25/12/20

Το τέλος των Τσαουσέσκου

 Στις 25ης Δεκεμβρίου 1989 μετά από συνοπτική δίκη, στο Ταργκόβιστε , το Έκτακτο Στρατοδικείο της Ρουμανίας καταδίκασε σε θάνατο τον Νικολάε και την Έλενα Τσαουσέσκου και στην συνέχεια εκτελέστηκαν, από εκτελεστικό απόσπασμα πυροβολώντας. 

 Ο Νικολάε Τσαουσέσκου και η σύζυγός του κατηγορήθηκαν για γενοκτονία, υπονόμευση της κρατικής (κομμουνιστικής) εξουσίας , και για επιθέσεις εναντίον του λαού, καταστροφή της δημόσιας περιουσίας, υπονόμευση της εθνικής οικονομίας, για κλοπή πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια που κατατέθηκαν σε ξένες τράπεζες καθώς και για προσπαθώντας να εγκαταλείψουν τη χώρα», όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 25 Δεκεμβρίου 1989, στη ρουμανική τηλεόραση. Στο ανακοινωθέν που διαβάστηκε στον εθνικό τηλεοπτικό σταθμό αναφέρθηκε επίσης ότι το Έκτακτο Στρατιωτικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι «για αυτά τα σοβαρά εγκλήματα κατά του ρουμανικού λαού και της Ρουμανίας, οι κατηγορούμενοι Νικολάε Τσαουσέσκου και Ελένα Τσαουσέσκου καταδικάζονται σε θάνατο και δήμευση περιουσιακών στοιχείων». 

Οι Ρουμάνοι ενημερώθηκαν επίσης ότι «η ποινή παρέμεινε οριστική και εκτελέστηκε».

 Η δίκη έγινε στη Φρουρά του Ταργκόβιστε. Δικαστής ήταν ο Γκίκα Πόπα. Εισαγγελέας ο Νταν Βοϊνέα, και ως δικηγόρος των Τσαουσέσκου παρέστη ο Νικολάε Τεοντονέσκου, ο οποίος ήταν ο ανακριτής. 

Ο κομμουνιστής ηγέτης δεν αναγνώρισε την νομιμότητα του δικαστηρίου, δηλώνοντας ότι ήταν υπόλογος μόνο στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση. Η δίκη δεν ακολούθησε νομικές διαδικασίες, και η ίδρυση του Έκτακτου Στρατιωτικού Δικαστηρίου έγινε με χειρόγραφο έγγραφο που υπεγράφη στις 24 Δεκεμβρίου από τον Ιόν Ιλιέσκου. Επίσης, συμμετείχαν στη θανατική ποινή των Τσαουσέσκου ο Υφυπουργός Άμυνας, Στρατηγός Βικουλέσκου.

 Η ποινή που επιβλήθηκε από το Έκτακτο Στρατιωτικό Δικαστήριο εφαρμόστηκε αμέσως, Στις 25 Δεκεμβρίου 1989 η ρουμανική τηλεόραση μετέδιδε ζωντανά, για πρώτη φορά, την χριστουγεννιάτικη λειτουργία στο Πατριαρχείο Ρουμανίας.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ετσι βλεπω τον Χρυσοτακη και την Μαρεγγα

Ανώνυμος είπε...

Η πλάκα είναι ότι σε σύγκριση με τη σημερινή οικονομική και κοινωνική δικτατορία που ζούμε, ο Τσαουσέσκου μοιάζει σαν Αρσακειάδα...

Ανώνυμος είπε...

Των δικων μας Τσιπροτακηφωφωκουτσουμπεσκου το τελος πότε θα το δουμε;



Ανώνυμος είπε...

Ποτέ δεν θα το δεις διότι αυτοί έχουν μαζί τους τούς εβραιους και τούς Αθεατους που τούς προστατεύουν αλλά έχουν δυστυχώς μαζί τους και πάνω από το 50% των ελληνων που ζητούν (και λαμβάνουν) διορισμούς και ρουσφέτια. Κι όταν λέμε τον "ελληνικό" λαό, βάλε και τους κυπριους μέσα. Αφού κι αυτοί είναι.... "ελληνες" ρουσφετολογικης -εβραϊκής νοοτροπιας. Δεν έχουμε γλιτωμο.

Unknown είπε...

Άμα συνεχίζουμε και σχολιάζουμε απ' τον καναπέ δεν θα μας σώσει κανένας

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...