6/11/22

Χιλιάδες Σέρβοι στο Συλλαλήτηριο στην Βόρια Μητροβίτσα

 


Αρκετές χιλιάδες Σέρβοι από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μιτρόβιτσα, καθώς η Πρίστινα επανεταξινόμησε βίαια οχήματα με πινακίδες RCS, γι' αυτό και όλοι οι Σέρβοι εγκατέλειψαν τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου.

 Ο Πρόεδρος της Σερβικής Λίστας Γκόραν Ράκιτς τόνισε ότι Σέρβοι συγκεντρώθηκαν σήμερα για να στείλουν μήνυμα ότι υπάρχει αρκετή καταπίεση. 
 "Παραιτηθήκαμε χθες, αλλά τώρα θέλω να επιστρέψω δημόσια τις εντολές σας, δεν επιλέξατε εμάς, όχι την Πρίστινα. Συγκεντρωθήκαμε για να στείλουμε μήνυμα ότι υπάρχει αρκετή καταπίεση των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο", τόνισε ο Ράκιτς. 

 Ο Διοικητής της Αστυνομίας Κοσσυφοπεδίου Νενάντ Τζούριτς απευθύνθηκε επίσης στο πλήθος. 
 "Ο ένδοξος και παρεμβατικός λαός μου, σήμερα το να στέκομαι μπροστά σας δεν είναι μόνο μεγάλη τιμή, αλλά και προνόμιο που αντικατοπτρίζεται στα έργα των προγόνων μας και στα μάτια των παιδιών μας", δήλωσε ο Τζούριτς. 

 Όπως είπε, «κοιμόμασταν και ονειρευόμασταν για πολλά χρόνια πιστεύοντας σε ένα όνειρο που κάποιος άλλος θα δημιουργούσε για εμάς». «Ξαφνικά ξυπνήσαμε. Ξυπνήσαμε από ένα ψεύτικο όνειρο", δήλωσε ο Τζούριτς.

 Ο αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας Ιγκόρ Σίμιτς απευθύνθηκε επίσης στο πλήθος, καλώντας όλους να υψώσουν σερβικές σημαίες ψηλά. 

 «Αυτό είναι δικό μας, είναι, ήταν και θα είναι. Σεβασμός του δημοσίου διεθνούς δικαίου, της Συμφωνίας των Βρυξελλών, της ειρήνης και της σταθερότητας. Δεν θέλουμε να συγκριθούμε με τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου για βία εναντίον του Σερβικού λαού", δήλωσε ο Σίμιτς.

 Κατά τα άλλα, μία ημέρα αφότου όλοι οι Σέρβοι εγκατέλειψαν τους θεσμούς της Πρίστινα, η κατάσταση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου είναι ειρηνική αλλά και τεταμένη. 

 Ο δήμαρχος της Βόρειας Μιτρόβιτσα, Μίλαν Ραντόγεβιτς, δήλωσε  ότι οι ενέργειες της Πρίστινα είχαν οδηγήσει στην κατάρρευση της Συμφωνίας των Βρυξελλών και ότι "η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, με μονομερείς αποφάσεις", και ότι αυτό συνεχίζεται από μήνα σε μήνα. 

 «Ο λαός είναι κορεσμένος και μας ζήτησε να αναλάβουμε την ευθύνη», είπε.

Ντάτσιτς: Εάν η Πρίστινα στείλει ειδικές δυνάμεις, στον Βορρά θα προκαλέσει σύγκρουση 

Εάν οι Σίπταροι του Κοσσυφοπεδίου στείλουν ειδικές μονάδες στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, οι Σέρβοι σίγουρα θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους, και εάν η Πρίστινα κάνει κάτι τέτοιο, θα προκαλέσει σύγκρουση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ειδικές δυνάμεις Αλβανών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο... ανέκδοτο μόνον απ τον τίτλο. Οι Σέρβοι ομόδοξοι θα τους βάλουν εκεί που πρέπει

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...