ΚΙΝΗΜΑ21. Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΚΙΝΗΜΑ21. Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

24/9/11

Τα Γομάρια* του Εβραίο-Πασόκ

Ο χωριάτης τους αποκάλεσε «Ψεύτες» και «Απατεώνες» αλλά αυτό δεν τους πείραξε. Το «Γομάρια», τους προσέβαλε γιατί οι αγράμματοι δεν ήξεραν τι ακριβώς σημαίνει. Που να τους έλεγε και Οβριούς.
Άμα τους έλεγε λαμόγια** και λούγκρες***, ο Σλαβομακεδόνας Ψαρράς ,(Πετσάλνικ), δεν θα μίλαγε για «απαράδεκτες ύβρεις, άθλιες, ακραίες και προσβλητικές»,διότι και το πράσινο λαμόγιο είναι λαμόγιο, και η πράσινη λούγκρα είναι λούγκρα, και οι πράσινοι «Απατεώνες», είναι απατεώνες, και οι πράσινοι «Ψεύτες», είναι «Ψεύτες».
Το «γομάρι» όμως ; Άμα τους έλεγε «μαγκάρατς», ο Πετσάλνικ θα το καταλάβαινε.
Τα «γομάρια» της λαίδης Μπίλντερμπέργ, φάγανε πάντως από τις Δημόσιες Επενδύσεις, 24.000 ευρώ για να σώσουν τα Κρι-Κρί, και να πάρει εμπρός η Οικονομία τους. Πράσινες επενδύσεις. Αυτή η απαράδεκτη, άθλια, ακραία και προσβλητική «επένδυση» στις πράσινες τσέπες, δεν εξόργισε τον Πετσάλνικ, τις πράσινες λούγκρες τα πράσινα λαμόγια και τους πράσινους οβριούς.

Δελτιο 11

*Σύμφωνα με το λεξικό του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη, γομάρι είναι καταρχήν ο γάιδαρος, κατά δεύτερο ο αναίσθητος, αδιάντροπος και αχάριστος άνθρωπος, και κατά τρίτο ο σωματώδης άνθρωπος. Οι δυο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης ίσως είχαν απορία ποιαν από τις δυο σημασίες εννοούσε ο Ροντούλης, αλλά είναι σαφές ότι πρόκειται για βρισιά. Ωστόσο, η λέξη έχει και μιαν άλλη σημασία, που τη δίνει το λεξικό Μπαμπινιώτη, σημειώνοντας ότι είναι σπάνια. Γομάρι είναι το φορτίο που φορτώνεται σε ζώο (εννοεί σε υποζύγιο), π.χ. «τρία γομάρια ξύλα», δηλαδή τρία φορτώματα ξύλα.


Αυτή η σημασία θυμίζει την αρχική σημασία της λέξης. Πράγματι, στην αρχή της αλυσίδας βρίσκεται το αρχαίο ελληνικό γόμος που αρχικά σήμαινε «φορτίο πλοίου» (από το ρ. γέμω) και από εκεί το ελληνιστικό υποκοριστικό γομάριον (φορτίο ζώου). Στα μεσαιωνικά χρόνια γομάριν είναι α) το φορτίο, β) το φορτωμένο ζώο, γ) ο γάιδαρος -και αυτή είναι η αλυσίδα της σημασιολογικής εξέλιξης· το γομάρι με την έννοια του φορτίου επιβιώνει ακόμα ή τουλάχιστον επιβίωνε -το βρίσκω σε ένα διήγημα που το συζητάει στην αλληλογραφία του ο Τσίρκας: βάνουμε φωτιά και την ταΐζουμε με εννιά γομάρια ξερόκλαδα, δηλ. με εννιά φορτώματα ξερόκλαδα.
Σε κάποια μέρη το γομάρι χρησιμοποιείται αντί για το γαϊδούρι. Για παράδειγμα, το βρίσκω σε παροιμίες εκεί που η κοινή ελληνική έχει «γαϊδούρι»: έχει δέσει τη γομάρα του αυτός και δεν μπορεί να μοιράσει σε δυο γομάρια άχυρο, καθώς και όλο το γομάρι το ’φαγε και στην ουρά απόστασε που και τις τρεις τις βρίσκω σε μια συλλογή παροιμιών από το Πήλιο. Υπάρχει και η μεγαλώνει το γομάρι και μικραίνει το σαμάρι, που λέγεται στ’ αστεία για τα ρούχα των παιδιών που σταματάνε να τους κάνουν, καθώς τα παιδιά ψηλώνουν.
http://sarantakos.wordpress.com/2011/09/24/gomari

**Λαμόγιο-Λαμόγια: Απατεώνας, κομπιναδόρος. Η λέξη προέρχεται από την ισπανική Moya. Στα διάφορα ισπανόφωνα λεξικά (Diccionario de Lunfardo, Diccionario del Tango, Diccionario de la Real Academia Española, etc.), η «Moya» έχει συνώνυμα τα, estafa, fraude, trampa, ardid, engaño, triquiñuela, astucia, embrollo, manejo oculto con que se prepara algún fraude o engaño, superchería, picardía...
Στην καθ' ημάς «μαλλιαρή» , κατά τον Τριανταφυλλίδη (ca. 1950) αναφέρεται μόνο στη φράση, «την κάνω λαμόγια», φεύγω, ξεφεύγω, σκαπουλάρω, ή δεν παρουσιάζομαι κάπου, πχ: Tον περίμενα τόση ώρα κι αυτός την έκανε λαμόγια.
Κατά τον Τσιφόρο, (ca. 1960) και άλλους συνομηλίκους του (πιο κοντά στην τωρινή αλήθεια): αβανταδόρος, κράχτης, παίχτης-μαϊμού που παρασύρει τα κορόιδα στον παπά.
Μόγια: Αποκαλούνται τα άτομα που βολεύονται κάνοντας «matufias» (λαδιές, κόλπα, απάτες, λοβιτούρες) για να γλιτώσουν από μπερδεμένες καταστάσεις. Εξ ορισμού, λοιπόν, «μόγια» χαρακτηρίζει μια πράξη γενικά παράνομη ή ανάρμοστη που κάνουν όσοι θέλουν να λακίσουν από κάποια δυσκολία.
http://my-greek.blogspot.com/2011/01/blog-post_7891.html  


***Λούγκρα η (lugra): ον που ανήκει στην κατηγορία των αλουγκροειδών ή αλλιώς λουγκροσόι, παθητικός ομοφυλόφιλος άντρας, αδερφή, πούστης .
http://to-rimadi.pblogs.gr/2009/07/loygkra-egkyklopaidiko-ennoiologiko-lexiko.html

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Με τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση καταρρέει και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας της. Δεν πρόκειται μόνο περί των πρωτοφανών, αντιλαϊκών , αντικοινωνικών και ανθελληνικών μέτρων από μια αυτονομαζόμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση, αλλά περί αποκαλύψεως του συστηματικού ψεύδους και της εξαπάτησης με τα οποία καθησυχάζει το Λαό μέχρι να καταφέρει τα κτυπήματά της.
Πόσες φορές τους τελευταίους μήνες ο Πρωθυπουργός και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών δεν διαβεβαίωσαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα θιγούν οι μισθοί και οι συντάξεις; Είναι ολοφάνερο ότι ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του είναι πλήρως αναξιόπιστοι. Οι προεκλογικές τους υποσχέσεις απέχουν πολύ πέραν των συνήθων ψευδών που είχε συνηθίσει να ανέχεται ο Λαός από τους επαγγελματίες πολιτικούς. Με την καταστρεπτική πολιτική τους δεν σώζουν τη Χώρα από τη χρεοκοπία αλλά οδηγούν το Λαό στην εξαθλίωση.
Η Κυβέρνηση απέτυχε να κυβερνήσει τον τόπο προστατεύοντας τα συμφέροντα του Λαού. Οφείλει αμέσως να παραιτηθεί και η Χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές χωρίς τη συμμετοχή των υπαρχόντων πολιτικών κομμάτων τα οποία άμεσα πρέπει να διαλυθούν. Ο πολιτικός τους βίος τερματίσθηκε, Αν δεν το πράξουν μόνοι τους θα το πράξει βίαια ο Λαός. Και δεν πρόκειται μόνο περί του κυβερνώντος κόμματος αλλά όλων των κομμάτων. Αν έχουν την παραμικρή αίσθηση ευθύνης πρέπει σήμερα να παραιτηθούν από το βουλευτικό τους αξίωμα. Αλλά δεν πρόκειται γιατί είναι συνένοχοι στα εγκλήματα κατά του Λαού. Δεν τους απαλλάσσει σε τίποτα από τις ευθύνες τους επειδή δεν ανήκουν στην κυβερνώσα παράταξη. Έχουν όλοι τις ίδιες ευθύνες γιατί υπηρετούν το ίδιο ανθελληνικό και αντιλαϊκό σύστημα εξουσίας.
Η Χώρα βαίνει προς το χάος και τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Είναι βέβαιο πως οι βουλευτές και τα κόμματα θα εξαφανισθούν όταν θα έρθει το τέλος αφού έχουν εξασφαλίσει τις καταθέσεις τους για τους ιδίους και τις οικογένειες τους. Αλλά ο Λαός θα τους αναζητήσει και από την οργή του δεν θα γλυτώσει κανείς. Τώρα είναι η ευκαιρία, όσοι βρίσκονται στο Κοινοβούλιο και αισθάνονται Έλληνες, να παραιτηθούν άμεσα και να ωθήσουν την ανθελληνική Κυβέρνηση στην πτώση. Άλλως είναι συνένοχοί τους.
Καλούμε τα μέλη μας, τους φίλους μας, τους επισκέπτες της σελίδας μας να κινητοποιηθούν δυναμικά στους χώρους τους και να αξιώσουν την παραίτηση της Κυβέρνησης και διάλυση όλων των κομμάτων της Βουλής. Άμεση προκήρυξη εκλογών και ανάδειξη συντακτικής Βουλής για να τεθεί τέλος στην άθλια μεταπολίτευση με την ψήφιση νέου Συντάγματος. Έλεγχος των υπευθύνων, καταδίκη και δήμευση των περιουσιών τους. Επιτέλους να σταματήσει η διαφθορά και να ανασχεθεί η κατρακύλα του Έθνους.


http://apostratoi.blogspot.com/2011/09/blog-post_8806.html#comments

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΕΦΑΛΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Καλά έχεις ξεφύγει τελείως σλαβομακεδόνας ο πετσάλνικός?
πόσο μαλάκας θα γίνεις?
Τώρα αν σε πώ εγώ Τούρκο Χατζάρ θα φταίω?

Ανώνυμος είπε...

Προς τα Γομάρια του ΠΑΣΟΚ.

Ξυπνάτε ζώα. Ξυπνάτε.

Ποια ακίνητη περιουσία , και ποια λιτότητα , και ποια μέτρα;...

Άλλο σας λένε...τα μάτια τους.

Πρέπει να εξασφαλίσουν ότι δεν θα έχουν μία Greece Brothers επι 1000, γεγονός που θα σημαίνει γομάρια, ότι θα γυρίσουμε το THE DAY AFTER μέσα σε μερικές ώρες.


ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤ0 ΓΟΜΑΡΙΑ, δηλαδή κούρεμα ΧΩΡΙΣ ΝΤΟΜΙΝΟ αλλά Λήμαν...πρέπει να υπάρξει Α-ΞΙ-Α ΠΡΑ-ΓΜΑ-ΤΙ-ΚΗ.

Και μόνο ένα πράγμα γομάρια υπάρχει και είναι εφικτό να αποτελέσει αυτό που θα σβήσει το ΝΤΟΜΙΝΟ , την βραδιά του κουρέματος. Βρίσκεται στο Αιγαίο.....

Ορθώς εδώ γομάρια , θα πει κάποιος της πιάτσας "ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΕΛΛΑΔΑ;"

Και αν σας πει κάποιος αυτός , σαν φυσικό πρόσωπο για, ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΔΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΝ ΒΡΑΔΥΑ ΤΟΥ ΝΤΟΜΙΝΟ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΑ;

ΕΥΚΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕ-ΡΑ-ΣΤΙ-Α ΓΟΜΑΡΙΑ (ξύπνα χοντρε!).

Διότι εδώ γομάρια, μιλάμε για την κατάρρευση του Παγκοσμίου Οικονομικού Συστήματος, που θα ξεκινήσει από το "πέταλο" Ελλάδα. αν με πιάνετε.

ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΟΜΑΡΙΑ, ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ Ο ΕΥΣΕΒΗΣ ΤΑΓΙΠ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΑΚΟΣ ΜΕ ΤΟΞΟ ΚΑΜΜΙΑ ΦΡΑΣΗ ΑΛΛΑ ΧΡΟΥΤΣΩΦ (για όσους γνωρίζουν Ιστορια..) του στυλ

"ΚΑΤΣΕ ΚΑΤΩ ΡΕ!!!"

Και εσείς πάλι, θα έχετε αποφύγει το σοβαρό ενδεχόμενο να στολίσετε τις λάμπες τα Χριστούγεννα...και θα αποσυρθείτε ζωντανοί...υπεραρκετό όφελος αναλογικά με με το ήθος σας και τις ικανότητες σας...

Μην είστε πλεονέκτες για να πουληθεί και κανένα Χριστουγεννιάτικο στολίδι για τους δρόμους...

Κρίμας είναι.

θέμα παιξίματος λοιπόν....για τους πρεφαδόρους αναγνώστες...
Λοστρόμος που παρακολουθεί μία βιοτεχνία σχοινιών.