3/11/22

Η 3η Νοεμβρίου στην Ιστορία

Η 3η Νοεμβρίου είναι η 307η ημέρα  του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 58 ημέρες ως το τέλος του έτους.

361.Ο αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β´ πέθανε από πυρετό στη Μοψουεστία της Κιλικίας.  Λίγο πριν πεθάνει, βαπτίστηκε χριστιανός και όρισε διάδοχό του τον Ιουλιανό.

644. Στη Μέκκα, δολοφονήθηκε ο δεύτερος χαλίφης Ομάρ ιμπν αλ-Χατάμπ από έναν Πέρση σκλάβο.

1254. Πέθανε στο Νυμφαίο της Ιωνίας σε ηλικία 61 ετών ο Άγιος Ιωάννης Δούκας Βατάτζης ο Ελεήμων και  ενταφιάστηκε με μεγάλες τιμές και λαϊκό πένθος στη Μονή Σωτήρος Χριστού Σωσάνδρων της Μικράς Ασίας, που ο ίδιος είχε κτίσει. Έπασχε από επιληψία Ο  Αυτοκράτορας και Άγιος Ιωάννης Δούκας Βατάτζης ο Ελεήμων είναι ο  Μαρμαρωμένος Βασιλιάς του Θρύλου  διότι βρέθηκε παντελώς άφθαρτος στον τάφο του στην Μικρασία, τόσο ο ίδιος, όσο και τα βασιλικά του ενδύματα! Ο Ιωάννης Γ΄ Δούκας Βατάτζης το 1245 παντρεύτηκε  σε δεύτερο γάμο  την Κωνσταντία Χοενστάουφεν κόρη του Φρειδερίκου Β΄ Χοενστάουφεν, βασιλιά της Γερμανίας, η οποία άλλαξε το όνομά της σε Άννα. 

1444.Ο Δούκας Γκέρχαρντ φον Γιούλιχμπεργκ νίκησε τον Άρνολντ φον Έγκμοντ, Δούκα του Γκέλντερν, στη μάχη του Λίννιχ.

1450. Ίδρυση του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

1468. Η λεηλασία της πόλης της Λιέγης από τον Κάρολο τον Τολμηρό.

1492 .Υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης του Ετάπλ μεταξύ του Ερρίκου Ζ' της Αγγλίας και του Καρόλου Η' της Γαλλίας.

1493. Ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάστηκε στην Ντομένικα. (Άγιο Δομίνικο).

1534. Το Αγγλικό Κοινοβούλιο αποφάσισε ο βασιλιάς Ερρίκος Τυδώρ ο 8ος να είναι επικεφαλής της Εκκλησίας, στην Αγγλία και να ακυρώσει κάθε σχέση με τον Πάπα.

1656. Kατά το δεκατριετή Πόλεμο   μεταξύ της Πολωνίας και της Ρωσίας υπογράφηκε η ανακωχή του Βίλνιους  που θα έπρεπε να διαρκέσει τρία χρόνια. Με τη συνθήκη η Ρωσία διατηρούσε τα εδαφικά  κέρδη που πέτυχε στην αρχή του πολέμου. και ο  Τσάρος Αλέξης θα έπρεπε να εγκρίνει τον  επόμενο βασιλιάς της Πολωνίας-Λιθουανίας μετά τον θάνατο του Ιωάννη Καζιμίρ. Με Συνθήκη η Πολωνολιθουανική  Κοινοπολιτεία στράφηκε κατά της Σουηδίας.

1760. Δόθηκε η τελευταία μεγάλη μάχη στον πόλεμο των επτά ετών, στο Τοργκάου όπου ηττήθηκε ο Πρώσικος στρατός.

1762 .Μετά τον επταετή πόλεμο, υπεγράφη η Συνθήκη του Φοντενμπλώ μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας, με την  οποία το έδαφος της Βόρειας Αμερικής στη Λουιζιάνα πέρασε υπό ισπανική κυριαρχία.

1793. Στη Γαλλία, η μάχη της Φουγκέρ, κατά τον πόλεμο της Βανδέας. Οι Βασιλόφρονες  συνέτριψαν τους Ρεπουμπλικάνους που είχαν 600 νεκρούς ενώ 800 αιχμαλωτίστηκαν. 


1812. Στις 22 Οκτωβρίου/3 Νοεμβρίου έγινε η Μάχη της Βιάζμα, στο δρόμο της επιστροφής της Μεγάλης Στρατιάς από τη Ρωσία. Στη μάχη πήραν μέρος το 4ο γαλλικό Σώμα Πεζικού και το 5ο του Πονιατόφσκι. Συνολικά 37.000 άνδρες. Οι Γάλλοι υποχώρησαν με απώλειες. 4000 σκοτώθηκαν και 3000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Οι Ρώσοι έχασαν λιγότερους από 2000. Ο Ναπολέων, υποχωρώντας από τη Μόσχα, έφτασε στην στη Βιάζμα στις 19/ 31 του Οκτωβρίου, και διέταξε το στρατάρχης Νέυ με το 3ο Σώμα Πεζικού του από 6000 άνδρες να αντικαταστήσει στην οπισθοφυλακή το 1ο Σώμα Πεζικού του στρατάρχη Νταβού που είχε 13.000 άνδρες. Όταν έφθασε στη Βιάσμα ο Νταβού δέχθηκαν την επίθεση των Κοζάκων. Οι Γάλλοι είχαν απώλειες 3000 και οι Ρώσοι 1800.

1839 . Άρχισε  από το Χονγκ Κονγκ ο πρώτος πόλεμος του οπίου.


1867. Απέτυχε η δεύτερη προσπάθεια του Γκαριμπάλντι, μετά από το 1862, να καταλάβει το υπόλοιπο Παπικό Κράτος και να ολοκληρώσει την ενοποίηση της Ιταλίας .Περίπου 8000 εθελοντές του Γκαριμπάλντι , που είχαν στόχο να καταλάβουν τη Ρώμη και να θέσουν τέρμα στην κοσμική εξουσία του «αρνητή του Θεού» και «της ντροπής και της μάστιγας της Ιταλίας», του Πάπα, ηττήθηκαν από 10.000 παπικούς μισθοφόρους στη μάχη της Μέντανα, 23 χλμ από τη Ρώμη, εκεί που το 800 συναντήθηκαν ο Καρλομάγνος και ο Πάπας Λέοντας Γ. 
Οι Ερυθροχίτωνες είχαν 1000 νεκρούς ενώ 1100 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Οι μισθοφόροι του Πάπα είχαν 182 νεκρούς

1869. Πέθανε στην Αγγλία, ο Ανδρέας Κάλβος  

1870. Κατά τον Γαλλοπρωσικό Πόλεμο τα Γερμανικά στρατεύματα περικύκλωσαν  την πόλη Μπέλφορτ, το τελευταίο οχυρό της Ανατολικής Γαλλίας.

1883. Άρχισε η εξέγερση στο Σουδάν ενώ στην Βοσνία οι Αυστριακοί κατέπνιξαν την εξέγερση στην περιοχή Ζάγιετσαρ. Μεταξύ των ηγετών, οι οποίοι συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν, ήταν εξέχοντα μέλη του Λαϊκού Ριζοσπαστικού Κόμματος. Ο Νίκολα Πάσιτς, κατάφερε να διαφύγει .

1898. Οι τελευταίοι Τούρκοι στρατιώτες αποχώρησαν  από την Κρήτη έπειτα από 229 χρόνια κατοχής . Επιβιβάστηκαν σε πλοία  στο λιμάνι της Σούδας.


1903. Άνθρωποι των Αμερικανών   με στρατιωτική υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες διακήρυξαν την ανεξαρτησία του Παναμά από την Κολομβία.

1905. Η επανάσταση στην Ρωσία πρόσφερε την ευκαιρία στους Φινλανδούς να κηρύξουν γενική απεργία, με την οποία κερδήθηκε η αποκατάσταση της Φινλανδικής Αυτονομίας. Ο Τσάρος Νικόλαος Β ́  υπέγραψε το διάταγμα αμνηστίας για τους πολιτικούς κρατούμενους.

1912. 3 Νοεμβρίου/ 21 Οκτωβρίου. Η Απελευθέρωση της Πρέβεζας. Η Τουρκία ζήτησε από τις Μεγάλες Δυνάμεις να παρέμβουν για να σταματήσει ο βαλκανικός Πόλεμος.Συνθήκη φιλίας μεταξύ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της Μογγολίας.

1913. Η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την παραχώρηση στη Σερβία της σερβικής ζώνης στο λιμένα της Θεσσαλονίκης.

1914. Δύο Βρετανικά και δύο γαλλικά πλοία βομβάρδισαν το «Σουλτανιέ Καλεσί» (δηλαδή σουλτανικό φρούριο), στα Δαρδανέλλια. (Τσανάκ-καλέ). 

1916. Η κυβέρνηση Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη κήρυξε τον Πόλεμο στη Γερμανία και τη Βουλγαρία. Στα Καρπάθια άρχισε η μάχη του Ταργκού Τζίου ανάμεσα στην Ρουμανική 1η Στρατιά και την 9ξ Γερμανική που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα των ρουμανικών δυνάμεων
 
1917. Στο Ιταλικό Μέτωπο  εκτελέστηκε  ο πυροβολητής  Αλεσάντρο Ρουφίνι επειδή κάπνιζε κατά την επιθεώρηση από τον  στρατηγό Αντρέα Γκραβάνι.

1918. Υπογράφηκε η ανακωχή της «Βίλλας Τζούστι» στην Πάδουα, μεταξύ της Αυστροουγγαρίας , της Αντάντ και της Ιταλίας με την οποία επισφραγίστηκε η ήττα της Αυστροουγγαρίας στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Μια εβδομάδα πριν από τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας, η ανταρσία στο Κίελο των 40.000 ναυτών του Γερμανικού Στόλου που κατέλαβαν το λιμάνι, εξαπλώθηκε στους εργαζομένους και στις πόλεις Αμβούργο, Λίμπεκ, Βρεμη , όπου σχηματίστηκε προσωρινή επαναστατική κυβέρνηση. Στη Βιέννη εμφανίστηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Αυστρίας. Η Πολωνία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία. 

1927.Καθελκύστηκε στα γαλλικά ναυπηγεία το υποβρύχιο Παπανικολής Ι. 

1928. Η Τουρκία πέρασε   από το  αραβικό στα λατινικό αλφάβητο.

1932.
 Σχηματίστηκε η βραχύβια κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη που κράτησε από τις 3 Νοεμβρίου 1932 μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 1933. 


1934. Ο Γάλλος Ύπατος Αρμοστής στη Συρία ανακοίνωσε τη διάλυση της τοπικής βουλής για αόριστο χρονικό διάστημα. 

1935. Διενεργήθηκε το Νόθο δημοψήφισμα των Κονδύλη-Παπάγου για την επαναφορά της Βασιλείας. Ο στρατιωτικός νόμος ηρθει μια εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα, και η λογοκρισία εμπόδιζε τη δημοσίευση απόψεων υπέρ της αβασίλευτης. Λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα, εκτοπίστηκαν στη Μύκονο ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου και ο Γεώργιος Παπανδρέου. Τα βενιζελογενή και τα αριστερά κόμματα έκαναν αποχή. Παρά την αποχή ψήφισαν 350.000 περισσότεροι εκλογείς συγκριτικά με εκείνους που ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές του 1932, ενώ σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου του 1936 οι ψηφοφόροι του δημοψηφίσματος 250.000 περισσότεροι. Κατόπιν τούτων το 97,8% ψήφισε υπέρ και ο Γεώργιος Β' επανήλθε στο θρόνο.

1936. Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ επανεξελέγη  Πρόεδρος στις ΗΠΑ   με συντριπτική νίκη κατά του αντιπάλου του Άλφρεντ Λάντον.

1940. Kυριακή 3 Νοεμβρίου 1940. 7η ημέρα του Πολέμου. Στις 05:00 της 3ης Νοεμβρίου, λόχος Ευζώνων υπό τον Ταγματάρχη Πανταζή επιτέθηκε με «εφ’ όπλου λόγχη» και με την πολεμική ιαχή «Αέρα», και ανακατέλαβε το ύψωμα της Γκραμπάλας. Περί τις 06:00 ανέφεραν οτι στα Καλύβια Αρίστης βρισκόταν το ιταλικό 47ο Σύνταγμα Πεζικού, έτοιμο να επιτεθεί στην Γκραμπάλα, και συγκεντρωτική βολή 4 πυροβολαρχιών επέφερε τη διάλυση του συντάγματος και τη ματαίωση της επίθεσης, αλλά και της τυχόν διεύρυνσης του θύλακος.
Οι βομβαρδισμοί από την αεροπορία και το πυροβολικό των Ιταλών συνεχίστηκαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Στις 16:00, ο Σταθμός Διοικήσεως της VIII Μεραρχίας έλαβε ένα σήμα ότι φάλαγγα 50-60 ιταλικών αρμάτων με 80 μοτοσικλετιστές εξήλθε από τους χώρους απόκρυψης, και εφόρμησε κατά του λόφου της Ελαίας. Η επίθεσή τους όμως συνετρίβη από την αντιαρματική άμυνα και το εύστοχο πυρ του πυροβολικού. Οι Ιταλοί απώλεσαν 30 μοτοσικλετιστές, και 9 άρματά τους καταστράφηκαν. Τα υπόλοιπα άρματα έκαναν αναστροφή και υποχώρησαν.
Το ιταλικό πεζικό, δεν μπόρεσε να εκδηλώσει την επίθεσή του στην Ελαία. Ανάλογη τύχη είχαν και τα ιταλικά τμήματα που ενεργούσαν στον Άγιο Αθανάσιο και Γκορίτσα. Τα πρώτα βρετανικά αεροπλάνα, (οκτώ ελαφρά βομβαρδιστικά Μπλενέιμ της 30ης μοίρας της RAF) έφθασαν στην Ελευσίνα.

1941. Η Βέρμαχτ κατέλαβε το Κουρσκ. Οι κομμουνιστές παρτιζάνοι , που υποχωρούσαν από το Κίεβο, ανατίναξαν τον Ναό της Αναλήψεως της Λαύρας του Κιέβου και πολλά κτίρια του Μοναστηριού.

1942. Στο Ελ Αλαμέιν, παρά τις εντολές του Χίτλερ ο Ρόμελ εξέδωσε την εντολή οπισθοχώρησης των γερμανικών αφρικανικών στρατευμάτων.

1943. Βομβαρδισμός του Βερολίνου .Σκοτώθηκαν 3.738 άτομα. 500 αεροσκάφη των ΗΠΑ κατέστρεψαν το λιμάνι Βιλχελμσχάφεν στη Γερμανία. Άρχισε η επίθεση του Κόκκινου Στρατού στη Μάχη του Δνείπερου.


1944
. Στις 3 Νοεμβρίου του 1944, κυκλοφόρησε το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα. Ήταν των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, και έφερε την υπογραφή του Ξενοφώντα Ζολώτα. Συνελήφθησαν από τους Γερμανούς οι αρχηγοί της Σλοβακικής Εθνικής Εξέγερσης, στρατηγοί Ján Golian και Rudolf Viest.


1946. Ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Χιροχίτο με δήλωση του που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο, παραιτήθηκε από τις θεϊκές ιδιότητες, και η αυτοκρατορικές εξουσίες μεταφέρθηκαν στο κοινοβούλιο.


1950. Ανασχηματίστηκε η  Κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου με συμμετοχή υπουργών μόνο από τους Φιλελεύθερους και το κόμμα του Γεωργίου Παπανδρέου . Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης χάρη στην υποστήριξη της ΕΠΕΚ του Νικολάου Πλαστήρα, που όμως δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση. Η υποστήριξη της ΕΠΕΚ έγινε δυνατή λόγω της ρητής δέσμευσης του πρωθυπουργού ότι στις 15 Απριλίου 1951 θα γίνονταν  οι πρώτες μετά από μια σχεδόν εικοσαετία Δημοτικές εκλογές (οι προηγούμενες είχαν διεξαχθεί το 1934).

Ο πρωθυπουργός, Σοφοκλής Βενιζέλος  ήταν και υπουργός Εξωτερικών και προσωρινά Εθνικής Αμύνης.Ο Γεώργιος Παπανδρέου αντιπρόεδρος, υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου και προσωρινά υπουργός Συντονισμού.Ο Ηλίας Λαγάκος υπουργός Δικαιοσύνης και προσωρινά υπουργός Εργασίας.Ο Αύγουστος Θεολογίτης υπουργός Δημοσίας Τάξεως.Ο Νικόλαος Μπακόπουλος υπουργός Θρησκευμάτων και Παιδείας και προσωρινά Εσωτερικών.Ο Σταύρος Κωστόπουλος υπουργός Οικονομικών και προσωρινά Εθνικής Οικονομίας.Ο Ανδρέας Λαμπρόπουλος υπουργός Γεωργίας

Ο Ναπολέων Ζέρβας υπουργός Δημοσίων Έργων και προσωρινά Εμπορικής Ναυτιλίας.Ο Νικόλαος Έξαρχος υπουργός Μεταφορών.Ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος υπουργός Υγιεινής.Ο Φωκίων Ζαΐμης υπουργός Κοινωνικής Προνοίας, Οικισμού και Ανοικοδομήσεως και προσωρινά Ναυτικών.Ο Λεωνίδας Ιασωνίδης υπουργός Γενικός Διοικητής Βορείου Ελλάδος.Ο Αναστάσιος Βγενόπουλος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου ασκών καθήκοντα υφυπουργού Αεροπορίας και προσωρινά Στρατιωτικών.Ο Ιωάννης Γιαννόπουλος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου ασκών καθήκοντα υφυπουργού Οικονομικών και προσωρινά Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων και Τηλεφώνων.Ο Εμμανουήλ Κοθρής υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου ασκών καθήκοντα υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και προσωρινά Τύπου και Πληροφοριών.Ο Στυλιανός Χούτας υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου ασκών καθήκοντα υφυπουργού Κοινωνικής Προνοίας, Οικισμού και Ανοικοδομήσεως.
Ο Κοσμάς Αλεξανδρίδης υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου ασκών καθήκοντα υφυπουργού Εφοδιασμού και Διανομών και ο Νικόλαος Τερζόγλου υφυπουργός Παρά Τη Γενική Διοικήσει Βορείου Ελλάδος
Τα γαλλικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από τα σύνορα της Βόρειας Ινδοκίνας. Η Αργεντινή νίκησε τις ΗΠΑ με 64-50 και κατέκτησε το πρώτο Μουντομπάσκετ, που έγινε στο Μπουένος Άιρες.


1953. Στις ΗΠΑ, άρχισαν οι μεταδόσεις έγχρωμης τηλεόρασης.

1955. Το Ιράν προσχώρησε στο σύμφωνο της Βαγδάτης.

1956 .Σε ενέδρα της ΕΟΚΑ στην Σκαρίνου κατεστράφησαν τρία στρατιωτικά οχήματα των Άγγλων. 9 νεκροί και 3 τραυματίες. Σε επιθέσεις και ενέδρες της ΕΟΚΑ , σκοτώθηκαν άλλοι 8 Βρετανοί. Από τις «δυνάμεις ασφαλείας», εφονεύθη στη Μεσόγη, ο Χαρίλαος Πιστέντης 45 ετών από την Τρεμιθούσα.
Η Βρετανία και η Γαλλία αποδέχθηκαν την κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, υπό την προϋπόθεση ότι η περιοχή της διώρυγας του Σουέζ θα παραδοθεί σε ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών. Η σφαγή του χωριού Χαν Γιούνις στη Γάζα. Στις 3 Νοεμβρίου 1956, κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Σουέζ το Ισραήλ βομβάρδισε το χωριό με αποτέλεσμα το θάνατο 275 Αράβων.

1957 .Η Σοβιετική Ένωση έθεσε σε τροχιά τον Σπούτνικ 2 με την διαστημική «Λάϊκα» ως επιβάτη, που έζησε πέντε ώρες  και μετά πέθανε από την υπερθέρμανση .
Η αποστολή "Sputnik 2 " έθεσε τις βάσεις για την πτήση του ανθρώπου στο διαστήμα παρέχοντας στους επιστήμονες τα πρώτα δεδομένα σχετικά με τις αντιδράσεις των ζωντανών οργανισμών στο διάστημα.


1961.Ο Ου Θαντ εξελέγη Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

1963 . Η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Στυλιανό Μαυρομιχάλη έκανε εκλογές με βάση την απογραφή του 1961. Η Ένωσις Κέντρου του Γεώργιου Παπανδρέου έλαβε 1,962,079 ψήφους η το 42,04% και έβγαλε 138 βουλευτές. Η Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση της οποίας ηγήθηκε ο Καραμανλής έλαβε 1,837,377 ψήφους η 39,37% και έβγαλε 132 βουλευτές.
Η ΕΔΑ πήρε 14,34%, ενώ εκλέχτηκε και ο Μαρκεζίνης που έβγαλε 2 βουλευτες με 3,73%.

1964. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Λυντον Τζόνσον εξελέγει 36ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1968 . Άρχισε στο Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη του Αλέκου Παναγούλη και της «Εθνικής Αμυνας» για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Γ. Παπαδόπουλου στις 13 Αυγούστου 1968.

1969 . Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον σε διάγγελμα του από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, προς το αμερικανικό Έθνος ζήτησε από το «σιωπηλή πλειοψηφία» να υποστηρίξει τη πολιτική του στον πόλεμο του Βιετνάμ.

1970 Στη Χιλή, ο Σαλβαδόρ Αλιέντε, ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα του.

1979.Ο Σπύρος Μαρκεζίνης ανακοίνωσε την επάνοδό του στην πολιτική και την επαναλειτουργία του Κόμματος των Προοδευτικών.

1986 .Το λιβανέζικο περιοδικό «Ας Σίρα» αποκάλυψε τις μυστικές πωλήσεις αμερικανικών όπλων στο Ιράν, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση επτά Αμερικανών ομήρων, που κρατούσε η Χεσμπολάχ στο Λίβανο με βάση τις συνομιλίες που έγιναν στην Κύπρο, και τις οποίες υπέκλεψαν ο Τόμπρας και η ΕΥΠ. Έτσι αποκαλύφθηκε το «Ιράν Γκέιτ», και ξέσπασε το σκάνδαλο «Όπλα στο Ιράν χρήματα στους Κόντρας».

1990 .Εγκαινιάστηκε η σήραγγα του Αρτεμισίου.

1991 . Οι Κροατικές παραστρατιωτικές ομάδες κατέστρεψαν 18 σερβικά χωριά στη Δυτική Σλαβονία.

1993. Εκλογή του Μιλτιάδη Έβερτ στην ηγεσία της ΝΔ.

1996. Έγιναν εκλογές για το Ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Ο συνασπισμός του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας, (Μιλόσεβιτς) της (κομμουνιστικής) Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς που είχε δημιουργήσει η σύζυγος του Μιλόσεβιτς και η «Νόβα Ντεμοκράτια» έλαβαν 1,848,669 ψήφους η το 45.3% και κέρδισαν τις 64 από τις 138 έδρες.
Το «Ζάγιεντο» , (SPO, Ντράσκοβιτς, Δημοκρατικό Κόμμα, (Ντζίντζιτς), Civic Alliance Βέσνα Πέσιτς, και ο Κοστούνιτσα) πήρε 23.8% και το Ριζοσπαστικό κόμμα του Σέσελι πήρε 19.1%. Στο Μαυροβούνιο το Δημοκρατικό Κόμμμα των Σοσιαλιστών πήρε 146,221 ψήφους ή το 50.8 και έβγαλε 20 έδρες. Την ίδια ημέρα έγιναν και δημοτικές εκλογές στη Σερβία. Οι αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου μποϋκοτάρισαν τις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές.

1997. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλλαν οικονομικές κυρώσεις κατά του Σουδάν.


2002.Το κόμμα του Ερντογάν κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, ενώ εκτός Κοινοβουλίου έμειναν μεγάλα ονόματα της τουρκικής πολιτικής. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με 34,1% κέρδισε 363 από 550 έδρες ενώ το (Κεμαλικό) Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) πήρε 19,4% και έβγαλε 178.

2008‎‎ .Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η οικονομία της ευρωζώνης βρισκόταν σε ύφεση και ότι τα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας πρέπει να εναρμονιστούν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.‎

2009. Ο Τσέχος Πρόεδρος Βάκλαβ Κλάους υπέγραψε τη Συνθήκη της Λισαβόνας, αφαιρώντας το τελευταίο εμπόδιο για την έναρξη ισχύος της.

2011. Στη Γαλλία έγινε η Σύνοδος  των Κανών της  G20.

2017. Ο συριακός Αραβικός στρατός ανακοίνωσε   την πλήρη εκκαθάριση της πόλης Ντεΐρ εζ Ζορ από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.

2020. Οι εκλογές της Νοθείας  στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με ρεκόρ πλαστών ψήφων εκλέχτηκε ο Μπιντές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: