6/6/20

Η 6η Ιουνίου στην Ιστορία

913. Ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος Γ΄, αδελφός και συναυτοκράτορας του Λέοντα Στ' που βασίλευσε από τον Μάιο 912 πέθανε ενώ έπαιζε τζυκάνιο (βυζαντινή ονομασία για το πόλο) σε ηλικία 41 ετών και τον διαδέχθηκε
 ο 8χρονος ανιψιός του, Κωνσταντίνος Ζ΄. 

1508. Κατά τον πόλεμο της Λίγκας του Καμπρέ ο Μαξιμιλιανός Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπέγραψε στο Φριούλι ανακωχή τριών ετών με την Βενετία που ήδη είχε καταλάβει την Τεργέστη.


1513. Ο Μασσιμιλιάνο Σφόρτζα με τη βοήθεια των Ελβετών μισθοφόρων νίκησε τους Γάλλους στη μάχη της Νοβάρα και ανακατέλαβε το Μιλάνο και το Δουκάτο του. 

1523.Ο Σουηδός αντιβασιλέας Γουσταύος Βάσα εκλέχτηκε βασιλιάς της Σουηδίας, ως Γουσταύος Α και διέλυσε την Ένωση του Κάλμαρ. 

1644. Οι δυνάμεις των Μαντσού της δυναστείας Τσινγκ, υπό την ηγεσία του αυτοκράτορα Σουντσί, κατέλαβαν το Πεκίνο 

1654 . Παραιτήθηκε από το σουηδικό θρόνο η Βασίλισσα Χριστίνα που την κατηγορούσαν για σπατάλες και ακολασία και τη διαδέχτηκε ο εξάδελφός της, Κάρολος Ι΄ Γουσταύος.

1716 .Αποκεφαλίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη ο ηγεμών της Βλαχίας Στέφανος Καντακουζηνός μαζί με τον πατέρα του Κωνσταντίνο επειδή είχαν συνταχθεί με τους Ευρωπαίους στον πόλεμο κατ των Οθωμανών. (1714-1718).   Τα σώματά τους πετάχτηκαν στη θάλασσα, και τα κεφάλια τους στάλθηκαν στην Αδριανούπολη, όπου παρουσιάστηκαν στον Βεζύρη Τζιν-Αλί. Ο Στέφανος Καντακουζηνός αντικαταστάθηκε από τον Μαυροκορδάτο.

1752. Μια καταστροφική πυρκαγιά αφάνισε μεγάλο μέρος της πόλης της Μόσχας.
 1762. Κατά τον επταετή Πόλεμο οι βρετανικές δυνάμεις άρχισαν την πολιορκία της Αβάνας στην Κούβα,

 1801. Με την Ειρηνευτική συμφωνία της Μπανταχόθ έληξε ο εξαετής πόλεμος μεταξύ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. 


1808. Ο αδελφός του Ναπολέοντα, Ιωσήφ Βοναπάρτης, στέφτηκε βασιλιάς της Ισπανίας. Η Σουηδία απέκτησε νέο Σύνταγμα. Ταυτόχρονα, εκλέχτηκε ο Κάρολος ΙΓ΄ της Σουηδίας. 

1815. Κατά τη δεύτερη σερβική Επανάσταση στη μάχη του υψώματος Λιούμπιτς, κοντά στο Τσάτσακ, οι Σέρβοι υπό την διοίκηση των Ομπρένοβιτς, Τσούκιτς και Νενάντοβιτς νίκησαν τρεις φορές ισχυρότερο τουρκικό στρατό.
1822. Τη νύχτα της 6ης/18 Ιουνίου του 1822, δυο πυρπολικά υπό τον Ψαριανό Κωνσταντίνο Κανάρη και τον Υδραίο Πιπίνο μπήκαν στο λιμάνι της Χίου όπου βρισκόταν ο τουρκικός στόλος και γιόρταζε την τελευταία ημέρα του ραμαζανιού. Ο Κανάρης και οι άνδρες του κατάφεραν να κολλήσουν το πυρπολικό τους στην κατάφωτη ναυαρχίδα , την «καπιτανάτα» όπου βρίσκονταν όλοι οι αξιωματικοί του στόλου. Σε λίγα λεπτά η ναυαρχίδα έγινε παρανάλωμα του πυρός.Το πυρπολικό του Πιπίνου προσέγγισε την υποναυαρχίδα αλλά δεν κατάφερε να την καταστρέψει. 
1832. Πέθανε ο συνταγματικός σύμβουλος του Μαυροκορδάτου και καθοδηγητής της Γαλλικής Επανάστασης Τζέρεμι Μπένθαμ.

1854. Αφού η Βρετανία και η Γαλλία κατέλαβαν την Αθήνα και επέβαλαν ουδετερότητα στον Όθωνα , ο Χριστόδουλος Χατζηπέτρος από το Νεοχώρι. εξέδωσε  την τελευταία ημερήσια διαταγή του για τον τερματισμό της  Θεσσαλικής Επανάστασης στην οποία ανέφερε:  «Στρατιώτες Θεσσαλοί, των Αγράφων, της Πίνδου, του Ολύμπου, αποσυρόμεθα του αγώνος κύπτοντες εις τας ακαταμαχήτους περιστάσεις. Αλλά η γη των πατέρων μας, ο τόπος γεννήσεώς μας είναι δίκαια απαράγραπτα διά παντός. Αν και προς καιρόν υποχωρούμεν, δεν λησμονούμεν..», έγραφε.


1861.Ο Καμίλο ντι Καβούρ πέθαινε στο Τορίνο.

1873. Οι αυτοκράτορες της  Ρωσίας και της Αυστρίας Αλέξανδρος Β' και Φραντς Γιόζεφ Α' υιοθέτησαν την Σύμβαση του Σόνμπρουν, που προέβλεπε οτι οι δύο μονάρχες ήταν υποχρεωμένοι να συμφωνήσουν προκειμένου να υιοθετήσουν μια «κοινή γραμμή συμπεριφοράς» ,σε περίπτωση απειλής επίθεσης από τρίτη δύναμη.


1878. Οι Αλβανοί που είχαν συγκροτήσει  στην Κωνσταντινούπολη,την Επιτροπή για τα δικαιώματα Αλβανών,  άρχισαν να μαζεύονται στο Πρίζνεν όπου στις 10 Ιουνίου Ίδρυσαν τη Λίγκα του Πρίζρεν, με στόχο την ένωση όλων των αλβανικών εδαφών σε ένα κράτος. 


1906. Σφαγή των Ελλήνων Κρατουμένων στις φυλακές Μοναστηρίου. Τούρκοι  Τουρκαλβανοὶ  και Κομιταζήδες κρατούμενοι μετά  από μία λογομαχία ρίχτηκαν εναντίον των Ελλήνων, οπλισμένοι με κάμες  και ρόπαλα που τους πέρασαν οι δεσμοφύλακες.  Επτά δικοί μας σκοτώθηκαν επί τόπου και δύο πέθαναν έπειτα από 3 ημέρες .65 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε  νοσοκομείο. Τα κάρα της δημαρχίας κουβάλησαν τους επτά νεκρούς. Μεταξύ των νεκρών και 6 κρατούμενοι μακεδονομάχοι. Οι  Παπαμαρκάκης, Νικόλαος Τζόβελος, (από τη Λαμία), Ἐμμανουήλ Επισκοπάκης, Κώστας Κορυτσαίος, Ιωάννης Σταθόπουλος και  Οδυσσέας  Παναγιωτάκος.

1907. Ο Ανδρέας Παπαμικρόπουλος εκ Πατρών, διδάσκαλος του πτωχοκομείου, προσπάθησε να αφυπνίσει την τότε Ελληνική βουλή για την κατάντια της χώρας, με την ρίψη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού.
1912. Έγινε η έκρηξη του ηφαιστείου Νοβαράπτα της Αλάσκα. Η δεύτερη μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη στους ιστορικούς χρόνους 

1919. Δημοσιεύτηκε το φασιστικό μανιφέστο προς το λαό της Ιταλίας. Επαψε να υφίσταται η Δημοκρατία της Πρεκμούριε στην ανατολική Σλοβενία. Η σοβιετική κυβέρνηση εθεσε εκτός νόμου τον αναρχικό Νέστωρ Μάχνο. 

1920.Το Ανώτατο Συμμαχικό Συμβούλιο επέτρεψε στον  Ελληνικό Στρατό να προελάσει προς κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι την Πάνορμο.

1923. Στη Διάσκεψη της Λωζάνης συμφωνήθηκε το σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο μέσο του ρου του ποταμού Έβρου.Ευρύτατη Εθνοσυνέλευση στη Λευκωσία υιοθέτησε ψήφισμα υπέρ της ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα

1929.Ο Βενιζέλος ζήτησε και έλαβε τις παραιτήσεις των υπουργών του για να κάνει ανασχηματισμό. 

1932. Στρατιωτική χούντα στη Χιλή.


1933. Αργά το βράδυ ο Ελ. Βενιζέλος και η σύζυγός του επέστρεφαν στην κατοικία τους στην Αθήνα, από την Κηφισιά όπου το ζεύγος Δέλτα τούς είχε παραθέσει δείπνο. Στον Παράδεισο του Αμαρουσίου, το αυτοκίνητο των υποψήφιων δολοφόνων παρεμβλήθηκε μεταξύ του αυτοκινήτου του ζεύγους Βενιζέλου και του αυτοκινήτου των συνοδών του. 
Το αυτοκίνητο των δολοφόνων πλησίασε την «Πακάρ» του Βενιζέλου και άρχισαν από αυτό να πυροβολούν χωρίς κατά του ατμοκίνητου του Βενιζέλου, που μαζί με την σύζυγο του 'Ελενα έπεσαν στο δάπεδο του αυτοκινήτου. Ο οδηγός του πρώην Πρωθυπουργού Ιωάννης Νικολάου που τραυματίστηκε στο χέρι Αύξησε ταχύτητα .Οι δολοφόνοι ακολούθησαν το αυτοκίνητο του Βενιζέλου για είκοσι λεπτά μέχρι το Γηροκομείο, πυροβολώντας αδιάκοπα. Το αυτοκίνητο των συνοδών - σωματοφυλάκων δεν μπόρεσε να ακολουθήσει .Ο σωματοφύλακας I. Μαρκάκης, που επέβαινε σε αυτό είχε δεχθεί μια σφαίρα στο κεφάλι. Η 'Ελενα Βενιζέλου είχε τραυματισθεί στα χέρια και στα πόδια. Το αυτοκίνητο του Ελ. Βενιζέλου μετά το Γηροκομείο κατευθύνθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου έφθασε και το αυτοκίνητο των συνοδών του. Στο νοσοκομείο έμεινε μόνο ο I. Μαρκάκης. 

1940. Συνθηκολόγηση της Νορβηγίας, Οι Σύμμαχοι εκκένωσαν το Νάρβικ. 
Ο Μουσολίνι κήρυξε τον πόλεμο στη Γαλλία. 


1941 . Ο Αδόλφος Χίτλερ έδωσε εντολή για την εκτέλεση επί τόπου των Κομισάριων του Κόκκινου Στρατού που συλλαμβάνονταν αιχμάλωτοι. 

1942. Σε αντίποινα για τη δολοφονία του στρατηγού των Ράινχαρντ Χάιντριχ οι Γερμανοί έκαψαν το τσεχικό χωριό Λέντις.
Οι ΗΠΑ κήρυξαν πόλεμο στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Πραχόβα και το Βουκουρέστι.
1943. Εκτελέστηκε από τις  ιταλικές κατοχικές δυνάμεις στο χωριό Νεζερός, τη σημερινή Καλλιπεύκη του Δήμου Τεμπών, κοντά στη Λάρισα, ο ιδρυτής του τροτσκισμού στην Ελλάδα, Παντελής Πουλιόπουλος.


1944. Έγινε η Απόβαση της Νορμανδίας: Οι σύμμαχοι αποβίβασαν στις ακτές της Νορμανδίας 155 000 στρατιώτες. 

1949 .Ενθρονίστηκε ως αρχιεπίσκοπος Αθηνών ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Σπυρίδων. Ο Τζωρτζ Όργουελ εξέδωσε το μυθιστόρημα Χίλια Εννιακόσια Ογδόντα Τέσσερα. 

1950. Η Πολωνία και η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας αναγνώρισαν τη γραμμή Όντερ-Νάισε ως τα νέα «σύνορα ειρήνης» ανάμεσα στις δύο χώρες. 

1957. Στην Κύπρο, καταδικάστηκε από  εις θάνατον από δικαστήριο των αποικιοκρατών  ο Μιχαήλ Ρωσσίδης της ΕΟΚΑ με τη κατηγορία ότι σκότωσε τον  20χρονο Βρεττανό στρατιώτη Ρόναλτ Σίλτον, σε αντίποινα για τον απαγχονισμό των Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου την οποία ομολόγησε. Η ποινή μετατράπηκε σε ισόβια και του δόθηκε  αμνηστία μετά τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου.

1958. Στην Κύπρο, σκοτώθηκε  στη Λεμεσό ο Κώστας Αντωνιάδης 35 ετών. Στη Λευκωσία αγωνιστές της ΕΟΚΑ έριξαν βόμβα κατά των Άγγλων κοντά στο Κέντρο  «Χατζησάββα».


1960.Πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας από Αθήνα προς Άμστερνταμ.

1966. Η κυβέρνηση των αποστατών μετα από αμερικανικές πιέσεις άρχισε τον ελληνοτουρκικό δίαλογο. Στις Βρυξέλλες συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Ιωάννης Τούμπας και Ιχσάν Σαμπρί Τσαγλαγιανγκίλ, και συμφώνησαν να συγκροτήσουν επιτροπή σε πρεσβευτικό επίπεδο που θα προλείανε το έδαφος για την κατάληξη σε μία συμφωνία. 

1967. Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αίγυπτου Καμάλ Νάσσερ διέταξε να κλείσει για τη ναυσιπλοΐα η διώρυγα του Σουέζ. 1968 . Πέθανε ο Ρόμπερτ Κέννεντυ.
1968. Πέθανε ο Ρόμπερτ Κέννεντι. 
1969.Δραπέτευσε   από τις στρατιωτικές φυλακές Μπογιατίου ο Αλέκος Παναγούλης.
 1982. Το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο. Επικεφαλής των επιχειρήσεων ήταν ο Υπουργός Άμυνας Αριέλ Σαρόν. 


1992 Εκλογές στην Τσεχοσλοβακία. Ο Γιέλτσιν, με διάταγμα απομάκρυνε τον δικό μας Πόντιο Γαβριήλ Ποπόφ από Δήμαρχο Μόσχας και επέβαλε τον δικό του να Γιούρι Λουσκόφ. Στη Βοσνία, στο χωριό  Λίσοβιτς, στο δήμο του Τίρνοβο οι μουσουλμάνοι σκότωσαν την εξαμελή σερβική οικογένεια Ιβάνοβιτς

1996.Στην Τσεχία, ο Πρόεδρος Χάβελ έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Βάτσλαβ Κλάους. 

1999. 75η ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία .Ενώ στο Κουμάνοβο διεξάγονταν οι συνομιλίες του Γιουγκοσλαβικού Στρατού με του Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο και το Μετόχι έριξαν πάνω από 30 πύραυλους και στο Μαυροβούνιο βομβάρδισαν το χωριό Τσέροβο κοντά στην Μπίελο Πόλιε. Οι τρομοκράτες του ΟΥΤΣΕΚΑ επιτέθηκαν στο δρόμο Πρίστινας-Ποντουγίεβο σε λεωφορείο της «Κόσσοβο Τουρς», και τραυματίστηκαν, πέντε επιβάτες.
 Στο Κουμάνοβο η γιουγκοσλαβική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιστράτηγο Σβέτοζαρ Μαριάνοβιτς αποτελούνταν από 13 αντιπροσώπους, εκ των οποίων υπήρχαν δέκα εκπρόσωποι του Γιουγκοσλαβικού Στρατού. Συμετείχαν ο αντιστράτηγος Μπλάγκογιε Καβάσεβιτς , και ο υποστράτηγος Ομπραντ Στεφάνοβιτς. Από το υπουργείο εξωτερικών μετείχε και βοηθός Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Νεμπόισα Βούγιοβιτς. Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ αντισυνταγματάρχης είπε ότι οι συνομιλίες στο Κουμάνοβο θα μπορούσε να διαρκέσουν όλη την ημέρα. Η γιουγκοσλαβική αντιπροσωπεία πρότεινε ότι ο χρόνος για την απόσυρση των Γιουγκοσλαβικών Δυνάμεων να είναι 14 ημέρες αντι για επτά. Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι οι διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο θα χρειαστεί να παραμείνουν τουλάχιστον τρία χρόνια . 

2001. Η Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία προσχώρησε στη Σύμβαση της Λισαβόνας, για τη σύγκλιση του γιουγκοσλαβικού εκπαιδευτικού συστήματος με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

2003 .Μια Τσετσένα καμικάζι, ανατινάχτηκε σε λεωφορείο στη ρωσική δημοκρατία της Βόρειας Οσετίας σκοτώνοντας τουλάχιστον 17 άτομα.
Στο Σεράγεβο, η Βουλή των Αντιπροσώπων  επικύρωσε τησυμφωνία Βοσνιας Ερζεγοβίνης -ΗΠΑ για την έκδοση αμερικανών πολιτών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

 2006 .Ανακηρύχτηκε η Δημοκρατία της Σερβίας, ως διάδοχος της Ομοσπονδίας Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: