8/3/18

Κυριακή 8 Μαρτίου 1970 .Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Μακαρίου

Οργανωτές της επιχείρησης δολοφονίας του Μακάριου ήταν ο συνταγματάρχης Δ. Παπαποστόλου ο Πολύκαρπος Γεωρκάτζης και ο σωματοφύλακας του Μακαρίου Αθανάσιος Πουλίτσας. Αν επιτύχανε η απόπειρα Πρόεδρος θα γινόταν 
ο Κληρίδης.
Το σχέδιο για τη δολοφονία του Μακάριου είχε τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 1970, κατά την επιστροφή του Μακαρίου από την Κένυα. Την επίθεση ανέλαβαν οκτώ άνδρες από την Εθνική Αντίσταση του Μιχαλάκη Ρωσσίδη και από τους εμπίστους του Πολύκαρπου Γεωρκάτζη.
Οι συνωμότες χτύπησαν το ελικόπτερο του Αρχιεπισκόπου , από την Ταράτσα του Παγκύπριου Γυμνασίου, με ένα «Μπρεν», καθώς απογειωνόταν από το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής για να μεταβεί στη Μονή Μαχαιρά, για το ετήσιο μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου.
Ο χειριστής του ελικοπτέρου, ο Έλλην ταγματάρχης Ζαχαρίας Παπαδογιάννης, αν και σοβαρά τραυματισμένος στην κοιλιά, κατόρθωσε να προσγειώσει το ελικόπτερο σε κοντινό οικόπεδο.
Ο Μακάριος, μετά την προσγείωση δεν απομακρύνθηκε του Ε/Π, αλλά έσπευσε στο παρακείμενο δρόμο, όπου σταμάτησε ένα διερχόμενο φορτηγάκι και με την βοήθεια του οδηγού, μετέφεραν τον Ταγματάρχη Παπαδογιάννη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και μετά επέστρεψε στον χώρο προσγείωσης.
Σχεδόν αμέσως συνελήφθησαν 11 άτομα από τους οποίους καταδικάστηκαν αργότερα 4. Οι Αδάμος Χαρίτωνος, Αντωνάκης Γεναγρίτης, Αντωνάκης Σολομώντος και Γεώργιος Ταλιαδώρος.
Από την Αθήνα γνώριζαν το κλιμάκιο της Cia, και ο Ταξίαρχος της Στοάς του «Πυθαγόρα» Δημήτριος Ιωαννίδης, που είχε σιωπήσει για την απόπειρα κατά του αδελφού Παπαδόπουλο όπως επίσης ο «αδελφός» Κωνσταντίνος Ασλανίδης.

Ως γνωστόν , η Cia και επομένως ΚΥΠ γνώριζαν την παρουσία του Αλέκου Παναγούλη στην Κύπρο και τις επαφές του για να οργανωθεί η δολοφονία του Γεωργίου Παπαδόπουλου.
Ο υπουργός εσωτερικών και αμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πολύκαρπος Γιωρκάτζης εντόπισε τον Παναγούλη και τον βοήθησε με τα εκρηκτικά μεν, αλλά ενημέρωσε δε και τους Ασλανίδη – Ιωαννίδη, προσωπικά.
Η απόπειρα απέτυχε και ο Γιωρκάτζης υποχρεώθηκε σε παραίτηση. (1968). Στις 5 Μαρτίου του 1969, ο Γεωρκάτζης μαζί με τον Τάσσο Παπαδόπουλο είχαν δημιουργήσει το «Ενιαίο Κόμμα Εθνικοφρόνου Παρατάξεως», με Πρόεδρο τον Γλαύκο Κληρίδη.

Ο εκτελεστής του Μακαρίου σύμφωνα με το σχέδιο θα ήταν ο Αδάμος Χαρίτωνος, στον οποίο τον Ιανουάριο του 1970, παρέδωσε το πιστόλι ο Δημ. Παπαποστόλου, που του υπέδειξε, (όπως κατεθεσε στο δικαστηριο) σε περίπτωση σύλληψης να πει ότι ήταν εντεταλμένος από τον Γιωρκάτζη. Όταν ο Αδάμος είπε ότι δεν τον γνώριζε, ο Παπαποστόλου του είπε ότι «ο Γιωρκάτζης ούτως ή άλλως δεν θα ζούσε για να διαμαρτυρηθεί».
Η δολοφονία του Γεωρκάτζη επομένως που έγινε στις 15 Μαρτίου του 1970, σε ερημική περιοχή κοντά στο χωριό Μια Μηλιά της Λευκωσίας , (μάλλον από τον Πουλίτσα) , είχε αποφασιστεί πολύ πριν. Και επειδή θυμήθηκα (χρονιάρα μέρα) τους «αδελφούς» της Χούντας , ο Κούφος, ο επονομαζόμενος και «εθνάρχης», που ανέλαβε την εξουσία το 1974 μετά την ανατροπή της βάρδιας Ιωαννίδη, ήταν μέλος της «στοάς Αριστοτέλης».
Μπορούμε λοιπόν με σιγουριά να πούμε, ότι η κατάληψη της μισής Κύπρου από τους Τούρκους το 1974, είναι από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ελληνικής μασονίας!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ο μουσκος travel εκεινη την περιοδο αρχες 70 ολο τουριστικα ταξιδακια εκανε στους αραπηδες της αφρικης.

γενικως ηταν του travel channel o παπας και εμπλεξε απο τοτε με την ...βασανιστικη εξορια στα παραδεισενια αμμοχαλικα των σευχελων που σημαδεψαν και την τυχη της κυπρου....

οπως θα δειτε το ειχε ριξει στο τουρισμο ,σαν να βλεπεις τα σημερινα κωλοπαιδα στη τιβι σε τουριστικες εκπομπες που κανουν το γυρο του πλανητη με ολα τα εξοδα πληρωμενα απο σπονσορες κοροιδα.

υπαρχει και φιλμ απο το μακαριακο καθεστως απο το ταξιδι της εποχης ακριβως εκεινης του 1970 λιγο πριν την αποπειρα πιγκ πογκ μετα την δικη του κατα παπαδοπουλου το 1968 στους ουαγκα αναρτημενο εδω

https://www.youtube.com/watch?v=EP4WEPMX0ks

Ο Μακάριος στην Ανατολική Αφρική - Ιανουάριος 1970

ο γιωρκατζης εδωκε με εντολη μακαβριου το διπλωματικο σακο με τα συνεργα δολοφονιας παπαδοπουλου στον λιποτακτη παναγουλη το 1968 σαν στρατολογημενος προθυμος

εντολευς του μακαβριου ηταν ο κολλητος του φιλος αποτακτος βασιλευς κωνσταντινος που οργανωσε την αποπειρα δολοφονιας του παπαδοπουλου, ενω ενημερος ηταν και ο κουφος των παρισιων με το μηνιατικο του ταξιαρχου πατακου στον λογαριασμο του στην τραπεζα των παρισιων

μακαβριος και βασιλευς ειχαν αριστες σχεσεις και συνεργασια με τον κουφο επισης ο κουφος πουλησε τον βασιλεα στο τελος σαν ατιμος και παρτακιας μεγας που ηταν και αυτος και ο μουσκος ο αρχομανης κυπριος παπας

τα περασε με το διπλωματικο ασυλο των κυπριων στην αθηνα

και επειτα δολοφονηθηκε αφου πρωτα πηγε να δολοφονησει τον παπα

και ο μουσκος ειχε λογους να τον δολοφονησει

ο συνταγματαρχης παπαποστολου πεθανε πριν λιγα χρονια

παροτι ειπωθηκε οτι οργανωσε την αποπειρα κατα του παπα

παρεμεινε για καιρο μετα διπλα του και ο μακαβριος συνεργαστηκε μαζι του

το 1974 ο καταδρομευς παπαποστολου εγραψε την ιστορια με το γνωστο περιστατικο της 21 ιουλιου

μαζεψε τους εφεδρους κυπριους φοιτητες σε ομαδες κομαντο απο ελλαδα και κατεβηκαν με μεταγωγικο στη κυπρο με εντολες του να καθαριζουν οτι δεν μιλαει ελληνικα στο νησι και κινειται

οταν πλησιαζαν στη κυπρο πηρε εντολη να γυρισει απο τον αραπακη

τον εγραωε στα αρχιδια του

ο αραπακης ομως και μπονανανος τους εδωκαν αργοτερα νεα εντολη και σημα στο πλοιο

σπευσατε στην απειλουμενη υπο τουρκους νησον ροδον

ο παπαποστολου γυρνα τελικα προς ροδο και οταν προσεγγγιζει βλεπει μονον τουριστες και τουρισμο στις ακτες

οταν πια δεν μποριε να κατεβει στο πολεμο γυρνα αθηνα και παει στο σημερινο πενταγωνο στο χολαργο

μπαινει μεσα και βγαζει το 45 πηγαινονατς στον αραπακη για να τον καθαρισει αλλα πεφτουν απανω οι φρουροι των διαδρομων και τον αφοπλιζουν

τα λοιπα ειναι ιστορια.




Ανώνυμος είπε...

Παραμύθια της Χαλιμάς...