17/1/15

Σα σήμερα αθώος ο Αντρέας στη Δίκη του Αιώνα

Οι δημοσιογράφοι είχαμε στηθεί έξω από τη βίλα της Εκάλης και περιμέναμε αν θα ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου. Ο Κόσμος ήταν κολλημένος στις τηλεοράσεις. Εγώ ήμουν τότε Κανάλι 29. Πέρασαν τα μεσάνυχτα και στις δυο το  πρωί της 17ης Ιανουαρίου 1992, το Ειδικό Δικαστήριο, με πρόεδρο τον Βασίλειο Κόκκινο, ύστερα από διάσκεψη 15 ωρών ανακοίνωσε την απόφασή του για τους εναπομείναντες, μετά τον θάνατο του Κουτσόγιωργα, και την ασυλία Ρουμελιώτη, κατηγορούμενους για το Σκάνδαλο Κοσκωτά.
 Μετά την απόφαση ο Αντρέας μας δήλωσε: "Γυρίζουμε σελίδα".

Η απόφαση:

Ανδρέας Παπανδρέου : Για την ηθική αυτουργία σε απιστία κατ' εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος (για τις καταθέσεις των ΔΕΚΟ στην Τράπεζα Κρήτης και τη ρύθμιση των χρεών του επιχειρηματία Σωκράτη Καλκάνη): Αθώος με ψήφους 7 υπέρ και 6 κατά. Για την παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος: Αθώος με ψήφους 10 προς 3 .Για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από ιδιοτέλεια σε βαθμό κακουργήματος: Αθώος με ψήφους 8 προς 5 Το δικαστήριο δεν πείσθηκε ότι ο κατηγορούμενος προκάλεσε με οποιονδήποτε τρόπο την απόφαση των διοικητών των ΔΕΚΟ να καταθέσουν τα διαθέσιμα τους στην Τράπεζα Κρήτης ούτε υποβλήθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δώσει εντολές σε διοικητές δημοσίων επιχειρήσεων να καταθέσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια αυτών στην Τράπεζα Κρήτης. Επίσης από κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε γνώση των υπεξαιρέσεων που διέπραττε ο Γεώργιος Κοσκωτάς κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα, από τις 19 Ιανουαρίου 1988 έως τις 19 Οκτωβρίου 1988, όταν υπεξαιρούσε τις καταθέσεις στην Τράπεζα Κρήτης.
Δημήτρης Τσοβόλας : Για την απιστία περί την υπηρεσία και για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών για τη ρύθμιση των χρεών των Γιώργου Κοσκωτά και Σωκράτη Καλκάνη εκρίθη  ένοχος και του επεβλήθη ποινή φυλάκιση 2 1/2 ετών, εξαγοράσιμη προς 1.000 δραχμές τη μέρα. Του επεβλήθη και τριετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
Γιώργος Πέτσος:  Ενοχος για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών για παράνομη έκδοση άδειας για την ανέγερση κτηρίων της «Γραμμής Α.Ε.» του Γιώργου Κοσκωτά στην Παλλήνη) και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με διετή αναστολή. Του επεβλήθη και διετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
Ο Αγαμέμνων "Μένιος" Κουτσόγιωργας υπέστη εγκεφαλικό και καρτέρευσε μέσα στο δικαστήριο στις 18 Απριλίου 1991. 

Ο «υπεύθυνος» Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Παναγιώτης Ρουμελιώτης , δεν δικάστηκε γιατί είχε διοριστεί Ευρωβουλευτής ώστε να τον καλύπτει η ευρωβουλευτική ασυλία, η οποία δεν άρθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και ο Σημίτης τον διόρισε αργότερα στο ΔΝΤ. Από την Τράπεζα της Ελλάδος που είχε την αυτονόητη υποχρέωση και το πρώτιστο καθήκον να εγγυάται την ομαλή λειτουργία των τραπεζών δεν δικάστηκε ποτέ κανείς.

Τον Ιούνιο του 1991, και ενώ συνεχιζόταν η δίκη Κοσκωτά ξέσπασε το Σκάνδαλο της BC(CIA), της οποίας ανταποκρίτρια τράπεζα ήταν η Τράπεζα Κρήτης, και στην οποία εισέπραξε την επιταγή με την προμήθεια του μεταφραστή για τα Μιράζ ο Λούβαρης.
Η BCCI έκρυβε τα ελλείμματα της με τον ίδιο τρόπο που το έκανε ο Κοσκωτάς. Με τις «εγγραφές δικτύου».
Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε πολυάριθμους λογαριασμούς στην BCCI, που είχαν χρησιμοποιηθεί για πολλές «μυστικές επιχειρήσεις, και με το σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας, για τη χρηματοδότηση των Αφγανών «μουτζαχεντίν» και για την νομιμοποίηση των εσόδων από το λαθρεμπόριο ηρωίνης που καλλιεργούνταν στις παραμεθόριες περιοχές Πακιστάν-Αφγανιστάν. Λογαριασμό στην BCCI είχαν και ο Oliver North αλλά και το Τσακάλι ο «Κάρλος».
Μερικές βδομάδες πριν την απόφαση ο αείμνηστος πια Κώστας Γερονικολός είχε δημοσιεύσει στο «Δημοκρατικό Λόγο» ένα ρεπορτάζ μου στο οποίο υποστήριζα ότι η Τράπεζα Κρήτης ήταν τμήμα του τραπεζικού δικτύου ξεπλύματος χρήματος της Cia, το οποίο χρηματοδοτούσε τις παράνομες επιχειρήσεις ,όπως ήταν το « όπλα στα Ιράν χρήματα στους Κόντρας», και ζητούσα τον έλεγχο των συναλλαγών Τράπεζας Κρήτης-BCCI γιατί εκεί κρυβόταν το σκάνδαλο. Αυτό ήταν και το μοναδικό ρεπορτάζ στο απολύτως ελεγχόμενο αθηναϊκό τύπο.

Το 1993 ο Αντρέας ξανάγινε πρωθυπουργός αλλά «είχε γυρίσει σελίδα» και ουδέποτε μου επέτρεψαν, παρόλο που το ζήτησα επιμόνως, να κάνω για «ιστορικούς λόγους», έλεγχο, με συνεργείο της Τραπέζης της Ελλάδος, των συναλλαγών Τράπεζας Κρήτης-BCCI

ΥΓ.«Βασιλικοί Επίτροποι» στο ειδικό δικαστήριο ήσαν οι βουλευτές Νίκος Κατσαρός και Κώστας Κωνσταντινίδης από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και Νίκος Κωνσταντόπουλος από πλευράς του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου.(Κυρκοφλωράκηδες).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Νομικοs Συμβουλοs τηs Τραπεζαs Κρητηs παραπεμφθηκε;;;;;;;;;Με ποιο κομμα ειναι ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ;;;;;;ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ!!!!!!!