20/2/13

ΧΡΟΝΙΚΟ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ (styx.gr)

Παρασκήνιο και συναλλαγή με φόντο τον Ολάντ

Ένα μείζον πολιτικό παιχνίδι με διεθνείς διαστάσεις, παίχτηκε με αφορμή την απεργία που είχε κηρύξει τη Τρίτη η ΕΣΗΕΑ, ημέρα επίσκεψης στην Αθήνα του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Οι εκπρόσωποι του Σύριζα στην ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ νομίζουν πως έτσι πήραν εκδίκηση από τον "Ολασντρέου του μεσιέ Τσιπρά".
Η συγκεκριμένη απεργία είχε αποφασισθεί κατά πλειοψηφία και δεν την είχαν ψηφίσει οι εκπρόσωποι της ΚΕΔ (Δ. Τσαλαπάτης – Μ. Γκίκα) καθώς και δύο σύμβουλοι άλλων παρατάξεων, που επίσης δεν συμφώνησαν με την πρόταση της ομάδας Τρίμη.
Η θέση της ΚΕΔ ήταν και σ' αυτή την περίπτωση: "ΟΧΙ σε μία ακόμη τυφλή απεργία. Αν θέλουμε πραγματικά να πιέσουμε τους εργοδότες για ΣΣΕ με απεργία να είναι πραγματική.
Να ΜΗΝ κυκλοφορήσουν τα φύλλα στη ζώνη Σαββατοκύριακου και η απεργία στα κανάλια, εφόσον αποφασίζεται, να μην είναι μαϊμού. Δηλαδή οι τηλεοράσεις να μην μεταδίδουν πρόγραμμα και διαφημίσεις, όπως και τα ραδιόφωνα.
Όχι δηλαδή να κηρυχτεί απεργία και να παίζει ο Σουλεϊμάν".
Αυτοί πάντως που εισηγήθηκαν και ψήφισαν 24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ για την Τρίτη καθώς και στην ΕΡΤ ήξεραν ότι δεν απεργούν οι τεχνικοί της ΕΡΤ και ότι το θέμα της επίσκεψης Ολάντ, έστω και μόνο με φυσικό ήχο θα έπαιζε.

Συνεπώς οι εισηγητές και η πλειοψηφία που την αποφάσισε κάτι άλλο είχαν στο μυαλό τους. Όταν μάλιστα από το Νοέμβριο είναι πρόθυμοι και ως συνομιλητές,να εφαρμόσουν την ντιρεκτίβα Κεδίκογλου για τα δημόσια ΜΜΕ...

Το μεσημέρι της Δευτέρας, στο κτίριο της Ευελπίδων όπου εκδικαζόταν
 η προσφυγή της ΕΡΤ μόνο, εναντίον της ΕΣΗΕΑ για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία, η διοίκηση της ΕΡΤ πρότεινε στον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Τρίμη να δώσει εξαίρεση από την απεργία ώστε η ΝΕΤ να μεταδώσει τις συναντήσεις με Σαμαρά και Παπούλια.
Σε αντάλλαγμα η διοίκηση της ΕΡΤ παρά τη αγωγή της θα αναλάμβανε, όπως δήλωσε στο δικαστήριο την υποχρέωση να κάνει "τα στραβά μάτια" για τις υπόλοιπες ώρες της απεργίας έστω και αν την έχει προσβάλει δικαστικά ως παράνομη, προφανώς επειδή είχε την σχετική πολιτική κάλυψη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο πρόεδρος τη ΕΣΗΕΑ που εξεταζόταν ως μάρτυρας δεν το απέρριψε και δήλωσε ότι συγκαλεί σε μία ωρα έκτακτο ΔΣ για να συνηγορήσει και κατόπιν αυτού, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος αργότερα στη συνεδρίαση, η πρόεδρος του δικαστηρίου είχε δώσει διορία έως τις 5 το απόγευμα.
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, επέστρεψε στα γραφεία της Ακαδημίας 20, όπου σε άλλο όροφο, είχε σύσκεψη πρώτα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδη, παρόντος και του νομικού συμβούλου της Ομοσπονδίας και με ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με άλλους συνεργάτες του.
Όπως είναι γνωστό, τόσο ο σ. Τρίμης όσο και ο σ. Σαββίδης δηλώνουν συνδικαλιστική έκφραση μιας συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ στους δημοσιογράφους.

Κατόπιν, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, συγκάλεσε έκτακτο Δ.Σ για να εγκριθεί
 η συναλλαγή. Η πρόταση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων , μεταξύ αρκετών μελών του ΔΣ για την υπόγεια μεθόδευση και τον συμψηφισμό που επιχειρείτο, αλλά και ερωτηματικά για την επιμονή της ομάδας Τρίμη για αυτή την απεργία και ειδικά για τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η συναλλαγή Τρίμη απορρίφθηκε χωρίς άλλη συζήτηση. Έγινε όμως ψηφοφορία στο ΔΣ μετά από πρόταση άλλων μελών για αναστολή της απεργίας.
Η πλευρά της ΚΕΔ αρνήθηκε να ψηφίσει, επειδή άλλωστε δεν είχε ψηφίσει τη συγκεκριμένη απεργία και απλώς επανέλαβε την αρχική θέση της.
Από τους εννέα παρόντες όμως, υπέρ της αναστολής ψήφισαν μόνο τρεις και όχι βέβαια ο Τρίμης που απλώς, όπως αποδεικνύεται ήθελε να ανασταλεί η απεργία χωρίς δική του συμμετοχή, η να επιτραπεί η μετάδοση αλλά να κρυφτεί πίσω από απόφαση του ΔΣ για την συναλλαγή που ήθελε να κάνει.

Στις 7.10 μ μ της Δευτέρας κοινοποιήθηκε τελικά στα γραφεία της Ένωσης,
η δικαστική απόφαση που έβγαλε παράνομη την απεργία της ΕΣΗΕΑ, οπότε η ομάδα Τρίμη άρχισε να αναπνέει με ανακούφιση.
Υπήρχε όμως σε ισχύ η απεργία της ΠΟΕΣΥ εναντίον της οποία είχε προσφύγει η ΕΡΤ και η δίκη είχε ορισθεί για τα την επομένη (Τρίτη) στις 9 το πρωί .Ήξεραν όμως όλοι από την αρχή ότι θα βγει παράνομη, αφού το Προεδρείο της ομοσπονδίας δεν μπήκε στον κόπο ούτε να στείλει εξώδικο και η απεργία στην ΕΡΤ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ κηρύχτηκε δια απλής αναρτήσεως στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας…

Έτσι και η απεργία της ΠΟΕΣΥ, μόνο γα την ΕΡΤ, βγήκε παράνομη την Τρίτη.

΄Ηδη πάντως η δημόσια ραδιοτηλεόραση είχε ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ αρχίσει τη ζωντανή μετάδοση της επίσκεψης, των συναντήσεων και των δηλώσεων Ολάντ- Σαμαρά με ζωντανή μετάφραση αλλά και ενημερωτικά κρόουλ.
Λίγο μετά τις 3.30 άρχισε και η δημοσιογραφική κάλυψη με άνωθεν εντολές, παρά το γεγονός ότι η απόφαση για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία της ΠΟΕΣΥ (μόνο για την ΕΡΤ) κοινοποιήθηκε στα γραφεία της ομοσπονδίας στις 4.40 το απόγευμα.

 Από τις 3 η ώρα είχε χαθεί από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ ο Τρίμης και για να αντιμετωπισθεί η απεργοσπαστική κίνηση στην ΕΡΤ και το ενδεχόμενο να επεκταθεί και σε άλλα ΜΜΕ, όπου η απεργία συνεχιζόταν, πήρε την πρωτοβουλία η α΄αντιπρόεδρος και συγκάλεσε ΔΣ, όπου υποχρεώθηκε να προσέλθει μετά από δύο ώρες και ο Πρόεδρος, οποίος όμως στην αρχή αρνείτο να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση.
 ---

---- Για τον ΕΔΟΕΑΠ.
Αύριο συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για όλα αυτά τα θέματα, αλλά και προκειμένου να εξετάσει και τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τον ΕΔΟΕΑΠ. Όπου (με καθυστέρηση 10 μηνών μετά την θυελλώδη συνέλευση του περασμένου Ιουνίου, που τους αποδοκίμασε) παραιτήθηκαν η πρόεδρος και οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ στο ΔΣ του Οργανισμού.
Η πρόταση της ομάδας Τρίμη είναι να γίνουν αντικαταστατικές εκλογές, όπως προτείνει η διοίκηση που παραιτήθηκε, δηλαδή χωρίς την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης, όταν την ίδια ώρα διεξάγεται δικαστική έρευνα για την υπόθεση των αποθεματικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...