21/1/19

21 Ιανουαρίου. Ο αποκεφαλισμός του Λουδοβίκου ο πνιγμός του Δαβάκη και οΣτρατιωτικός Νόμος στην Καλαμάτα,

1793. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ αφού καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία της εθνικής προδοσίας οδηγήθηκε στην γκιλοτίνα στις 21 Ιανουαρίου του 1793 με το υποτιμητικό ονοματεπώνυμο Λουδοβίκος Καπέτος. Ο αρχιδήμιος του Παρισιού Σαρλ Ανρί Σανσόν, κατέγραψε τα τελευταία του λόγια. «Είμαι αθώος κύριοι και εύχομαι το αίμα μου να σφραγίσει τουλάχιστον την ευτυχία των Γάλλων».
Το «Città di Genova» στην Πάτρα το 1942

1943. Το βρετανικό υποβρύχιο «Τίγρης» (HMS Tigris) βύθισε το ιταλικό επιβατικό «Πόλη της Γένοβα» (Città di Genova) το οποίο είχε αποπλεύσει από την Πάτρα και μετέφερε στο Μπάρι στην Ιταλία 158 Έλληνες αξιωματικοί που είχαν συλληφθεί από τους Ιταλούς ως Όμηροι.
Το πλοίο απέπλευσε από την Πάτρα στις 20 Ιανουαρίου του 1943, μεταφέροντας τους 158 Έλληνες αξιωματικούς, 2 Νεοζηλανδούς αιχμαλώτους , 200 Ιταλούς στρατιώτες και είχε 132 μέλη του πληρώματος. Συνολικά 492.
Στις 13.15 της 21ης Ιανουαρίου, το «Città di Genova» που έπλεε χωρίς συνοδεία, δέχθηκε την πρώτη τορπίλη 19 μίλια δυτικά των Σάσωνος. Η δεύτερη τορπίλη το βύθισε προκαλώντας και τον πνιγμό όσους ήσαν ακόμα επάνω του.
Οι Ιταλοί τις επόμενες ώρες μάζεψαν 300 διασωθέντες.
Ανάμεσα στα θύματα ήταν πολλοί Έλληνες αξιωματικοί όπως και ο Κωνσταντίνος Δαβάκης,  που βρίσκονταν φυλακισμένοι με χειροπέδες.

1946. Μετά την αποχώρηση του Βαγγέλη Μαγγανά από την Καλαμάτα κηρυχτηκε ο Στρατιωτικός νόμος. Η εισβολή των ένοπλων  του Μαγγανά  στην Καλαμάτα είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 12 κομμουνιστών. Την ιδία μέρα έγινε αψιμαχία στο Κοπανάκι μεταξύ χωροφυλακής και ενόπλων αριστερών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χατζάρα, δεν πήγες στο συλλαλητήριο να ακούσεις τον συνεργάτη της Χίλαρυ;

1. Η εγκληματική οργάνωση που δολοφόνησε τον Καποδίστρια το 1831, κυβερνάει και σήμερα το Ψωροελαδιστάν

  Η τελετουργική εκτέλεση   του  Ιωάννη Καποδίστρια έγινε με εντολή της Στοάς του Λονδίνου και του Ρότσιλντ