27/10/21

Η 27η Οκτωβρίου στην Ιστορία

Η 27η Οκτωβρίου είναι η 300ή ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απέμειναν 65 μέρες ως το τέλος του έτους. 

  1492.Ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάστηκε στην Κούβα.


1505
. Πέθανε σε ηλικία 43 ετών ο Μέγας Πρίγκιπας της Μόσχας Ιβάν Γ ́ Βασίλεβιτς. Λόγω του Γάμου του με την Σοφία Παλαιολογίνα , θεωρήθηκε διάδοχος της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ήταν ο πρώτος που μίλησε για την ιστορική αποστολή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας ως προστάτη ολόκληρης της Ορθοδοξίας.‎ Αυτός υιοθέτησε ως οικόσημο της Ρωσίας το δικέφαλο αετό


1524.Τα γαλλικά στρατεύματα υπό τον Φραγκίσκο Α που εισέβαλαν στην Ιταλία ξεκίνησαν την  πολιορκία της Παβία.

1538‎‎ . Οι Δυνάμεις της  Ιεράς  Ένωσης, κατέλαβαν το Χέρτζεκ Νόβι το οποίο κατείχαν οι Τούρκοι .

1553. Λίγο έξω από τη Γενεύη κάηκε στην πυρά,  από τους Καλβινιστές, ο αιρετικός Ισπανός, Μιχαήλ Σερβέτος, που αμφισβητούσε  το δόγμα του τριαδικού θεού, και ήταν «εικονομάχος» .

1612. Συνθηκολόγηση των πολωνικών στρατευμάτων στη Μόσχα. Απέτυχε το σχέδιο του πολωνού βασιλιά Σιγισμούνδου Γ’ , να γίνει  αυτοκράτορας της Ρωσίας. 


1789. 2000 Βέλγοι Πατριώτες υπό τον Ζαν Αντρέ Βαν ντερ Μερς νίκησαν 2500 Αυστριακούς στην  Μάχη του Τέρνχουτ και τους έδιωξαν από την Νότια Ολλανδία για σχεδόν ένα χρόνο
1795. Οι  ΗΠΑ και Ισπανία υπέγραψαν  τη Συνθήκη της Μαδρίτης, που καθόρισε  τα σύνορα στις ισπανικές αποικίες.


1806. Τα στρατεύματα του Ναπολέοντα μπήκαν στο Βερολίνο μετά τη νίκη επί των Πρώσων στη μάχη της Ιένας.

1807. Ο καγκελάριος του Καρόλου Δ ' της Ισπανίας και ο Ναπολέων υπέγραψαν στα ανάκτορα του Φοντενεμπλώ τη συμφωνία που επέτρεπε τη διέλευση των γαλλικών στρατευμάτων από το ισπανικό έδαφος για να εισβάλουν στην Πορτογαλία.

1822. Δύο πολεμικά και δύο πυρπολικά των Ψαρών επιτέθηκαν στον τουρκικό στόλο στον λιμένα της Τενέδου. Ο πυρπολητής Κωνσταντίνος Κανάρηςανατίναξε  την τουρκική υποναυαρχίδα. 

1826. Κατά την εκστρατεία του Γεώργιου Καραϊσκάκη στη Ρούμελη το σώμα του Ηπειρώτη Χατζημιχάλη Νταλιάνη νίκης τους Τούρκους στη μάχης της Δόμβραινας, 

1829. Έφτασαν στην Ελλάδα 6.000 τυφέκια και 12 πυροβόλα, προς ενίσχυση του νεοσύστατου ελληνικού στρατού, που έστειλε ο  Τσάρος Νικόλαος Α' κατόπιν αιτήματος του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.



1848. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης της Βενετίας κατά των Αυστριακών, έγινε η  ηρωική έξοδος από το φρούριο Μαργκέρα  2000 «Ιταλών πατριωτών», υπό τον υπολοχαγό Αντόνιο Ολίβι, που απώθησαν τους Αυστριακούς στο Τρεβίζο.
1870. Κατά τον  Γάλλο-Πρωσικό πόλεμο παραδόθηκε το Μετς στους Πρώσους.

1881. Εκλογές στην Γερμανία για το Ράιχσταγκ. Το Καθολικό Κέντρο έβγαλε 100 θέσεις βουλευτές, ενώ η καγκελάριος Μπίσμαρκ  έχασε και έβγαλε μόνο  52 έδρες .


1910. Βρετανικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στον περσικό Κόλπο για την προστασία των βρετανικών οικονομικών συμφερόντων.


1912. Η Βουλγαρική 7η Μεραρχία της Ρίλας έφθασε προ της Θεσσαλονίκης.
Ο Οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνος Καπετάν Δούκας, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Στρατό, απελευθέρωσε την Ελευθερούπολη.

1914. Βυθίστηκε από πρόσκρουση σε νάρκη το 23.400 τόνων βρετανικό θωρηκτό HMS Audacious. (Τολμηρός), 

1920. Προκηρύξεις του ΚΚΕ στο Μέτωπο που καλούσαν  τους Έλληνες στρατιώτες σε εξέγερση κατά τη ελληνικής κυβερνήσεως.


1923 . Έληξε το κίνημα των Λεοναρδόπουλου, Γαργαλίδη και Ζήρα, που ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου. Οι Λεοναρδόπουλος και Γαργαλίδης, με τις στρατιωτικές δυνάμεις που συγκέντρωσαν στην Πελοπόννησο, πέρασαν τον Ισθμό και βάδισαν προς την Αθήνα αλλά κυκλώθηκαν από κυβερνητικά στρατεύματα και αναγκάστηκαν να παραδοθούν, άνευ όρων στις 27 Οκτωβρίου. Στην Βόρεια Ελλάδα ο Συνταγματάρχης Ζήρας κατέφυγε στη Γιουγκοσλαβία. 

Ο Ιωάννης Μεταξάς, που στη διάρκεια του Κινήματος βρισκόταν στην Κόρινθο, διέφυγε στην Ιταλία. 
1927. Η Εθνική Τράπεζα παραιτήθηκε  του εκδοτικού προνομίου της υπέρ της νεοσύστατης Τράπεζας της Ελλάδος.

1930. Ο Μουσολίνι ζήτησε αναθεώρηση της Συνθήκης  των Βερσαλλιών


1931. Στη Λευκωσία συνεχίστηκαν οι συγκρρούσεις μεταξύ Ελλήνων και βρετανικών δυνάμεων Κατοχής


1932.Πέθανε στην Αθήνα η Σοφία του  Σλήμαν.

1935. Στο Βελιγράδι δόθηκε στην κυκλοφορία  η γέφυρα «του βασιλιά Πέταρ» που συνέδεσε  το Βελιγράδι και το Πάντσεβο.


1938. Η  Γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε και ανακοίνωσε την απέλαση όλων  των Εβραίων με πολωνική ιθαγένεια. Το ίδιο βράδυ, η Γκεστάπο άρχισε τις  συλλήψεις και την μεταφορά των Πολωνοεβραίων στα σύνορα.

1943. Εκτελέστηκαν δια τυφεκισμού στην Αγυά Κυδωνίας , οι Αντώνης Μπετεινάκης, Μανόλης Γιακουμάκης, Γιάννης Ζωγραφάκης, Μιχάλης Πατεριανάκης, και Παναγιώτης Μπέρκης, που καταδικάστηκαν από το Γερμανικό στρατοδικείο Χανίων ως υπεύθυνοι για την αντιστασιακή, «Εθνική Οργάνωση Κρήτης» .

1944. Οι Γερμανοί αποσύρθηκαν από τον Λαγκαδά και την Κοζάνη. Κατά την αποχώρηση τους που ήταν ανενόχλητη και μέχρι τότε αναίμακτη, έπεσαν στο λόφο του Αη-Λια, εξω από την πόλη όπου οι Γερμανοί είχαν φυλάκιο 11 Αλεξιπτωτιστές της 2ας Βρετανικής ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών και σκότωσαν τους 8. Μια θυσία εντελώς άσκοπη. Την ίδια ημέρα στη Σλοβακία οι Γερμανοί κατέλαβαν τη Μπάνσκα Μπιστρίτσα, την «πρωτεύουσα» της «ελεύθερης Σλοβακίας», αλλά η ένοπλή «Σλοβακική Εθνική Εξέγερση», που ξεκίνησε στις 29 Αυγούστου 1944 κατά των Γερμανών και του καθεστώτος του Γιόζεφ Τίσο, συνεχίστηκε με ανταρτοπόλεμο, μέχρι που το σοβιετικός στρατός κατέλαβε τη Σλοβακία, το 1945.

1946.Ψήφιση του Συντάγματος της 4ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

1951.Μετά την άρνηση του Αλεξάνδου Παπάγου, αρχηγού του Ελληνικού Συναγερμού που είχε κερδίσει τις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, ο Νικόλαος Πλαστήρας έγινε για τρίτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η Κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα σχηματίστηκε με τη συνεργασία του δευτέρου κόμματος της ΕΠΕΚ και του τρίτου κόμματος των Φιλελευθέρων του Σοφοκλή Βενιζέλου. Η τελευταία κυβέρνηση Πλαστήρα αποφάσισε τη συμμετοχή στον πόλεμο της Κορέας και την εκτέλεση του Μπελογιάννη.

1953. Έγινε στη Νότια Αυστραλία «επιτυχής δοκιμή» της βρετανικής πυρηνικής βόμβας.

1956. Υπογράφηκε η Συνθήκη για το Σάαρ μεταξύ της Δυτικής Γερμανίας και της Γαλλίας, για την επιστροφή του Σάαρ στη Δυτική Γερμανία από την 1η Ιανουαρίου το 1957. 1958. Αναίμακτο πραξικόπημα στο Πακιστάν του στρατηγού Αγιούμπ Χαν.

1960. Ο Καραμανλής εγκαινίασε το Καυταντζόγλειο Στάδιο.

1962. Η Κουβανική κρίση των πυραύλων έφθασε στο αποκορύφωμά της . Πάνω από την Κούβα, κατατρίφθηκε από σοβιετικό αντιαεροπορικό πύραυλο ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος U-2 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και ο πιλότος Ρούντολφ Άντερσον σκοτώθηκε. Το «μαύρο Σάββατο», 27 Οκτωβρίου του 1962 ήταν η ημέρα, που ο κόσμος έφτασε πιο κοντά σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά πυρηνικό.

1964.Μιλώντας σε φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, ο Γεώργιος Παπανδρέου είπε ότι η ένωση Ελλάδας-Κύπρου ήταν εξασφαλισμένη, με δεδομένη την ευμενή στάση Αμερικανών και Βρετανών.



1965. Κατά τη διάρκεια του Β 'Συνόδου του Βατικανού, η Καθολική Εκκλησία έχει απέρριψε  τον  αντισημιτισμό και απάλλαξε τους  Εβραίους από  κάθε συλλογική ευθύνη για τη σταύρωση του Ιησού Χριστού, και τόνισε ότι οι Εβραίοι δεν πρέπει να θεωρούνται ως καταραμένοι από τον Θεό.

1971. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό άρχισε η εφαρμογή της πολιτικής της «Ζαιριζασιόν» τυ στρατηγού Μομπούτου Σέσε Σέκο, και η χώρα ονομάστηκε Ζαΐρ 1969.Καταστροφικός σεισμός έπληξε τη Μπάνια Λούκα, στη Γιουγκοσλαβία. 1981.Το σοβιετικό υποβρύχιο С-363 προσάραξε στις ανατολικές ακτές της Σουηδίας.

1981. Το σοβιετικό υποβρύχιο «U 137» προσάραξε στην ανατολική ακτή της Σουηδίας.

1988 . Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν αποφάσισε την κατεδάφιση της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, μετά τον εντοπισμό σοβιετικών συσκευών υποκλοπής στα μπετό του κτιρίου.

1991 . Ο Ντουντάεφ εξελέγη πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατία της Ισκερίας (Τσετσενίας), και το Τουρκμενιστάν κήρυξε την ανεξαρτησία του από την ΕΣΣΔ. Στην Πολωνία διεξήχθησαν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. 

1995. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μπετίνο Κράξι καταδικάστηκε ερήμην για διαφθορά.


1997. Μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο . Ο δείκτης Dow Jones έπεσε κατά 554,26 μονάδες φθάνοντας τις 7.161,15.  Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε η δραχμή. Για τη στήριξή της, η Τράπεζα της Ελλάδος διαθέτει περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
1998 . Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ ανέβαλε  επ’ αόριστο, την ενεργοποίηση της εντολής στρατιωτικής δράσης εναντίον στόχων στη Γιουγκοσλαβία μετά την απόσυρση από τις σερβικές αρχές του στρατού του Κοσσυφοπεδίου στους στρατώνες και τη μείωση των αστυνομικών δυνάμεων στην επαρχία αυτή.

1999. Στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Εριβάν, ένοπλοι εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο, και σκότωσαν τον πρωθυπουργό Σαρκισιάν , τον πρόεδρο του κοινοβουλίου , τους δύο αντιπροέδρους και 2 υπουργούς.


2001. Η Σουηδική εφημερίδα «Expressen» δημοσίευσε συνέντευξη του Κρίστερ Πέτερσον , ο οποίος δικάστηκε και αθωώθηκε για τη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε το 1986, στην οποία ο Πέτερσον ομολόγησε ότι ήταν ο δράστης τους εγκλήματος.


2009. Αφέθηκε ελεύθερη από τις φυλακές Χίλσενμπεργκ  της Σουηδίας η πρώην Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα, Μπίλιανα Πλάβσιτς, αφού εξέτισε  τα δύο τρίτα της ποινής της .

2010H γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε  τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό.

2011. Κούρεμα  50% στα ελληνικά ομόλογα συμφώνησαν  οι ιδιωτικές τράπεζες στην Ευρώπη.

2017. Το Κοινοβούλιο της Καταλονίας, μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου 2017, ψήφισε  με 70 ψήφους υπέρ και 10 κατά την ανεξαρτησία από την Ισπανία. Ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ ανακοίνωσε ότι η καζακική γλώσσα θα χρησιμοποιεί τη λατινική γραφή και όχι την κυριλλική.

2019. Στη ‎‎Γερμανία,‎‎ η Αλτερνατίβα πήρε  23,4% στο ‎‎λάντερ‎‎ της Θουριγγίας .Στην ‎‎Αργεντινή ο ‎‎Περονιστής‎‎ ‎‎Αλμπέρτο Φερνάντεζ εκλέχτηκε Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο . Οι αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν στη ‎‎Συρία,‎‎ ‎‎τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

2020. Περί ώρας 07:30 στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού  εμπορικό πλοίο εκοψε στα δυο  το ναρκοθηρευτικό  ΚΑΛΛΙΣΤΩ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  18/4/23 Η 18η Απριλίου στην Ιστορία Η 18η Απριλίου είναι η 108η ημέρα του έτους του Γρηγοριανού ημερολογίου . Απομένουν 257 ημέρες πριν απ...