13/2/13

Διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας για τον αγωγό TAP

Υπογράφεται σήμερα η διακυβερνητική συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας - Αλβανίας για την υλοποίηση του αγωγού Transadriatic Pipeline (TAP), που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.
Ο TAP είναι κοινοπραξία των εταιρειών Axpo (Ελβετία), Statoil (Νορβηγία) και E.ON Ruhrgas (Γερμανία) και θα διασχίζει την Βόρεια Ελλάδα ξεκινώντας από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα φτάνει στην Αλβανία κι έπειτα υποθαλάσσια θα περνά στη Νότια Ιταλία για να καταλήξει στην Ελβετία.
Ο αγωγοί TAP και Nabucco West διεκδικούν τη μεταφορά προς τη Δυτική Ευρώπη.φυσικού αερίου, μετά το 2017, από το κοίτασμα των BP, Socar κλπ στο Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν.
O Nabucco West θα ξεκινά από τα σύνορα Τουρκίας - Βουλγαρίας και μέσω Ρουμανίας και Ουγγαρίας θα καταλήγει στην Αυστρία.
Στην τελετή της υπογραφής στην Αθήνα για τον αγωγό TAP θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, μετά από σχετική πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Αβρααμόπουλος στον Αζέρο ομόλογό του, καθώς και εκπρόσωποι της κοινοπραξίας TAP.
H εφημερίδα Κομμερσάντ, σε εκτενές ρεπορτάζ κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι κάνει ότι μπορεί για να πουληθούν οι ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, σε μη ρωσικές εταιρίες.
H εφημερίδα, αναφέρει ότι, οι ελληνικές αρχές αντί να ματαιώσουν το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, προκειμένου να συμμετάσχουν σε έναν νέο ορισμένες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρίες, ώστε να μην προτιμηθούν οι ρωσικές προτάσεις, παρά την εντυπωσιακή υπεροχή τους, αποφάσισαν να επιτρέψει στις εταιρίες που είχαν αποχωρήσει από τον διαγωνισμό, να συστήσουν κοινοπραξία και να κάνουν νέα πρόταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: