1/11/17

1η Νοεμβρίου 1940

1940. 5η ημέρα του Πολέμου . Εκδηλώθηκε η ιταλική επίθεση στο Καλπάκι. Τρία Blenheim της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού βομβάρδισαν το ιταλικό αεροδρομίο της Κορυτσάς, και επλήγη η αίθουσα ενημέρωσης. Επτά Ρ24 της 21ης Μοίρας Διώξεως αντιμετώπισαν ιταλικό σχηματισμό που είχε ως αποστολή το βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης. Στον τομέα της Πίνδου κατά την αντεπίθεση για την ανακατάληψη της Γραμμής «Γύφτισσα – Οξυά», έπεσε μαχόμενος ο 29χρονος διοικητής του 2ου Λόχου του 4ου Συντάγματος Πεζικού , υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος, από την ιταλοκρατούμενη Χάλκη της Δωδεκανήσου. Τη διοίκηση του λόχου ανέλαβε ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Ελευθέριος Ντάσκας από τον Πλάτανο Τρικάλων, που και εκείνος ακολούθησε τον Διάκο στη λεωφόρο των ηρώων.

Όλα τα γεγονότα της 1ης Νοεμβρίου θα τα διαβάσετε εδώ
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2017/11/1.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τις πρώτες μέρες του πολέμου συνέβη ένα απίστευτο γεγονός που έκανε τους Ιταλούς να πανικοβληθούν. Είχαν στρατοπεδεύσει λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Καλπάκι, στο οποίο επρόκειτο να επιτεθούν. Έβαλαν φωτιά λοιπόν για να μαγειρέψουν το φαγητό τους, λες και πηγαίνανε εκδρομή.

Ο ταγματάρχης Δημήτριος Κωστάκης (βετεράνος 1913-1922 και όχι της Ευελπίδων) από το παρατηρητήριό του στο όρος Κασιδιάρης είδε την στήλη καπνού και υπολογίζοντας με τη γροθιά του, χωρίς όργανα, έδωσε τις συντεταγμένες στους πυροβολητές του. Η οβίδα έπεσε ακριβώς μέσα στο καζάνι με το φαγητό των Ιταλών και τους έδωσε μια πρόγευση για την ακρίβεια των βολών του ελληνικού πυροβολικού.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την συνθηκολόγηση οι Ιταλοί αναζήτησαν τον Κωστάκη και τον οδήγησαν σε φυλακή της Ιταλίας και κατόπιν εστάλη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Πολωνία.

https://www.ekirikas.com/o-αφανής-ήρωας-του-ελληνοϊταλικού-πολ/

Η ΔΗΜΩΔΗΣ ΠΟΙΗΣΙΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ. ΛΑΜΠΡΗ

ΥΓΕΙΑ, Φῶς Ἑλληνικόν εἰς ἃπαντας τοὺς  Ἓλληνας καὶ ἁπάσσας  τὰς Ἑλληνίδας. Αἲθριος εἰς τοὺς 8-17°C ἐν Οὐψάλα.  ΕΛΛΑΣ≡HELLAS . ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ. ΟΔ...