13/11/22

H 13η Νοεμβρίου στην Ιστορία

Η 13η Νοεμβρίου είναι η 317η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου.  Απέμειναν 48 μέρες ως το τέλος του έτους. Η Παγκόσμια Ημέρα των Τυφλών.


1002. Ο Άγγλος βασιλιάς Έθελρεντ του Ουέσσεξ διέταξε τη θανάτωση όλων των Δανών στην Αγγλία.

1093 .Οι Άγγλοι νίκησαν τους Σκωτσέζους στη μάχη του Άνικ. Ο Μάλκολμ Γ΄ και ο γιος του, Εδουάρδος, σκοτώθηκαν.

1308.Η κατάληψη του Γκντάσκ  από το Τάγμα των Τευτόνων  Ιπποτών και η σφαγή των κατοίκων  στις 13 Νοεμβρίου 1308 σηματοδότησε την έναρξη των πολέμων μεταξύ της Πολωνίας και του Τευτονικού Κράτους

1359. Πέθανε ο Ιβάν Β ́ Ιβάνοβιτς ο Κόκκινος. Μέγας Δούκας του Βλαντιμίρ και της Μόσχας.

1474 . Η μάχη του Ερικούτ μεταξύ των Συμμάχων του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΧΙ, και της Συμμαχίας του Κάρολου της Βουργουνδίας. Νίκησαν οι Ελβετοί και αυστριακοί στρατιώτες των Συμμάχων του Λουδοβίκου.

1475. Η μάχη του Πλάντα στην Ελβετία όπου οι γερμανόφωνοι νίκησαν τα στρατεύματα της Σαβοΐας.

1502 . Η Ενετική Γερουσία έδωσε στον εκδότη Άλδο Μανούτιο το μονοπώλιο να χρησιμοποιεί πλάγιους χαρακτήρες.

1553. Η καθολική Μαρία Α΄ Τυδώρ της Αγγλίας καταδίκασε σε θάνατο τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι Τόμας Κράνμερ.

1594. Μιχαήλ ο Γενναίος της Βλαχίας  μαζί με τον κυβερνήτη της Μολδαβίας, Αρόν Τιρανούλ, ξεκίνησαν την εξέγερση κατά των   Οθωμανών. Ταυτόχρονα στο Βουκουρέστι και το Ιάσιο  στις 13 Νοεμβρίου 1594, εσφάγησαν οι Τούρκοι φοροεισπράκτορες  και οι στρατιώτες της συνοδείας τους.

1646 . Οι Ενετοί παρέδωσαν το Ρέθυμνο στον Ντελή Χουσεΐν Πασά.

1708. Κατά τη διάρκεια της Βορείου Πολέμου τα ρωσικά στρατεύματα με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μενσικοφ κατέλαβαν το Μπατούριν έδρα του προδότη Χατμάνου Ιβάν Μαζέπα. Ο Ιβάν Μαζέπα στη Μάχη της Πολτάβα, εγκατέλειψε με το στρατό του τον τσάρο Πέτρο και τάχθηκε με το μέρος του καρόλου της Σουηδίας και έκτοτε παρέμεινε το συνώνυμο του δικούς μας Εφιάλτη για τους Ρώσους .       Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τον έχει αναθεματίσει από τις αρχές του 18ου αιώνα και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ‘άρση του αναθέματος.

1821.
 Οι Αθηναίοι, υπό τον Ηλία Κτενά, έπειτα από ηρωϊκή  έφοδο, κατέλαβαν  τον Σερπετζέ , το ρωμαϊκό θέατρο του Ηρώδη, σφίγγοντας τον κλοιό της πολιορκίας  των εντός της Ακροπόλεως εγκεκλεισμένων Τούρκων. Ανεπιτυχής επίθεση των Τούρκων  της Άρτας κατά των εξακόσιων πενήντα Σουλιωτών υπό τον Μπότσαρη που είχαν οχυρωθεί στη θέση Μαράτι κοντά στον Άραχθο.

1822. Στολίσκος από 11 πλοία, υπό το Λάζαρο Παναγιώτη, διέσπασε τον θαλάσσιο αποκλεισμό του Μεσολογγίου και αποβίβασε 1000 άνδρες υπό τους Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Ηλία Τσαλαφαντινό, Κανέλλο Δεληγιάννη και Ανδρέα Ζαΐμη για ενίσχυση της Φρουράς του Μεσολογγίου  και προμήθευσε με τροφές και πολεμοφόδια τους υπερασπιστές του.

1851.
Tέθηκε σε λειτουργία ο σιδηρόδρομος Μεταξύ Μόσχας και την Αγίας Πετρούπολης και ο Σιδηροδρομικός σταθμός  της Αγίας Πετρούπολης 

1857. Στις 13/25 Νοεμβρίου Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Δημητρίου Βούλγαρη .

1864.  Δημοσιεύθηκε  το  Σύνταγμα της Ελλάδας, για τη  Βασιλευομένη Δημοκρατία.

1880‎‎ .Οι Πρεσβευτές των ευρωπαϊκών κρατών προκειμένου να εκπληρώσουν τις διατάξεις του Συνεδρίου του Βερολίνου  επέδωσαν στην Πόρτα τελεσίγραφο για να παραδώσει ειρηνικά και χωρίς αντίσταση στο Μαυροβούνιο, το Ουλτσίνιε, με όλη την περιοχή ως τον ποταμό Μπογιάνα.

1887. Συγκρούσεις των Μαρξιστών με την αστυνομία στο Λονδίνο σε διαδήλωση για την ανεργία. Πολλοί τραυματίες. Έμεινε στην ιστορία σαν Ματωμένη Κυριακή.

1902. Η Περσία υπέγραψε συνθήκη με τη Ρωσία για προτιμησιακά τιμολόγια που επέβαλαν διακρίσεις στα βρετανικά αγαθά.

1910. Στο Μεξικό, εκδηλώθηκε η επανάσταση των αγροτών με ηγέτες τον Πάντσο Βίγια και τον Εμιλιάνο Ζαπάτα . Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, η οποία διήρκεσε μέχρι το 1917, σκοτώθηκαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

1916 . Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε η μάχη του Σομ.

1917 . Στο Μπακού το Σοβιέτ των εργατών ανέλαβε την εξουσία. Οι Κοζάκοι του στρατηγού Κρασνόφ ηττήθηκαν από τους Κόκκινους και έληξε η προσπάθεια του 13ου συντάγματος (26 Οκτωβρίου /8 Νοέμβριου - 31 Οκτωβρίου/13 Νοεμβρίου) να μπεί στην Αγία Πετρούπολη και να αποκαταστήσει την ισχή της προσωρινής κυβέρνησης του Κερένσκι. Στη Φιλανδία ξεκίνησε γενική απεργία. Στο Παρίσι σχημάτισε κυβέρνηση ο Ζώρζ Κλεμανσώ . Στο Ιταλικό μέτωπο άρχισε η πρώτη μάχη του Πιάβε.

1918 . Μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μούδρου,τα Συμμαχικά στρατεύματα κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη, και ο στόλος της Αντάντ αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. Στη ναυτική συμμαχική μοίρα, συμμετείχαν και τα ελληνικά θωρηκτά «Κιλκίς» και «Αβέρωφ», που αγκυροβόλησαν μπροστά από τα ανάκτορα του Ντόλμα Μπακτσέ, ώστε η ελληνική σημαία να είναι πλέον ορατή από την Αγία Σοφία. Στα μάτια των Ελλήνων της Πόλης ήταν τα πρώτα Ελληνικά Πολεμικό πλοία που αγκυροβόλησαν στην Κωνσταντινούπολη μετά από το 1453! Την ιδια ημέρα ο βελγικός Στρατός εισήλθε στις Βρυξέλλες. Με ψήφισμα της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής των Μπολσεβίκων ακυρώθηκε η συνθήκητου Μπρεστ-Λιτόφσκ .Οι μονάδες του Σερβικού στρατού , υπό τη διοίκηση Μίλαν Τζώρτζεβιτς εισήλθαν στο Ντουμπρόβνικ

1929. Άρχισε να λειτουργεί στη Βασιλεία η Bank for International Settlements για να διαχειριστεί τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις.

1936. Η Γερμανία και η Ιταλία αναγνώρισαν την κυβέρνηση του στρατηγού Φρανσίσκο Φράνκο στην Ισπανία.

1940. 17η ημέρα του Πολέμου. Ο Κατσιμήτρος έδωσε στο 5/42 διαταγή προέλασης προς την γενική κατεύθυνση Κοκλιοί-Μονή Σωσσίνου. 
Στον Τομέα Ελαίας , οι ελληνικές δυνάμεις δια σφοδράς επιθέσεως κατέλαβαν το ύψωμα Γρανιτσοπούλας. Στον τομέα Πίνδου οι Έλληνες καταδιώκοντας τους Ιταλούς  κατέλαβαν τας διαβάσεις Ερσέκας και Λεσκοβίκιου.  Στην Αθήνα υπογράφηκε η απόφαση για τη συγκρότηση του «Συντάγματος Δωδεκανησίων Εθελοντών» με πρώτο Διοικητή τον Σαμιακό Λοχαγό Μάρκο Κλαδάκη. Στο μέτωπο της Θεσπρωτίας τα χαράματα της 13ης Νοεμβρίου 1940 εμφανίστηκαν στον Λόφο Προφήτης Ηλίας Κρύας Βρύσης, άνδρες του 240 Συντάγματος Πρεβέζης με Διοικητή τον Ταγματάρχη Τζίμα .
Το απόσπασμα Λιούμπα είχε περάσει υποχωρώντας ατάκτως από την Κρύα Βρύση στις 2 Νοεμβρίου. Στις 3 την κατέλαβε το ιταλικό ιππικό και στις 4 εμφανίστηκαν οι αλβανοί Τσέτες. Η Ιταλική αεροπορία βομβάρδισε το Αργοστόλι και την Λευκάδα.


1941. Το βρετανικό αεροπλανοφόρο "HMS Ark Royal" τορπιλίστηκε κοντά στο Γιβραλτάρ από το γερμανικό υποβρύχιο U-81 και βυθίστηκε.

1942. Μετά από μακρά μάχη με τους Γερμανούς και τους Ιταλούς οι Βρετανοί κατέλαβαν το Τομπρούκ. Άρχισε η ναυμαχία στο Γκουανταλκανάλ.

1943. Έληξε η Μάχη του Κιέβου με νίκη των Σοβιετικών.1944
 . Αποφάσεις της κυβέρνησης ΕΑΜ-Άγγλων-Παπανδρέου για την φορολόγηση των πλουσίων και τα ημερομίσθια. 
 Οι Παρτιζάνοι του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού μπήκαν στα Σκόπια μετά την παράδοση των Βουλγάρων.

1945. Ο στρατηγός Ντε Γκώλ έλαβε τις ψήφους 555 βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης ως Πρόεδρος της Προσωρινής Κυβέρνησης της Γαλλίας στην οποία μετείχαν και πέντε κομμουνιστές υπουργοί. Στην Βουλγαρία το Πατριωτικό Μέτωπο με επικεφαλής τους κομμουνιστές κέρδισε τις «εκλογές» τις οποίες μποϊκοτάρισε η αντιπολίτευση.

1947. 400μελής Κ/συμμορία επιτέθηκε  κατά του Α' Λόχου του 19ου Τάγματος Χωροφυλακής,στο Γεράκι της Λακωνίας, μετά την άφιξη ενισχύσεων   οι συμμορίτες διέφυγαν προς την Κυνουρίν. Απώλειες συμμοριτών νεκροί  13 επί του πεδίου, Απώλειες ημετέρων νεκροί 33, τραυματίες 18 , απαχθέντες . Στις  18,00' ΙΟΟμελής Κ//συμμορία επιτέθηκε κατά του  Σταθμού Χωροφυλακής Κορυφών Καβάλας. Οι συμμορίτες έκαψαν  το οίκημα του Σταθμού Χωροφυλακής και δύο οικίες και άρπαξαν τρόφιμα. Εκ των ημετέρων σκοτώθηκε ένας  άνευ θητείας Χωροφύλαξ.

1956.Πέθανε στο χέρια των Άγγλων βασανιστών του ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Γεώργιος Νικολάου. Οι συγγενείς του τον βρήκαν νεκρό με θρυμματισμένα τα πόδια και με μια σφαίρα στην πλάτη, την οποία δέχθηκε όταν ήταν ήδη νεκρός.

 Ο θάνατός του προήλθε από το βασανισμό πνιγμού στον οποίο τον υπέβαλαν οι ανακριτές, χρησιμοποιώντας πετρέλαιο στο οποίο πρόσθεσαν πριονίδι.

1960. Αρχισε ένοπλη αντικυβερνητική εξέγερση στη Γουατεμάλα.

1961. Στη Σοβιετική Ένωση , ο Χρουστσόφ απομάκρυνε τον «φιλόδοξο» Αλεξάντρ Νικολάγεβιτς Σελέπιν από την ηγεσία της  Κα Γκε Μπε και τοποθέτησε τον Βλαντίμιρ Εφθίμοβιτς  Σεμιτσάστνι. 

1964. ¨Άρχισε  η λειτουργία του τελεφερίκ της Πάρνηθος.


1966. Ο ισραηλινός στρατός διέσχισε το ιορδανικό σύνορα κοντά στη Χεβρώνα και κατέστρεψε το χωριό Σάμου που είχε 4.000 κατοίκους.

1969.
Στην Κύπρο βρέθηκαν πυρομαχικά στα Γραφεία Οργανώσεως πεοσκείμενης στον Γεωργκάτζη. Στην Αθηνα η Νέα Πολιτεία δημοσίευσε ανοικτή επιστολή προς τον Γεώργιο Παπδόπουλο για την ανάγκή ανανεώσεως της 21ης Απριλίου.

1970. Στη Συρία ο Χαφέζ αλ-Άσαντ με στρατιωτικό πραξικόπημα κατέλαβε την εξουσία.

1971.Το αμερικανικό διαστημικό όχημα Mariner 9 τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τον Άρη και έγινε το πρώτο διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από έναν άλλο πλανήτη.


1973.
Αθωώθηκαν οι 12 από τους 17 κατηγορουμενος για τα επειδσόδια στο μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου. Ο υπουργός Παιδείας της κυβερνήσεως του Σπύρου Μαρκεζίνη Παναγιώτης Σιφναίος, επισκέφθηκε το Πολυτεχνείο και συναντήθηκε με τη Σύγκλητο, και  απείλησε της επιτροπές των φοιτητών με χρήση βίας, σε περίπτωση διαδηλώσεων και απεργιών. Αυξήσεις 45% ζήτησαν οι εργαζόμενοι.

1974. Στις ΗΠΑ, στην Οκλαχόμα , βρέθηκε νεκρή μέσα στο αυτοκίνητό της η ακτιβίστρια Κάρεν Σιλκγουντ, που είχε μηνύσει την πολυεθνική Kerr-McGee, στης οποίας το  πυρηνικό εργοστάσιο εργαζόταν , και μολύνθηκε. 
Ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Γιάσερ Αραφάτ μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και κατηγόρησε το Σιωνισμό ως κύρια αιτία των συγκρούσεων στην περιοχή. Ο Ιταλός σκηνοθέτης και ηθοποιός Βιτόριο Ντε Σίκα πέθανε στη Γαλλία  στο Ιλ ντε Φρανς.

1976. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υιοθέτησε ψήφισμα για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο και για την επιστροφή των προσφύγων στον τόπο τους.

1979 .Υποδοχή του  Κωνσταντίνου Καραμανλή,  στο Πεκίνο.

1980 . Το αμερικανικό διαστημόπλοιο Voyager1 έστειλε τις πρώτες εικόνες του Κρόνου.


1985.
Το ηφαίστειο Νεβάντο ντελ Ρουίς εξερράγη στην Κολομβία. Η έκρηξη προκάλεσε το θάνατο 25 χιλιάδων στην πιο θανατηφόρα ηφαιστειακή καταστροφή του 20ου αιώνα.


1986. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν παραδέχθηκε το ενδεχόμενο μιας μυστικής συμφωνίας σχετικά με τις παραδόσεις των αμερικανικών όπλων προς το Ιράν.

1987. Δημοσιεύτηκαν τα πρακτικά της Ολομέλειας της Κομματικής Οργάνωσης της Μόσχας στην οποία ο Γκορμπατσόφ είπε : «Σύντροφε Γέλτσιν βάζετε την προσωπική σας φιλοδοξία πάνω από τα συμφέροντα του κόμματος ..."

1991. Εκατοντάδες άμαχοι εγκατέλειψαν Ντουμπρόβνικ μετά την εκεχειρία που συμφωνήσαν ο ομοσπονδιακός στρατός ( JNA) και οι κροατικές δυνάμεις.

1992 .Η Ολλανδία επικύρωσε τη συνθήκη του Μάαστριχ.

1993.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε, ότι η πλήρης αποκατάσταση του Δημήτρη Τσοβόλα και η αξιοποίησή του στην κυβέρνηση, αποτελεί σταθερή πολιτική βούληση και υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ.

1994. Οι Σουηδοί ψήφισαν στο δημοψήφισμα υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 52,2 % .

2000.
  Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε τη μείωση του επιπέδου των πυρηνικών πυραύλων  της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών σε 1500 για κάθε πλευρά. Ανεστάλλη η λειτουργία της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης. Είχε συσταθεί το 1948 με τη συνθήκη των Βερσαλλιών, με σκοπό την κοινή άμυνα, ως ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ.

2001. Οι Ταλιμπάν εγκατέλειψαν αμαχητί την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, επιτρέποντας την κατάληψη της από τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις της «Βόρειας Συμμαχίας».Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που επέτρεπε τη δημιουργία στρατοδικείων για να δικαστούν αλλοδαποί για τους οποίους υπάρχει υποψία ότι έχει διασυνδέσεις με τρομοκρατικές πράξεις κατά των ΗΠΑ. Στο Ζάγκρεμπ, το ανώτατο δικαστήριο της Κροατίας ακύρωσε την απόφαση της κυβέρνησης  που Φράνιο Τουτζμαν για την παραγραφή  των οφειλών των μισθωτών σε Σέρβους που εγκατέλειψαν την Κροατία 1990.Έληξε  η διάσκεψη της Ντόχα του Παγκόσμιου  Οργανισμού  Εμπορίου. 

2002.Τεράστιας έκτασης καταστροφή στις ακτές της Ισπανίας από τη βύθιση του ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιου «Πρεστιζ», που μετέφερε 70.000 τόνους πετρελαίου.

2003. Στη Ρώμη, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Μπουγιουρουμού, η Ρουμανία και η Σερβία-Μαυροβούνιο υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών, δημιουργώντας μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών για 55.000.000 άτομα. Ξεκίνησε  η ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων στην Κίνα.

2007‎‎ .Το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ενέκρινε ομόφωνα τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
2009. H ΝΑΣΑ  ανακοίνωσε  την ανακάλυψη «σημαντικών ποσοτήτων» νερού στη Σελήνη.

2011. Ο τραπεζίτης Μάριο Μόντι έλαβε την εντολή  να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της Ιταλικής Δημοκρατίας 2015 .Τουλάχιστον 129 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 352 τραυματίστηκαν από μια σειρά συγχρονισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

2015 .Στο Παρίσι, μια σειρά επιθέσεων από το Ισλαμικό Κράτος προκάλεσαν 130 θανάτους και περισσότερους από 400 τραυματισμούς. Στο Ιράκ, οι Πεσμεργκά ανακατέλαβαν  την πόλη Σιντζάρ από το Ισλαμικό Κράτος.

2016. Στη Νέα Ζηλανδία έγινε  σεισμός μεγέθους 7,4 της κλίμακας Ρίχτερ.

2018. Χωρίς διαβατήριο, ο τέως πρωθυπουργός της Βόρειας Νίκολα Γκρουέφσκι βρέθηκε στην Βουδαπέστη φιλοξενούμενος από τον Όρμπαν. 

2020. Το Μέτωπο Πολισάριο κήρυξε τον πόλεμο εναντίον του Μαρόκου κατηγορώντας τη Ραμπάτ για παραβίαση της εκεχειρίας του 1991. Πορτοκαλί Διαδηλωτές στο Μίνσκ που θρηνούσαν το θάνατο ενός ακτιβιστή μετά τον ξυλοδαρμό του από τις δυνάμεις ασφαλείας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

102 χρόνια από την Μικρασιατική προδοσία και την Εθνική Καταστροφή. Ο Γουναρης δήλωνε ότι δεν θα εγκαταλείψει την Μικρά Ασία , ενώ οι Γουναρικοί Βουλευτές τον εγκατέλειπαν, και η δύναμη του στην Βουλή ειχε μειωθεί σε 155.

  Η κυβέρνση Γούναρη είχε ακόμα  17 ημέρες ζωής. Οι Έλληνες στην Σμύρνη και την Μικρά Ασία είχαν ακόμα 140 ημέρες ζωής Τα "εκτός των τε...