6/1/24

Τα ματωμένα Χριστούγεννα του 1945 στην Σεβερνοματσεντόνιγια και το Συνέδριο της "Μακεδονικής" Νεολαίας στο οποίο συμμετείχαν και η ΕΠΟΝ και αντιπρόσωποι από την Μακεδονία του Αιγάιου

Η «γενοκτονία’ στη Σρεμπρένιτσα ωχριά σε σύγκριση με τη γενοκτονία εναντίον Βούλγαρων της Βαρντάρσκα , οι οποίοι αποτελούσαν το 75% του πληθυσμού το 1945.Ενώ γινόντουσαν οι εκτελέσεις , στα Σκόπια, η ΟΠΛΑ δίκαζε και εκτελούσε τους αντιδραστικούς Ομήρους στο Στεφάνι.Οι "Μακεδόνες" νεολαίοι κρατούσαν την φωτογραφία του Ιουδαίου Ψαρρά (Λόλε Ρίμπαρ)Στις 6 Ιανουαρίου 1945, η νεολαία της «Μακεδονίας» οργάνωσε στα «απελευθερωμένα Σκόπια» το Δεύτερο Συνέδριο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Συμβουλίου της Νεολαίας της Μακεδονίας το NOMSM II». 

Πήραν μέρος Περίπου 1.000 αντιπρόσωποι.Νεολαίοι από παρτιζάνικες μονάδες και περιφερειακές οργανώσεις υπόβαθρα. Περίπου 100 αντιπρόσωποι ήσαν από την Μακεδονία του Πιρίν και  25 αντιπρόσωποι ήσαν από τη Μακεδονία του Αιγίου. Υπήρχαν και σύνεδροι και από τη Μακεδονική Διασπορά.
 
Εκτός από αυτούς, στο Β' Συνέδριο συμμετείχαν αντιπροσωπείες των Κομουνιστών Οργανώσεων Νεολαίας Σερβίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Μαυροβουνίου, Βοϊβοντίνας και από το Κόσσοβο και το Μετόχι , καθώς επίσης αντιπροσωπείες νεολαίας από τη , ΚΟΜΣΟΜΟΛ, από τη Βουλγαρία, από την Αλβανία, και της ΕΠΟΝ από την Ελλάδα.
  Στο Συνέδριο παρευρέθηκαν επίσης ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Μακεδονίας, ο Πρόεδρος του Προεδρείου του ΑΣΝΟΜ, ο Διοικητής και Κομισάριος του Γενικού Επιτελείου Μακεδονίας, καθώς και άλλα κρατικά, κομματικά και στρατιωτικά στελέχη και εκπρόσωποι ξένων στρατιωτικών αποστολών διαπιστευμένων στο Γενικό Επιτελείο .(Σοβιετικοί, Αμερικανοί και Άγγλοι).
Εκ μέρους της Ελληνικής αντιπροσωπείας απεύθυνε χαιρετισμό ο επικεφαλής της ΕΠΟΝ Θεσσαλονίκης σύντροφος Πάνος Δημητρίου .

Το Συνέδριο άνοιξε ο Κρίστε Τσερβενκόφσκι.Το Συνέδριο έβγαλε ψήφισμα για τη «Μακεδονική νεολαία στην ελεύθερη Μακεδονία στη δημοκρατική ομόσπονδη Γιουγκοσλαβία». 
Οι Αιγιάτες δηλαδή , μαζί με τους άλλους Μακεδόνες αποφάσισαν την Ελεύθερη Μακεδονία του Αιγίου σε μια Κοινή Πατρίδα τη δημοκρατική ομόσπονδη Γιουγκοσλαβία, και σε αυτό ήταν παρών, ο «Σαλονικιός» σύντροφος Δημητρίου
«Το Συνέδριο είχε μεγάλη σημασία τόσο για τη νεολαία, (ειδικά για τη νεολαία στις στρατιωτικές μονάδες) όσο και για ολόκληρο τον λαό, και ειδικά για τις προετοιμασίες του 15ου Σώματος για το μέτωπο του Σρεμ. 
Παράλληλα, το Κογκρέσο τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω κάθαρση της Μακεδονίας από τα οπισθοδρομικά φασιστικά στοιχεία», των οποίων η σφαγή άρχισε την ίδια ημέρα. 
Το Κογκρέσο έλαβε και τηλεγράφημα του Στρατάρχη της Γιουγκοσλαβίας Τίτο . «Χαιρετίζω το ηρωικό δεύτερο συνέδριο νεολαίας της Μακεδονίας .Πρόοδος στον κοινό αγώνα για την απελευθέρωση της κοινής μας πατρίδας, στον αγώνα για την οικοδόμηση μιας νέας ομόσπονδης και δημοκρατικής Γιουγκοσλαβίας -- της ευτυχισμένης πατρίδας των νέων γενεών».

Η γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα ωχριά σε σύγκριση με τη γενοκτονία εναντίον Βούλγαρων της Βαρντάρσκα , οι οποίοι αποτελούσαν το 75% του πληθυσμού  το 1945.

Στα Σκόπια , οι Κομμουνιστές «αντιφασίστες» του Τίτο, την παραμονή των Σερβικών Χριστουγέννων, άρχισαν στις 6 Ιανουαρίου , την εξόντωση των «φασιστών» και των Βουλγάρων. Οι εκτελέσεις έγιναν με βάση τις λίστες που είχαν ετοιμάσει ο Λάζαρ Κολισέφσκι και ο παρτιζάνος στρατηγός Μιχαήλο Αποστόλσκι υπό την διεύθυνση του Τέμπο. (Σβέτομιρ Βουκουμάνοβιτς). Πρώτα εκτέλεσαν στο παλιό τουρκικό φρούριο των Σκοπίων περί τους 90 αξιωματικούς που αιχμαλώτισαν και φυλάκισαν 900 βαρδαρίτες στρατιώτες.

Στην αφίσα  το " Κρίβαβα Καλέντε" σημαίνει ματωμένα Χριστούγεννα

Μετά, εκτέλεσαν στα Σκόπια 63 , στο Βέλες 54, που τους έθαψαν γύρω από την εκκλησία του Σωτήρος, στο Κουμάνοβο 48, στο Μοναστήρι 36 στο Στιπ 77 , στην Πρίλαπο  35, κοντά στο χωριό Βλαντιμίροβο. Στο χωριό Μπρόφσκο εκτελέστηκαν μαζικά 330 βούλγαροι «αντιδραστικοί». Συνολικά στις 6 Ιανουαρίου, την παραμονή των Χριστουγέννων του 1945, όταν ξεκίνησε η σφαγή των αντιδραστικών από τους Τιτοικούς εκτελέστηκαν 1200.

Στις επόμενες εβδομάδες στην Σεβερνοματσεντόνιγια εκτελεστήκαν πάνω από 23000 Βούλγαροι, (αντιδραστικοί) των οποίων τα σώματα τα πέταξαν στην Αχρίδα και την Πρέσπα . 130.000 εκτοπίστηκαν ενώ πολλοί φυλακίστηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης «Γκόλι Ότοκ» ή στη φυλακή «Ιντριζόβο». 

 Τα Φωτα του 1945 στην Αθήνα.

 Οι Αγγλοι πήραν πίσω την Εκεχειρία που προσέφεραν στο ΚΚΕ αλλά εγγυήθηκαν την ατομική ασφάλεια των Κομμουνιστών


Το ενημερωτικό φυλλάδιο της Ιντέλιζενς Σέρβις που εξέδιδε στην Αθήνα ο πράκτορας Κόκκας  που βρίκονταν στην υπηρεσία του Μπάλφουρ δημοσίευσε στις 6 Ιανουαρίου τους κανόνες εμπλοκής του Κράτους Δικαίου που υπέγραψε κατ εντολήν της Αυτοκρατορίας ο Περικλής Ράλλης.


Στο χωριό Στεφάνι, που ως το 1927 ονομάζονταν Κρώρα, των Δερβενοχωρίων στις βόρειες πλαγιές της Πάρνηθας στο νομό Βοιωτίας, όπου ο Σκόμπυ δεν μπορούσε να εξασφαλίσει την νομιμότητα δολοφονήθηκε, μετά από φρικτά βασανιστήρια από την ΟΠΛΑ,  ο στρατηγός Γεώργιος Μπάκος, που είχε απαχθεί από τις φυλακές Αβέρωφ .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Χριστούγεννα στο Κουρσκ

Το 30ο Σύνταγμα της «Περιφέρειας της Μόσχας» με την υποστήριξη μιας ίλης αρμάτων της 11ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας εκκαθάρισε το χωριό...