8/11/22

H 8η Νοεμβρίου στην Ιστορία

Η 8η Νοεμβρίου είναι η 312η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν , 53 μέρες ως το τέλος του έτους.

392.Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α΄ εξέδωσε διάταγμα που απαγόρευε όλες τις παγανιστικές λατρείες.

535. Η Πρώτη Σύνοδος του Κλερμόν στην οποία μετείχαν 45 επίσκοποι απαγόρευσε στους χριστιανούς  τους μικτούς γάμους με εβραίους , τα κοινά  γεύματα με τους εβραίους και απαγόρευσε τον εορτασμό του Σαββάτου.

641. Οι Άραβες υπό τις διαταγές του χαλίφη Ομάρ κατέλαβαν την Αίγυπτο.

960. Στη μάχη της Ανδρασσού, σε μια διάβαση της οροσειράς του Ταύρου στην Κιλικία, ο βυζαντινός στρατός υπό τον Λέοντα Φωκά το νεότερο, πέτυχε συντριπτική νίκη επί του Χαμδανίδη εμίρη του Χαλεπιού Σαΐφ αλ-Ντάουλα.

1273. Ο Αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β 'Παλαιολόγος παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Άννα της Ουγγαρίας.


1347. Στο κάστρο της Κατάνια στις 8 Νοεμβρίου 1347 υπογράφηκε με τη μεσολάβηση του Πάπα Κλήμη Στ η  ειρηνευτική  συμφωνία μεταξύ του Δούκα Ιωάννη της Αραγωνίας (τοποτηρητή του Λουδοβίκου  της Σικελίας) και της Βασίλισσας Ιωάννας της Νάπολης από τον οίκο  των Ανζού. Η συνθήκη περιελάμβανε την αμοιβαία αναγνώριση των βασιλείων της Τρινάκρια   και της Νάπολης και, ως εκ τούτου, το τέλος συγκρούσεων που ξεκίνησαν με τους σικελικούς Εσπερινούς.

1519. Ο Κονκισταδόρ Ερνάντο Κορτές έγινε δεκτός στην πρωτεύουσα των Αζτέκων Τενοτστιτλάν από τον Μοντεζούμα Β΄


1520.Το Λουτρό αίματος της Στοκχόλμης
. Ήταν μια σειρά εκτελέσεων αριστοκρατών κληρικών που υποστήριζαν το κόμμα της ανεξαρτησίας, που έγιναν μεταξύ 7 – 10 Νοέμβριου στη Στοκχόλμη με διαταγή του βασιλιά της Δανίας Χριστιανού Β, αλλά με την προτροπή του αρχηγού της Ενωτικής Παράταξης αρχιεπισκόπου, Γουστάβου Τρόλλε. Η κορύφωση των εκτελέσεων ήταν στις 8 Νοεμβρίου 1520, όταν εκτελέστηκαν 90.


1576. Ογδοηκονταετής Πόλεμος: Οι 17 επαρχίες της Ολλανδίας με την «Ειρήνευση της Γάνδης» σχημάτισαν ομοσπονδία, για να αντιταχθούν στην ισπανική κατοχή.

1612. Ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός στην Κρήτη, και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές.

1620 .Ο Βασιλιάς της Βοημίας ηττήθηκε στη Μάχη του Λευκού Όρους, κοντά στην Πράγα από τους καθολικούς. Ήταν η πρώτη μάχη του τριακονταετούς πολέμου.

1658. Η ναυμαχία στα στενά του Όρεσουντ, εκεί που τώρα περναέι η γέφυρα που συνδέει το νοτιότερο τμήμα της Σουηδίας με την Δανία . Οι ενωμένοι στόλοι των Ολλανδών και των Δανών νίκησαν τους Σουηδούς που πολιορκούσαν την Κοπεγχάγη.

1687. Μετά από πραξικόπημα στην Κωνσταντινούπολη εκθρονίστηκε ο Μωάμεθ Δ΄ ο επιλεγόμενος Κυνηγός και τον διαδέχτηκε ο Σουλειμάν Β. 

1793.Με απόφαση της επαναστατικής κυβέρνησης το Ανάκτορο  του Λούβρου άνοιξε για το λαό σαν μουσείο.

1805 Κατά την πρώτη σερβική επανάσταση ο φρούραρχος του Σμεντέρεβο (Δισδάρης) , Μουχαρέμ Γκούσα Μπόσνιακ παρέδωσε το φρούριο και την πόλη στον Καραγιώργη. Το Σμεντέρεβο ήταν η πρώτη σερβική πόλη που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους.

1806. Η παράδοση των 20.000 ανδρών της φρουράς του Μαγδεμβούργου στον στρατάρχη Νεΰ, μετα από σύντομη πολιορκία (3-7 Νοεμβρίου).

1858 . Το Μαυροβούνιο, μετά τη νίκη επί του τουρκικού στρατού στο Γκράχοβο, αναγνωρίστηκε από τις μεγάλες δυνάμεις , τη Ρωσία, την Αυστρία, τη Γαλλία και την Πρωσία.

1866. Το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου.

1874 .Στην Ιταλία έγιναν γενικές πολιτικές εκλογές

1901. Τα Ευαγγελικά: Βίαιες συμπλοκές στην Αθήνα με αφορμή τη μετάφραση των Ευαγγελίων στη δημοτική γλώσσα. Επέμβαση του Στρατού. Μετά από απαίτηση του Βασιλιά Γεωργίου Α΄, και για να κατευναστεί το κλίμα, παραιτήθηκε,  ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Προκόπιος.

1912 . Στις 26 Οκτωβρίου/8 Νοεμβρίου, ο ελληνικός στρατός μπήκε στη Θεσσαλονίκη. Στις 8/21 Νοεμβρίου αγήματα του Στόλου και δύναμη 1000 αντρών , υπό τον Αλέξανδρο Μανουσάκη, που επέβαιναν σε τρία επίτακτα ατμόπλοια, αποβιβάστηκαν αναίμακτα στην Μυτιλήνη. Η Τουρκική φρουρά από 2000 άντρες συμπτύχθηκε στο εσωτερικό νησιού, και παραδόθηκε στις 8 /31Δεκεμβρίου.

1915. Ανακοινώθηκαν εκλογές  για τις 6 Δεκεμβρίου αλλά ο Ελευθέριος Βενιζέλος δήλωσε  αποχή.

1916 .Στις 8/21 Νοεμβρίου η ΑΝΤΑΝΤ αξίωσε την αποχώρηση από την Αθήνα των πρέσβεων των Κεντρικών Δυνάμεων. Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ηλιόπουλος μη ανεχόμενος επεμβάσεις στο έργο του. Τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν την Κραϊόβα.

1917. Ο Βενιζέλος στο Λονδίνο.Οι μπολσεβίκοι σχηματίσανε τη δική τους κυβέρνηση. Το συμβούλιο των κομισάριων του λαού . Πρόεδρος ανέλαβε ο Λένιν, κομισάριος Εξωτερικών ο Τρότσκι και κομισάριος των Εθνοτήτων ο Στάλιν.  Η Ιζβέστια δημοσίευσε το διάταγμα του Λένιν για την χωρίς αποζημίωση κατάσχεση από το κράτος της γης των ιδιοκτητών και της εκκλησίας.Ο Κερένσκυ έδωσε εντολή στον στρατηγό Κρασνόφ να καταστείλει με τους Κοζάκους του 3ου Σώματος Ιππικού Σώματος την ένοπλη εξέγερση και την αποκαταστήσει τη Προσωρινή Κυβέρνηση.

1921. Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία εκκαθάρισε από τους τούρκους τον τομέα Τσιβρίλ. Αναχώρησε για το μέτωπο από τη Σμύρνη ο διάδοχος Γεώργιος,

1923. Το αποτυχημένο πραξικόπημα του NSDAP στο Μόναχο, που έμεινε στην ιστορία ως το Πραξικόπημα της Μπυραρίας, που καθοδηγούσαν ο στρατηγός Έριχ Φρίντριχ Βίλχελμ Λούντενντορφ και ο Αφόλφος. Ο Χίτλερ συνελήφθη τέσσερις ημέρες αργότερα και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης, αλλά στο τέλος του 1924 έλαβε αμνηστία.

1926.δρύθηκε ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας. ΑΠΟΕΛ. Στην Ιταλία  συνελήφθη ο Γκράμσι.

1931. Έγιναν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας, της οποίες μποϊκοτάρισε η αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα το Γιουγκοσλαβικό Ριζοσπαστικό Αγροτικό Κόμμα με επικεφαλής τον στρατηγό Πέταρ Ζίβκοβιτς, να καταλάβει και τις 305 έδρες. Ψήφισαν 2,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι από τα 3,5 εκατομμύρια των εγεγραμμένων.

1932. Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ πέτυχε σαρωτική νίκη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

1934. Η σουηδική Ακαδημία έδωσε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας στον Λουίτζι Πιραντέλο.


1937.
 Ο Γιόζεφ Γκέμπελς εγκαινίασε στο Μονάχο την περιοδεύουσα έκθεση «ο Αιώνιος Εβραίος».


1939. Στην επέτειο του πραξικοπήματος στο Μόναχο ένας φτωχός εργάτης με κομμουνιστικό παρελθόν ο Γκέοργκ Ελσερ προσπάθησε να δολοφονήσει τον Χίτλερ, βάζοντας ωρολογιακή βόμβα στην «μπιραρία» του NSDAP. Σε  μυστική γερμανική επιχείρηση στα περίχωρα της ολλανδικής πόλης Βένλο συνελήφθησαν πέντε μέτρα από τα γερμανικά σύνορα δύο πράκτορες της Βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών , (SIS,) ο Ταγματάρχης Ρίτσαρντ Στίβενς και ο Λοχαγός Πέιν Μπεστ  που παρέμειναν σε γερμανικό στρατόπεδο μέχρι το τέλος του πολέμου. Αργότερα η γερμανική ναζιστική συνέδεσε  τους δυο  με την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αδόλφου Χίτλερ .


1940
. Άρχισε η αναδίπλωση των Ιταλών από τη γραμμή Ελαίας-Καλαμά

1941. Ιδρύθηκε στα Τίρανα από 16 συνέδρους, οκτώ από τους οποίους ήσαν χριστιανοί και πέντε μουσουλμάνοι, το Αλβανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, με την καθοδήγηση των Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών. Πρώτος Γραμματέας του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας εκλέχτηκε ο Ενβέρ Χότζα, από τον Κομμουνιστικό πυρήνα της Κορυτσάς.

1942. Ενώ ο Αϊζενχάουερ και ο αμερικανικός στρατός αποβιβάστηκαν στο Αλγέρι αρχίζοντας την επιχείρηση «Πυρσός», ο Χίτλερ από τη γνωστή μπιραρία του Μονάχου ανακοίνωσε την πτώση του Στάλινγκραντ. Λόγω της εισβολής στην Αλγερία, η κυβέρνηση του Βισύ διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

1944. Οι βουλγαροπαρτιζάνοι στην Βαρντάρσκα μπήκαν στο Στιπ, το Νεγκότινο και τη Στρούγκα.

1945. Μεγάλη αντικομουνιστική διαδήλωση στο Βουκουρέστι με την ευκαιρία των γενεθλίων του Βασιλιά. 11 νεκροί.

1954.Σοβιετικά καταδιωκτικά κατάρριψαν αεροπλάνο των ΗΠΑ βόρεια από το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο.

1959. Αίγυπτος και Σουδάν υπέγραψαν συμφωνία για τη διανομή των υδάτων του Νείλου.

1960 . Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντυ κέρδισε τον Ρίτσαρντ Νίξον και έγινε ο 35ος πρόεδρος των Η.Π.Α. Ο αρχηγός της CIA Άλεν Ντάλες επισκέφθηκε με άκρα μυστικότητα την Αθήνα, για τριήμερες συνομιλίες. Επόμενος σταθμός του η Άγκυρα.

1963. Ορκίστηκε η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου.

1973. Πόλεμος του Μπακαλιάρου. Η Ισλανδία και η Μ. Βρετανία συμφώνησαν στις ποσοστώσεις.

1974 . Ο απότακτος ταξίαρχος Ιωαννίδης παραπέμφθηκε στο στρατοδικείο για το πραξικόπημα στην Κύπρο.

1977. Ο Μανόλης Ανδρόνικος ανακοίνωσε την ανακάλυψη των «τάφων της Βεργίνας».

1980. Απόπειρα δολοφονίας των χωροφυλάκων Αργυρόπουλου και Τατζημπίρου από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν στο Ψυχικό.

1988 .Ο πρεσβύτερος Τζορτζ Μπους νίκησε τον Μάϊκλ Δουκάκις στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

1991.ΕΟΚ και Καναδάς ανακοίνωσαν την επιβολή οικονομικού εμπάργκο στη Γιουγκοσλαβία. Σε απάντηση το Γιουγκοσλαβικό Ναυτικό επέβαλε ναυτικό αποκλεισμό της Κροατίας.

1992. Η επίθεση του Αγίου Δημητρίου, στον πόλεμο της Βοσνίας και Ερτζεγοβίνης. Μετά την εκδίωξη των Σέρβων από την κοιλάδα του Νερέτβα και το Μόσταρ, οι Κροάτες και Μουσουλμάνοι εξαπέλυσαν στην Ερζεγοβίνη μεγάλη επίθεση με 40,000 άνδρες, για να επιτύχουν την συντριβή των σερβικών δυνάμεων . Οι επίθεση έγινε ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, με το παλιό. (Μήτροβνταν). Ο κύριος στόχος ήταν η πόλη Nevesinje και οι γραμμή άμυνας των σέρβων ήταν το χωριά Vranjevići και Bilećki όπου βρίσκονταν το σώμα εθελοντών του βοεβόδα Ράντε Ράντοβιτς. Η μάχες κράτησαν πέντε ημέρες.Και υποχώρησαν οι Κροατομουσουλμάνοι που είχαν 580 νεκρούς. Οι σέρβοι έχασαν μόνο 40. Την ίδια ημέρα μεγάλη πυρκαγιά στο νοτιοδυτικό Πήλιο, κατέστρεψε 20.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

1994. Ανακοινώθηκε η ποινή του Γιώργου Κοσκωτά για το σκάνδαλο στην Τράπεζα Κρήτης. Κάθειρξη 25 ετών. Αποφυλακίστηκε στις 16 Μαρτίου 2001.

1995 .Το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι και η Ελλάδα ικανοποιήθηκε οικονομικά σύμφωνα με τη Συνθήκη του Πότσδαμ του 1945.  Η πΓΔΜ έγινε επίσημα το 38ο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

2001. Οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της Σερβίας, τα «κόκκινα μπερέ» άρχισαν να διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης Τζίντζιτς στο στρατόπεδο τους στην Κούλα. Τέσσερις ημέρες αργότερα απέκλεισαν την εθνική οδού Νις- Βελιγράδι. Η κινητοποίηση έληξε στις 17 Νοεμβρίου, μετά από διαπραγματεύσεις με τη σερβική κυβέρνηση. Η Γαλλική Γερουσία παραχώρησε περιορισμένη αυτονομία στην Κορσική.

2002. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα την απόφαση 1441 για τον αφοπλισμό του Ιράκ που άνοιξε τον δρόμο στις ΗΠΑ να επέμβουν στο Ιράκ.

2003 .Στην Κόσοβσκα Μιτροβίτσα, η  λεγόμενη Δυναμη Προστασίας του Κοσσυφοπεδίου κατέλαβε τη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Ιμπάρ μετά την απόσυρση των μελών της γαλλικής αστυνομίας της KFOR.


2006. Τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Σερβίας που ορίζει το Κοσσυφοπέδιο ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας.

2016. Στις ΗΠΑ, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ  κέρδισε την υποψήφια βαθέως Κράτους   Χίτλερι Κλίντον.

2018. Σε κλίμα κρατικής τρομοκρατίας κηδεύτηκε στους Βουλιαράτες ο 35χρονος Βορειοηπειρώτης Κωνσταντίνος Κατσίφας, ο οποίος εκτελέστηκε από τις ειδικές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας την ημέρα εορτασμού της επετείου του ΟΧΙ, στις 28 Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση της Αλβανίας κήρυξε ως «ανεπιθύμητους για τη χώρα» τους Έλληνες που θέλησαν να παραστούν  στην κηδεία του Κατσίφα.

2019.Σε ομιλία του στο Βερολίνο για τα διδάγματα από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάϊκ Πομπέο και υποστήριξε πως τα ελεύθερα έθνη βρίσκονται σ' έναν «ανταγωνισμό αξιών» με τα ανελεύθερα έθνη. Και τόνισε: «Η Ρωσία «καταλαμβάνει γείτονές της» και «σκοτώνει πολιτικούς αντιπάλους» και η Κίνα φέρνει ένα «όραμα νέου αυταρχισμού» και οι τακτικές της είναι «τρομακτικά οικείες» στους πρώην Ανατολικογερμανούς».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...