12/3/18

12 Μαρτίου 1947. Το Δόγμα Τρούμαν

Στις 12 Μαρτίου 1947, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Χάρι Τρούμαν, μιλώντας στο Κογκρέσο, ανακοίνωσε το Δόγμα υποστήριξης της Ελλάδας και της γείτονος Τουρκίας έναντι του Κομμουνιστικού Κινδύνου.
Είπε στην ομιλία του: «Πιστεύω ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών οφείλει να είναι η υποστήριξη των ανθισταμένων εις την υποδούλωση ελευθέρων λαών. Εάν η Ελλάς ήθελε περιέλθει υπό τον έλεγχο ενόπλου τινός μειοψηφίας, η σύγχυση και η ανωμαλία θα ηδύνατο να εξαπλωθούν ευχερώς εις ολόκληρο τη Μέση Ανατολή. Ετι μάλλον ο αφανισμός της Ελλάδος ως ανεξαρτήτου κράτους, θα είχε βαθεία επίδραση εφ' όλων των ευρωπαϊκών χωρών, ων οι λαοί αγωνίζονται, αντιμετωπίζοντες μεγάλας αντιξοότητας, προς διατήρηση της ελευθερίας και τη ανεξαρτησίας των, καθ' ον χρόνο επανορθώνουν τας εκ του πολέμου καταστροφάς. Αν παραλείψωμε να βοηθήσωμε την Ελλάδα κατά την κρίσιμο ταύτη στιγμή , βαρύταται θα είναι αι συνέπειαι τόσον διά την Δύσιν όσο και διά την Ανατολή. Οφείλομε να αναλάβωμε άμεσο και αποτελεσματική δράση...». Το απόσπασμα αυτό της ομιλίας του Αμερικανού Προέδρου, αποτέλεσε το περιβόητο «Δόγμα Τρούμαν», που διαμορφώθηκε σε μια μυστική σύσκεψη πού έγινε στο Λευκό Οίκο στις 27 Φεβρουαρίου και στην οποία μετείχαν εκτός του Τρούμαν, ο υπουργός εξωτερικών Μάρσαλ και οι επικεφαλής των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.
Με το «δόγμα Τρούμαν», οι ΗΠΑ παραχώρησαν βοήθεια 300 εκατομμύριων δολαρίων προς την Ελλάδα και 100 προς την Τουρκία, που γειτόνευε , και με την Ελλάδα και με την ΕΣΣΔ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και τι γίνανε αυτά τα 300 εκατομμύρια κ. Χατζάρα; Μήπως γνωρίζετε;

Ανώνυμος είπε...

Οι Αμερικάνοι στήριζαν τους κομμουνιστές.
Αυτό φαίνεται σήμερα ολοκάθαρα.
Τα υποόλοιπα είναι για να τρώνε το σανό τους τα (άσπρα κόκκινα κίτρινα μπλε) κουμούνια.