ Μπελγκράνο, ύψωσε πρώτος τη σημαία της Αργεντινής.

1825. Δημοσιεύθηκε το πρώτο κεφάλαιο του «Ευγένιου Ονιέγκιν» από τον Αλέξανδρο Πούσκιν.

1869. Ο ατμοκίνητος σιδηρόδρομος που έκανε το δρομολόγιο Θησείο –Πειραιά έκανε το πρώτο του δρομολόγιο, με πρώτους επιβάτες την Βασίλισσα Όλγα, τον πρωθυπουργό Θρασύβουλο Ζαΐμη, τον πρόεδρο του Σιδηροδρόμου Αλέξανδρο Σκουζέ, υπουργούς και στρατιωτικούς.

1870. Στην Κωνσταντινούπολη υπογράφηκε το φιρμάνι, για την ίδρυση της  βουλγαρικής Εξαρχίας ως επίσημο αντιπρόσωπο των Βουλγάρων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.


1900 . Στον πόλεμο των Μπόερς ο βρετανικός Στρατός   υπό τις διαταγές του στρατηγού  που διέταξε μία μετωπική επίθεση πέτυχε αποφασιστική νίκη στη Μάχη του Πάαρντεμπεργκ.

1905. Ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου.

1907 .Στη Βουλγαρία μετά την δολοφονία του πρωθυπουργού Ντιμίταρ Πέτκοφ, σχημάτισε κυβέρνηση του Φιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος ο Ντιμίταρ Στάντσοφ.

1933. Καταστράφηκε από φωτιά που έβαλαν οι κομμουνιστές το κτήριο του Ράιχσταγκ, του γερμανικού κοινοβουλίου στο Βερολίνο. Ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ έγινε από τον Ολλανδό κομουνιστή Μαρίνους βαν ντερ Λούμπε.
Την ίδια ημέρα η Ιαπωνία δήλωσε ότι αποχωρούσε από την Κοινωνία των Εθνών.


1939 .Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία αναγνώρισαν την κυβέρνηση του στρατηγού Φρανσίσκο Φράνκο στην Ισπανία. Από τις αρχές του ισπανικού εμφύλιου πολέμου, στην Καταλονία υπήρχαν 1.3 εκατομμύριο πρόσφυγες. Μόνο στη Βαρκελώνη υπήρχαν 500.000.


1940. Ανακαλύφθηκε  το  ισότοπο άνθρακας-14

1943. Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο Κωστής Παλαμάς.

1945. Στη Βουλγαρία οι κομμουνιστές επέβαλαν την μεταρρύθμιση της ορθογραφίας.


1947. Εκδόθηκε τοΨήφισμα αρ 19 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το περιστατικά στο στενό της Κέρκυρας.

 Εκτελέστηκε στην περιοχή Τύρνας Τρικάλων δια ξυλοδαρμού και λιθοβολισμού  ο συλληφθείς υπό των Κ/Σ, στην οικία του στο Ροπωτό Τρικάλων,  Οπλίτης  Μ.Α.Υ, Τσιούτσιας Βασίλειος του Νικολάου, επειδή υπηρετούσε στις Μ.Α.Υ.



1948. Μετά τα μεσάνυχτα ισχυρές δυνάμεις συμμοριτών επιτεθήκαν στην  Άνω Χώρα Ναυπακτίας . Μετά από 7ωρον μάχη με την διλοχία που υπεράσπιζε ο χωριό    οι  συμμορίτες υποχώρησαν. Ανευρέθη   εις συμμορίτης νεκρός. Εκ των ημετέρων τραυματίστηκαν  9 οπλίτες.  Στην περιοχή Άσπρογέρακας Κεφαλληνίας μεταβατικό  απόσπασμα Χωροφυλακής συνεπλάκη μετά 12μελούς συμμορίας. Μετά μάχην οι συμμορίτες  ανετράπησαν, εγκαταλείψαντες ένα νεκρόν . Ημέτερες άπώλειες ουδεμία. Περί ώραν  22,30' συμμορία αγνώστου αριθμού επιτέθηκε  στην Τσαρίτσανη Ελάσσονος. Οι συμμορίτς λεηλάτησαν τα οικίας και απήγαγαν 40 άτομα αμφοτέρων των φύλων.40μελής συμμορία επιτέθηκε  κατά της Ξυλουπόλεως Θεσσαλονίκης, κατά τήν έπακολουθήσασαν μάχην έφονεύθη είς Κ]Σ.
Συμμορία δυνάμεως 180 ανδρών επετέθη κατά τής Σκοτούσης Σερρών. Ή εκεί δύναμη  Σταθμού Χωροφυλακής και Μ.Α.Υ. ήμύνθη αποτελεσματικώς επί 2ωρον, οπότε τη επεμβάσει του Στρατού οι συμμορίτες  εκδιώχθησαν, στρατολογήσαντες  δύο κατοίκους και αφαιρέσαντες τρόφιμα και είδη ιματισμού.

1952. Πέθανε στην Αθήνα σε ηλικία 73 ετών ο Θεόδωρος Δ. Πάγκαλος .

1953. Άρχισε η διάσκεψη στο Λονδίνο για το κούρεμα των Γερμανικών χρεών προς 21 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.


1957. Ξεκίνησε η εκστρατεία  του Μάο Τσε Τουνγκ, με το σύνθημα η  «Χώρα των εκατό λουλούδιών».

1958. Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του κόμματος των Φιλελευθέρων  επήλθε συμφωνία του Υπουργού των Εσωτερικών Τάκου Μακρή και του Αρχηγού του Κόμματος των Φιλελευθέρων Γεωργίου Παπανδρέου για το νέο εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που κατατέθηκε αυθημερόν στη Βουλή. 

1959. Θεμελιώθηκε στην Αθήνα από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή το ξενοδοχείο «Χίλτον».

1965.Η Ε.Ρ.Ε. κατήγγειλε στη Βουλή ότι υπάρχει «κομμουνιστική διείσδυση» στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και ότι μάλιστα μαθητές της σχολής, μέλη της Νεολαίας Λαμπράκη, έχουν συλληφθεί.

1966. Από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού στο Πεδίον του Άρεως άρχισε να εκπέμπει η Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), μετέπειτα ΥΕΝΕΔ, με ένα πρόγραμμα που ξεκινούσε στις 19:00 και έληγε στις 21:10.

1968 .Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Στοκχόλμη, ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση του Π.Α.Κ.

1976 .Το Μέτωπο Πολισάριο ανακήρυξε την πρώην ισπανική Δυτική Σαχάρα ως Λαοκρατική Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας.

1982 . Έληξε η τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία του Πρόέδρου της Τουρκίας Κενάν Εβρέν.

.

1991. Με 57 ψήφους, έναντι 53 που συγκέντρωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, τον οποίο υποστήριξε η «ανανεωτική» πτέρυγα, η  Αλέκα Παπαρήγα εκλέχτηκε Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ.

1993. Στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στο σιδηροδρομικό σταθμό του Στίρπτσε άγνωστοι ένοπλοι κατέβασαν από τραίνο Βελιγράδι-Μπαρ και απήγαγαν 20 μουσουλμάνους επιβάτες.



1994. Στην Αυστραλία, μεγάλο συλλαλητήριο της ομογένειας για το Μακεδονικό.

1996. Η ΟΔ. Γιουγκοσλαβίας,  ήρε τον αποκλεισμό του Ντρίνα που επεβαλε
 ο Μιλοσεβιτς στη Σερβικη Δημοκρατία   στις 4 Αυγούστου 1994.

2003. Το δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε την πρώην Πρόεδρο της Σερβικης Δημοκρατίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς, σε 11 χρόνια φυλάκιση και στάλθηκε για να εκτίσει την ποινή της σε σουηδική φυλακή.


2010 .Καταστρεπτικός σεισμός μεγέθους 8,8 Ρίχτερ στη νότια Χιλή, με επίκεντρο την Κονσεπσιόν.


2015. Στη Μόσχα δολοφονήθηκε ο εβραίος αντιπολιτευόμενος Μπόρις Νεμτσόφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

28 Μαρτίου 1957. Οι Άγγλοι απελευθέρωσαν τον «αλλαγμένο» Μακάριο που είχε κάνει συμφωνία μαζί τους

  Το "κλειδί" για να καταλάβουμε τι έγινε, ηταν το πρωτοσέλιδο του πρακτορείου των Κόκκα Μητσοτάκη, που τόνιζε: "χωρίς να δεσ...