12/9/11

Τα αποθεματικά των ταμείων ανήκουν στους εργαζόμενους

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ, που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη (9 & 10 Σεπτεμβρίου 2011) εγκρίθηκε ομόφωνα το εξής ψήφισμα:

«Η ΠΟΕΣΥ καταγγέλλει την προσπάθεια χρησιμοποίησης των αποθεματικών του ΕΤΑΠ ΜΜΕ και όλων των ασφαλιστικών ταμείων για την εξυπηρέτηση των πολιτικών του Μνημονίου. Συνεχίζοντας τη διαδικασία κοινωνικοποίησης των ζημιών με αντίστοιχη προστασία των τραπεζικών κερδών, επιβάλλει στα ασφαλιστικά Ταμεία να σώσουν για μια ακόμα φορά τις τράπεζες και τη διεθνή των τοκογλύφων με την περιουσία των εργαζομένων.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει χέρι στα αποθεματικά των ταμείων, που αποτελούν περιουσία των εργαζομένων και θέτει με τελεσίγραφα στις διοικήσεις των ταμείων το εκβιαστικό δίλημμα: συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα με μείωση ("κούρεμα") 21% ή αναγκαστική υποτίμηση της αξίας τους.
Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δεν αποδέχονται καμιά μείωση των αποθεματικών που θα υπονομεύσει τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και ζητούν μέτρα για τη στήριξη των ταμείων με την εγγύηση του κράτους. Ζητάμε από τη διοίκηση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ να μη συμμετάσχει σε κανένα πρόγραμμα ανταλλαγής των κρατικών ομολόγων που διαθέτει και να ζητήσει την κρατική εγγύηση της περιουσίας του.
Ζητάμε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω όλα εκείνα τα μέτρα που ενισχύουν την εργασιακή αποδιάρθρωση και αφαιρούν πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα. Καλούμε τέλος τη διοίκηση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση των αποθεματικών και για την ενίσχυση των εσόδων των ταμείων με πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας, και με ρύθμιση του θέματος της ασφάλισης όλων των εργαζομένων στα διαδικτυακά Μέσα ενημέρωσης. Ούτε ένα ευρώ από την περιουσία των Ταμείων δεν δεχόμαστε να τζογάρεται στο Χρηματιστήριο ή σε άλλα κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Η ΠΟΕΣΥ θα κινηθεί συνδικαλιστικά και νομικά για να διασφαλίσει την προστασία της λειτουργίας του ΕΤΑΠ ΜΜΕ απέναντι σε αποφάσεις που δεν έχουν τη συναίνεση των εργαζομένων».

Πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ η κυβέρνηση των τοκογλύφων πληρώνει στο 100% τα ομόλογα-«σκουπίδια» που αγοράζουν στην δευτερογενή αγορά οι κερδοσκόποι, στο 50%, προσφέροντας τους άμεσα αστρονομικά κέρδη, και ενώ οι τράπεζες αντλούν από το πρόγραμμα ρευστότητας της ΕΚΤ το 93% της αξίας των ελληνικών ομολόγων, η κυβέρνηση με τους Τραπεζίτες προτείνουν στο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ , την ανταλλαγή των «παλαιών ομολόγων» αξίας 370 εκατ. ευρώ, με νεα εγγυημένα, με διπλό κούρεμα, για να καταλήξουν γύρο στα 240 εκ.

Σπ.Χατζάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: